Comisioanele agențiilor de turism sau cum poți să economisești bani dacă îți planifici singur vacanța

Suntem în plină vară, perioada concediilor a început iar noi cu siguranță nu ne putem gândi decât la vacanță. De cele mai multe ori alegem să ne pregătim vacanțele din timp apelând la diferite site-uri, agenții de turism, bloguri de specialitate/reviste sau pur și simplu ne planificam singuri vacanța.

IMG_20161012_210819
Portofino, Italia, 2016

Astazi aș vrea să vorbim despre aspectele pro și contra ale vacanțelor planificate prin agențiile de turism, dar și avantajele pe care le poți avea atunci cand îți planifici vacanța singur.

Desigur, agențiile de turism pot fi un real ajutor atunci când nu îți poți planifica vacanța singur din lipsă de timp, fiind mult mai ușor să știi că tot e asigurat: de la cazare la transport, masă sau obiective tursitice. Cu atât mai utile sunt agențiile de tursim atunci când vrei să pleci în vacanțe exotice, în safari, în China sau America. Oricum, dacă ai ales o agenție de tursim pregătește-te să plătești poate dublu față de cât costă sejurul în sine.

received_1358222087557886
Lucerna, Elvetia, 2017

În ultimul timp am tot văzut reclame la diferite sejururi și circuite ale unor agenții de tursim destul de cunoscute în Romania care m-au îndemnat să fac câteva cercetări. 😀 *Recunosc, îmi place să planific vacanțe. As putea să petrec ore în șir căutând varianta perfectă a unei vacanțe.* Vazând ofertele respective mi-am pus întrebarea dacă oare chiar se merită să mergi într-o vacanță în Europa prin intermediul unei agenții și dacă nu cumva aruncăm bani pe fereastră alegând această variantă. Ei bine, în proporție de 90 % sunt sigură că asta facem de fapt!

Deci, cel mai mare argument contra agențiilor de turism este dat de costurile mult mai ridicate.

Exemplu: În prețul unui circuit sunt adesea incluse cazarea și transportul plus alte câteva obiective turistice, mic dejun la hotel și transportul de la o destinație la alta. De asemenea, mai există și o listă cu cateva lucruri care nu sunt incluse în preț, precum: taxele de aeroport, intrarea la obiective turistice, bacșișuri și excursii opționale. Așadar dacă un circuit în Italia de Nord costă 700 de euro de persoană, pregătește-te să mai plătești în jur de 100-150 de euro taxe de aeroport, 20-30 de euro bacșișuri, 15-20 euro taxele de oraș, mâncare, intrările la obiective turistice, etc.

Nu aș vrea să dau numele unei agenții, dar văzusem acest circuit în Italia de Nord ( o zonă pe care o cunosc destul de bine) care cuprindea vizitarea a două lacuri superbe Maggiore și Garda și a orasului Verona, transportul fiind cu avionul dus-întors București-Milano-București și cu autocarul între cele două lacuri. Totul pentru vreo 700 de euro fără lista aceea de servicii neincluse în preț. Șocul a fost când am văzut că în preț nu sunt incluse taxele de aeroport ( o să revin cu un articol special pentru ele), undeva la 150 de euro. Într-un final m-am lămurit eu cum stă treaba cu aceste taxe, dar mi s-a părut exagerat de scump, dat fiind faptul că pretul vacanței a crescut din start la 850 euro.

lmoney-how-to-save-money-and-get-cheap-flights-136405790367303901-160504151935

Primul avantaj pe care îl ai atunci când îți planifici singur vacanța e ca aceste taxe sunt incluse în prețul biletului ( cel puțin la companiile low cost se aplică) și poți să îți găsești bilete dus întors începând de la 50 de euro ( în funcție de perioadă). Practic cumperi biletul de cel puțin 2 ori numai din taxele de aeroport impuse de agenție.

În privința cazării, agenția îți oferă cazare la hotel de 3 *** ( destul de discutabil) cu mic dejun inclus. Destul de ok până acum. Pleci în vacanța liniștit, fără să mai petreci ore în șir căutând pe internet.

Dacă îți planifici vacanța singur, platforma online Booking reprezintă un mare ajutor. Pe lângă faptul că poți alege din nenumărate variante, mai există și o grămadă de reduceri și servicii incluse, precum wi-fi gratuit, parcare gratuită, mic dejun, etc. Așadar, al doilea cel mai mare avantaj e ca poți să îți alegi varianta perfectă pentru tine, hotelul care îți place cel mai mult și te pate costa chiar mai puțin. De exemplu: trei nopti la un hotel de 4 **** pe malul lacurlui Maggiore cu mic dejun inclus costă între 120-190 de euro ( *prețuri verificate astăzi pe site). Totul depinde de perioada în care mergi, de ofertele din ziua rezervării și de locație, existând variante pentru toate buzunarele.

Vilnius, Lituania, 2017

Intrarea la unele obiective tursitice este adesea inclusă în prețul sejurului. Pentru exemplul menționat mai sus, agenția asigura intrarea la un palat de pe una din cele mai frumoase insule ale lacului, insula care mai deține și o pinacotecă și o grădină superbă, ultimele nefiiind incluse în prețul sejurului. Dacă tu vrei să le vizitezi poți să îți cumperi un bilet care le include pe toate trei ( palatul, pinacoteca și grădina) cu 10 euro. Practic, inclus sau nu în preț, cumperi și biletul de intrare la palat la pachet cu celelalte două.

Când îți planifici vacanța singur poți să îți faci propriul itinerariu al obiectivelor turistice și respectiv costul acestora. Cu o simplă căutare pe internet descoperim tot felul de oferte și pachete promoționale. Noi am putut vizita Coloseumul, Forumul Roman și Palatino cu un singur bilet, cel pentru Coloseum. Mai există și situații în care intrarea la diverse muzee sau obiective tursitce este gratuită duminica ( Muzeul Piccaso) , sau chiar în fiecare zi (British Museum).

De departe, cel mai mare avantaj atunci cand îți planifici singur vacanța este că nu depinzi de un program anume sau de alte persoane. Practic mergi unde vrei, oricând vrei.

DSC_0088[1]
Edinburgh, Scotia, 2017
În multe situații, vacanța planificată prin agențiile de turism te poate costa mult mai mult. Pe de o parte e normal să coste mai mult, agențiile de turism aplicând și un comision pentru toată munca depusă, dar pe de altă parte aceste comisioane sunt adesea mascate și exagerat de mari. Numai din exemplul dat de mine, reiese că aș fi plătit cel puțin 150 de euro în plus ( taxele de aeroport). 30 de euro ( bacșișuri) și poate aș fi economisit vreo 200 de euro din cazare.

După cum ți-ai dat seama eu prefer să îmi planific singură vacanțele. În primul rând este mai ieftin și în al doilea rând nu îmi place să am un program bine stabilit de către alții.  Consider că atunci când începi să îți planifici vacanța îți dezvolți abilitățile organizatorice și  poți să descoperi mai bine destinația în care vei merge.

FB_IMG_1491481475880
Malaga, Spania, 2017

Nu aș vrea să generalizez, acestea fiind doar câteva concluzii după ce am analizat unele pachete turistice apărute online. Cum am spus există situații în care agențiile de turism sunt de un mare ajutor, însă dacă vrei să călătorești mai mult și mai ieftin circuitelele și sejururuile propuse de acestea nu sunt chiar varianta ideală.

Rezumând, avantajele și dezavantajele vacanțelor prin intermediul agențiilor de turism sunt urmatoarele:

  1. Dezavantajele : costuri mai mari, program bine stabilit
  2. Avantaje: nu mai pierzi timpul planificând, ai totul asigurat ( cazare, transport)
Hai alături de noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *