Încă de când ne-am planificat roadtrip-ul pe Coasta de Azur, ne-am rezervat o jumătate de zi pentru Monaco. De altfel, unul dintre obiectivele noastre a fost să vizităm toate microstatele din Europa, iar Monaco se întâmplă să fie ultimul stat din acea listă. Astfel că, odată ajunși în Nice, ne-am putut organiza mai bine călătoria în Monaco – cel putin teoretic – pentru că, practic vorbind, am avut o grămadă de peripeții. Întrucât sunt convinsă că orice călător și turist care ajunge pe Coasta de Azur își doreste să viziteze acest ministat, m-am gândit să scriu un articol despre modalitățile de a ajunge în Monaco (din Nice), astfel încât să îți fie ție mai ușor să alegi varianta potrivită.Cum ajungem în Monaco – tren/autobus/mașină

Autobus

Deși am avut mașina la dispoziție, am preferat să luăm autobusul spre Monaco, având la bază două mari motive: 1) Nu am vrut să dăm foarte mulți bani pe parcare (ne-am gândit că părcarea în Monaco e destul de scumpă); 2) autobusul e și cea mai ieftină variantă de a ajunge direct în Monte Carlo.

Bine de știut! Lignes de Azur este o companie de autobuse care traversează Coasta de Azur de la un capăt la celălalt. Astfel că, dacă nu vei avea mașină, cea mai la îndemână variantă pentru a ajunge în diferite locații din zonă, printre care și Monaco, e autobusul. În cazul în care vei sta o săptămână pe Coasta de Azur și vei vrea să explorezi și alte orașe de pe coastă, atunci îți recomand să cumperi un card ce oferă călătorii nelimitate pe o perioadă de 7 zile, contra unui cost de 15 euro.

Pentru a ajunge în Monte Carlo trebuie să iei autobusul 100 din Port Vieux -Nice. Călătoria cu autobusul durează destul de mult – cca. 45 de minute, dar drumul este absolut uimitor. O călătorie cu autobusul pe ruta Nice-Monaco costă 1,5 euro.

Însă trebuie să fiți foarte atenți la stația din care pleacă autobsul! Noi (și alți zeci de oameni) am pierdut în jur de o oră stând aproape în fiecare stație din Port Vieux, în așteptarea autobsului 100. Dacă inițial am așteptat 20 minute în stația în care erau toate autobusele 100, mai apoi ne-am dus în statia în care oprea autobusul 100 (dar era doar stația de sosire, nu și de plecare), ca mai apoi să ne dăm seama că trebuie să mergem pe o stradă laturalnică, la capătul căreia se află stația de autobus.

Trenul

Și trebuie să fim sinceri și să vă spunem că trenul a fost prima noastră opțiune. În fond, noi preferăm mersul cu trenul deoarce ni se pare că e mai liniștitor, comparativ cu haosul pe care îl găsim adesea în autobuze. Dar socoteala de acasă nu prea s-a potrivit cu cea din gară. Ajunși la gara din Nice, ni s-a spus că pentru cel puțin 4 ore nu mai circulă niciun tren pe ruta Nice-Monaco din cauza unui accident care a avut loc pe șinele de tren. Așa că am luat-o la pas până în Port Vieux ca să prindem autobusul.

La noi a fost o excepție, dar trenurile între Monaco și Nice circulă normal, călătoria este mai scurtă, comparativ cu autobusul, iar prețul unei singure călătorii este de 4 euro (pentru prețuri și program accesează acest link).

Mașina

Ultima variantă rămâne mașina personală sau închiriată. În cazul în care veți călători cu mașina, veți avea de ales dintre două rute: 1) Ruta rapidă – autostrada; 2) ruta spectaculoasă – un drum de coastă care trece prin Villefrance sur Mer și Cap d Ail.

Bine de șitut! În cazul în care alegeți autostrada, e bine să știți că există o mică taxă pe care trebuie să o plătiți pentru acel drum, mai exact 2,4 euro.

În privința parcărilor din Monaco nu avem detalii foarte multe, dar chiar lângă Casino de Monte Carlo se află o parcare publică unde vă puteți lăsa mașina (click aici pentru tarife)


Cum ajungem în Monaco – tren/autobus/mașină


Monaco e absolut fabulos, iar dacă ajungeți în Nice, aș spune că e obligatoriu să vizitați și unul dintre cele mai mici și bogate state din lume. Sper că articolul meu îți va fi de folos, iar dacă te pregătești să mergi pe Coasta de Azur, atunci te invit să citești si articolul în care am povestit itinerariul nostru prin Franța.

Vacanțe frumoase!