Dacă ajungi în aeroportul Luton cu temele nefăcute, cel mai probabil nu vei știi că aeroportul se află la 50 km față de centrul Londrei. Din graba vei merge la primul ghișeu, pe care îl vei vedea cu mult înainte să ieși din aeroport, ca să iei un bilet de autobus sau tren exagerat de scump. În prima noastră călătorie, când am ajuns pe aeroportul Gatwick, ne-am scăpat de 50 lire (pe vremea aceea o liră era echivalentul a 6 lei) pentru două bilete de tren. Cu un pic de documentare înainte (cititnd acest articol), călătoria ta va începe fără bătăi de cap.  Însă nu îți face griji pentru că în acest articol te învăț cum ajungi de la aeroportul Luton in Londra, ieftin și ușor!

Cum ajungi de la aeroportul Luton in Londra (ieftin si usor)

În mod normal aş începe cu variantele de transport pe care le ai la dispoziție, însă de data aceasta vreau să încep prin a-ți oferi un pont. E foarte important să rezervi biletele de autobus/tren cu cât mai mult timp înainte. Dacă vei lua biletele cu două luni înainte, vei plăti cu până la 50% mai puțin.

Atunci când călătorim în Anglia, din cauza că nu vrem să închiriem mașina, suntem legați de mijloacele de transport în comun. Iar ca să economisim câteva lire, cumpărăm biletele de pe Train Line. Acest site e un fel de booking sau agoda, doar că se aplica exclusiv mijloacelor de transport în comun. Noi l-am folosit mult în ultima noastră călătorie în Anglia, iar de fiecare dată când am cumpărat bilete de autobus sau de tren de pe www.trainline.com, am plătit cu 10-25 £ mai putin.

Astfel, al doilea sfat pe care vreau să vi-l ofer e să cumpărați biletele de pe Train Line (au și o aplicație care funcționează foarte ușor). Nu trebuie sa printezi biletul.

Important! In Londra grevele in domeniul transportului se intampla destul de des, de aceea iti recomand sa pornesti spre aeroport din timp. Dat fiind faptul ca distanta e atat de mare, peste 50 km pentru Stansted si Luton, e mai bine sa ajungi mai devreme decat sa apelezi la Uber.

Autobus National Express

Exista aproximativ 50 de curse pe zi intre Luton airport si Victoria Coach Station, Londra. Exista doua autobuse, A1 si A11, iar o calatorie pana in Londra dureaza in medie o ora. Verifica tarifele si programul.

O calatorie cu autobusul costa 12GBP.

Tren

Ca sa poti lua trenul spre Londra, va trebui sa iesi din aeroport si sa parcurgi aproximativ 2 km pana la gara Luton Airport Parkway. O calatorie pana la St. Pancras dureaza in medie 25 minute si costa cca. 20 GBP. In acest caz, iti recomand sa cumperi biletele din timp de pe acest site. Eu am gasit si varianta cu 3,50 euro, o oferta limitata.

Aeroportul din Luton iti pune la dispozitie si un Shuttle care te va duce de la terminal la Luton Airport Parkway. Iti lasi aici cateva detalii de pe site-ul oficial al aeroportului.

10-minute transfer on average (it depends on the traffic)
Buses every 10 minutes all day between 05:00 and midnight
Through-the-night service for all train connections
Handy pick-up point right outside the terminal at Bay T
Fare included on all tickets booked from Luton Airport (LUA)

If your ticket is to Luton Airport Parkway (LTN), you can pay the Shuttle Bus fare separately. 

Single £2.40

cum ajungi de la aeroportul Luton in Londra

Cum ajungi de la aeroportul Luton in Londra (ieftin si usor)

Aşa cum am spus la început, dacă planfici călătoriile de la și spre aeroport cu mult timp înainte, vei scapa de o grijă, nu vei avea bătăi de cap și vei salva câteva lire. Eu sper că articolul meu a făcut un pic de lumina, iar dacă te pregătești să vizitezi Londra pentru prima dată, trebuie să citești și celelate articole de pe blogul nostru.