cu autobuzul din Vietnam in Cambodgia

De fiecare dată când ne gândeam la o vacanță în Vietnam, spuneam că trebuie să mergem și în Cambodgia. Într-un fel, vedeam aceste două destinații ca un pachet combo, le putem vedea separat, dar parcă ar fi mai logic și mai bine să le vizităm în cadrul aceleași vacanțe. Că să fim sinceri până la capăt, nu am avut niciodată în plan să vizităm alte locuri din Cambodgia, în afară de Angkor Wat, iar cea mai rapidă variantă de a ajunge în Siem Reap, repsectiv Angkor Wat, era avionul. Iar aceasta e tototdată cea mai scumpă varianta de a călători în și din Cambodgia. Într-un fel e paradoxal deoarce Cambodgia e o țară extrem dar extrem de săracă, iar biletele de avion spre și dinspre această țară sunt destul de scumpe. Și astfel, singură variantă ieftină, care se transformă și în experiență, e autobuzul. Noi am profitat de această ocazie și am mers cu autobuzul din Vietnam in Cambodgia, iar după 14 ore petrecute pe drumuri, am ajuns în Siem Reap. Și îți povestesc și ție cum au decurs cele două călătorii cu autobuzul, cum se obține viza de turist pentru Cambodgia și care sunt procedurile la vama terestră dintre Vietnam (Ho chi Minh) și Cambodgia. 

Cu autobuzul din Vietnam in Cambodgia

Saigon/Ho chi Minh – Phnom Penh e una dintre cele mai freceventate și cunsocute rute atât în rândul turiștilor, cât și în rândul localnicilor. Foarte mulți călători aleg autobuzul că variantă de transport când vine vroba de trecerea din Vietnam în Cambodgia sau chiar din Thailanda în Cambodgia. Călătoria cu autobuzul din Vietnam in Cambodgia vine la pachet cu unele avantaje, dar și cu câteva dezavantaje. În primul rând, durata călătoriei e destul de mare, site-urile oficiale spun 6 ore, dar în cazul nostru totul a durat 8 ore. De asemenea, principalul avantaj îl reprezintă prețul. Biletele de avion spre Phnom Penh sau Siem Reap sunt destul de scumpe (peste 150 euro/zbor), în timp ce un bilet de autobuz costă în medie 20 euro. În plus, eu am văzut călătoria cu autobuzul drept o experiență.

De unde putem cumpăra biletele de autobuz și ce companii de transport alegem?

Noi am cumpărat biletele online de pe 12Go.Asia cu 2-3 luni înainte. Odată ce ai selectat ruta (Saigon – Phnom Penh e cel mai cunoscut traseu), vei primi toate opțiunile disponibile în materie de companii, clasa autobuzelor și prețuri. 

Cateva lucruri de care sa tii cont atunci cand vrei sa mergi cu autobuzul din Vietnam in Cambodgia:

  1. Exista autobuze VIP si chiar iti recomand sa alegi un astfel de autobuz. Ce inseamna VIP? Inseamnă un autobuz cu o capacitate mai mica si cu locuri de dormit. Dar mai inseamna si un timp de calatorie mai scurt – timpul de asteptare la vama e mai mic, autobuzele deobicei sunt intr-o stare ceva mai buna, etc.
  2. Vama poarta numele de Moc Bai (Vietnam) si Bavet (Cambodgia). Va fi nevoie sa specifici aceste lucruri atunci cand aplici pentru e-visa vietnameza.
  3. Nu recomand sa alegi o cursa de noapte deoarce vama dintre Vietnam si Cambodgia e inchisa in intervalul orar 22:00 – 08:00.

Companii de transport:

  • Kumho
  • Giant Ibis Transport
  • Long Puhong
  • Khai Nam

Cu autobuzul din Vietnam in Cambodgia

Noi am optat pentur un autobus din clasa VIP ”Sleeper” deoarce am vurt să încercăm această variantă de transport foarte populară în Asia de SE. Ne gândeam oricum că cele 6 ore se vor transforam cu ușurință în 8 sau chiar 10 ore și am spus că ar fi bine să stăm cât de cât comod în autobuz. Am cumpărat biletle de pe acest site (dacă ai timp suficient în Ho chi Minh poți cumpără biletul direct de la biroul companiei de transport (posibil să fie un pic mai ieftin). Motivel pentru care am ales compania Kumho au fost simple: cel mai scurt timp estimat, cel mai ieftin bilet pentru categoria ”sleeper”.

Înainte să plecăm din Europa, am printat rezervarea, iar în ziua plecării am mers cu 30 minute mai devreme la biroul Kumho pentru a primi biletele de autobus propiu-zise. Tot în rezervare erau specificate condițiile de intrare în Cambodgia cu privire la visa-on-arrival, precum și faptul că asistentul șoferului va prelua documentele necesare și taxa de viză (40USD chiar dacă oficial ea e 35USD)și se va ocupa de formalități. Citisem deja că acei 5 dolari sunt un fel de ”taxa de administrare”, ca să o spunem frumos. Noi am numit-o ”taxa pe care o plătești că să nu ai bătăi de cap și să te asiguri că nu rămâi în vamă”.

Autobuzul a ajuns la ora stabilită, ne-am descălțat la intrare și ne-am așezat pe locurile date. Când spui sleeper nu trebuie să te gândești la un pat propriu zis, ci la un loc confortabil pentru oameni cu o înălțime mai mică de 1,80 m. Pentru cei înalți s-ar putea să nu fie tocmai confortabil.

După plecare, asistentul șoferului a venit să ne dea câte o sticlă de apă, iar mai apoi a venit să adune toate pașapoartele și banii. Noi am avut e-visa pentru Cambodgia și am plătit doar ”taxa de administrare”, care ulterior s-a dovedit că nu a fost chiar degeaba. Până la vama dintre Cambodgia și Vietnam am dormit, m-am uitat la două episoade din Emily în Paris și am admirat acea parte din Vietnam care nu apare în reviste. 

Asa arata un autobuz de tipul ”sleeper” in Vietnam

Procedurile la vama terestra dintre Vietnam (Ho chi Minh) si Cambodgia.

Când am ajuns la vama din Vietnam, am coborât din autobuz (am primit niște papuci de plajă albaștri de mărimi diferite) și am intrat într-o clădire. Am așteptat la rând, asistentul încă avea pașapoartele noastre pe care le înmâna rând pe rând vameșului, pentru a pune ștampila de ieșire din Vietnam. Tot procesul a durat doar câteva minute (eram mai puțin de 10 pasageri). Ne-am urcat din nou în autobus, iar două minute mai târziu eram în vama cambodgiană. Acolo am coborât, iar procedura a fost aceeași. Asistentul împreună cu doi vameși verificau pașapoartele, iar în doar câteva minute toate formalitățile de trecere din Vietnam în Cambodgia au fost încheiate.

A contat mult că asistentul șoferului s-a ocupat de tot. El a completat formularele de intrare și ieșire din Camobodgia, a plătit taxele de viza și a plimbat pasaporatele dintr-o parte în cealalată. Noi, pasagerii, doar am așteptat. Cred că toată treaba asta a durat maxim 20 minute.

Cu autobuzul din Vietnam in Cambodgia – pareri

Adevărul e că am fost destul de îngrozită de această călătorie. Inițial chiar am luat în considerare idea de merge cu avionul direct în Siem Reap, dar ne-am adus imediat aminte că această vacanță e despre călătoria propriu-zisă și nu despre destiantie, despre experiențe unice. Și până la urmă s-a dovedit a fi o decizie înțeleaptă și una foarte prietenoasă cu buzunarul. Călătoria cu autobusul din Vietnam în Cambodgia a durat 8 ore, iar spre suprinderea noastră nu a fost o călătorie așa de grea pe cât ne așteptăm. Totul a trecut destul de repede, iar în ajunul Crăciunului ne-am trezit turiști într-una dintre cele mai ciudate capitale pe care le-am vizitat până acum. Am făcut Crăciunul în Phnom Penh (încă nu ne vine să credem ce destinație am ales pentru ziua de Crăciun), iar după încă o călătorie cu microbuzul prin Cambodgia, am sjuns în Siem Reap. După ce am testat această exerienta, putem să te încurajăm să alegi autobuzul că varianta de transport din Ho chi Minh în Phnom Penh. 

Cum se obtine e-visa de turist pentru Cambodgia?

Pe scurt, cetățenii români au nevoie de viza pentru a intră în Cambodgia. Viza pentru Cambodgia se obține destul de ușor on-arrival sau online. Pentru visa-on-arrival, am explicat procedurile mai sus (îi dai șoferului sau asistetului acestuia 40 USD și pașaportul, iar el se va ocupă de toate formalitățile). În ceea ce privește e-visa, îți recomand să aplici cu o săptămâna înainte de dată intrării în Cambodgia. Pentru a obține e-visa, trebuie să completezi formularul de aplicare pe acest site, să plătești taxa de viza (36 USD) și să printezi viza. Vei avea nevoie de un card pentru plata taxei, dar și de o poză tip pașaport. În general, viza se primește pe adresa de e-mail în maxim 3 zile lucrătoare.

Citeste si: