Am spus deja de câteva ori că Islanda m-a impresionat atât de mult încât a primit un loc special în inima mea. Am avut parte de zile minunate, de peisaje care ne-au tăiat respirația și de câteva activități pe care le-am făcut în premieră. Prima a fost călătoria cu autorulota, iar cea de-a două experiență a fost Blue Lagoon. Acum, Blue Lagoon e un loc extrem de cunoscut și de turistic. Național Geographic a făcut o lista cu locuri deosebite din lume, Blue Lagoon devenind astfel una dintre cele 25 de minuni ale lumii. Popularitatea sa a crescut rapid, iar în prezent este locul pe care niciun turist nu îl ratează. Astfel că, în acest articol vreau să vorbim despre Blue Lagoon. Vreau să îți prezint câteva informatii interesante despre Laguna Albastră și îți ofer câteva sfaturi utile care te vor ajuta să îți planifici vizita și să te bucuri la maxim de ea.
Citeste si : Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Islanda
Încă de când ne-am planificat vacanța în Islanda am știut că vom merge la Blue Lagoon. Era una dintre cele mai râvnite dorințe ale mele, pe care aveam de când să o îndeplinesc, indiferent de costuri sau de toate părerile contra pe care le-am citit în online. Am știut că e un loc turistic, că 70 euro pentru câteva ore de relaxare e un preț mare, dar eram dornici (mai mult eu , mai puțin Sebi) să trăim experiența băii termale in Islanda.
Astfel, călătoria noastră prin Islanda, a început cu o baie caldă în apele alb-albastre ale faimoasei lagune. Ne-am relaxat în adevăratul sens al cuvântului, iar asta ne-a prins tare bine. Pot sa zic ca am inceput bine mini-aventura noastra prin tara de foc si gheata.
Despre Blue Lagoon
Izvoarele geotermale sunt poate cea mai semnificativă caracteristică a Islandei, iar din acest motiv pe insulă există atât un miros pregnant de sulf, cât și o multitudine de piscine naturale. Însă, Blue Lagoon nu se numără printre ele.
Blue Lagoon nu este făcut de mama natură și nu a fost dintotdeauna un SPA. De fapt, Blue Lagoon era, până în anul 1992, o groapa reziduală în care se adunau reziduri provenite de la centrala geotermală din apropiere.
În anul 1981, un angajat de la centrală a cerut aprobarea pentru a se îmbăia în apele reziduale din bazin, iar după câteva îmbăieri a observat că afecțiunea de care suferea, psoriazis, s-a ameliorat considerabil. Vestea că apa din laguna face minunui s-a răspândit rapid, astfel că autoritățile islandeze au deschis bazinele pentru public. Ulterior, ceea ce era o groapa pentru apă reziduală s-a transformat într-un spa luxos.
Alte câteva lucruri interesante despre Blue Lagoon
- Blue Lagoon este un loc artificial, fiind cel mai mare complex geotermal făcut de mâna omului din întreaga lume.
- Totuși, apă care umple laguna este naturală. Apă care trece prin centrală provine dintr-un izvor geotermal.
- Blue Lagoon se află pe un teren vulcanic, Illahraun, care s-a format în jurul anului 1226.
- Revenind la apă din Blue Lagoon, acesta vine de la o adâncime de cca. 2000m și are o temperatura de 240°, la sursă.
- În bazin, apă are temperatura de 38°C.
- Bazinele au o capacitate de 6 milioane de litri de apă, care se schimbă o dată la 48 ore.
- Apa este o combinație de apă de ocean și apă de izvor (70-30%)
- Fiind bogată în minerale – siliciu- apa ar avea puterea de a vindecă anumite boli de piele.
- Culoare apei – acel albastru lăptos – se datorează modului în care siliciul din apă relfecta lumina.
Blue Lagoon e un loc cu adevărat fabulos, iar pentru mine a însemnat definiția supremă a relaxării. Apă este atât de caldă încât nu ne-am dat seama că afară erau doar 12° și că ploua. Cât timp stăteam în apă, nu simțeam frigul. De altfel, în pachetul nostru am avut incluse o băutură de la water bar și o mască de față cu siliciu.
Pentru câteva ore, mi-am răsfățat față cu acea mască – tenul meu a fost tare fericit, ne-am găsit un loc confortabil și am stat. Ne-am relaxat atât de tare încât, de îndată ce am ajuns la hotel, am adormit. Și am dormit că niște bebeluși (așa im imagiez eu că dorm bebelușii).
La 12°C in costum de baie 😀
Ce trebuie să știi dacă mergi la Blue Lagon
Laguna albastră se află la cca. 50 km distanță de capitală țării, în apropiere de aeroportul Keflavik. Pentru a ajunge la Laguna Albastră trebuie să urmărești indicatorul bláa lónið. Există o parcare fără plată în fața complexului, iar pentru cei care nu au mașină, există câteva autobuse care asigura transferul la și de la Blue Lagoon, in capitală țării.
Pentru Blue Lagoon ai nevoie de rezervare, astfel că, e bine să rezervi intrarea la Blue Lagoon cu cât mai mult timp înainte.
Noi nu am fost atât de siguri că o să ajungem în Islanda (după două vacanțe anulate) și am ales să ne luăm biletele cu o zi înainte. Pentru ziua respectivă, pachetul comfort ne-a costat 8000 isk. De asemenea, prețurile diferă de la o oră la altă și respectiv de la o zi la alta.
Mai multe detalii, aici.
Vizitatorii au de ales dintre două pachete:
- Comfort: cu prețuri de la 6990 isk – pachetul include: intrarea la blue Lagoon, o mască de față cu siliciu, prosop și o băutură la alegere de la Water Bar
- Premium: cu prețuri de la 8990 isk – intrarea la blue Lagoon, o mască de față cu siliciu, o altă mască de față la alegere, prosop, halat de baie și două băuturi la alegere de la Water Bar
La Blue Lagoon
Odată ce ai ajuns la Blue Lagoon, cineva îți va verifica rezarvarea și îți va da o brață. Trebuie să păstrezi acea brățară la mâna deoarece ea reprezintă cheia de acces la dulapul tău din vestiar, dar și o modalitate de plată pentru băuturile de la waterbar. La final vei returna brățara, iar dacă ai făcut consumație, vei putea plăti la check out.
După check-în, vei fi ghidat către vestiare, unde te poți schimba în costum de baie. Ulterior, vei merge la dușuri, unde găsești produse de îngrijire marca Blue Lagoon.
În Blue Lagoon poți să stai până la ora închiderii. Există câteva restaurante, un waterbar de unde poți cumpără cam orice băutură, de la șampanie la smooties și multe locuri pe marginea bazinului unde poți sta.
În general, apa are o adâncime de 1 metru – există și zone mai adânci, iar atât fundul bazinului, cât și zonele de margine pot fi ușor alunecoase.
Un alt lucru important pe care trebuie să îl faci după ce ai făcut baie în apele lagunei e să folosești mult balsam de par. La dușuri vei găsi de toate: balsam de par, crema de corp, crema de mâini, uscător de par, etc.
Sfatul suprem pe care vreau să ți-l dau și de care ar fi bine să ții cont e următorul: Nu te mulțumi cu 2-3 ore de bălăceala. Rezervă o zi întreagă doar pentru Blue Lagoon. Oferă-ți acest moment de relaxare și de deconectare! Îl meriți!
Merita sa merg la Blue Lagoon?
Blue Lagoon chiar are puterea asta magică de a-ți releaxa fiecare mușchi și de a-ți induce o stare de bine. Iar acesta e motivul pentru care, dacă aș stă în Islanda, aș merge avolo cel puțin o dată pe lună. În schimb, pentru noi turistii, o baie la Blue Lagoon e modul perfect prin care poți începe sua încheia o călătorie in Islanda.
O să inchei acest articol cu răspunsul la întrebarea pe care ne-am pus-o și noi: Merită să merg la Blue Lagoon?
Ei bine, răspunul este DA! Un „da” spus cu toată convingerea. Blue Lagoon e un loc aglomerat – poate prea aglomerat. E un loc pentru turiști, iar intrarea e scumpă. Însă, părerea mea e că experiență merită banii. Dacă ai făcut un efort să vizitezi Islanda, trebuie să țintești spre the whole package. Și Blue Lagoon, turistic vorbind, face parte din acest pachet. În fond, e locul care ar putea apărea cu ușurință într-un dicitonar vizual lângă cuvântul „Islanda”.
Citeste mai multe despre Islanda:
- Despre Blue Lagoon – una dintre cele 25 de minuni ale LumiiAm spus deja de câteva ori că Islanda m-a impresionat atât de mult încât a primit un loc special în inima mea. Am avut parte de zile minunate, de peisaje care ne-au tăiat respirația și de câteva activități pe care le-am făcut în premieră. Prima a fost călătoria cu autorulota, iar cea de-a două experiență a fost Blue Lagoon. Acum, Blue Lagoon …
- Cu autorulota in Islanda -Tot ce trebuie sa stii!Pentru prima dată în viața noastră am calatorit cu un camper. Am dormit sub cerul înstelat, înconjurați de peisaje superbe, iar ploaia ne-a fost cântec de leagăn încă din prima seară. În total, am străbătut peste 1000 km prin Islanda cu o căsuță pe roți, căsuță în care am dormit 3 nopți. Acesta experiență ne-a scos destul de mult din zona …