Fără restaurante McDonalds în Tirana?! – curiozități despre Albania

Albania are tot pachetul necesar pentru a deveni o destinație de vacanța de top – istorie fascinantă, o capitală care înflorește de la an la an, plaje și stațiuni de vis, orașe vechi care au fost martorele unor evenimente importante, oameni faini și prețuri mici. Albania e o țară care merită mai mulți turiști, care merită să fie descoperită și cunoscută.

Din păcate, internetul nu abundă în informații despre Albania, de aceea noi am încercat să adunăm cât mai mult material pe blog, să scriem două ghiduri de călătorie pentru cei care călătorec pentru prima dată în Albania și să vă oferim un pic de inspirație. Astăzi, vă prezentăm câteva lucruri interesante despre Albania – de la orașul fără semafoare până la orașul fără restaurante McDonalds.

Curiozități despre Albania

Albania are o istorie bogată în spate, marcată de cuceriri, declarații de independență și zeci de ani de izolare. Pe scurt, Albania s-a aflat sub suveranitatea Impreiului Otoman până în 1912. Mai apoi, în 1939, a fost cucerită de către italieni, iar în 1944 comuniștii au preluat puterea. Urmatoarele decenii, Albania s-a aliat cu Rusia, iar mai apoi cu China. În 1991, după ani de izolare și comunism, Albania și-a recâștigat independența, devenind totodată și o democrație.

În 1967 Albania a devenit prima țară declarată atee.

În prezent, Albania, la fel ca vecina ei – Macedonia de Nord, e o țară preponderent musulmană.

Moneda oficială este LEK (ALL)

Durres / Albania

Maria Teresa e imagina emblemă a Albaniei. Fața ei apare peste tot, iar aeroportul din Tirana poartă numele acesteia. Deși Maica Teresa s-a născut în Skopje, aceasta ar fi de origine albanezo-kosovara.

Maica Teresa e și singură albaneză care a câștigat un premiu Nobel.

Dua Lipa, Rita Ora și Bebe Rexha provin din famillii de origine albaneză. Nu e de mirare că muzica lor se auzea la toate terasele din Tirana :))

Shkodra este unul dintre cele mai vechi orașe de pe continent și singurul oraș care nu are semafoare.

Dar cel mai ciudat lucru pe care l-am descoperit în Tirana e faptul că nu există restaurante McDonalds. În schimb, există un fast-food care a copiat 1:1 franciza McDonlads.

De la frizer nu pleci oricum. Frizerii albanezi au obiceiul de a-i plesni peste cap pe clienți. Nu e nimic ieșit din comun, e doar un obicei prin care frizerul „binecuvanteză” persoana pe care doar ce a tuns-o. Sebi a simțit pe pielea lui acesta tradiție. :)) În plus, un tuns pentru bărbați e super ieftin, în jur de 15 lei.

Mai mulți albanezi locuiesc în afara țării, decât în interiorul ei. Astfel că, comunitatea albaneză din diaspora e una dintre cele mai mari comunități de imigranți din Europa.

Atunci când regimul comunist a căzut, în Albania existau doar 3000 mașini, la o populație de 3 milioane. Cred că asta explică „faima” șoferilor albanezi :))

Albanezii sunt nebuni după Mercedes. Nu am văzut în niciun loc mai multe mașini Mercedes ca pe străzile din Tirana și Durres.

Satul Lazarat a intrat în atenția presei și a autorităților drept capitala europeaăa a cannabisului. Se crede că în acel sat se producea o cantitate de marijuana de peste 900 de tone anual. În 2014, armata a reușit să preia controlul localității dupa 5 zile de muncă și focuri trase împortiva mafiei.

Dar Albania are și locuri frumoase, locuri pentru care trebuie să fie cunoscută. Țara are aproximativ 500 km de coastă, de-a lungul căreia găsim plaje rupte din paradis, 70% din țară e muntoasă, are două orașe – patrimoniu Mondial Unesco – Berat și Gjirokaster, și are ieșire la două lacuri – Shkodra și Ohrid.

În plus, Albania se află la o aruncătură de băț de Corfu. Mai exact, la 10 km distanță.

Curiozități despre Albania

Acestea au fost cele mai interesante lucruri pe care noi le-am aflat despre Albania. Dacă te-am făcut curios și te gândești să îți planifici următoarea vacanță de vară în Albania, atunci te invit să citești câteva impresii sincere despre această țară.

Articole recomandate

3 comentarii

  1. […] reuit să merga la tus, unde a descoperit un lucru interesant despre Albania (trebuie să citești acest aricol), am ajuns într-un vechi bazar otoman, complet modernizat, am urmărit un meci de fotbal la o […]

  2. […] Până data viitoare, te invit sa citești câteva curiozități despre Albania. […]

  3. […] dupa o vizită la frizerie unde am descoperit un alt obicei al albanezilor (trebuie să citești acest articol). Ne-am dat seama ca frizeriile în Tirana sunt o afacere tare bună, se găsesc la fiecare pas, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *