Asigurare de sanatate in Elvetia, viata in Elvetia

Dacă ai ajuns la acest articol înseamnă că ești în căutarea unor informații care să te lămurească cum funcționează asigurările de sănătate în Elveția. Ei bine, tot ce îți pot spune e că ai ajuns în locul potrivit, deoarece, în continuare îți voi spune care sunt pașii pe care trebuie să îi faci atunci când vrei să închei o asigurare de sănătate în Elveția.

Acest articol face parte din seria „viata in Elveția”, o categorie în care postăm articole bazate pe experiența noastră ca expați în Elveția. Dacă te pregătești să te muți în Elveția sau dacă pur și simplu iei în considerare o evenutală relocare, atunci următoarele articole ar putea să îți răspundă la o mare parte din întrebări.

Cum închei o asigurare de sănătate în Elveția

În Elveția sistemul medical aparține de stat, însă asigurările medicale sunt private. Cu alte cuvinte, angajatorul nu îți plătește asigurarea de sănătate din salariul brut, ci tu ești obligat să îți alegi o asigurare de sănătate privată, de la una dintre companiile existente pe piata elvețiană, pe care o plătești lună de lună. De asemenea, tu îți alegi pachetul pe care îl consideri cel mai potrivit pentru tine. Poți opta pentru o asigurare care acoperă orice fel de cost medical, dar care costă în medie 600 CHF sau o altă asigurare care acoperă toate cheltuielile de la 2500 CHF în sus, acest tip de asigurări având un preț minim de 150 CHF/luna. De asemenea, costul asigurării de sănăte este stabilit în funcție de vârstă (cu cât ești mai tânăr, cu atât mai ieftină este asigurarea), dar și în funcție de beneficiile pe care îți dorești să le ai.

Astfel că, unul dintre lucrurile pe care trebuie să le faci în prima săptămână în Elveția e să închei o asigurare de sănătate la una dintre companiile existante pe piața elvețiană. Însă, pentru a face acest lucru trebuie să fii rezident cu acte în regula, cu alte cuvinte trebuie să ai permisul de ședere. Până când permisul va fi eliberat, îți poți căuta o companie de asigurări, poți cere oferte, le poți compara și analiza, în așa fel încât să alegi cea mai bună variantă pentru tine.

Pașii pe care trebuie să îi faci atunci când vrei să închei o asigurare de sănătate în Elveția.

Pentru a cere și a compara ofertele de asigurare, te poți folosi de site-ul www.compairs.com. Acest site e unul dintre cele mai utile site-uri atât pentru cei care locuiesc deja în Elveția, cât și pentru cei care sunt la început, în prima lor săptămână. Pe comparis.ch găsești oferte pentru asigurarea de sănătate, apartamente de închiriat și de vânzare, o piață online pentru automobile și multe altele.

Ofertele pentru asigurarea de sănătate se găsesc în secțiunea „Insurance”.

Comparis.ch este valabim în patru limbi – germană, italiană, franceză și engleză.

Spre deosebire de alte țări din Eueopa, în special Romania, în Elveția tu alegi ce vrei să acopere asigurarea ta medicală, cât vrei să plătești și la ce companie. Ai un pic mai multă libertate, știi unde se duc banii tăi, dar și ce beneficii ai. În fapt, cred că acesta e unul dintre cele mai cool aspecte atunci când vine vorba de viața în Elveția.

Pentru a obține o ofertă personalizată, trebuie să completezi următoarele informații (vezi imaginea de mai jos):

  • Codul poștal (din Elveția) al orașului în care vei locui;
  • Franciza – între 300 și 2500 CHF – reprezintă cota anuală a costurilor tratamentului pe care asigurații trebuie să o plătească din propriul buzunar. Suma poate fi aleasă liber: franciza legală pentru adulți este de 300 de franci. Deductibilul maxim disponibil este de 2500 de franci. Cu cât este mai mare franciza, cu atât este mai mică taxa lunară pe care trebuie să o plătească asiguratul.
  • Anul nașterii – cu cât ești mai învârstă, cu atât asigurarea este mai scumpă
Sursa: www.comparis.ch

Mai apoi, sistemul îți va procesa cererea și îți va oferi o listă.În acea listă vei găsi diferite case de asigurari, diferite tipuri de asigurări și prețuri, urmând ca tu să alegi varianta cea mai potrivită, să transmiți cererea ofertei de asigurare către asigurător și să închei polița.

Ce trebuie să știi atunci când închiei polița de asigurare

În maxim 24 de ore din momentul în care vei cere o ofertă de la una dintre companii, compania îți va trimite contractul, pe care tu trebuie să îl completezi, să îl scanezi și să îl trimiți împreună cu o copie a dreptului de ședere.

Ulterior, vei primi toate datele de logare în portalul pentru clienți și factura.

După cum ai obeservat, pretul asigurării medicale diferă de la persoană la persoană, iar plata asigurării se poate face fie lunar sau trimestrial, fie bianual sau anual

Tot la capitolul plăți, e bine să știi că asigurarea va intra în vigoare din momentul în care ai intrat în Elveția. Cu alte cuvinte, data de intrare în țară este și data de începere a asigurarii medicale. Spre exemplu, dacă tu ai intrat în Elveția în 1 octombrie – aceasta fiind și data care va apărea pe dreptul de ședere, atunci asigurarea va intra în vigoare tot la 1 octombrie (indiferent ca tu vei face asigurarea în 1 decembrie, spre exemplu). Personal, nu văd vreun motiv pentru care să nu îți faci asigurarea de sănătate înca de când primești permisul de ședere, însă știm și noi, stiu și elvețienii, că unii oameni încercă să fenteze sistemul 😉


În cazul în care nu ești mulțumit de compania aleasă, te poti muta la un alt asigurator, însă trebuie să verifici care sunt clauzele renunțării la contract (ex. cu cât timp înainte trebuie să trimit cererea de întrerupere a contractului).

Cum închei o asigurare de sănătate în Elveția

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi faci atunci când vrei să închei o asigurare de sănătate în Elveția. Asa cum am spus, tu singuri alegi ce asigurare de sănătate dorești, nu ai nevoie nici de intermediari, nici de drumuri e tipul dute-vino pe la instituțiile statului. Sper ca acest articol să îți fie de folos, iar dacă vrei să citești mai multe articole despre viața în Elveția sau despre călătoriile pe care le facem în jurul lumii, tot ce trebuie să faci e să te abonezi la blogul nostru, sa ne dai un follow pe Instagram și un like pe Facebook.

Citește mai mult: