Despre cum ne organizăm city break-urile – ponturi de călătorie

Deși nimic nu se compară cu o vacanță de câteva săptămâni – un timp mai mult decât suficient în care să descoperi locuri noi, dar să te și relaxezi, trebuie să recunoaștem că city break-urile sunt preferatele noastre. Atunci când avem o zi liberă, imediat profităm de ea, ne luăm biletele spre un oraș și astfel plecăm într-o scurtă călătorie, într-o escapadă de weekend, așa cum îmi place să le numesc. În ultimii trei ani, cu mici excepții, toate călătoriile noastre au fost weekend-uri prelungite, care ne-au ajutat extrem de mult să vedem o grămadă de locuri noi și care ne-au scos preț de câteva zile din rutină.

City break-ul este metoda perfectă prin care te poți deconecta de la rutina și prin care poți călători mai mult. Un weekend prelungit nu trebuie să coste o avere și nu trebuie să îl petreci la mii de km de casă, ba din contra! Ceea ce contează cu adevărat e să petreci un timp de calitate, departe de treburile zilnice, să descoperi un loc nou și să te rupi un pic de tot ceea ce faci acasă. Crede-ma, e benefic!

Love Valley, Cappadocia, Turcia

Bineînțeles că în acești trei ani am învațat o grămadă de lucruri, iar cu fiecare călătorie pe care am făcut-o am mai adăugat câte un as în mânecă. Totuși, trebuie să recunoaștem că nu ne-am născut învățați și că am făcut și greșeli, că am învățat să fim mai atenți la perioada în care mergem, la aeroportul pe care aterizăm, la restaurantele în care mâncăm sau la ce mijloace de transport apelăm. Cu timpul am descoperit site-uri, bloguri și vloguri pe care le urmărim și care ne inspiră, site-uri de pe care ne putem lua bilete de avion, cazare sau bilete de tren.

Astfel că după mai bine de 90 de orașe viztate în ultimii trei ani, am hotarat că trebuie să scriem acest articol și să vă povestim și vouă cum ne organizăm vacanțele de weekend.

Cum ne organizăm mini-vacanțele

Să nu crezi că ne-am planificat bine dintotdeauna sau că mereu am ales bine, ba din contra primul nostru city break – care a fost și cel mai fain – a fost cât se poate de dezorganizat. Aveam biletele de avion, un oras imens – Londra, adresa de la un hotel și un ghid de buzunar. La acea vreme eram atât de entuziasmați de prima noastră călătorie încât nimic altceva nu mai conta. O să va spunem aceasta poveste un pic mai încolo! 😀

Atena, Grecia

Alegem destinația!

În primul nostru an de calatorie am avut un sigur țel în privința destinaților, acela de a vedea orașele mari și turistice. Am început cu Barcelona….aaa, stai! Trebuia să începem cu Barcelona, dar am pierdut avionul…Long story 😀 Următoare destinație a fost Londra, după a urmat Lisabona, Barcelona din nou, Munchen, Florența, Roma și printre ele am strecurat alte orașe precum: Veneția, Milano, Zurich, Lugano, Verona și Genova.

Zurich, Elvetia

În următorul an am început să vedem călătoriile cu alți ochi, astfel că am început să ne orientăm spre destinații precum Lituania, Slovenia, Scoția și Polonia, printre care am mai adăugat câteva city break-uri în Berlin, Dresda, Alsacia, Luxemburg, Paris, Oslo, Malaga, Madrid și Sevilla.

În 2018 ne-am dat seama că vrem să explorăm și alte continente, iar prima destinație în afara bătrânului continent a fost SUA, iar spre sfârșitul anului ne-am planificat prima călătorie în Asia de Sud-Est. Între timp ne-am continuat city-break-urile prin Europa și astfel am ajuns în: Bruxelles, Malta, Torino, Dublin, Amsterdam, Viena, Bremen sau Praga.

Zaandam, Olanda

De la an la an, preferințele noastre în materie de orase s-au schimbat, însă mereu am avut o listă cu locuri în care ne-am dorit sa ajungem. Chiar te încurajez să îți faci o listă cu locuri în care vrei să ajungi în viitorul apropiat și să îți planifici călătoriile în funcție de ceea ce ai în lista.

Punctul de start în planificarea unui city break este alegerea destinație. În acest moment trebuie să alegi orașul în care vrei să petreci 2-3 zile minunate, iar recomandarea mea e să alegi acele locuri în care crezi că te vei simți cel mai bine, acele locuri care îți pun la dispoziție lucrurile de care tu esti pasionat.

Atena, Grecia

Deseori am ales destinațiile în funcție de posibilitățile pe care le-am avut

Aici nu ma refer doar la cele financiare, ci mai mult la ceea ce aeroportul din apropiere ne-a pus la dispozție. Asa am ajuns în Varșovia, la începutul lunii noiembrie.

Așadar, analizează locurile în care poți merge fără escală și alege din acea listă de destinații. Cel mai ieftin mod de a călători cu avionul e prin intermediul companiilor low cost. Deși ele îți oferă minimul în materie de servicii, pentru city break-uri în Europa, Ryanair, Wizz Air say Easy Jet sunt perfecte. (Dacă ești flexibil cu perioada, poți achiziționa bilete cu mai puțin de 150 lei dus-întors de persoană.)

De asemenea, un city break nu înseamnă neapărat o călătorie cu avionul! Majoritatea călătoriilor noastre din primii doi ani au fost în locurile în care putem ajunge cu mașina. Așa am reușit să vizităm o bună parte din Elveția, nordul italiei, sudul Germaniei sau Innsbruck.

Innsbruck, Austria

Vezi dacă poți ajunge în locuri frumoase cu mașina personală sau cu mașina închiriată. Cei care locuiesc în București pot lua în considerare o scurtă vacanță în Veliko Tarnovo sau Ruse; cei din Arad și Oradea pot merge în Budapesta; cei din Timisoara pot ajunge foarte ușor în Belgrad, iar cei din Iași pot merge în Chișinău.

Helsinki, Finlanda

Contează și perioada în care mergem!

O, da! Vremea poate influența extrem de mult un city break, și poate chiar decide dacă va fi unul reușit sau un eșec. Pentru a evita situația în care vremea rea te va ține pentru două zile în camera de hotel, alege destinații potrivite pentru perioada în care îți dorești să mergi.

Experiența ne-a învățat că luna martie nu e o lună bună pentru Suedia, cum noiembrie nu e potrivită pentru Varșovia. Mai mult decât atât, dacă nu îți place căldura în exces, atunci e de evitat să mergi în Sudul Europei în lunile iulie-august.

Stockholm, Suedia

Iată sugestiile noastre pentru fiecare luna din an:

Ianuarie-Februarie *
Martie-AprilieMalaga, Malta
Mai-IunieBerlin, Londra, Bruxelles, Barcelona
Iulie-AugustEdinburgh, Manchester, Varsovia, Helsinki, Oslo
Septembrie-OctombrieAmsterdam, Roma, Paris, Florenta, Sevilla
Noiembrie-Decembrieoriunde in Europa pentru tarurile de Craciun
– Praga, Viena, Bratislava, Londra –

*Ianuarie și februarie sunt lunile cele mai sensibile din an. Deși biletele de avion și cazările sunt mult mai accesibile, vremea poate interveni și îți poate strica orice călătorie. Totuși în ianuarie-februarie am fost în Milano și Verona, unde vremea a fost perfectă.

Targul de Craciun din Bratislava

Din punct de vedere finaciar cele mai portivite luni de călătorit au fost septembrie, octombrie, noiembrie și martie. În aceste luni am găsit bilete ieftine cam peste tot în Europa, orașele nu sunt asaltate de turiști, iar cazarea e și ea mai ieftină.

Pasul următor e alegerea cazării

Deobicei nu avem o anumită perioadă în care ne rezervăm cazările, ci există situații în care ne luam cazarea cu o zi înainte. Mai mult decât atât, încă de când am început să călătorim, am convenit că ar fi bine să ne stabilim și un buget, mai exact o limită maxima pe care o încălcăm doar dacă nu avem de ales, sau dacă vrem să ne răsfățăm într-un hotel mai luxuriant.

Football Hotel Old Trafford Manchester

Nu o să devolt acum acest subiect pentru că am vorbit deja într-un alt articol, pe care îl poți citi în link-ul de mai jos.

Documentarea

Vă spuneam eu de Londra, că a fot cea mai dezorganizată călătorie a noastră…acum, iată și de ce! Fiind primul nostru city break am fost extrem de entuziasmați și cumva am uitat că trebuie să ne documentăm. Astfel, am aterizat pe Gatwick Airport în jurul orei 20:00, fără să știm încotro să mergem. Nu sunt sigură dacă știam cât de departe e aeroportul de oraș, dar îți garantez că nu aveam nici un plan în privința transferului de la aeroport. Într-o mare de oameni agitati – probabil unii erau pe punctul de a pierde avionul- eram și noi, complet dezorientați. Într-un final ne-am cumpărat niște bilete de tren extrem de scumpe (cred ca au fost undeva la 17 lire de persoană) și ne-am dus în stație.

Londra

Afară ploua torențial, că doar eram în Anglia, iar panoul ne arăta că trenul va avea întârziere…cât? În jur de o oră… Ne-am urcat în tren și am început să întrebăm în stanga și-n dreapta la ce stație trebuie să coborâm ca să ajungem la hotel, la un anume hotel din cele câteva mii care există în Londra. Cineva ne spune să ne dăm jos la următoarea stație, iar noi asa facem. Ieșim din gara și ne dăm seama că nu știm încotro să mergem, și că nu avem internet la telefon….Mulțumim, Orange! Până la urmă luam un taxi, – pardon, un London cab – și mergem al hotel.

Și, stai așa! Peripețiile continuă!

Apus in Manchester

Ora 23:00 – ne facem check-in-ul, primim camera, plătim pentru internet și ne punem să dormim.

Ora 01:00 – sună telefonul din cameră. Un băiat, extrem de agitat – as spune panicat – ne anunță cu vocea tremurândă că trebuie să eliberăm camera! Da, da! La ora 1 noaptea! La receptie ne-a explicat că noi am greșit hotelul, că există două hoteluri cu același nume (un singur cuvânt diferă), pe aceeași stradă, la 5-6 case distanță și că noi aveam rezervare la celalat hotel…Până la urmă am rezovlat, am plătit o taxă în plus și ne-am întors în cameră.

Targul de Craciun din Londra-Covent Garden

Exceptând ultima parte, totul putea fi foarte bine organizat. Puteam citi pe internet, pe site-uri și bloguri de călătorii și ne puteam duce în Londra cu un bagaj de informații utile. Dar cum în fiecare zi învățăm ceva nou, și din fiecare vacanță plecăm cu o lecție învățată.

Prima noastră vacanță în Londra, în toată împrefecțiunea ei, a fost f***ing awesome!

Încă de atunci, am început să acordăm atenție foarte mare documentării. Citim site-uri de călătorie, articole peste articole, vizionăm vlogguri și reportaje despre destinația respectivă, câteodata ne mai luăm și un ghid de buzunar și astfel descoperim o grămadă de informații utile legate de transport, cazare, restaurante și atracții turistice.

https://www.borntotravel.ro/vloggurile-sursa-noastra-de-inspiratie-atunci-cand-ne-planificam-vacantele/

Bineînțeles că niciodată nu ne ținem de plan 100% și că de fiecare data schimbăm câteva ceva atunci când ajunge la destinație, însă tocmai acest aspect face ca vacanța noastră sa fie unică și specială.


allianzdirect.ro

Atunci când îți plainfici un city break trebuie să ai în vedere următoarele:

*Cum ajung de la aeroport la hotel – cea mai bună și ieftină variantă de transport (metrou, taxi, shuttle), cât costă fiecare, cât durază, ce linie de metrou trebuie să iau și la ce stație trebuie să cobor;

*Transportul in comun – citește tot ce găsești pe această temă! Cât costă o călătorie, dacă există carduri ce oferă călătorii nelimitate, etc

*Despre închiriatul mașinii – dacă ai făcut rezervare online, nu uita că ai nevoie de un MasterCard pentru garanție. Verifică dacă hotelul are parcare privată și dacă merită să închiriezi o mașină;

*Atracțiile tursitice – fă o listă cu tot ceea ce vrei să vizitezi, cu taxele de intrare pentru fiecare obiectiv în parte și cu programul (există locații care sunt închise publiului în unele zile din săptămână)

La Bouqeria este inchisa in zilele de luni!

*Vezi dacă există un pass pentru atracții turistice – aceste pass-uri te pot ajuta să economisești bani și timp.

Oslo Pass ofera intrarea gratuita la toate muzeele din peninsula Bygdøy si multe alte reduceri.

*Citește recomandării de activități, hoteluri și restaurante pe blogurile de călătorii. Acolo vei găsi o grămadă de informații!

Aceștia sunt pașii pe care noi îi urmăm atunci când ne planificăm mini vacanțele. Sper că acest articol să îți fie util și să îți dea curaj să îți organizezi cât mai multe escapade de weekend! Până data viitoare, nu uită că vacanțele sunt sigurele lucruri pe care le poți cumpăra și care te vor face mai bogat!

Singapore

Îndrăznește să călătorești!

Articole recomandate

12 comentarii

 1. Lista cu luni – locuri de vizitat este geniala! Chiar ma intrebam cand ar fi mai ok sa vizitam Londra, ca sa fie vreme buna (sa nu ploua) dar sa fie si verde/inflorit.

  Iar pentru Paris n-as fi ghicit ca e mai ok in Septembrie, decat in Iunie de exemplu.

 2. Foarte util articol, mai ales educativ. Și da, ați avut niste zile de foc la Londra. 😂
  Mulțumim pentru ponturi! ❤️

 3. frumos articol si folositor, chiar nu este imposibil sa te plimbi si cu bani mai putini! si eu o fac de ceva vreme!

 4. Ador să călătoresc, însă deocamdată nu prea știu ponturi pentru a călători cu bani puțini, iar din acest motiv, călătoresc destul de rar. Citind acest articol, am aflat unele informații care îmi vor fi de ajutor pe viitor.

 5. Super articolul tau. Sincer as lua rucsacul in spate si as pleca oriunde. Cazarea e cea care imi da fiori…

 6. Tu deja esti experta in asta, eu mai am de învățat de la tine. 😄

 7. Foarte util articolul, ador să citesc orice legat de călătorii! Te invidiez pentru călătoriile făcute în afara țării, eu poate de la anul îmi voi face curaj pentru o primă escapadă în afara României.

 8. Dar ce periplu impresionant, ti-ai propus sa ne starnesti pofta…Doamne, cu toate ca eu prefer sejururile clasice, prelungite, nu spun nu nici unui city-break. Te deconecteaza, stiu, chiar te deconecteaza de la rutine cotidiana.

 9. Articolul tau merge direct in favorite. Foarte bine ai explicat, foarte documentat, foarte util. Mai am de foarte, daca mai vrei… 😛

 10. O mini-vacanță în Finlanda ar fi perfectă, pentru mine, în această perioadă.

 11. Si mie imi plac calatoriile si merg si eu pe varianta de citybr pentru ca avem un program tare incarcat!

 12. Foarte utile sfaturile oferite. Am sa tin si eu cont de ele pe viitor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *