Într-o țară ce sta sub semenul fericirii și care a oferit lumii termenul de ”hygge”, cum ar putea fi descrise zilele noastre petrecute în Copenhaga altfel decât fericite? În frumoasa capitală daneză am găsit fericirea în cele mai mici lucruri. Am găsit un pic de hygge în plimbările cu metroul, de unde admiram cartierele orașului și blocurile cu ferestre mari – așa cum mi-aș dori să am și eu, l-am găsit pe străzile orașului – unde fiecare clădire e o bijuterie arhitecturală, am găsit fericirea în cele 5 minute petrecute în gradina regelui și ne-am bucurat ca niște copilași atunci când am ajuns în Tivoli Garden. Hygge a fost prezent peste tot: în piața primariei, unde avea loc o fiesta mexicană, în cafenele călduroase, în bucatele de sushi pe care le-am mâncat în Tivoli Graden și pe străzile colorate din Christiana. În Copenhaga, totul este despre deconectare, relaxare și bucuria de a trăi!
Copenhaga oamenilor fericiți – scurt ghid de călătorie
Dacă m-ai fi întrebat ce părere am despre Copenhaga înainte să ajungem acolo, ți-aș fi spus că nu am așteptări prea mari, cum de altfel nici nu pot spune că mi-aș fi dorit să ajung prea curând în capitala daneză. Dacă îl întrebi pe Sebi, ți-ar spune exact opusul – că trebuie să ajungem neapărat în Copenahaga anul acesta. Și așa a fost! Dacă prima noastră încercare de a ajunge în Danemarca nu a fost prea reușită, a doua a fost cu noroc și iată cum anul 2019 s-a transformat în anul țărilor nordice.
După ce am vizitat Stockholm în luna martie ne-am învățat lecția sau, cu alte cuvinte, am învățat cât de dur poate fi vântul din țările nordice. O săptămână mai târziu, la începutul lunii aprilie, urma să mergem în Copenhaga, însă răceală dobândită undeva prin Gamla Stan ne-a ținut în pat și am fost nevoiți să ne anulăm toate planurile. Ulterior, Sebi a venit cu propunerea să ne luăm alte bilete de avion spre Copenhaga – pe care le găsise la un super preț – pentru luna septembrie, atunci când vremea sigur e mai blândă. Până la urmă vremea a fost perfectă – nici prea cald, nici prea frig – și astfel ne-am putut bucura de plimbări lungi pe străduțele pline de biciclete.
Prima zi în Copenhaga
În prima zi nu ne putem lauda cu mare lucru. După ce ne-am făcut check-in-ul la Cabinn Metro Hotel, ne-am îndreptat spre centru unde am luat la pas cea mai faimoasa stradă pietonală din oraș – Storget.
Storget e strada renumită pentru shopping de toate felurile, de la window shopping până la shopping de suveniruri, pe aceasta stradă găsesti cam tot ce îți dorești. Pe mine m-a dus cu gândul la strada principală din Oslo, la captul căreia statea impunător palatul regal…doar că, în Copenhaga, la capătul stărzii ne așteaptă clădirea și piața primăriei.
Asemenea unei capitale europene, în piața Primăriei am nimerit în mijlocul unui eveniment, a unei petreceri mexicane. Rulotele cu mâncare, costumele tradiționale și muzica ne-au transpus într-o poveste cu arome de guacamole și fajitas. Peste ceva timp, îți vei da seama de ce a fost atât de entuziasmați de acest eveniment. 😉
Primăria orașului este o clădire impunatoare, consturită în cărămdiă roșie, în stilul caracteristic clădrilor din nordul Europei și care, prin arhitectura sa, te duce cu gândul la palatele – palazzo – din nordul Italiei.
De la Primarie, ne-am întors pe Stroget și am parcus cei 1100 m până la celălalt capăt al străzii, având în minte un singur cuvant: Nyhavn. O fi mica siernă cea mai renumită atracție turistică din oraș, dar atunci când spun Copenhaga, gândul îmi zboară la casele colorate, la malul plin de ambarcațiuni, la terase… cu alte cuvinte, la Nyhavn.
Cu toate acestea, Nyhvan nu a fost întotdeauna locul pefect în care să te bucuri de o plimbare sau în care să îți petreci serile. Inițial, acesta a fost principalul port al orașului, unde toate bărcile acostau, făcând din Nyhvan un loc plin de marinari, de ladies of pleasure – ca să folosim un limbaj mai subtil, puburi și hanuri. Din fericire, majoritatea caselor au fost renovate, hanurile și puburile au fost transformate în restaurante, iar majoritatea bărcilor oferă diverse tururi pentru turșiti.
Mai mult decât atât, aceasta zonă este strâns legată de marele Hans Christian Andersen care a locuit la numerele 20 – acolo unde a scris Prințesa și bobul de mazăre, 67 și 18.
Personal, Nyhvan alături de mica sirenă au fost locurile care m-au impresionat cel mai puțin și, cumva, simt că sunt overrated. În scurta noastră călătorie, am descoperit că în Copenhaga există multe alte locuri, poate, chiar mai frumoase, dar nu la fel de mediatizate precum aceste două atracții turistice.
După 15 km parcuși pe straduțele din Copenhaga, ne-am restras la hotel unde ne-am pregătit un super tur pentru a două zi.
A doua zi în Copenhaga
Cu un plan bine făcut și ceva mai odihniți ne-am îndreptat spre Christiania. Despre aceast cartier autoproclamat independent am auzit pentru prima dată în urmă cu 2 ani atunci când am vizitat ”Republica Uzupis” din Vilnius, iar încă de atunci am zis că, daca vom ajunge în Copenhaga, trebuie să vizităm și acest loc. Zis și făcut!
Chrisitania este un cartier autoproclamat independent, faimos pentru comunitatea hippie ce locuiește acolo și pentru comerțul ilegal cu tot felul de substanțe. Acest oraș liber a luat naștere în anii 70 atunci când un grup hippie a pătruns în vechea bază militară și a intemeiat acolo o comunitate a oamenilor liberi, o coumintate a artiștilor, a celor care nu au reușit să se integreze în comunitatea daneză. De altfel, cei 900 de locuitori nici macăr nu se considera parte din Danermaca, cum de altfel nu se consideră nici parte din Uniunea Europeană – dovadă stând semnul de la ieșire.
Aceasta comunitate este strâns legată de consumul și comerțul cu droguri și alte substanțe de acest gen, activitate care este încă ilegală în Danemarca. Totuși, pe Pusher Street – principală arteră a cartierului și locul în care nu ai voie să faci poze – vei vedea tarabe și dealeri care vând hașiș și marijuana chiar în mijlocul zilei. Practic, acesta este și principalul motiv pentru care nu ai voie să faci poze acolo sau să fotografiez localnicii. Dacă ajungi pe Pusher Street, pune aparatul în geantă și pe cât posibil încearcă să nu folosești telefonul.
Din cauza numeroaselor raiduri și controale pe care poliția daneză le efectuează în zonă, este interzis să alergi. Localnicii consideră că, Christiana este un cartier sigur, că nu are de ce să îți fie frică dacă respecți regulile și că alergatul provocă panică printre localnici.
În ciuda haosului, a mizerii și a faptului că nu suntem adepții mișcării hipiote, Christiana e un cartier colorat în care se pare că oamenii trăiesc liberi și în deplină armonie.
După ce ”am intrat din nou in Uniunea Europeana”, ne-am oprit la una dintre numeroasele patiserii din zona Cristianshavn, unde am savurat un rulou cu scorțișoară absolut delicios. În mod cert, trebuie să încerci produsele de patiserie daneze.
Din Christiania ne-am îndreptat spre centrul orașului, de unde am luat metroul spre mica siernă. A fost o întreagă nebunie! Credeam că trebuie să luam metroul, dar nu găseam sub nicio formă stația la care trebuia să ajungem. Pana la urma am luat trenul, am mers două stații și am ajuns la a doua cea mai overrated statuie din Europa, dupa Maneken Pis.
Cum ajungi la Mica Sirenă?
Cu trenul – de la gara centrală până la stația Østerport (2 stații), iar de acolo mai ai de mers încă 10 minute . *călătoria cu trenul este inclusă în city pass.
Mica Sirenă e, după cum îi spune și numele, micuță, măsurând cca. 1,25 m. Aceasta este așezată pe o rocă, pe malul apei, a fost consturită din bronz la cererea lui Carl Jacobsen (Carlsberg) și a avut ca sursă de inspirație povestea scrisă de Hans Christian Andersen.
Îți spuneam mai devreme că ni se pare că un pic overrated, dar e una dintre cele mai faimoase atracții turistice – nejustificat, din punctul meu de vedere, fapt care explică marea de turiști din jurul ei. O poți pune pe listă, dar să nu ai așteptări prea mari de la acest loc.
Următoarea noastră oprire a fost Torvehallerne, una dintre cele mai cunoscute piețe din oraș, unde am sperat că vom găsi un food market asemănător cu cele din Stockholm și că ne vom delecta papilele gustative cu fel și fel de preparate. Ei bine, lucrurile au stat un pic altfel decât ne imaginam. Am găsit într-adevăr o piața cu o grămadă de tarabe și standuri cu mâncare, dar nu am găsit ceva pe gustul nostru. Majoritatea standurilor cu mancare nu aveau un loc propriu zis unde să stai și să mănânci, iar piața era extrem de aglomerată. Deși am plecat un pic dezamăgiți și ușor înfometați, nu regretăm ca am mers până acolo.
Copenhaga mai este cunoscută și pentru castelele și palatele în care locuia sau încă locuiește familia regală. Amalienborg, Kronborg, Christiansborg Palace sau Frederiksborg sunt adevărate capodopere arhitecturale, ce te poartă pe firul istoriei și care îi dau orașului o eleganță și o notă de rafinament. Dintre toate castele și palatele, noi am vizitat castelul Rosenborg, de care, pur și simplu, m-am îndrăgostit. Atunci când am spus că există alte locuri mai frumoase decât Nyhvan sau mica sirenă, în mintea mea aveam doar gradina regelui și Rosenborg.
Rosenborg se află chiar în inima orașului și a fost construit de către cel mai faimos rege scandinav, Christian IV, la începutul secolului al XVII-lea. În prezent, castelul găzduiește bijuteriile coroanei daneze, iar vizitatori pot vizita camera și baia regelui sau se pot odinhi în cea mai veche grădină regală din Danemarca.
Următorul palat pe care l-am vizitat a fost Christiansborg. Până să ajungem la el ne-a luat ceva timp, ne-am rătăcit printre alte clădiri, am ajuns în curtea bibliotecii, iar de acolo direct în curtea palatului. Despre Christiansborg se poate spune ca e un palat administrativ deoarce camerele acestuia găzduiesc Parlamentul Danez și Curtea Supremă de Justiție.
Și uite așa, dupa câțiva km de mers pe jos, am ajuns aproape de finalul zilei, iar cum ultima seară în Copenhaga trebuia să aibă un final apoteotic, am hotărât să mergem în Tivoli Garden. Bine, bine, trebuie să recunoaștem că ne-am gândit și răzgândit de zeci de ori în privința acestui parc de distracții. Pe de o parte auzisem ca e un must see și că e spectaculos, dar de cealaltă parte ne gândeam că nu merită pentru că noi nu suntem amatori de senzații tari. Simt că mi se face rău numai când îi văd pe ceilalți cum se dau în nebuniile alea de roller coasters. Așa că, asta nu e pentru mine!
Revenind la Tivoli, îți spunem sincer că a fost cea mai bună decizie și că Tivoli Garden s-a dovedit a fi cel mai cool loc pe care l-am vizitat în Copenhaga. Acum, la aproape o lună de când am fost în Danemarca, primul lucru care ne vine în minte e Tivoli. Atât de fain a fost!
Ne-am plimbat prin Chinatown, am privit un spectacol în aer liber, ne-am bucurat de fiecare secundă, de parcă eram niște copilași, am stat până s-a lasat noaptea ca să vedem luminile, am mâncat cel mai scump sushi de până acum și am plecat din Tivoli Garden plini de energie.
Intrarea la Tivoli Garden costă 155DKK/persoană și poate ajunge până la 400 DKK cu unlimited rides.
Copenhaga oamenilor fericiți – scurt ghid de călătorie
Așa au arătat cele două zile petrecute în Copenhaga. Ne bucurăm că am optat pentru două zile deoarce, în prima fază, am vrut să facem o super excursie și să stam o singură zi, un fel de maraton în care să fugim dintr-o parte în alta. Având două zile întregi la dispoziție am reușit să ne bucurăm un pic mai mult de oraș, să descoperim alte locuri, să ne plimbăm mai mult și să ne dam seama că frumoasa capitală daneză ascunde ceva frumos la fiecare pas.
Câteva lucruri de care trebuie să ții cont dacă îți planifici un city break în Copenhaga
1.Copenhaga e un oraș scump – foare scump, aș zice – iar sfatul meu e să economisești acolo unde poți. Urmărește ofertele pentru bilete de avion și cazare. Noi am avut norocul să găsim bilete ieftine, iar acest lucru ne-a echilibrat un pic bugetul.
2. Dacă nu vrei să dai banii pe transportul în comun, îți poti închira o bicicletă.
3. Danemarca nu are euro, ci coroana daneză – 10 dkk = cca. 6 lei
4. La fel cum am spus și în articolele despre Helsinki și Stockholm, îți recomand să mergi în lunile călduroase – din mai până în septembrie – ca să te poți bucura de soare, vreme bună și zile lungi.
5. De la aeroport se ajunge foarte ușor in centrul orasului. Poți opta pentru metrou, unde o călătorie costă 36 dkk.
6. Dacă ai timp la dispoziție poți traversa podul ce leaga Danemarca de Suedia, ajungând astfel în Malmo. Între Copenhaga și Malmo sunt 45 km.
Sper că articolul meu îți va fi util pe când îți vei planifica călătoria în Copenhaga și că te va inspira să descoperi orașul celor mai fericiți oameni din lume. Până data viitoare – atunci când ne vom revedea cu un alt articol despre Copenhaga – îți doresc să ai parte de călătorii și experiențe minunate…așa ca tine! 🙂
Țările nordice sunt undeva la coadă listei pentru că e frig. Dar cred că o să le încerc vara.
Ce frumos ! As vrea sa ajung si eu in Copenhaga la un moment dat
Sincer, tarile nordice și Germania cred ca sunt singurele pe care chiar vreau sa le vad în viata asta!
Ce frumoasă e strada Storget. Nu as mai pleca de acolo.
Copenhaga este un oraș de pe lista celor pe care mi-aș dori sa le pot vizita. Mi se pare încărcat de istorie și clădirile au un farmec aparte.
Foarte frumos! Efectiv simt că am văzut Copenhaga după ce ți-am citit articolul! Superb!
Ce fotografii faine ai, ce aparat folosesti? Te invidiez(in sensul bun), vreau si eu sa ma plimb si eu mai mereu 🙂
Articolele tale sunt mereu foarte utile pentru ca ne dau informatii pretioase despre orasele vizitate.
Un oras minunat pe care trebuie sa-l vizitam si noi cat de curand.
Stiu ca tarile nordice sunt scumpe, insa stiu ca sunt si la un alt nivel. Chiar mi-as dori sa ajung in Copenhaga, pare minunat.
Cat de frumosi sunteti, se pare ca nu au lipsit peripetiile nici din aceasta calatorie.
Superba! Sper sa ajungem si noi acolo! Rulota cu mancare mexicana am intalnit-o si noi in Milano 😍
M-ai convins cu aceste minunate poze, chiar mi-aș dori sa merg pe viitor. 😊
Ce oraș frumos. Sper să îl vizitez și eu cândva
.
[…] Copenhaga oamenilor fericiți – scurt ghid de călătorie Hai alături de noi!0 […]
Ce locuri minunate! Am savurat fiecare poza, sper sa ajung și eu aici.
Ce plimbareti sunteti! Arata superb Copenhaga. Sper sa mai reveniti aici!
Mi-ar placea sa ajung aici, as vrea sa călătoresc mai mult. Articolele tale ma trimit direct in locatiile prezentate, pentru ca sunt foarte bine structurate
Frumoasa tare si Danemarca! Nu am vizitat-o dar e pe lista! 💓
E o destinatie la care visez de mult, sper sa ajung curand acolo. Pozele sunt superbe!
Imi plac tare mult fotografiile pe care le realizezi in orasele pe care le vizitezi….in acest fel vedem si noi locuri superbe!
Cladirile au o arhitectura superba. Iti e mai mare dragul sa vizitezi acest oras
[…] nordice. Am început cu Stockholm în luna martie, am continuat cu Helsinki in iunie și cu Copenhaga în septembrie. Au fst trei călătorii care ne-a arătat încă o dată cât de unic e nordul Europei. Pe lista […]
[…] Citeste si: Copenhaga oamenilor fericiți – scurt ghid de călătorie […]