Trăim într-o perioadă în care nu mai e atât de greu să îți planifici singur vacanțele, o perioadă în care nu mai există secrete sau acces limitat la anumite resurse sau instrumente. Cu un pic de documentare înainte, îți poți organiza singur aproape orice vacanță, poți merge până la capătul lumii, în cele mai îndepărtate și exotice destinații și poți avea parte de vacanța visurilor tale. Împreuna cu Miruna am pus la cale un ghid care îți prezintă tot ceea ce trebuie să știi atunci când vrei să îți organizezi o vacanță pe cont propriu – de la cum alegi perioada ideală până la cum găsești bilete de avion ieftine sau cele mai bune pachete de croazieră. Îți oferim câteva sfaturi de călătorie, bazate pe propriile noastre experiențe, atât pentru destinațiile apropiate, cât și pentru cele mai exotice, în cuplu sau în familie.
De ce trebuie să ții cont când îți organizezi o vacanță pe cont propriu?
Despre Born to Travel:
Noi suntem Georgi și Sebi și suntem dependenți de călătorii. Atunci când nu suntem la birou, călătorim în jurul lumii, mereu în căutarea celor mai frumoase locuri, ai celor mai buni oameni și a celor mai bune bucătării. Călătorim în limita zilelor de concediu pe care le avem și ne planificăm singuri toate vacanțele. Până acum am ajuns în 57 de țări, de pe 4 continente, iar visul nostru e să vizităm 100 de țări.
Despre Miruna (Miru’s World):
De când am început să călătoresc mi-am organizat singură vacanțele și de prea puține ori am ales să apelez la o agenție de turism. Pentru ca În ziua de azi oricine poate ajunge în mai toate colțurile lumii. Trebuie doar să ai curaj! De 5 ani eu și soțul meu călătorim împreună cu fetița noastră. Pe Arya am luat-o cu noi în toate vacanțele, încă de când avea 6 luni. Împreună am vizitat peste 40 de țări și pot spune că au fost cele mai frumoase momente și ne-am creat amintiri de neuitat. Fiecare vacanță este planificată din timp și încercăm să economisim cât mai mult, astfel încât să ne putem permite mai multe vacanțe pe an și să descoperim cât mai multe locuri minunate împreună.
De ce trebuie să ții cont când îți organizezi o vacanță pe cont propriu?
1. Perioada
Nu toate destinațiile sunt bune în orice anotimp al anului. În funcție de perioada în care dorești să pleci în concediu trebuie să iei în considerare destinația. Spre exemplu, vara în Thailanda este sezonul ploios, iar cea mai bună perioadă este februarie-mai. În Egipt sau Emiratele Arabe Unite vara este sufocant, cu temperaturi ce ating ușor 45 de grade, iar în Laponia iarna vine cu temperaturi de -20 de grade.
Perioada vacanței și destinația se țin mână în mână așa că alege-le cu grijă, altfel s-ar putea ca tot concediul să îl petreci în camera de hotel.
Dacă totuși vrei să călătorești cu un buget mai mic, atunci cea mai bună perioada e cea dintre sezoane. În acest interval de timp – el diferă de la o regiune la alta – biletele de avion și cazarea sunt mai ieftine. Si nici nu e foarte aglomerat.
2. Bugetul
Cei mai mulți dintre noi ne dorim să ajungem în cât mai multe locuri și cât mai îndepărtate, mai exclusiviste, mai inaccesibile. Să mergem pe urmele incașilor la Machu Picchu în Peru, să escaladăm Everestul în Nepal, să ne relaxăm pe o plajă din Maldive, să plecăm 365 de zile într-o croazieră în jurul lumii.
Pentru orice vacanță trebuie să îți stabilești un buget de călătorie, care să includă cel puțin 4 aspecte: cazarea, transportul, mâncarea și banii de buzunar pentru diferite distracții, shopping, intrări la obiective turistice. La acestea se adaugă <banii tampon> în caz de urgență.
Fie că alegi un sejur all-inclusive în Bulgaria sau Turcia, o croazieră pe Mediterană sau un circuit cu mașina prin Europa, cu cât îți vei planifica mai bine bugetul cu atât vei evita să cheltui mai mulți bani și astfel vei economisi pentru o altă vacanță.
Noi am reușit să vizităm 57 de țări având un buget mediu, care se adaptează pentru fiecare destinație. De exemplu, în călătoria noastră de 40 zile prin Asia, ne-am împărțit bugetul pe țări. Cambodgia și Vietnam au fost destinații mai ieftine, unde o noapte de cazare ne-a costat în medie 10 euro, în timp ce Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost destinații ceva mai scumpe. Astfel, atunci când planificăm o vacanță mai lungă pe alte continente, facem un pic de research și ne stabilim bugetul. Ca să ne încadrăm în buget încercăm să economisim acolo unde se poate, în așa fel încât să nu alteram experiența. Altfel spus, preferăm să plătim mai puțin pe cazare și să investim banii economisiți într-o excursie sau o activitate…într-un moment de care ne vom aduce aminte peste ani și ani.
În general, dacă îți dorești să călătorești cu un buget mai mic, trebuie să ții cont de următoarele lucruri:
- alege o perioada potrivită pentru călătoria ta (e bine să fii cât mai flexibil). Poți face simulări pe Skyscanner și pe Booking că să vezi când e cea mai ieftină perioada.
- nu cheltui foarte mulți bani pe cazare. Camera de hotel e ultimul lucru de care o să-ți aduci aminte. Din fericire, poți să găsești o grămadă de hoteluri și apartamente decente, la prețuri bune.
- călătorește light. Bagajele în exces nu doar că te îngreunează, dar te și costă.
- mijloacele de transport în comun sunt mereu mai ieftine, în special atunci când călătorești în cuplu
Cand vine vorba de city breaks, îți recomand sa citesti Cum economisesti bani in city break-uri?
3. Rezervările
După ce ai stabilit perioada, destinația și bugetul vine timpul să faci rezervările.
Sfat: Vânează ofertele! Monitorizează din timp biletele de avion, prețurile cazărilor, înscrie-te la newsletter-uri și utilizează coduri de reducere.
Bilete de avion. În Europa există câteva companii aeriene low-cost precum Wizzair, Ryanair sau HiSky care au prețuri începând de la câțiva euro. La unele companii aeriene, precum Wizzair se poate achiziționa un abonament anual, iar la fiecare rezervare ai reducere, atât la bilete, cât și la bagaje. Reducerile sunt considerabile, Wizz Club oferind până la 10 euro/zbor pentru tine și partenerul tău de călătorie (la un calcul simplu, vorbim de o reducere de 40 euro pentru un zbor dus-întors, pentru două persoane).
- Timișoara: Bruxelles, Paris, Londra, Roma, Milano, Munchen, Frankfurt, Barcelona, Madrid, Valencia, Bari, Veneția, Bologna, Tel-Aviv.
- Cluj Napoca: Viena, Larnaca, Berlin, Catania, Napoli, Malta, Palma de Mallorca, Malmo, Dubai, Abu Dhabi, Liverpool.
- București: Tirana, Praga, Copenhaga, Nisa, Atena, Lisbona, Luxemburg, Arabia Saudită, Insulele Canare, Stockholm, Geneva.
Sfat! Călătorește fără bagaj de cală. Pe lângă faptul că un bagaj este greu și incomod, acesta crește chiar și dublu prețul biletului. Încearcă să iei doar lucrurile esențiale, să le organizezi cât mai bine într-un rucsac și vei călători mai ieftin și mai ușor.
Dacă vrei să ajungi în destinații mai îndepărtate, e bine să știi că există multe companii low-cost care te pot duce în cele mai exotice locuri, la prețuri mult mai mici. Atfel, în Maldive, Sri Lanka și Orientul Mijlociu poți ajunge cu Wizz Air; în Singapore poți zbura cu Scoot, via Atena; Air Asia în toată Asia de Sud Est; Spirit și Frontier în Statele Unite ale Americii.
Nu evita nici zborurile cu escală. De exemplu, poți face o escala de o zi in Milano, dacă s-a vrei să petreci o zi în capitala modei italiene, deoarece există posibilitatea să găsești bilete de avion mai ieftine.
Cazarea. Am scris un articol special despre tips &tricks pentru rezervările de pe Booking.com sau Airbnb.
Mijloace de transport. De obicei nu este necesară o rezervare prealabilă pentru mijloacele de transport în comun (metrou, tramvai, autobuz), însă va trebui să verifici dinainte orarul și ruta, să știi exact când pleci și unde trebuie să ajungi. La unele mijloace de transport, precum trenurile între orașe/țări sau ferryboat-uri va trebui să faci rezervări înainte.
De exemplu, dacă vrei să călătorești în UK prin Eurotunnel sau cu trenul Eurostar este indicat ca rezervarea să fie făcută cu cel puțin 3 luni înainte.
Cele mai multe orașe din Europa au o rețea de transport în comun extrem de bine pusă la punct, făcând deplasarea de un obiectiv turistic la altul nu doar ușoară, ci și ieftină. Daca nu vrei sa plătești o avere pe transportul în comun, verifică dacă în orașul pe care vrei să-l vizitezi există carduri sau abonamente pentru turiști sau dacă chiar ai nevoie de transport în comun. Abonamentele pentru turiști vin sub formă bilete care oferă călătorii nelimitate pe o perioada de 1, 3 sau 7 zile. Genul acesta de abonamente sunt extrem de utile în orașe precum Londra, Paris sau Berlin.
De asemenea, în multe țări transportul feroviar este extrem de accesibil și foarte bine organizat. Astfel, într-o vacanță de o săptămâna în Milano, poți face excursii în Verona, Veneția sau Como, fără să fie nevoie de serviciile unei agenții de turism. În general, trenurile regionale sunt ieftine, însă dacă cumperi biletele de tren din timp, vei vedea că prețurile sunt ceva mai mici. Totuși, în această situație trebuie să fii extrem de bine organizat. Noi folosim mereu aplicatia The Train Line.
Pentru croaziere puteți intra pe Cruiseget.com, Croaziere.net sau direct pe siteul companiilor: Costa, MSC, Royal Caribbean.
Alte rezervări. Acestea pot fi bilete la obiective turistice, muzee, meciuri, concerte, excursii opționale, etc. Noi folosim de fiecare data Get Your Guide deoarce aici gasim cele mai bune preturi si cele mai interesante excursii.
Când vine vorba de atracții turistice, îți recomand să verifici dacă există posibilitatea să cumperi un City Pass. Deobicei aceste city pass-uri sunt valabile pentru 1,3 și 7 zile și oferă intrare gratuită la cele mai importante atracții turistice, precum și reduceri la diverse activități, magazine și restaurante. Spre exemplu, în Atena există un tourist pass care include intrarea la Acropole, Ancient Agora și Român Agora, Biblioteca lui Hadrian, Olymipieo și alte câteva locații. Costă 30 de euro și are o valabilitate de 5 zile. Dacă plătești intrarea separat, doar pentru Acropole trebuie să scoți din buzunar 20 euro. Astfel de pass-uri sunt utile și în orașe precum Berlin, Lisabona, Stockholm sau Londra. Și nu uită că studenții și tinerii până în 26 de ani beneficiază de reduceri considerabile atunci când vine vorba de muzee.
4. Documente de călătorie și asigurări
Pentru a pleca într-o călătorie trebuie să ai documentele valabile. În unele țări poți circula doar cu buletinul, în altele ai nevoie de pașaport. Pentru alte țări vei avea nevoie de viză. Poți intra pe siteul Ministerului Afecerilor Externaâe la secțiunea Condiții de Călătorie pentru a te informa.
Asigurarea medicală nu ar trebui să lipsească din nicio vacanță. Niciodată nu se știe când și dacă veți avea un accident și va trebuie să faceți o vizită de urgență la doctor. Costurile medicale în străinătatea sunt foarte scumpe, chiar și pentru mici intervenții. Asigurarea vă poate scuti de o cheltuială semnificativă. Puteți încheia o asigurare medicală doar pentru perioada călătoriei sau pentru o perioadă mai lungă (până la un an) în cazul în care plecați mai des.
Asigurarea storno este asigurarea care vă ajută să recuperați banii în cazul în care trebuie să anulați călătoria (motive medicale, pierderea/furtul documentelor de călătorie, pierderea locului de muncă, etc), ori pentru că aceasta a fost anulată de operatorul de turism (agenție, companie aeriană, hotel, etc.). Asigurarea storno este valabilă doar înainte de a începe călătoria, pe când asigurarea medicală este valabilă pe tot parcursul vacanței.
Asigurarea de asistență rutieră este bine să o aveți în cazul în care mergeți mult cu mașina. În funcție de pachetul ales puteți beneficia de reparații pe loc, de tractare, mașină la schimb, cazare sau chiar repatriere.
De ce trebuie să ții cont când îți organizezi o vacanță pe cont propriu?
Mituri legate de călătorii
Când vine vorba de siguranță, mass media a reușit să creeze niște stereotipuri – în Albania e periculos pentru că riști să fii răpit de mafia albaneză; Napoli e periculos tot din cauza mafiei; țările arabe sunt pline de teroriști – însă lumea este mult mai sigură decât este prezentată la TV sau decât ne imaginăm noi!
Nu mă descurc singur într-o țară străină. Aceasta este cea mai des auzită propoziție pentru care mulți nu pleacă din pătrățica lor de acasă sau alții merg în fiecare an în aceeași locație. Pentru a înfrânge frica de necunoscut și de nou trebuie doar să fii informat. Informat despre țara unde vrei să mergi, despre locație, despre traseul până la destinație, despre hotelul la care vei sta, etc. Toate aceste informații le poți găsi pe internet, pe site-uri de călătorii, în vlogguri sau chiar pe Google Maps. Informează-te și fă-ți curaj! Lumea este atât de mare și de frumoasă, încât este păcat să nu o vezi!
Este periculos să merg pe cont propriu în excursii. Deseori am auzit această <scuză> prin care unele persoane ori nu se încumetă să meargă în excursii, ori apelează la agenții de turism. Spre exemplu, în Egipt, pentru a merge la Piramide, Valea Regilor sau Luxor, agențiile de turism, agenții locali sau chiar hotelurile pot spune că este periculos sau chiar ilegal să ieși afară din resort fără însoțitor autorizat. Spun asta pentru a-și vinde propriile excursii organizate la suprapreț. Noi ne-am închiriat mașină și nimeni nu a avut treabă cu noi (citește și Egipt: tot ce trebuie să știi despre o vacanță în Țara Faraonilor). În Cuba, aceeași poveste, însă puțini știu că turiștii sunt văzuți mână cerească, majoritatea cubanezilor trăind de pe urma turismului. Mai mult, ei riscă chiar închisoare pe viață dacă înșală, fură sau agresează vreun turist.
E mai sigură vacanța cumpărată de la o agenție de turism. S-a întâmplat de multe ori ca o agenție să între în insolvență, iar turiștii au rămas și fără vacanță și cu banii dați. Chiar dacă apelezi la o agenție, aceasta nu îți poate garanta plecarea. Agențiile acționează ca intermediari între companiile aeriene, croaziere sau hoteluri și turist. Dacă zborul este amânat sau anulat, dacă nava de croazieră din motive tehnice sau climatice nu pleacă din port, dacă hotelul este overbooked sau apare o problemă, agenția prin care tu ai cumpărat vacanța nu poate fi trasă la răspundere. De aceea agențiile recomandă încheierea unei polițe de asigurare storno. Dar și tu poți să faci o asigurare storno pentru rezervările făcute de tine însuți. Să zicem că rezervi 2-3 camere de hotel pentru toată familia și prieteni undeva la mare prin Booking.com, la un preț de câteva mii de euro. Rezervarea și dovada plății o poți trimite online la una dintre companiile de asigurări și poți încheia o asigurare storno pentru acea rezervare. Astfel, în cazul în care hotelul nu te poate primi (overbooked) sau are o problemă (incendiu, defecțiuni, etc.) compania de asigurări îți va returna banii pentru acea cazare. La fel se poate face și cu biletele de avion, deși există legi și reglementări stricte la nivel european privind anularea sau amânarea unui zbor, iar companiile trebuie să despăgubească clienții cu vârf și îndesat.
În plus, dacă vorbim strict de costuri, clientul va plăti mereu taxe extra – sub formă unor taxe de administrare și consultanță – care bineînțeles nu sunt afișate, dar sunt incluse în prețul total. De asemenea, trebuie luat în calcul că serviciile oferite de agențiile de turism sunt parțiale. Altfel spus, primești mic dejun inclus, însă majoritatea hotelurilor oferă acest serviciu în prețul camerei sau pentru o taxa de 5-10 euro/zi/persoană; ai asigurat transportul cu autocarul, dar trebuie să lași bacșiș șoferului (unele agenți percep până la 10 USD/persoană/zi); în toate pachetele de vacanță este menționat că taxa de aeroport este inclusă, însă trebuie să știi că taxa de aeroport este oricum inclusă în prețul biletului. Pe lângă costul pachetului de vacanță, trebuie să mai adaugi și: două mese pe zi (prânzul și cina nu sunt incluse), bacșișul, intrările la muzee/alte obiective turistice și excursiile opționale.
Bariera lingvistică este grea. În mai toate destinațiile importante localnicii știu engleză. Și chiar dacă nu vă descurcați prea bine cu limbile străine, întotdeauna va exista limbajul semnelor. Oamenii au capacitatea de a se adapta și de a se descurcă în orice situație. Au fost multe locuri în care oamenii nu vorbeau engleză, dar asta nu ne-a împiedicat să comunicăm. Limbajul semnelor te ajută, însă o conexiune la internet îți oferă acces la Google Translate.
E greu să călătorești cu copiii. „Am plecat cu Arya în vacanțe de când avea 6 luni. Până acum am fost împreună în peste 40 de țări, unele mai apropiate de România, alte de pe alte continente. Nu este ușor să călătorești cu copiii, mai ales când sunt foarte mici, deoarece se plictisesc repede, nu au răbdare, abosesc, nu au stare sau chiar se îmbolnăvesc. Chiar și așa, pot spune că nu văd vacanță fără ea, iar amintirile create sunt de neuitat. Citește și articolele cum să îți organizezi vacanța cu copilul și 5 sfaturi de urmat pentru o vacanță ideală cu copiii.”
Un Eurotrip este prea scump. Nu neapărat. Am făcut câteva Eurotripuri până acum și toate au costat între 3.000-3.500 euro pentru 2 adulți și un copil. Într-un eurotrip ai posibilitatea să vizitezi o mulțime de locuri în aceeași vacanță. Dacă ai lua fiecare destinație în parte, cu siguranță ai ajunge mult mai scump.
Iată câteva idei de eurotrip pe care noi le-am făcut până acum:
Croazierele sunt foarte scumpe. Prețul unei croaziere poate începe și de la 150 de euro/pers., la care se adaugă taxa de port și service charge-ul. Cele mai ieftine sunt cele early-booking și last-minute. Pentru cele din urmă, însă, va trebui să fii foarte flexibil, să poți pleca pe ultima sută de metri. În funcție de portul de îmbarcare/debarcare poți merge cu avionul sau cu mașina. Sfat: nu luați pachete de croazieră și zbor de la agențiile de turism deoarece prețurile sunt exagerate. Luați croaziera de site-uri specializate pe croaziere, iar biletele de avion de pe site-ul companiilor aeriene. O alta varianta ar fi sa mergeti cu pasina pana in pnctul de plecare. Dacă mergeți 5 persoane cu mașina până la portul de îmbarcare va fi mai ieftin decât 5 bilete de avion. Toate porturile mari au parcări și oferă pachete pentru staționările mai lungi. Luați în calcul evenimente precum întârzierea zborului sau blocaje pe autostradă și plecați cu cel puțin o zi mai devreme.
De asemenea, cele mai multe companii oferă reduceri de până la 30% de Black Friday + câteva procente pentru early booking. Astfel, dacă visul e o croazieră în Caraibe, tocmai ai aflat că în noiembrie poți rezervă vacanța mult visată, la un preț ceva mai mic.
De ce trebuie să ții cont când îți organizezi o vacanță pe cont propriu?
Nu mai există niciun secret atunci când vine vorba de călătorii pe cont propriu. Până și în cele mai îndepărtate destinații se poate ajunge pe cont propriu, cu un buget mic spre mediu (în funcție de preferințele fiecăruia), cheia unei vacanțe reușite fiind documentarea. Online-ul e plin de informații, iar dacă îți oferi timp pentru documentare, suntem convinse că vei avea parte de fiecare dată de o vacanță așa cum ai visat.
Noi suntem Georgiana si Miruna, iar dacă ai nevoie de inspirație sau de sfaturi de călătorie, ne gasesti pe blogurile noastre:
www.borntotravel.ro si www.mirunacotrau.com
Citeste si:
- Inspirație de calatorie – 10+ destinații underrated din Europa
- Manualul calatorului incepator (1) | Cum cumperi bilete de avion pas cu pas
- Călătoriile și fotografiile de vacanță. Tips&Tricks pentru fotografii reusite
[…] De ce trebuie să ții cont când îți organizezi o vacanță pe cont propriu? […]
[…] De ce trebuie să ții cont când îți organizezi o vacanță pe cont propriu? […]