Costurile unui city-break în capitala Germaniei

Dacă zilele trecute am vorbit despre ceea ce am văzut în Berlin, precum și despre transportul în comun, astăzi aș vrea să vorbim despre costurile unui city-break în frumoasa capitală. În general, Germania nu mi se pare o destinație scumpă, sau cel puțin nu la fel de scumpă ca Norvegia, Marea Britanie, Danemarca, etc, ci mai degrabă o văd destul de accesibilă oferind variante pentru absolut toate buzunarele. Făcând o comparație între Munchen și Berlin, pot spune că trei zile petrecute în capitala Germaniei vor fi mai puțin costisitoare decât dacă le-ai petrece în Bavaria. Acestea fiind spuse, haide să vedem pe scurt care ar fi costurile pentru transport, cazare, mâncare și obiective turistice în Berlin.

1.Bilete de avion

Există câteva curse directe între Cluj Napoca și Berlin, precum și între București și Berlin. De asemenea, cei care locuiesc în vestul țării pot opta pentru una dintre cursele Budapestea-Berlin. În cazul în care niciuna dintre variante nu iți este la îndemână, atunci singură modalitate râmăne zborul cu escală.

Dacă citiți articole mai vechi, vei afla că Berlin are două mari aeorporturi, Tegel și Schonefeld, însă această informație NU mai este de actualitate. În anul 2020, cele două aeroporturi au fost închise și înlocuite de noul aeroport, Berlin Brandenburg Airport. Noul aeorport (BER) se află la 18 km de centrul orașului, în statul Brandenburg.

2. Transportul în comun 

Despre transportul în comun am scris un articol separat pe care îl poți accesa aici.

Noi în cele trei zile ne-am achiziționat câte un bilet valabil o zi, care ne-a costat 7 euro (in 2018). Pentru ultimele două zile am avut transportul în comun gratuit deoarece ne-am luat câte un WelcomeCard Berlin.

Zone, prețuri și abonamente – Pe harta transportului în comun vei descoperi că Berlinul este împărțit în trei zone – A, B și C. Zonele A și B corespund zonei centrale a orașului, în timp ce zona C cuprinde orașul Potsdam și aeroportul Brandeburg.

Costul unei călătorii este calculat în funcție de zona în care are loc călătoria, astfel întâlnim următoarele prețuri:

 • 2.90 euro/calatorie pentru zonele AB
 • 3.30 euro/calatorie pentru zonele BC
 • 3.60 euro/calatorie pentru zonele ABC
 • 1,90 euro/ călătorii scurte (3 stații cu U-bahn și S-bahn) și 6 stații cu autobusul (fără a schimba autobusul)

Dacă crezi că vei apela mai des la transportul în comun, atunci un abonament pentu o zi sau șapte zile ar fi cea mai bună variantă. 

 • Tageskarte (un card valabil o zi) costă 8.80 euro (zone A și B), respectiv 10 euro (zonele A, B și C) – E bine de știut ca aceste carduri nu sunt pentru 24 de ore, ci sunt valabile de la prima utilizare până la ora 3:00.
 • Abonament pentru 7 zile – 34 euro (zonele A si B) și 43 euro (zonele A, B si C).

*Prețurile și rutele sunt în conformitate cu cele exsitente pe fahrinfo.bvg.de., in februarie 2020. Pentru mai multe info. accesează acest link.

3. Cazarea

În privința cazării nu trebuie să îți face griji. Pentru o noapte de cazare în luna mai prețurile pornesc de la 30 de euro în hosteluri și ajung până la cât vrei tu. 😀 Eu sunt convinsă că la o căutare mai aprofundată pe booking poți găsi și hoteluri pentru același preț.

De asemenea mai există și varianta AirBNB, iar dacă folosești acest link, vei primi până la 51 euro în travel credit la înregistrarea pe site.

Noi pentru cele trei nopți de cazare (două nopți la un hotel în centru și o noapte la un hotel de lângă aeroport) am plătit în jur de 130 de euro. *in 2018

4. Obiective turistice

WelcomeCard Berlin te va ajuta să economisești câțiva bănuți. Acest card îți oferă transportul în comun gratuit pe toată perioada de valabilitate a acestuia, precum și reduceri de până la 50% la majoritatea atracțiilor turistice.  Poți achiziționa aceste carduri fie pe o perioadă de 48 de ore, 72 de ore sau maximum 6 zile.

Cu acest card, noi am plătit următoarele intrări: Trabi Museum: 2,5 euro (în loc de 5 euro); Currywurst Museum: 8 euro (11 euro); Muzeul de Istorie Naturală: 5 euro (8 euro), Muzeul German de Tehnologie: 5 euro(8 euro), SpyMuseum: 9 euro (12 euro). De asemenea, dacă vrei să vizitezi și muzele de artă și istorie de pe Insula Muzeelor atunci varianta ideală ar fi să îți iei un WelcomeCard Berlin valabil 72 de ore contra sumei de 55 de euro.

Berlin zonele AB Berlin + Potsdam ABC 
48h23,00 €28,00 €
72h33,00 €38,00 €
72h +insula muzeelor55,00 €59,00 €
4 zile40,00 €45,00 €
5 zile46,00 €49,00 €
6 zile49,00 €52,00 €

https://www.berlin-welcomecard.de/de

!Actualizat in Februarie 2020!

5. Mâncarea

Nu ai de ce să îți faci porbleme în privința asta fie că ai un buget limitat, fie că nu. Noi nu ne-am bătut capul să căutăm restaurante, ci mai degrabă ne-am făcut de cap cu tot felul de fast-food-uri. Am dat o șansă mâncării thailandeze,  am mâncat currywurst, am încercat și gogoșile berlineze, pizza hut sau chiar Donner – pentru ca nu poți sa pleci din Berlin fără să mănânci un donner tradițional.

Prețuri: un currywurst costă 2-2,5 euro, o shaorma în jur de 5 euro, o gogoașa berlineză luată din stația de metrou costă un euro, o cafea to go 1,5 euro, o porție de thai food în jur de 6-7 euro, etc. Noi am cheltuit în jur de 15-20 euro pentru o masă.

Să recapitulăm costurile estimative pentru o vacanță de trei zile în Berlin (o persoană):

 • Biletele de avion: de la 40 de euro de persoană (poate ai șansa să găsești și ceva mai ieftin)
 • Cazarea: de la 30 de euro în hosteluri si 45 euro in hoteluri
 • Welcome Card valabil 48 de ore (23 de euro), iar 72 de ore + insula muzeelor (55 de euro)
 • Intrările la muzee (*cele vizitate de noi): încă 20 de euro
 • Mâncarea: două mese pe zi: de la 15 euro *vorbim de mâncare tip fast-food

Citeste mai mult:

Articole recomandate

1 comentariu

 1. […] Costurile unui city-break în capitala Germaniei […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *