Dacă cochetezi cu ideea de a porni într-o aventură prin Statele Unite și nu știi cum ar fi mai bine să îți planifici această călătorie, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, ce itinerariu să alegi sau ce buget să pregatești, poți să stai liniștit pentru ca ai ajuns în locul potrivit. în seria de articole ”Cum ne putem planifica o vacanta in SUA” , vei găsi exact ceea ce ai nevoie pentru a avea parte de o călătorie intensă și frumoasă în Statele Unite. În total vor fi trei articole pline de informații utile și de experiențe bazate pe cele două călătorii în SUA pe care le-am făcut până acum, ultima fiind chiar anul acesta. îți voi prezenta întreg procesul de aplicare pentru viza de turist pentru SUA, te voi ajuta cu câteva idei de itinerarii (unul dintre ele este chiar cel pe care l-am avut în călătoria de anul acesta) și îți voi prezenta câteva aspecte ce țin de partea financiară a unei călătorii.
Ultima noastră călătorie în SUA a început la sfârșitul anului 2021, iar timp de o lună am colindat continentul american de la est la vest. Am petrecut Revelionul în New York, iar prima zi din an ne-a găsit în Miami. Am ajuns în cel mai sudic punct al Statelor Unite, la Marele Canyon, în San Francisco și San Diego. Ne-am îndrăgostit nebunește de America și chiar visăm la alte două/trei vacanțe lungi prin colțurile rămase neexplorate. Acum, că am spus în câteva cuvinte un pic din povestea noastră cu Statele Unite, aș vrea să intru direct în subiect.
- Cum ne putem planifica o vacanta in SUA
- Planificarea călătoriei în 5 pași simpli
- Cum ne putem planifica o vacanta in SUA
Cum ne putem planifica o vacanta in SUA
Înainte de a începe planificarea propriu-zisă a călătoriei, trebuie să te ocupi de acel lucru care va decide dacă mergi sau nu în SUA, și anume: VIZA. Pentru a intra în Statele Unite, ca cetățean român, trebuie să aplici pentru viză. Viza de turist B1/B2 se obține în urma unui interviu la Ambasada Statelor Unite ale Americii din București sau din țara în care ai rezidența. Procesul de obținere a vizei nu este unul complicat dar este unul care necesită timp, în special în contextul actual. Despre documentele de care ai nevoie, despre cum decurge interviul și despre cât costă viza pentru America, poti să citești în articolul de mai jos.
Planificarea călătoriei în 5 pași simpli
După ce ai luat viza pentru SUA, poți începe planificarea propriu-zisă a călătoriei. Ca să faci acest lucru în mod eficient, îți recomand să notezi totul într-o agendă sau într-un Excel. Astfel vei ști exact unde te situezi cu planificarea, ce mai trebuie să stabilești și să pui la punct. Dacă călătoria va fi una de lungă durată, așa cum a fost a noastră, e absolut esențial să ai totul notat: de la orele de zbor, la program, itinerariu, cazare și costuri.
Ca să te ajut un pic, îți las aici lista mea cu pașii pe care i-am urmat, precum și ordinea acestora.
- Perioadă călătorie – când aș vrea să aibă loc călătoria și ce durată va avea;
- Reaserch pentru zborurile transatlantice – oferte de la diferite companii aeriene, escale, etc;
- Itinerariu – mult research, ce vreau sa vad, ce pot să văd în timpul pe care îl am, cum ajung dintr-o destinație în alta, ce e de făcut și văzut în fiecare oraș + itinerariu pentru fiecare zi (estimativ);
- Buget – pe baza itinerariului pe care îl ai în minte, dar și a buzunarului;
- Achiziționat bilete de avion, rezervat cazări, închiriat mașini, etc
Stabilește perioada în care vrei să aibă loc călătoria
Aș vrea să încep acest subcapitol cu un răspuns la întrebarea: ”Care e cea mai bună perioadă pentru a vizita Statele Unite ale Americii?”. Răspunsul e unul cât se poate de simplu: ”când vrei tu!”. Continentul American e extrem de divers, meteorologic vorbind. Poți vizita SUA în luna ianuarie și să te bucuri atât de plajă (în Miami) cât și de zăpadă (în Boston, spre exemplu). Poți vizita o mare parte dintre parcurile naționale atât în ianuarie, cât și în august. Totul depinde de ceea ce vrei tu să faci.
Noi am ales în prima fază luna iunie, în 2018, deoarece în iunie e ziua de naștere a jumătății mele mai bune. Anul acesta, în schimb, am ales luna ianuarie din 3 motive:
- am vrut să fugim de frig și de zăpadă și de cea mai depresivă lună din an
- financiar vorbind, e o lună bună pentru călătorii
- vremea ar fi fost perfectă pentru tot ceea ce aveam noi în plan să facem: revelion la New York, prima săptămână din an în Florida, excursie in Death Valley, etc
Câteva lucruri de care să ții cont când alegi perioada:
- Tine cont de ceea ce vrei să faci în America (dacă vrei să faci plaja în Miami, evită lunile de vara; dacă vrei să vizitezi nordul Americii, evită lunile de iarnă). De asemenea, în unele luni, unele atracții turistice sunt mai puțin aglomerate. Noi am fost la Marele Canion în luna ianuarie și aproape că am avut fiecare loc din The South Rim doar pentru noi.
- Încercă să profiți de zilele libere de la stat și să îți construiești vacanța în jurul lor. În acest fel te poți bucura fie de o vacanță mai lungă, fie vei rămâne cu câteva zile de concediu.
- Încercă să fii cât mai flexibil. Când vei ajunge la partea de research pentru zborurile transatlantice, s-ar putea sa fie nevoie să schimbi un pic zilele de călătorie.
Citeste si: ”De ce nu e bine sa mergi in Miami pe timpul verii”
Research pentru zborurile transatlantice
Pentru această parte a planificării, Skyscanner e prietenul pe care te poți baza. Odată ce ai ales perioada în care vrei să mergi în vacanță, intră pe Skyscanner și verifică ce variante de zbor ai.
Ponturi din valiza noastră:
- Ca să alegi zilele cu cele mai ieftine zboruri, setează ”toată luna/whole month”, în acest fel vei avea un overview asupra celor mai convenabile zile de zbor. Acesta e motivul pentru care ți-am spus că e bine să fii flexibil.
- Întrucât din România nu există zboruri directe spre SUA, va trebui să apelezi la zborul cu escală.
- Evită escalele duble/triple. În perioada asta, și o singură escală îți poate da bătăi de cap, de aceea îți recomand să alegi zboruri cu o singură escală, chiar dacă biletele ar putea fi un pic mai scumpe.
- Încercă pe cât posibil ca zborurile să fie efectuate de aceeași companie aeriană.
- Cumpără întotdeauna biletele de avion de pe site-urile oficiale. Evita: Momondo, Vola, Go to Gate, Cheap Tickets sau alți intermediari.
- Recomandat: în perioada asta ar fi recomandat să ai o asigurare pe zboruri, în cazul în care trebuie sa anulezi călătoria sau sa amâni zborul.
Companii aeriene:
Îți las aici o lista cu o parte din companiile aeriene care efectează zboruri spre SUA, cu escale bune și cu prețuri convenabile.
- KLM – via Amserdam
- Air France – via Paris
- Birtish Airways – via Londra
- Turkish Airlines – via Istanbul
- LOT – via Varsovia
În medie, un zbor dus-întors la clasa Economy pe ruta București-escală-New York costă 350-400 euro/persoană.
De data aceasta am zburat cu United Airlines, din Milano Malpensa. Pentru acea vreme, acesta era cel mai convenabil zbor direct atât din Italia, cât și din Elveția sau chiar Germania. United Airlines, în topul meu, nu strălucește, însă pentru un zbor de 8 ore, fără prea mari pretenții, aș spune că e ”OK”. În schimb, pentru UA, Economy e chiar Economy. În pretul biletului nu oferă prea multe, astfel că un bagaj de cală costă 70USD + 200 USD dacă depășește 23kg. De asemenea, dacă vrei să îți alegi locul in avion, să stai alături de partenerul de călătorie, mai trebuie să plătești 136USD. Mâncarea nu a fost comestibilă, dar aici nu comentez fiindcă ține de gusturile fiecăruia.
Conturează un itinerar
Din experiență îți spun că stabilirea itinerariului a fost mereu cea mai grea parte. Am citit sute de blogurile de călătorie și de site-uri de specialitate și am făcut zeci de liste. Și mi se pare că treaba asta se complică și mai tare atunci când mergi pentru prima sau a doua oară în vacanță în SUA. în cazul nostru, de fiecare dată am avut planuri mult prea mari și o listă întreagă cu locuri pe care vrem sa le vizităm. În prima călătorie ne-am forțat, am tras de noi și am alergat dintr-o parte în alta. A fost atât de obositor încât a doua oară nu am vrut să mai repetăm această greșeală. Iar ca să îți faci o idee, itinerariul nostru final pentru această lună a fost jumătate din cel pe care îl planificasem inițial.
Totuși, nu e de condamnat faptul ca vrei să vezi cât mai multe. În fond, sunt atât de multe locuri frumoase în SUA, iar cu un entuziasm la cote maxime e și mai greu să alegi doar câteva destinații. Însă, oricât de tentant ar fi să vezi cat mai multe locuri și să profiți la maxim de timp, trebuie să îți aduci aminte că ai nevoie de somn, că diferențele de fus orar te vor da peste cap și că America e mult mai mare decât Europa.
Nu vreau să intru în foarte multe detalii, deoarece vom vorbi despre itinerarii în articolul următor. Însă, vreau doar să îți spun pe scurt că, odată ce ai ales perioada călătoriei, a venit momentul să planifici, pe hârtie, itinerariul.
Ce trebuie să faci:
- Research pe internet: citește bloguri de călătorie, site-uri de specialitate, etc.
- Fă o listă cu tot ceea ce îți doresti să vezi, cu locurile în care visezi să ajungi, ținand cont de perioada aleasa. Așa cum am spus, în Miami nu e recomandat să mergi vara, iar in nordul Americii e mai bine să mergi când e mai cald.
- Deschide Google Maps și verifică distanțele si încearcă să combini mai multe destinații într-un singur segment al călătoriei tale. Spre exemplu, dacă vrei să vizitezi Marele Canion, e mai practic să faci o oprire de 2/3 zile în Las Vegas, să închiriezi o mașină și să explorezi Marele Canion, Sedona, Valea Mortii, etc.
- Alege destinațiile în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție. Nu aglomera prea mult vacanța.
- Stabilește cât timp crezi că ai nevoie pentru fiecare destinatie (*ex. 4 zile în New York, o zi pentru o excursie în Philadelphia, 7 zile în Miami, cu excursii în Florida Keys sau chiar în Naples)
Stabilește un buget pentru întreaga călătorie
Atunci când planificam bugetul pentru călătoriile mai lungi în afara continetului, fac o listă care arată cam așa:
- ZBORURI din și spre Europa
- TRANSPORT INTERN (zboruri, închiriat mașini, transport în comun)
- CAZARE
- ATRACȚII TURISTICE + ACTIVITĂȚI
- MÂNCARE
- ALTE CHELTUIELI (internet, asigurare de sănătate, teste pentru călătorie, etc)
- BUGET PENTRU CHELTUIELI NEPREVĂZUTE
Pe baza acestei liste și a documentării pe care o fac înainte de călătorie, stabiliesc un buget estimativ pentru fiecare categorie. Spre exemplu, pentru cazare arunc o privire pe Booking și Airbnb pentru locurile și perioadele alese. În funcție de ceea ce văd acolo, stabilesc cât suntem dispusi să plătim pe o noapte de cazare. La fel, procedez și pentru transportul intern: fac simulări pe Skyscanner și pe Rental Cars, iar mai apoi stabilesc o anumită sumă. Singurele aspecte greu de preconizat sunt cheltuielile neprevăzute și bugetul pentru mâncare.
Eu nu obișnuiesc să fac bugete pe zi, dar dacă crezi că planificarea bugetului pe zile funcționează mai bine pentru tine, poți să încerci și această variantă. Însă trebuie să ții cont că în cazul Statelor Unite, există unele orase mai scumpe (ex. New York și San Francisco) și că bugetul pe zi ar putea să fie un pic mai mare în aceste locații. Spre exemplu, comparativ cu Miami, in San Francisco, am cheltuit triplu (cazarea si mancarea fiind extraordinar de scumpe).
Despre cum să îți planifici bugetul de călătorie sau cum poți să economisești bani în timp ce te bucuri de SUA, vom vorbi în partea a treia a ghidului.
Citeste si: Buget pentru o vacanta in SUA
Achiziționat bilete de avion, rezervat cazări, închiriat mașini, etc
După ce ai stabilit un itinerariu, a venit momentul să începi să cumperi biletele de avion, să rezervi cazările și să închiriezi mașini (dacă e nevoie). Înainte să pui cardurile și banii la treabă, fă câte planuri și câte simulari crezi ca e nevoie pentru a ajunge la varianta ideală a itinerariului de vacanță. Nu te grăbi, notează tot pe hârtie și citește multe bloguri și site-uri de specialitate. Dacă pe hârtie ai vacanța visurilor tale, atunci poți trece la acest pas.
Am pregătit aici o listă scurtă în care îți prezint ce am făcut noi, pas cu pas:
Biletele de avion pentru zborul transatlantic:
Asa cum spuneam și mai sus, am ales un zbor direct din Milano Malpensa spre Newark, New Jersey. Am cumpărat biletele de pe site-ul oficial Lufthansa, însă zborul a fost operat de United Airlines.
Zborurile interne
Noi ne-am împărțit vacanța în 4 etape: 1)New York (3 zile); 2)Florida (8 zile); 3) Nevada+Arizona (7 zile); 4) California (11 zile). La final, am stat încă o zi în New York, ca o scurtă oprire înainte de plecarea spre Europa.
Alegând destinații care se află în diferite părți ale continentului, am ales varianta rapidă de a călători dintr-o parte în alta, și anume: avionul. Dacă nu eram presați de timp, mi-ar fi plăcut să avem posibilitatea de a merge cu mașina din Miami în Los Angeles și să facem multe opriri de-a lungul rutei. Însă această variantă e mult mai complicat de planificat și, în mod cert, mult mai costisitor.
Pentru zborurile interne, am ales de fiecare dată cel mai ieftin bilet de avion, ținand cont bineînțeles de ora plecării. Atunci când ai o mașină care te așteptă la destinație, nu prea are importanță ora plecării/sosirii, însa noi nu am vrut să pierdem o zi întreagă și astfel am optat pentru zboruri de dimineața sau de seară târziu.
Pentru zborurile interne îți recomand următoarele companii:
Spirit – e companie low cost, care deobicei are cele mai mici prețuri de pe piața pentru biletele de avion, dar și cele mai scumpe tarife pentru servicii extra (ex. bagaj). Poți spune că e un Ryanair al Statelor Unite. În schimb, e perfect dacă ai un singur bagaj de mână sau un rucsac care să se încadreze în dimensiunile unui ”personal item”.
Froniter – este tot o companie low cost, care spre deosebire de Spirit, are taxe mai mici pentru serviciile extra. Noi am zburat din Las Vegas în San Francisco, iar pe zborul acela am păltit 30 euro/persoană (un preț mai mult decât decent)
Delta – sunt preferații mei. Biletele la Ecomomy sunt destul de ieftine, ai bagajul de cabina+un personal item incluse în tarfiul basic, iar pentru bagajele de cala au cele mai mici taxe (de la 30 USD/ 23 kg).
Alte companii aeriene: American Airlines și JetBlue. Noi am zburat cu aceste companii în trecut și am fost mulțumiți.
Recomandări din valiza noastră: 1) Descarcă aplicațiile companiilor aeriene pe care le vei alege. În acest fel vei face check-in-ul mai ușor și vei primi informații actualizate în timp real despre zborul tău (ex: terminalul, poarta de îmbarcare, etc)
Cazarea
În privința cazării, noi am optat fie pentru hoteluri/moteluri de pe Booking.com, fie pentru Airbnb. Pentru a alege o cazare drăguță și accesibilă ca preț, verifică ambele site-uri deoarece s-ar putea să găsești și hoteluri la prețuri foarte bune. Personal, atunci când călătorim prin SUA, preferăm apartamentele de pe Airbnb.
Experiențele noastre au fost mereu pozitive, iar cum de data aceasta am avut mașina la dispoziție, am ales cazări în zone rezidențiale, mai liniștite. În Miami am avut o casă a visurilor mele, cu plamieri în fața casei, pentru 45 euro/noapte, iar în Los Angeles am stat 8 nopți într-un cartier absolut superb, în Montebello, tot cu 50 euro/noapte.
Câteva recomandări din valiza noastră:
- Nu te limita doar la zona centrală a unui oraș. Verifică cazările din zonele rezidențiale și citește ce spun oamenii despre acea zonă (ca să eviți zonele rău famate). În acest fel, poti sta într-un cartier mai liniștit și poti reduce costurile pentru cazare.
- Apelează cu încredere la Airbnb. Cât timp alegi gazde din categoria ”super host” și citești cu atenție recenziile, vei avea parte de experiențe plăcute.
- Dacă nu o să ai mașina (în New York și San Francisco nu e necesar să închiriezi o mașină), alege cu atenție hotelul. Verifică să fie într-o zonă bună, să aiba statie de metrou aproape (distanțele in SUA sunt mari si foate mari) și să aiba recenzii cât mai bune (8+ pe Booking)
- Indiferent că alegi să închireizi de pe Booking sau Airbnb, opteză pentru cazările care îți oferă anulare gratuită.
- Dacă o să faci excursii prin parcurile naturale, îți recomand să dormi măcar o noapte într-un motel, ca să fie experiența americană completă. În plus, motelurile sunt foarte ieftine și nu arată ca in ”Vacation”. Noi am stat o noapte la un motel din Williams (lângă Marele Canion), pe care am plătit 30 euro. Am avut o camera mare, curată, cu loc de parcare în față și cu mic dejun inclus (sărăcăcios, dar inclus în preț).
În partea a doua a acestui ghid îți voi prezenta cazările în care am stat, în fiecare oraș, atât în prima călătorie cât și în cea de-a două.
Închirerea mașinii
Dacă în Europa, RentalCars e prietenul nostru cel mai bun, în SUA a trebuit să rupem această prietenie. Nu știu dacă problema era data de comisioanele pe care RentalCars le percepe (poate în SUA sunt mai mari) sau de IP-ul de Elveția, dar prețurile erau exagerat de mari, mult peste ceea ce aveam noi pregătit. Astfel, am început să căutam variante direct pe site-ul firmei de închirieri, iar lucrurile s-au mai schimbat un pic.
Inițial, am închiriat o mașină de la Alamo și două de la Fox Rent a Car. Însă după ce am ajuns în SUA, am început să căutăm alte variante (citisem niște recenzii proaste pentru Fox Rent a Car) și mare ne-a fost supriza când am găsit tarife mult mai bune la companii pe care deja le cunoșteam și de la care mai închiriasem în trecut. Am anulat imediat rezervările inițiale și am închiriat o mașina de la Sixt și încă una de la Hertz.
Despre experiențele noastre cu închirierea unei mașini în SUA, despre cât de ușor e procesul de închiriere și despre costuri o să vorbim într-un articol separat (sunt multe de spus). Acum, vreau să îți ofer câteva informații importante și niște sfaturi utile:
- Uită de RentalCars. Verifică ofertele direct pe site-urile companiilor de rental (SIXT, Alamo, Hertz, etc). Recomandarea noastră e Alamo.
- Ai nevoie de un card Mastercard pentru a putea achita garanția/depozitul.
- Spre deosebire de Europa, în SUA garanția nu depășește 300 USD (spre exemplu, la Alamo nu a fost nevoie de depozit, în timp ce la Sixt si Hertz depozitul era de 200 USD)
- Atunci când închiriezi o mașină, închiriezi de fapt categoria mașinii (compact, medie, mare, lux, etc), astfel, când iei mașina vei alege una dintre mașinile disponibile în acel moment, din categoria pentru care ai plătit. Nu e regulă generală, însă la Alamo (in Orlando) și la Hertz (in LA) a fost așa.
- Procesul de primire și predare e mult mai simplu, comparativ cu Europa. Nu verifică nimeni dacă mașina are zgârieturi mai mari de 1cm, ci verifică să nu fie lovită, să aiba rezervorul plin și să nu fie ceva spart, rupt, stricat.
Cum ne putem planifica o vacanta in SUA
Aceasta a fost prima parte din seria ”Cum ne putem planifica o vacanta in SUA”. Îmi dau seama, la final, ca am reușit să scriu un articol de peste 3000 cuvinte și că e posibil ca acest articol să fie mult prea lung pentru gusturile multora. Însă, cred că odată ce ai parcurs aceste 3 articole, vei avea toate informațiile necesare pentru a-ți planifica o primă vacanța de vis în Statele Unite ale Americii. Dacă ai cititi acest articol, te ivit să te abonezi la blog și să ne dai un follow pe Instagram. Astfel, vei fi la curent cu tot ceea ce vom posta de acum înainte.
Dacă mai ai intrebari legate de acest subiect, nelămuriri sau chiar recomandări, te rog să le lași în secțiunea de comentarii.
Fara emotii! La vama am fost intrebati doar cat stam si ce orase vrem sa vizitam. Mergi linisita si fara emotii! 😀
[…] Cum ne putem planifica o vacanta in SUA / Ponturi, Itinerariu si Buget. (partea 1) […]
[…] prima parte a acestui ghid (poți să citești aici și acel articol) îți spuneam că înainte de a bate în cuie un itinerariu e bine să faci mult reserch, să […]
[…] Cum ne putem planifica o vacanta in SUA – Ponturi […]
[…] ”Cum ne putem planifica o vacanta in SUA – Ponturi” iti spuneam ca in SUA e esential sa ai o masina. Distantele sunt destul de mari, iar Uber nu e […]
[…] parte de o călătorie intensă și frumoasă în Statele Unite. În primul articol am adunat câteva ponturi pentru o vacanță în SUA, în cel de-al doilea am pregătit câteva itinerarii pentru două-trei și patru săptămâni, […]
Salutare! Ati luat cartela SIM de acolo sau ati folosit roaming-ul de Romania?
Salut,
Am luat o cartela de acolo, de la compania Verizon.