Curiozități despre Liechtenstein

lucruri interesante despre Liechtenstein

Știai că Liechtenstein e a doua cea mai puțin vizitată țară din Europa? În continuare vreau să îți prezint câteva curiozitați despre Lichtenstein, pe care s-ar putea să nu le știi. 🙂

Fürstentum Liechtenstein este denumirea oficială a Principatului Liechtenstein.

Lichtenstein are populație de doar 38.000 de locuitori, care împart cca. 160 de km pătrați. Țara este împărțită în 11 municipii, are capitala la Vaduz, iar cel mai mare oraș este Schaan.


Lichtenstein este înconjurată de două țări – Elveția și Austria – și este a doua țara din lume care nu doar că nu are ieșire la mare, ci este înconjurată de vecini care la rândul lor nu au ieșire la mare. Cealaltă țară se numește Uzbekistan.

Este a doua cea mai puțin vizitată țară din lume, prima fiind San Marino.

Liechtenstein nu are aeroport. Cel mai apropiat aeroport se află in Elveția, în Zurich.

Cel mai mare producător de dinți falși din lume. Ivoclar Vivadent deține 20% din vănzări la nivel mondial. Compania produce cca. 60 millione de seturi de dinți falși anual, o mare majoritate dintr ei ajungând la actorii de Bollywood.

În 2011, aveai posibilitatea de a închiria întreaga țară pentru doar 70.000 dolari/noapte, pentru maxim 2 nopți. În acest preț puteai beneficia de cazare pentru 150 prieteni, puteai schimba semnele și numele străzilor și te puteai bucura de o degustare de vin cu prințul Hans Adam al II lea. Oamenii nu s-au înghesuit să închirieze țara, excepție făcând un cuplu care și-a dorit să își organizeze nunta în Liechtenstein.

Femeile au obținut dreptul la vot în 1984, pentru alegerile naționale, și în 1986, pentru algerile locale.

Curiozități despre Liechtenstein

Imnul țării este “Oben am jungen Rhein”, iar linia lui melodică este aceeași cu cea pe care o are imnul Angliei, “God Save the Queen,”.

Familia regală din Liechtenstein are o avere mai mare decât familia regală a Marii Britanii. Venitul familiei regale este estimat la 5 miliarde de dolari, cam de 10 ori mai mult decât Regina Elisabeta a II-a.

De ziua națională, toți cetățenii sunt invitați la un adevarat festin chiar în curtea castelului. Prințul, alături de moștenitorul său, oraganizează an de an o petrectere în cinstea țării, petrecere la care sunt invitați atât locuitorii țării, cât și vizitatorii/turiștii. La petrecere se servesc, în mod evident, bere și cârnați. Dacă se întâmpla să fii în zona în data de 15 august, există toate șansele să întâlnești un prinț ”în carne și oase„.

În 2001, prințul a încercat să schimbe Constituția în așa fel încât să aibă mai multe drepturi și mai multă putere, lucru care i-a revoltat pe cetățenii. Legat de acest aspect, există și o poveste care spune că prințul ar fi zis în glumă că el e dispus să-i vândă țara lui Bill Gates, în cazul în care reformele lui nu vor trece.

Haiti și Liechtenstein au avut steaguri identice. Acest lucru a creat multă confuzie în momentul în care cele două țări s-au prezentat la Jocurile Olimpice din 1936. Anul următor, Liechtenstein a adăugat o corană în partea de sus a steagului, iar problema a fost rezolvată.

Curiozități despre Liechtenstein

Liechtenstein nu are armată.

Ultimul conflict militar la care Liechtenstein a luat parte a fost în 1866, în cadrul Războiului Austro-Prusac.

Deși, în urma unui razboi armata se micșorează, Liechtenstein e singura țară din lume a cărei armată nu doar ca s-a întors teafară și nevătămată, ci a și venit cu un om în plus. Povestea spune că la război ar fi plecat 80 de oameni și că soldații ar fi întâlnit pe drum un italian care s-a alăturat armatei liechtensteineze.

În 2007, Elveția a invadat din greșeală principatul Lichetstein, cu 171 de soldați elvețieni care făceau u exercițiu militar în apropiere de granția țării. Soldații au mers cca. 2 km prin Liechtenstein, dar nimeni nu a observat acest incident, asta până când Elveția și-a cerut scuze pentru incident. Atunci, guvernul tării a glumit, spunând că nu e ca și cum i-au invadat cu tancuri sau elicoptere.

Liechtenstein este membru  ONU, UNESCO, FIFA, și International Olympic Committee. Însă, țara nu face parte din Uniunea Europeană sau din zona Euro.

Cei care vizitează capitala țării, Vaduz, își pot ștampila pașaptorul la Biroul de Turism din centrul țării pentru doar cațiva euro (ultima dată costul era de 3 euro)

Între Elveția și Liechtenstein nu există controale vamale.

Moneda oficială a țării este francul elvețian, însă majoritatea locurilor acceptă și plata în eruo.

Fiind un paradis fiscal, în Lichtenstetin există mai multe companii (cel puțin cu sediul) decât cetățeni.

Liechtenstein este una dintre cele mai bogate țări din lume, iar rata de șomaj e de 1 – 1.2 %.

Pentru a obține cetățenia, e nevoie de 30 de ani de lucrat și plătit taxe către stat.

Curiozități despre Liechtenstein

Acestea au fost cele mai interesante lucruri pe care noi le-am descoperit despre Liechtenstein. Sunt curioasă dacă voi ați fost în Liechtenstein sau dacă credeți că ar fi interesant să publicăm un articol mai detaliat despre această țară, turistic vorbind.

Vizionează vlogul nostru din Liechtenstein!

https://www.youtube.com/watch?v=nLJL7YJ3v-g

Articole recomandate

1 comentariu

  1. […] Curiozități despre Liechtenstein Share on Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share Etichete: Elvetia […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *