Cum îți organizezi o excursie in Alberobello (din Bari)

Alberobello, Italia

Alberobello e de departe unul dintre cele mai faimoase și drăguțe sate din Italia, iar un city break în Bari nu ar fi complet fără o excursie de o jumătate de zi în satul celor mai adorabile căsuțe. Parcă și numele „trulli”, așa cum sunt denumite aceste căsuțe, îți spune că acest sat e cu adevărat special. Am vizitat Alberobello într-o zi extrem de toridă, ne-am plimbat scurt prin Rione dei Monti, parte a satului inclusă on Patrimoniul Mondial UNESCO, și am încercat, în măsură în care vremea ne-a permis, să ne bucurăm de povestea pe care Alberobello o spune. Așadar, astăzi, îți povestec cum ne-am organizat o această excursie in Alberobello, din Bari.

Citește mai multe despre itineriariul pe care l-am avut în Puglia: Itinerariu pentru 4 zile în Puglia / Italia

Cum îți organizezi o excursie in Alberobello (din Bari)

Dacă ți-aș spune că am vrut să mergem în Bari pentru orice altceva în afară de Alberobello, aș minți! Alberobello a fost cel care a pus Bari pe lista noastră (pe lista tuturor?), motiv pentru care în ziua cu numărul 2 ne-am prezentat din nou la gară pentru a lua biletele de autobus spre satul de poveste al Italiei.

Eram atât de nerăbdători să vedem minunățiile de căsuțe – căsuțele turlli – despre care citisem că se consturiesc și în zilele noastre (ce tare ar fi să ne construim și noi o astfel de căsuță!), încât am uitat să aruncăm o privire pe prognoza meteo. Ne-am urcat în autobus, ne-am lăsat ochii capturați de imaginile de pe drum, iar and am coborât, un val de căldură ne-a tăiat respirația. Dar ne-am ambiționat, am mers câteva minute pe jos până când am ajuns  în Rione dei Monti. Eram extenuați de la căldură și deja începeam să vedem totul în ceață. Afară erau 42 de grade, iar vântul care bătea era atât de cald încât simțeam că îmi arde pielea.

Ne-am făcut curaj, totuși, și am continuat să ne plimbăm pe străduțele albe ale satului.

Deși mi-aș fi dorit să ajungem in zonele mai puțin vizitate de către turiști – zona Aia Piccola – și să avem parte de o experiență un pic mai autentică (lucru care pare imposibil de realizat atunci când ești într-unul dintre cele mai turistice locuri din Italia), pentru binele nostru ne-am limitat doar la a vizita Rione dei Monti, un cartier mai comercial al satului, alcătuit din cca. 1000 de căsuțe trulli.

excursie in Alberobello
excursie in Alberobello
excursie in Alberobello
excursie in Alberobello

Cum îți organizezi o excursie in Alberobello (din Bari) – Transport

Mașină

Dacă ai în plan să explorezi întrega regiune, atunci îți recomand să închiriezi o mașină. Cu mașina vei ajunge foarte ușor în multe sate de poveste și in locuri mai puțin frecventate de turiști. Între Bari și Alberobello există o distanță de 55 km, ce poate fi parcursă in mai puțin de o oră. 

Mai departe, din Alberobello, poți ajunge foarte ușor în Monopoli sau Martina Franca.


Tren

Din păcate, nu există tren direct între Alberobello și Bari. Singură variantă e să călătorești cu două trenuri: Bari – Putignano și Putignano-Alberobello. Călătoria cu trenul e destul de lungă (cca. 2 h30) și costă în medie 5 euro.


Autobus

Cea mai simplă și ieftină variantă! Există foarte multe autobuse locale care pleacă din Bari (stația Largo Sorrentino) și care fac o oprire în Alberobello. Stația Largo Sorrentino se află în spatele gării din Bari, vis a vis de intrarea în gară. Biletele pot fi achiziotnate atât online (link aici), cât și de la aparatele din gara. 

O călătorie costă 4,30 euro și durează 1 oră și 5-10 minute.


Citește mai multe despre transportul în comun în Italia (cum poți sa călătorești între regiuni + tips & tricks) 

Cum îți organizezi o excursie in Alberobello (din Bari) – Cazare

În privința cazării, noi am ales să ne punem baza în Bari, la Hotel Cristal***.Hotelul la care am stat nu a fost perfect, dar am avut curățenie – lenjeria era schimbată în fiecare zi, a fost ieftin (am plătit 35 euro/noapte în plin sezon) și a fost relativ ok ca locație (10 minute de mers pe jos fată de gara centrală și alte 15 minute de mers pe jos până în Bari Vecchia).

O super idee, pe care o să o punem în practică dacă mai ajungem prin Puglia, ar fi să închiriem o căsuță trulli. Turismul în Alberobello a înflorit, iar cei care vor să experimenteze locuitul într-o casă turlli, o pot face cu ușurință rezervând o căsuță turlli de pe Booking sau Airbnb.

Casute Turlli de inchiriat

Trulli Holiday Albergo Diffuso – de la 140 euro (+mic dejun)

Bed and Breakfast Trulli San Leonardo – de la 70 euro
(+mic dejun)


Cum îți organizezi o excursie in Alberobello (din Bari)

Alberobello e un loc care pare desprins din povești, casele fiind atât de frumoase și cumva drăgălașe încât ai impresia că te plimbi prin filele unei cărți cu povești ilustrate. E frumos, vara e extrem de torid și e incredibil de fotogenic. În Alberobello nu sunt multe de făcut, nu există atât de multe atracții turistice, însă fiecare colț și fiecare căsuța așteptă să fie fotografiate. Acum pot spune că este într-adevăr unul dintre cele mai frumoase sate din Europa. 

Sper că acest articol îți va fi de folos și că vei avea parte de o vacanță de poveste în Alberobello!

Vrem să vedem pozele tale din Alberobello!

Da-ne tag pe Instagram în toate pozele tale din Alberobello, iar noi le vom da un share în story, ca să le vadă toată lumea 😀

Articole recomandate

1 comentariu

  1. […] Bari – 4 zile. Am stat 4 zile în Bari, timp în care am vizitat Polignano a Mare și am făcut o excursie de o zi în Alberobello.  […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *