Excursie de o zi la Pompei – tips&tricks

Pompeii, blog de calatorie

Dacă tot am ajuns în Napoli, ne-am gândit că o jumătate de zi, din cele patru pe care le aveam planificate pentru Napoli, să o rezeram vizitării orașului ce a fost odată acoperit de cenușa furiosului Vezuviu – Pompei. Ne-am organizat excursia la Pompei Scavi pe cont propriu deoarece ne-am dorit să vedem locul în liniște, să îl simțim cu adevărat și să încercăm să înțelegem, deși e aproape imposibil, ce s-a întâmplat în anul 79, în ultimele zile de viață ale orașului, iar astăzi vreau să te port cu mine într-o călătorie prin istorie și să îți ofer informații care te vor ajută să îți organizezi o excursie de o zi la Pompei, simplu și ieftin.

Un fragment din istoria Pompeiului

Se pare că Pompei, Herculaneum și celelalate orașe din impreujurimi existau cu mult timp înaintea Imperiului Român, acestea fiind întemeiate de către descedentii oscilor (Oscii erau un popor indoeuropean din vechea Italie, stabilit în regiunea Campania acum mai bine de 2700 ani), în jurul răului Sarno. Ulterior, această zonă a intrat sub influență grecească, iar mai apoi sub stăpânire etrusca. Câteva secole mai târziu, în urmă unui război, Campania a ajuns sub ocupare samnita (triburile de samniti
trăiau în munții Apenini). Odată cu pierderea ultimul Război Samnit, Pompei a devenit parte din Imperiul Roman, iar după Războiul Social, Pompei a devenit în mod oificial oraș roman, sub conducerea lui
Publius Sulla, care a romanizat toate instituțiile, a introdus latină că limba oficială și le-a oferit cetățenie romană tuturor locuitorilor.

În perioada ce a urmat, Pompei devenea un oraș din ce în ce mai bogat. Poziția să geografică a făcut din Pompei un centru economic important, motiv pentru care se crede că Pompei era un paradis râvnit de elita Imperiului Roman. În Pompei găseai de toate: magazine, instituții culturale, taverne, școli, turnuri de apă, piețe și vile.

Pompei
Pompei
Pompei
Pompei
Pompei

Locuințele oamenilor bogați din Pompei

Vilele bogaților din Pompei confirmau cât de prosper era orașul. Acestea aveau dimensiuni relativ mari, și aveau că o caracteritica definitorie un spațiul deschis, în mijlocul căruia se află o piscină în care se aduna apa de ploaie. Din acea încăpere, pe care contemporanii ar numi-o living room, exista acces către camera în care se lua masa, către bucătărie și dorimtoare. Cele mai multe case, aveau podeaua făcută din marmură, dar și o grădină interioară privată, decorată cu statuete și fântâni. De asemenea, unele locuințe erau conectate la o rețea de canalizare, iar altele aveau apă curentă.

La polul opus, sclavii și oameni mai puțin înstăriți ai Pompeiului locuiau in case mici, fără acces la utilități.

Pompei
Pompei

Ei nu stiau ca Vezuviu e un vulcan…

Anul 62 a fost un an important în istoria Pompeiului din cauza cutermurului care a distrus o mare parte din orașele din regiune, incluisv Napoli. Însă acesta nu a fost singrurul cutremur pe care locuitorii din Pompei l-au simțit, ci a fost precedat de multe alte activități sieismice reduse în intensitate. Cu toate acestea, romanii au lucrat intens la refacerea orașului, fără să știe că 24 august 79 va fi ziua în care vulcanul despre care ei știau că e doar un munte avea să se înfurie atât de tare încât orașe integi, nu doar Pompei, aveau să dispară în a sa cenușă…

Pompei
Pompei

Orasul inghetat in timp a fost redescoperit!

Timp de secole, Pompei a existat doar în filele de istorie și în cele câteva documente care stăteau maturie existenței lui. Însă, în secolul al 16 lea lucrurile s-au schimbat, arhitectul Domenico Fontana fiind cel care a descoperit o mică parte din ruinele Pompeiului. Ulterioir, în 1748 au început lucrările de excavare ale ruinelor. În prezent, Pompei face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, iar întreg situl este inclus în numeroase proiecte de reabilitare și conservare.

Cum să îți organizezi o excursie de o zi la Pompei – Napoli Travel Guide

Pompei e o lecție vie de istorie și la fel că piramidele din Giza sau Acropole, cred cu tărie că e un loc pe care trebuie să îl vizităm măcar o dată în viață, și cu atât mai mult dacă ne planificăm o vacanță în Napoli sau pe coasta Amalfi.

În contiunare, vreau să îți ofer câteva informații despre cum poți să îți organizezi o excursie de o zi la Pompei, din Napoli.

Cum ajungem din Napoli la Pompei Scavi?

Circumsvesuviana e trenul care leagă Napoli de Sorrento și care face două opriri importante: una la Herculaneum (stația Ercolano Scavi) și o altă la Pompei. Trenul merge de-a lungul coastei și trece ușor pe la poalele vulcanului Vesuviu (îți recomand să te așezi pe partea stânga a trenului atunci când mergi spre Pompei, o să vezi de ce :D).

Circumsvesuviana are doua opriri in Napoli: Porta Nolana si
Napoli Garibaldi, aceasta din urmă fiind gara centrală. (program Cisrcumsvesuviana)

Călătoria până la Popmei Scavi, din Napoli Garibaldi, durează cca. 40 minute și costă 2.60 euro, iar biletele pot fi cumpărată din gara.

Atenție la hoții de buzunare! Din păcate, aceste trenuri nu sunt foarte bine îngrijite (oricine poate călători cu aceste trenuri, nu există prea multe contorale) și sunt locuri prin care se plimbă mulți oamnei dubioși. Din acest motiv, te rog să nu îți lași geantă sau poșetă pe scaun, ci să le ții în brațe, să nu lași nimic de valoare în buzunarul de la spate al pantalonilor, și să ții rucsacul în față dacă stai în picioare. Chiar noi am văzut un om extrem de dubios care analiza oamenii, iar o dată la câteva stații fugea în alt vagon. În plus același om a fost cu noi în tren atât la dus cât și la întors, la o distanță cam de 4 ore între cele două călătorii (că să nu mai zic că la drumul întors a coborât la o altă stație, iar mai apoi urcat în tren împreună cu noi, în Pompei). Așadar, mare atenție în gara și în tren!

Cât costă intrarea la Pompei?

Intrarea principală se află la maxim 5 minute de mers pe jos de la gara, iar pentru a putea vizită complexul, noi am plătit 16 euro/persoană. Poți petrece cât de mult timp vrei la Pompei, singur sau ca parte dintr-un grup condus de un ghid local. Am înțeles că prețurile oficiale pentru ghizi pornesc de la 10 euro-persoană, pentru o vizită în grup de 10-12 persoane.

TicketsPriceReduced
POMPEII  (*)From 7th June and throughout the summer period open every dayThe ticket includes entrance to Villa Regina (Boscoreale)€ 16.00 (reduced afternoon admission fee of 
€10.00 from 15:30)
€ 2.00  (#)(plus €1.50 online advance sale fee)
VILLA REGINA (BOSCOREALE)quota for visitors: 15 people maximum every 30 minutesPurchase possible at Pompeii and Oplontis ticket offices or online on the website www.ticketone.it€ 2.00  (plus €1.50 online advance sale fee)€ 2.00  (#)(plus €1.50 online advance sale fee)
VILLA DI POPPEA – OPLONTI(***)The ticket includes entrance to Villa Regina (Boscoreale)quota for visitors: 40 people maximum every 15 minutesPurchase possible online or at Oplontis ticket offices€ 5.00 (plus €1.50 online advance sale fee)€ 2.00  (#)(plus €1.50 online advance sale fee)
VILLA ARIANNA  and VILLA SAN MARCO (STABIAE)quota for visitors: 40 people maximum every 15 minutesFREE
MUSEO ARCHEOLOGICO DI STABIA LIBERO D’ORSI
visitor quota: 20 people maximum every 15 minutesPurchase possible exclusively online on the website www.ticketone.it
€ 6.00(plus €1.50 online advance sale fee)€ 2.00  (#)(plus €1.50 online advance sale fee)

http://pompeiisites.org/en/visiting-info/timetables-and-tickets/

Alte informatii:

 • Fotografiatul este permis și gratuit.
 • Dacă ai în plan să vizitezi Pompei în timpul verii, pune în rucsac 1 litru de apă, sau cât crezi tu că ai nevoie.
 • Acordă-ți 3-4 ore pentru a vizita cât mai mult din oraș (e mult mai mare decât ai crede)
 • Tot pentru vară, nu uită să folosești cremă de protecție UV (soarele în sudul Italiei e puternic, iar în Pompei nu sunt atât de multe locuri umbrite)
 • incaltamite comodă (fără sandale, tocuri sau papuci)
 • nu cumpărați suveniruri de la tarabele de lângă gară. Acolo un magnet de frigider costă 3-4 eruo, în timp ce în Napoli același magnet costă 1 – 1,5 euro.

Cât costă e excursie DIY de o zi în Pompei? (pentru 2 persoane)

– 42 euro (intrarea la Pompei Scavi + transportul cu Circumsvesuviana).

Cum să îți organizezi o excursie de o zi la Pompei – Napoli Travel Guide

Eram în trenul circumvesuviana, la poalele munteului Vezuviu. Nu o să uit niciodată sentimentul pe care l-am avut atunci când am ridicat privirea și l-am văzut acolo…impunător. Fără să exagerez, m-au trecut fiorii. Nu știu dacă imaginea propriu-zisă mi-a cauzat acești fiori sau gândul că acel vulcan e încă activ și că noi, la fel cum au fost cei din Pompei, suntem atât de mici și lipsiți de puteri atunci când natură rabufneste. A fost un sentiment unic, iar Pompei a fost fascinant!

Sper că acest mini ghid de călătorie să îți fie util, iar dacă mai ai alte întrebări, ne poți scrie pe Instagram sau pe pagină de Facebook!

Articole recomandate

5 comentarii

 1. […] Cum să îți organizezi o excursie de o zi la Pompei – Napoli Travel Guide […]

 2. […] cel mai plăcut mod de a călători. Noi am folosit circumvesuviana pentru a ajunge la Pompei, iar călătoria nu a fost deloc relaxantă, ba chiar mi-a dat o stare de disconfort. Cu alte […]

 3. […] ajungi in Napoli, trebuie sa faci si o excursie de o zi la Pompei sau chiar o excursie de zi in Sorento. Noi am petrecut o saptamana in Campania (am povestit mai […]

 4. […] Citeste si: Cum să îți organizezi o excursie de o zi la Pompei – Napoli Travel Guide […]

 5. […] Excursie de o zi la Pompei – tips&tricks […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *