vacanta in Egipt pe cont propriu

Se spune că nicio călătorie în Egipt nu ar fi completă fără o vizită în Cairo, la marile piramide. Dacă e adevărat sau nu, nu sunt eu în măsura să decid, însă îți pot spune că, în cazul nostru, piramidele au avut prioritate. Ne-am dorit de foarte mult timp să le vizităm și am ținut morțis să o facem în stilul nostru: pe cont propriu, fără excursii organizate și fără grupuri de turiști. Am plecat spre Cairo pe cont propriu, ne-am luat un ghid local care ne-a povestit una-alta, am rămas muți de uimire în fața piramidelor și am dormit într-u hotel cu view. Dacă și tu vrei să vizitezi piramidele din Giza și dacă vrei să călătorești din Hurghada în Cairo, ai poposit în locul potrivit deoarece, așa cum spune și titlul, astăzi povestim despre cum ne-am organizat excursie pe cont propriu la piramidele din Giza.

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? – Cairo

Vă spuneam în artciolul Ghid de călătorie pentru o vacanță pe cont propriu în Egipt că pentru drumul Cairo-Hurghada am pus în balanță toate variantele pe care le aveam la dispoziție. Am luat în considere ideea unui tur privat pentru o excursie de 2 zile în Cairo, dar prețul cerut de agenție era imens – 400 euro – cam 50% din cât ne-a costat toată vacanța. Pe de o parte în acei bani aveam inclus hotelul, intrările la piramide și la muzeu, mâncarea și transportul, dar nu era ceea ce ne doream noi. Lăsând la o parte prețul, știam că nu vom avea posibilitatea să facem lucrurile în stilul nostru, că nu ne vom putea alege hotelul sau restaurantul, iar toate aceste lucruri ne-au făcut să spune un mare NU acestei variante.

Încă de la bun început am exclus varianta unei excursii de o singură zi în Cairo deoarece ni se părea că e un pic cam pe repede-înainte. Pleci la 2-3 noaptea din Hurghada, ajungi dimineața, fugi la piramide, fugi la muzeu, mergi scurt cu barca pe Nil, poate fugi un pic și prin bazar, iar după-masă ești în autobus, extenuat și un pic amețit. Prețurile pentru astfel de excursii sunt bune – în jur de 50-60 euro/persoană, all-inclusive – dar scopul nu e să bifezi un loc. Și sunt convisă că nu suntem singurii oameni care văd lucrurile în felul acesta și că, dacă ești aici înseamnă că vrei mai mult de la o vacanță. Vrei o experiență.

Așadar, ne-am hotărât imediat că vom face această călătorie în stilul nostru. Am căutat variante de transport între Hurghada și Cairo, am stabilit că vom rămâne două nopți, că ne vom lua un hotel cu view la piramide și că vom explora această minune în ritmul nostru.

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza

Cum ajungem din Hurghada în Cairo pe cont propriu?

 Am călătorit cu autobusul pentru localnicii.

GoBus e o companie de autobuse care leagă cele mai importante orașe din Egipt. Între Cairo și Hurghada (și invers) sunt cel puțin 10 curse pe zi, iar distanța poate fi parcursă în 5-8 ore. Astfel că, imediat ce am ieșit din izolare, am mers să ne luam biletele spre Cairo. Cel mai mare avantaj e că sediul GOBUS din Hurghada e deschis 24/7, iar după ce ne-am dat seama că nu putem cumpăra biletele online, am fugit la sediu. Era 22:30, iar autobusul pleca la ore 3:00. Pentru cursa de noapte am luat bilete la clasa elite. Aveam în plan să dormim tot drumul și aveam nevoie de scaune confortabile ca să putem face asta. Pentru călătoria Hurghada-Cairo am plătit 400 EGP/persoană (20 euro)

Scaunele au fost foarte confortabile, am avut o tabletă cu filme și muzică, am primit și ceva de mâncare (doar apa putea fi consumată) și, teoretic, trebuia să avem WIFI. Din păcate, tind să cred că nu a meritat să plătim cu 170 EGP în plus/persoană.

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza?

La întoarcere, am luat un bilet standard (235 EGP) și pentru că am călătorit ziua, am făcut același drum în 8 ore. Pe timp de zi, autobusul face o pauză de 30-40 minute într-o parcare și oprește în doua stații – in Cairo și în El Gouna. Mai apoi, chiar înainte de intrarea în Hurghada, am fost opriți de poliție. Acolo am mai pierdut 30-40 minute până când au verificat buletinele tuturor localncilor din autobus. Am înțeles că este o măsură standard pentru a proteja Hurghada. 

În concluzie, dacă călătorești pe cont propriu în Egipt și vrei să ajungi ieftin și în siguranță din Hurghada în Cairo, atunci GoBus e exact ceea ce ai nevoie. 

Verifică tarifele.

Cum ajungem din Cairo în Giza?

Am ajuns în piața Tahrir, undeva sub un pod, la 8 dimineața, după o noapte în care nu prea ne-am odihnit. Era un haos de nedescris, genul de agitație și aglomerație care te copleștște. Oamenii mergeau dint-o parte în alta, milioane de calxoane/ secundă, taximetrișii opreau lângă noi și insistau să ne urcăm la ei în mașină, iar noi, adormiți cum eram, am avut parte de un șoc. Unul mare! Ce mai lipsea atunci era să vedem un om care se plimba cu cămila printre mașini…Și, guess what, urma să vedem asta 15 minute mai târziu.

Ca să scăpăm mai repede de toată nebunia din Tahrir, am chemat un Uber care să ne ducă direct la hotelul din Giza. Eram extenuați și nu prea ne ardea de mers cu metroul, mai apoi cu autobusul și după cu trăsura, desi aceasta se crede că ar fi cea mai ieftină variantă de a ajunge din Cairo în Giza. Din păcate, nu pot să confirm, dar nici nu cred!


Citește și: Despre egipteni…


Traficul în Cairo e infernal – aviz celor care se plâng de București :)) – iar cei 25 de km pe care trebuia să îi parcurgem până la hotel au părut ca fiind 70. Ajunși în Giza, ne-am dat seama că aventura pe care speram să o avem continuă și că, mai mult ca sigur, acesta era doar începutul. Am ajuns pe strada principală din Giza, iar șoferul nostru de UBER, care nu vorbea o boabă de engleză, nu găsea hotelul. Am încercat să îi explicăm, să îi arătăm pe degete, să traducem în arabă, dar nimic. Nu ne înțelegeam. Ne-a plimbat șoferul nostru prin toată Giza, ne-a dus la un hotel care avea același nume, dar care arăta teribil, a întrebat 3-4 localnici, ne-a dus ”dupa blocurile gri” pe niște străduțe dubioase, a mai întrebat doi bătrâni, am văzut niște picioare de cămilă trecând pe lângă mașina noastră și am sunat la hotel. Cei de la recepție i-au dat șoferului nostru toate indicațiile, iar noi am ajuns în sfârșit la hotel. Cei 25 km (+căutarea hotelului) ne-au costat 70 EGP, cca. 4 euro.

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Giza

Cum ajungem din Cairo în Giza? – Cu UBER! Acesta funcționează la fel de bine ca în Europa, e super-super IEFTIN și în același timp e o modalitate mai sigură de transport. Noi am folosit exclusiv UBER atât în Cairo, cât și în Hurghada, iar pentru 30 km, distanța maximă parcursă de noi, am plătit 90 EGP (5 euro). Atâta timp cât ai acces la internet – recomand să cumperi o cartelă de internt din aeroport – poți chema Uber oricând, oriunde. In plus, scapi de negociat și de țepele taximetristilor.

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza?

O priveliște de milioane

Dacă alegi să rămâi în Cairo peste noapte, recomandarea mea e să rezervi o cameră cu view la piramide. În Giza hotelurile cu view la piramide se găsesc la fel de ușor ca ciupercile după ploaie, iar indiferent că vei opta pentru un Marriot sau pentru un hotel mai modest, priveliștea te vă lăsa fără cuvinte. De altfel, cea mai frumoasă amintire a mea e de la Nine View Pyramids Hotel, atunci cand m-am trezit cu piramidele în fața ochilor. A fost ireal de frumos, chiar emoționant.

Câteva sugestii de cazare:

Giza Plateau – taxe de intrare, ghizi locali și tourist scams

În continuare vreau să îți spun cum s-a desfășurat vizita noastră la piramidele din Giza. Nu o să intru în detalii istorice deoarece toata istoria și toate cercetările sunt la un click distanță, pe Wikipedia, ci o să merg direct la subiect.

Pentru că eram la câțiva km de intrarea principală, am hotărât să luăm un UBER. În fond, Giza ni s-a părut destul de periculoasă. Stând la semafor, în mașină, doi localnici ne-au abordat sperând că îi vom lua drept ghizi la piramide. Acest lucru m-a dernjat teribil, șoferul nu mai pleca, iar cei doi ”ghizi” insistau în continuare. Am țipat de două ori la șofer, de doua ori la ghizi ( În Egipt bunul simț și educația nu funcționează) și până la urmă am am ajuns la piramide.

Trebuie să aveți grijă la acești ”ghizi locali”!

Giza Plateau are două intrări principale: una la Marea Piramidă și o alta la Sphinx. Noi am ajuns la intrarea dinspre piramide, la puțin timp peste ora opt. Am vrut să fim primii acolo și să evităm grupurile de turiști care, în mod normal, ajung pe la 9:30-10:30. Și adevărul e că am avut tot locul doar pentru noi.

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza

Intrarea în complex ne-a costat 200 EGP/persoană. Noi nu ne-am dorit să intrăm în piramide, dar îți las mai jos un tabel cu toate taxele de intrare, precum și un link cu lista de prețuri pentru toate atracțiile turistice din Egipt.

AdultStudent
First Pyramid „Khufu”EGP 400. EGP 200.
Giza Area – Sun Boat – First Pyramid „Khufu”EGP 500EGP 250
MeriRuka TombEGP 80EGP 40
Mit Rahina „Memphis”EGP 80EGP 40
Noble Tombs in SakkaraEGP 60EGP 30
Pyramids & Sphinx AreaEGP 200EGP 100
Sakkara AreaEGP 150EGP 75
Second PyramidEGP 100EGP 50
Sun Boat In GizaEGP 100EGP 50
Third PyramidEGP 100EGP 50

Listă de prețuri pentru toate atracțiile turistice din Egipt

Odată intrați în complex, am fost abordați de ghizi locali și de vânzători de eșarfe si vederi cu piramidele. Știind că nu vom avea prea mulță liniște și că la fiecare pas va sări un ”ghid” pe noi, ne-am hotărât că vom căuta o persoană care să ne însoțească și că o vom alege în funcție de intuiție. În călătorii, intuiția nu te înșeală niciodată! Așa am găsit un băiat care ne-a ajutat să vedem piramidele în liniște, ne-a povestit despre fiecare în parte și ne-a făcut multe fotografii.

Cum alegem ghidul?

  • ai incredere în simțurile tale
  • nu accepta oferta celor care te vor aborda și care îți vor spune că fără ghid nu vei putea vizita complexul
  • Dacă ai găsit un ghid, stabilește prețul înainte de începerea turului
  • întreabă ce îți oferă de acei bani (asigură-te că te duce în toate locurile, la view point și la sphinx)
  • negociază și asigură-te că ai confirmarea că a înțeles prețul pe care ești dispus să îl plătești.

Noi am urmat toți acești pasi, am ales un ghid simpatic, care ne-a cerut 350 EGP. Bineînțeles ca am negociat și am căzut de comun acord la 150 EGP/2 persoane. La final, am fost un pic mai darnici pentru că ne-a plăcut turul și pentru că ne-a făcut niște poze drăguțe.

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza

Tourist Scams – la ce trebuie să ai grijă atunci când vizitezi piramidele

Internetul e plin de astfel de articole, care, din punctul meu de vedere, reprezintă perfect realitatea. În Egipt, turiștii sunt văzuți ca fiind niște saci de bani, iar localnicii inventează tot felul de țepe, doar-doar ca să mai câștige doi-trei euro. Te rog din suflet să ții minte că Egipt nu e Europa sau Singapore și că naivitatea te va costa. Nu e nevoie să fii paranoic sau să pleci cu un arsenal de preconcepții, însă e bine să fii precaut și să nu ai relaxarea, încrederea și euforia pe care o poți avea în Paris sau Londra, în special atunci când ești în preajma atracțiilor turistice. Egiptenii au ochiul format, iar dacă tu nu ești ferm și pe poziții, ei vor profita la maximium.

O listă scurtă cu posibile țepe pentru turiști (nu sunt bazate pe propria experiența, ci pe ceea ce am auzit și citit):

  • Taximetriștii – e posibil ca taxiurile să te ducă în the middle of nowhere sau la o ”altă intrare”. Vei ajunge acolo, îți vei da seama că nu ești unde trebuie, iar el îți va spune că pentru a te duce la intrarea principală trebuie să plăteși bani în plus. NU lua TAXI! Comandă un Uber! E bine să știi că există două intrări și că cel mai bine e să mergi la intrarea de la marea piramidă.
  • ”Show me your ticket” – Deobicei, imediat ce ai intrat în complex ești abordat de un ”ghid local”. Acesta te va întreba ce faci și îți va cere biletul de intrare. Ulterior, el va refuza să îți dea biletul, iar că să îl primești înapoi, ”ghidul” îți va cere bani. Această țeapă nu e periculoasă dacă tu ai doar biletul pentru complex, însă dacă ai și biletele pentru vizitarea interioarelor, atunci lucrurile devin un pic mai neplăcute. NU trebuie să arăți biletul nimănui! Ai facut deja lucrul acesta la intrare. Noi am parte de această întâlnire, doar că am avut un bilet simplu, iar poliția era la câțiva pași în spatele nostru. Prespun că nu a avut niciun interes să ne dea o țeapă.
  • Plimbarea cu cămila – Eu am avut o experiență îngrozitoare, de aceea nu recomand acestă activitate, dar dacă îți dorești să faci asta, atunci trebuie să te pregătești pentru negocieri. Prețurile pentru o plimbare cu cămila pornesc de la 400-500 EGP/persoană. Iar tu trebuie să negociezi! Părerea mea că nu ar trebui să plătești mai mult de 100 EGP/persoană. Am auzit că cea mai comună țeapă intervine atunci când tu vrei să te dai jos de pe cămilă. În această situație, egipteanul îți va cere mai mulți bani. Nu îi dai banii, el nu va lăsa cămila jos. Dacă vrei să faci poză cu cămila, o poți face liniștit, însă și acest lucru costă deobicei.
  • Oamenii dubioși – aceaștia sunt oamenii care stau în zonele aglomerate, care analizează turiștii și care, dacă se ivește ocazia, se mai aleg cu un ceas, un portofel sau un telefon.
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza
Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza

În vizita la complexul de piramide din Giza

Fiind pe cont propriu, îți poți oferi cât de mult timp vrei. Nu e nevoie să te grăbești. Acolo te poți plimba prin complex, poti vizita piramidele în interior, îți poți face poze cu sfinxul, te poți plimba cu o cămila sau cu trăsura. Mai apoi, ghizii locali te vor duce la un magazin de papirusuri și parfumuri, de unde își vor lua comisioanele. Vânzătorul îți va arăta cum se fabrică papirusul, îți va povesti istoria lor și va încerca să îți vândă un ”papirus original” la un preț exorbitant. Aici, e treaba ta dacă cumperi unul sau nu. Însă așa funcționează lucrurile atunci când îți iei un tur sau un ghid (În Capadoccia am fost duși la o fabrica de covoare).

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? Vacanta in Egipt, excursie la piramidele din Giza

Cum ne organizăm o călătorie pe cont propriu la piramidele din Giza? – Cairo

Noi am vrut să ne bucurăm de piramide, să ne oferim timp, să simțim locul și energia. Am vrut ca imaginea celor trei piramide să fie în fața ochilor nosșri atunci când ne trezim, să le vedem în timp ce stăm în pat. Am vrut să trăim această experiență, cu tot pachetul, să fie o aventura pe care să o povestim nepoților, dacă aceștia vor avea chef să asculte poveștile noastre. Și adevărul e că am primit tot ceea ce căutam. Am avut parte de un timp minunat, chiar daca a fost presărat cu nervi, lacrimi și zgomot, iar decizia de a merge pe cont propriu în Cairo a fost una tare bună.

Ei bine, acesta a fost ghidul meu practic pentru toți cei care își doresc să viziteze piramidele pe cont propriu. Dacă ideea de a împarte această experiență unică cu un alt grup de turiști nu îți surâde, eu te încurajez să faci toata această excursie pe cont propriu. Dacă ai întrebări suplimentare, te invit să le lasi în secțiune de comentarii sau în mesaj privat pe pagina noastră de Facebook.

Citește și: