Pentru prima dată în viața noastră am calatorit cu un camper. Am dormit sub cerul înstelat, înconjurați de peisaje superbe, iar ploaia ne-a fost cântec de leagăn încă din prima seară. În total, am străbătut peste 1000 km prin Islanda cu o căsuță pe roți, căsuță în care am dormit 3 nopți. Acesta experiență ne-a scos destul de mult din zona de confort, însă tocmai călătoritul cu autorulota in Islanda, pe lângă toate celelalte peisaje și aventuri, a făcut ca vacanța noastră să fie cu adevărat specială. Islanda e locul perfect în care să călătoreșți cu autorulota, mai ales pentru cei care nu au mai făcut asta niciodată. Eu chiar nu văd un loc mai potrivit în lumea asta. Așadar, după cum ti-ai dat seama deja, în acest articol vreau să îți relatez experienta noastră și să îți ofer câteva sfaturi utile.
Cu autorulota in Islanda
Călătorul din noi e obișnuit cu camere de hotel și apartamente, iar gândul de a dormi prin campinguri, în locuri în care nu avem propria baie, ne cam sperie. Am văzut toată această treabă că pe o provocare, ca pe o ieșire din zona de confort, în care ne-am fi întors în secunda următoare, dacă nu ne-am fi simțit ok. Dar până la urmă, să dormim în mașină nu a fost rău deloc.
Am ieșit total din bula noastră, iar în prima noapte, cu temele bine făcute, ne-am îndreptat spre camping. Am fost stângaci, abia ne-am pregătit patul, ploua cu galeata, iar după o tură de plâns și un „vreau la hotel” spus printre dinți, ne-am așezat în pat, am lăsat ușile deschise și ne-am uitat la privelistea pe care niciun hotel nu ne-ar fi dat-o.
Toată noaptea a plouat, iar când ne-am trezit, am văzut lumea cu alți ochi. Prima noapte în camper fusese mai mult decât perfectă. Eram odihniți și pregătiți pentru o zi de relaxare la Blue Lagoon. Ultimele două nopți au fost și mai frumoase și liniștite. Deja simțeam că suntem experți în făcut patul, organizat „dormitorul” și supraviețuit într-un spațiu de 2m pătrați.
A fost atât de bine și de confortabil, încât imediat a început să îmi surâdă ideea de a explora nordul Norvegiei, tot cu un camper.
De ce am închiriat o autorulota?- cu autorulota in Islanda
Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le știi inainte să mergi în Islanda e că ai nevoie de mașină. Nici nu se poate discuta despre transportul în comun în Islanda, acesta fiind inexistent în afara Reykjavikului, astfel că, singurele variante pentru a vizita toate locurile minunate din Islanda sunt: mașina închiriată sau achiziționarea unor excursii organizate de agenții locale. În mod cert, dacă iți dorești să vizitezi Islanda în ritmul tău, închirirea unei mașini e obligatorie.
În primele două călătorii pe care le-am avut planificate, aveam închiriată o mașină mică. La vremea aceea nu ne trecea prin cap să închiriem un camper. Însă, în cea de-a treia călătorie – planficata in mijlocul sezonului – ne-am lovit de niște prețuri exagerat de mari, iar când spun exagerat de mari vreau să zic 1800-2000 euro/5 zile.
Fortati de imprejurari ne-a venit idea(genială) să închiriem un camper – colacul de salvare pentru bugetul nostru – care la final ne-a costat mult mai puțin decât mașina pe care ne doream să o închiriem.
Cât costă în medie închirierea unui camper în Islanda?
Deobicei, prețul pentru un camper se calculează în funcție de sezon, de dimensiunea mașinii și de facilități. În Islanda acest business e dus la un alt nivel, iar la capitolul firme de închirieri ai de unde alege. Majoritatea sunt firme locale care au în catalog o grămadă de modele și oferte făcute pentru fiecare buzunar.
În sezon, prețul pentru un camper variază între 90 și 250 euro/noapte, cu mențiunea că cele mai scumpe autorulote au în general o capacitate de 4-5 persoane, fiind ideale pentru familii.
În extra sezon – iarnă – prețurile scad la jumătate, însă acest lucru se întâmplă cu un motiv. Nimeni, dar nimeni, nu închiriează un camper că să exploreze Islanda în lunile ianuarie-februarie. 😀
Pe lângă închirierea propriu zisă, mai trebuie să ai în vedere următoarele costuri:
Asigurare
Majoritatea firmelor oferă o asigurare standard, unde suma deductibilă este 1000-2500 EUR. Însă acest gen de asigurare nu acoperă pagubele produse de nisip, cenușă sau pietriș pe caroseria mașinii, de aceea îți recomand să adaugi la pachetul tău și o asigurare full sau măcar o asigurare de tipul Gravel Protection. Noi am auzim sute de pietricele care se loveau de mașină in timp ce conduceam, deci treaba asta cu pietrișul e cât se poate de serioasă.
Deobicei asigurarea se calculează pe fiecare zi de inchiriere, iar Gravel Protection costă în medie 10 euro/zi.
Extra
La capitolul extra intră tot ce ai putea avea nevoie: internet, GPS, saci de dormit, paturi și perne, masă și scaune de camping, grătar, prospape, scaun de mașină pentru copii, etc. Unele firme de închirieri oferă un minim de facilități (pături, perne, scaune și masă de camping), in timp ce altele percep o taxă pentru fiecare obiect/pentru fiecare zi de închiriere.
Dacă ai în plan să stai mai mult de 4-5 zile, poate ar fi util să ai un grătar, iar dacă e mai frig afară, poate ar fi bine să ai și saci de dormit. Noi nu ne-am grabit să ne luăm aceste lucruri pentru că cei de la Happy Campers ne-au asigurat că păturile și pernele pe care le aveam incluse, ne vor ține de cald. În plus, dacă alegi un camper care are inclus un sistem de încălzire, sigur nu îți va fi frig.
De unde pot închiria o autorulota in Islanda?
Happy Campers și Go Campers sunt doar două dintre firmele de la care puteți închiria un camper. Atunci când am inceput să căutăm o mașină, cei de la Happy Campers aveau cele mai bune prețuri (noi ne-am trezit destul de târziu) și cele mai multe servicii incluse. Deși prețul era cel care conta, am pus accentul și pe alte două aspecte: încălzirea și transferul de la aeroport. Nu știam cât de frig o să fie in Islanda, iar cele mai ieftine mașini pe care le-am găsit online nu aveau încălzire. De cealaltă parte, alte firme de închirieri cer 50-60 de euro pentru transferul de al aeroport, un preț imens pentru noi.
Își las aici o lista cu firme de închirieri că să poți compara ofertele.
Cum închiriez un camper de la Happy Campers
Pe Happy Campers găsești mai multe categorii de campers. În funcție de ceea ce îți dorești să faci sau de bugetul pe care îl ai, poți opta pentru un Happy Camper EX1 pentru două persoane -cel pe care noi l-am avut, sau poți închiria un Happy 3 pentru cinci persoane. În continuare voi face o simulare pentru un modelul EX1, pentru perioada 20-27 iulie 2022.
Alege camperul – trebuie să alegi modelul, intervalul de timp și orar sosirii în Islanda.
Spre deosebire de alte firme de închirieri, Happy campers oferă transferul gratuit de la și la aeroportul din Keflavik.
Dacă rezervi un camper cu 90 de zile înainte beneficiezi de o reducere de Early Bird de 5%, iar dacă rezervi un camper pentru minim 7 nopți, beneficezi de încă o reducere de 5%
Alege o asigurare
Poți opta pentru un singur tip de asigurare (ex. Gravel Protection) sau poți lua un pachet. Noi am luat Happy Bundle.
Facilități „Extra”
Dacă urmează să vizitezi Islanda în lunile de vară, părerea mea e că nu ai nevoie de alte facilități. Fiecare camper e dotat cu un sistem e încălzire eficient (noi îi dădeam drumul 10 minute înainte de culcare și poate încă 5 minute în timpul nopții, de două ori pe noapte). Căldură – rezolvat!
Mai apoi, nici de WIFI nu ai prea mare nevoie, mai ales dacă vrei să faci un pic de detoxifiere de la social media. Și chiar de încurajez să faci asta! Dacă mergi în Islanda, sfatul meu e să uiți de Facebook și de Instagram și să te conectezi cu natura și cu omul de lângă tine.
Totuși, o să ai nevoie de internet pentru hărți sau de un GPS, nu? Nu chiar, poți economisi bani doar dacă îți descarci harta offline a Islandei de pe Google Maps. Noi așa am procedat în Islanda și ne-am descurcat foarte bine.
Am făcut un calcul final, iar un camper EX1 de la Happy Campers, costă 963 euro pentru 8 nopți, cu asigurare Happy Bundle.
E bine de știut că mai poți beneficia de 5% reducere dacă achiți intergal în momentul rezervarii.
Dotări incluse și must-have items atunci când călătorești cu camperul
Dacă vrei să trăiești această experiență la maximum – dormit în mașină, gătit, etc – trebuie să îți îndrepți atenția spre următoarele lucruri:
- sistem de încălzire eficient sau saci de dormit (eu merg pe prima varianta)
- aragaz – noi am avut un mic aragaz pe care nu am apucat să îl folosim
- ustensile pentru gătit (camperul a avut strictul necesar)
- frigider (am ținut în el lapte și iaurt islandez)
- paturi și perne (sunt incluse în rezervare)
- scaun și masă de camping (vin la pachet cu asigurarea Happy Bundle)
Reguli de cirulatie si campinguri
Islanda nu are autostrăzi, iar regulile de circulație sunt un pic diferite față de cele cu care ne-am obișnuit. Limitele de viteză sunt calculate în funcție de tipul de drum și sunt după cum urmează:
- drum cu pietriș – 80km/h
- drum asfaltat – 90 km/h
- în zonele locuite (sat, oras) – 30-50 km/h
Drumurile în Islanda, chiar și cunoscutul Ring Road*, sunt înguste și se aseamănă mai mult cu drumurile naționale. Din acest motiv, staționarea pe marginea drumului este ilegală (foarte mulți oameni opresc în locuri nepermise pentru a face poze), cu exceptia locurilor amenajate. Un alt lucru pe care trebuie să îl știi atunci când conduci prin Islanda e că majoirtatea podurilor (și sunt foarte multe) au un singur sens de mers și ca va trebui să fii atent și să acorzi prioritate acolo unde este cazul.
*Ring Road este drumul care înconjoară toată insula. Acesta are o lungime de 1322 km, iar pe harta rutieră este marcat cu numarul1.
Campinguri în Islanda
E bine de știut că în Islanda e ilegal să campezi in locuri neamenajate. Acum câțiva ani a intrat această lege in vigoare, iar cei care campeza prin parcări publice sau în alte locuri pot primi amenzi de până la 3000 euro.
În apropierea drumului care înconjoară insula -Ring Road – există numeraose campinguri din care poți alege. Unele locuri îți pot oferi niște peisaje fantastice – așa cum este campingul de la cascada Skogafoss, altele au facilitati ceva mai speciale: piscina, hot tub, sala de luat masa, etc. Mai toate locurile de camping pun la dispoziția vizitatorilor câteva facilități de bază: toalete, dușuri, curent electric, internet (cele doua din urmă fiind deobicei contra cost)
Cât costă o noapte în camping? – în funcție de locație și facilități, o noapte în camping poate costa între 1200 și 2500 ISK/persoană (în majoritatea campingurilor, prețurile sunt pe persoană), iar în cele mai multe locuri se poate plăti cu cardul.
Locuri in care am campat
- Vik Campingsite (in Vik) – 1750 isk/persoana (12 euro) – un camping extrem de bine organizat, cu bai foarte curate.
- Campsite Mosfellsbær (16 minute distanta de capitala) – 1200 isk/ persoana (8euro) – un camping ieftin, in apropiere de Reykjavik, aflat in mijlocul naturii. Nu are prea multe facilitati (baia a fost destul de murdara), dar e placut sa petreci timp acolo, in natura.
Cu autorulota in Islanda
O să ne aminitm mereu de prima călătorie cu autorulota. A fost o experiență atât de frumoasa încât e greu de descris în cuvinte. Deși, înainte să plecăm de acasă, ne-am spus că o să ne luăm un hotel dacă nu ne vom simți bine, după prima noapte în camping, nu am mai avut nevoie de nimic altceva. Nu am mai avut nevoie de prize și de internet, de camere de hotel fancy sau de televizor. Ba chiar, aceasta vacanță în Islanda a fost o adevărată experiență, iar calatoritul cu camper-ul a fost unul dintre acele lucruri pe care trebuia să le încercăm în viața asta.
În mod cert, te încurajez să pui această experiență și pe lista ta, pentru că, vei vedea și tu, Islanda e locul perfect în care să călătorești cu autorulota, fie ea mare sau micuța.
[…] și de câteva activități pe care le-am făcut în premieră. Prima a fost călătoria cu autorulota, iar cea de-a două experiență a fost Blue Lagoon. Acum, Blue Lagoon e un loc extrem de cunoscut […]
[…] Cu autorulota in Islanda -Tot ce trebuie sa stii! […]
Bună! Care a fost itinerarul vostru pt Islanda? 🙂
Bună,
Reykjavik, Blue Lagoon, The Golden Circle, Vik și Jökulsárlón
Salut. E suficient permisul categoria B ?