Călătorind într-o țară comunistă, ne așteptam ca prețurile pentru cazare, transport și mâncare să fie destul de mici, chiar și pentru noi, turiștii, însă lucrurile nu au fost deloc așa, ci din contra, am fost de-a dreptul șocați să vedem că Havana nu e chiar o destinație ieftină pentru turiști. De fapt, exact asta e și paradoxul: poți cheltui mulți bani într-un loc din care nu poți cumpăra mare lucru. Acum, să fim înțeleși de la bun început, nu spunem că Havana nu se poate vizita on a budget, ca orice alt oraș, spunem doar că ne-a luat un pic prin suprindere. Despre toate costurile pe care le-am avut în cele 5 zile petrecute în Havana o sa vorbim mai pe larg în acest articol.
UPDATE 2022: Toate referirile la vechea moneda, peso convertible (CUC), nu mai sunt de actualitate. In prezent, Cuba nu se mai folosesc CUC, ci doar peso.
Buget pentru o vacanta in Havana
Moneda
Așa cum am spus în micul ghid practic pentru Havana, Cuba folosește două monede: CUP pentru localnici și CUC pentru turiști. Trebuie să recunosc că atunci când am auzit pentru prima dată de acest lucru mi s-a părut o nebunie și chiar mă gândeam că o sa fie un haos în mințile noastre, dar nu a fost așa. Lucrurile sunt destul de simple.
Ca turist vei folosi în 99% din cazuri CUC, pentru că prețurile la restaurantele turistice sau în magazinele de trabucuri/rom sunt în CUC. Oriunde vei merge și orice vei cumpara, vei plăti în CUC. E drept că există locuri în care prețurile sunt în cuban peso (CUP), în special în locurile de unde cumpără localnicii pizza, sandwichuri sau suc proaspăt, dar nu prea are relevanță pentru tine ca turist pentru că ți se va cere valoarea în CUC (de cele mai multe ori inmulțită cu 10). În articolul în care vorbeam despre primele impresii despre Havana v-am povesit mica noastră aventură cu pizza cubaneză.
Unde schimbi banii?
Eu zic că cea mai la îndemână varianta e să îți stabilești un buget pentru fiecare zi petrecută în Havana și să schimbi toți banii în aeroport. În acest fel scapi de o grijă și nu mai trebuie să cauți case de schimbi (cadeca) prin oraș.
Noi am schimbat la schimbul valutar aflat în afara aeroportului (de la iesire în partea dreaptă).
Foarte important!!! Deși ai crede că e mult mai avantajos să schimbi USD în Cuba, sfatul meu e să îi lași acasă și să iei euro la tine. Din cauza problemelor politice pe care cele două state le-au avut de-a lungul timpului, cubanezii percep o taxă de exchange de 10% în cazul dolarilor (imagineaza-ți ca vrei să schimbi 400 USD și pierzi din start 40 USD). În acest caz, cel mai avantajos ar fi să schimbi euro.
Rata de schimb – 1EUR = cca. 1.10 CUC (în ziua în care am publicat articolul); 1 GBP = cca. 1.30 CUC
Extra sfat! E bine să ai câțiva CUP la tine (nu mai mult de 100) dacă vrei să încerci street food în Havana sau sa cumperi fructe de la piață, lucru pe care îl recomandăm de altfel. Dacă vrei să schimbi CUC în CUP, am citit că o poți face în aeroport, unde pentru un 1 CUC vei primi între 24-26 CUP.
Bugetul nostru pentru 5 zile în Havana
Înainte să plecăm de acasă, am estimat că vom cheltui în jur de 300 euro în cele cinci zile petrecute în Havana. Ne așteptam să dăm de prețuri mici, să nu chelutim mai mult de 10 dolari pe o masă și să cumpăram suveniruri la un preț de nimic. Știind că în Cuba nu putem folosi cardul și nici bancomate nu o să gasim peste tot, am hotărât să ne facem un buget de maxim 100 euro pe zi, pentru mâncare, activități, tururi și suveniruri. Atunci când mergi într-o țară sub dezvoltată, e bine să pui un pic mai mulți bănuți peste bugetul limită… just în case…
În total, pentru Havana am avut la dispoziție 500 euro (excludem cazarea pentru ca a fost preplatită), nici mai mult, nici mai puțin.
Cazare
În privința cazării, îți spuneam în articolul precedent că am apelat la casa particular. E varianta perfectă dacă vrei să ai parte de o experiență autentică cubaneză și dacă ești atent la bugetul tău. În privința caselor, găsești variante de la 10-15 usd pe noapte până la 150 usd, totul depinde de preferințele și pretențiile tale. Din experiență, noi îți recomandăm House Sara, din Habana Vieja.
Transferul de la aeroport
Aș putea începe prin a spune că a fost unul dintre cele mai scumpe transferuri de la și spre aeroport pe care l-am plătit vreodată. Pentru o cursă cu taxi de la aeroport până în Habana Vieja am plătit 30 CUC (30 USD), un preț enorm de mare dacă luăm în considerare distanța și faptul că un profesor câștigă în medie 80 cuc/lună, iar o pensie ajunge la 30-40 cuc/lună. Oricum, nu am vrut să ne bate capul cu alte modalități, așa că am preferat să plătim aceste sume uriașe.
Cum am avut nevoie de 4 curse pe ruta Havana Vieja -Aeroport, a trebuit să scoatem din buzunar 120 cuc pentru două cupluri (60 cuc/cuplu).
Sfat! Dacă negociezi, poți obține chiar un preț mai bun. Noi nu spunem asta din experiență, dar am auzit de la alți călători că se poate negocia până la 10 dolari/cursă.
Mâncarea
În Havana ai două variante: fie alegi să mănânci acolo unde o fac localnicii (pizza, sandwichuri) la prețuri pentru localnici (nu întotdeauna se respectă acele prețuri și în cazul turiștilor), fie la resturantele pentru turisti denumite si paladar. Acestea au apărut în urma unei reforme ințitate de Raul Castro, actualul președinte, care le permitea localnicilor să își deschidă mici restaurante, cu condiția ca acestea să fie în propria locuință. Cu alte cuvinte dacă eu și Sebi eram cubanezi și amândoi aveam câte o proprietate, una dintre ele o puteam transforma în restaurant.
Ei bine, la paladar poți mânca specialități cubaneze ce au la baza orez, fasole, yuca și plantains, la prețuri asemănătoare cu cele din Europa. Așadar, nu te aștepta ca în aceste restaurante să mănânci foarte ieftin sau aproape pe gratis.
Havana Food Tour
În articolul precedent, cel în care vorbeam despre Havana Food Tour, îți spuneam că am apelat la Strawberry Tour și ca am mâncat la restaurantele pe care ghizii locali ni le-au recomandat. Dacă vrei să afli mai multe despre mâncarea cubaneză și despre restaurantele pe care noi le recomandăm, te invităm să citești acel articol.
Câteva costuri estimative pentru mâncare:
- o porție de Ropa Vieja la Restaurant Sarra – 10 cuc
- o limondă – 2-3 cuc
- o cafea cubaneză – 1-1,5 cuc
- o porție de frittura de malangas la Restaurant Sarra – 3 cuc
- o felie de pizza de la localnici – în mod normal 15 cup, dar turiștii au preț special deobicei
- un pahar de suc de trestie de zahăr – 1 cuc
- o nucă de cocos – 2 cuc
- o doză de Coca Cola (sunt foarte puțin locuri în care se găsește Coca Cola) – 2 CUC
- o băutură carbogazoasă locală cumpărată de la magazinele de cartier – 1 cuc
- o porție de homar la Teniente del Rey – 15 cuc
- fructele la piața sunt în cup (noi am luat un pepene, un anans și 3-4 banane și am plătit 4 cuc)
- o bere locală (Cristal) – 2-3 cuc
- mic dejun la Hotel Inglattera – 8 cuc
O masă pentru doua persoane, cu două feluri principale, un aperitiv și două limonade la Restaurant Sara e în jur de 20-23 cuc.
Tururi
Am avut trei tururi – Free Historical Centre Tour of Havana, Free Cuban Revolution Tour, Free Havana Food Tour – oferite de Strawberry Tour. Tururile sunt gratuite, însă la final, dacă ai fost mulțumit îi poți lasa ghidului un mic tips. În mod cert, dacă ajungi în Havana, îți recomandăm să îți rezervi aceste trei tururi pentru că îți vor oferi informații pe care nu le vei afla din altă parte și te vor duce în locuri în care, probabil, nu ai ajunge dacă nu ai avea un ghid.
Turul Havanei cu masina vintage
Cred că cea mai importantă activitate pe care am făcut-o si pe care am așteptat-o cu nerăbdare a fost plimbarea cu mașina vintage. Masinuțele anilor 50, colorate și strălucitoare sunt emblema orașului, astfel că un tur al orașului cu un Chevy din anii 50 e aproape obligatoriu
Pentru primul tur cu mașinuța am optat pentru un Chevrolet Impalla din 54, unul roz, cum altfel… Și pentru că ne-a plăcut atât de mult această plimbare, am considerat că vacanța noastră în Havana trebuie să aiba un final wow, astfel că în ultima seară ne-am mai închiriat preț de o ora un Chevrolet Bel Air, mașina cu care a fost plimbat și prințul din Bel Air, și ne-am bucurat de un apus ireal de frumos. A fost de departe unul dintre cele mai frumoase momente din Havana!
Avem și o poveste drăguță legată de ultima mașina: în Mexic am văzut un documentar despre Cuba, iar unul dintre primele interviuri avea în prim plan o mașina verde, de care ne-am îndrăgostit pe loc. Atunci când am văzut, chiar spuneam că ar fi fain ca în ultima seară să ne luăm un Bel Air verde, exact ca cel din video. Când am căutat mașina, am încercat să ne îndepărtăm de Capitoliu și să ne uităm pe străzile mai laturalnice, iar in timp ce ne uitam la mașini ne întreabă unul dintre șoferi dacă ne intereseaza un tur. Îi spunem că vrem un tur, dar am vrea să fie o mașina verde, iar el ne arată spre frumosul Bel Air. Pe moment, nu ne-am dat seama că mașina în care noi stăteam era aceeași cu cea din documentarul vizionat în Mexic…aveam sa aflăm asta peste o lună când urma să ne uităm din nou la acel documentar :)) Care erau șansele ca în Havana, în ultima seară, să dăm peste mașina pe care am văzut-o la TV și pe care chiar ne-o doream?!
Ps. Șoferul a fost tare de treabă, ne-a povestit o grămadă, iar în prețul turului ne-a oferit și o sedință foto. Chiar i-am spus și lui că, judecând după pozele pe care ni le-a făcut, sigur e un fotograf celebru sub acoperire.
Cât costă un tur cu mașina vintage? – Un tur de o oră prin Havana Vieja și Havana Nouă, plus o oprire în Piața Revoluției pentru poze costă între 40-80 cuc. În prima fază, s-ar putea să îți ceară 80 cuc, dar e negociabil, if you know what I mean… Noi pentru cele două tururi am plătit 60 cuc.
Suveniruri
În Havana Vieja vei găsi o grămadă de magazine de suveniruri amenjate în spațiile mici de la parterul clădirilor. Magneții de frigider sunt în general destul de ieftini (noi am luat 7 magneți cu 5 cuc), la fel și celelate suveniruri (găsești plăcuțe pentru mașini, tricouri, pălării, tablouri, cești de cafea și o grămadă de alte lucrurui reprezentative pentru Havana). Pentru suveniruri poți intra în orice magazin din centrul vechi sau poți încerca la piața de pe strada Obisbo. În acea piață vei găsi o grămadă de lucuri hand-made, printre care și suveniruri.
În schimb, nu pot spune acelasi lucru despre trabucuri si rom. Cuba e faimoasă pentru trabucurile sale, iar cei care au mai mult timp la dispoziție pot face o călătorie până în Vinales, unde pot vede cum sunt fabricate trabucurile. Așa de faimoase, trabucurile cubaneze sunt printre lucrurile pe care turiștii le cumpără în mod regulat, astfel că și prețurile sunt pe măsură. De asemenea, vânzarea și cumpărarea trabucurilor implică și multe capcane pe care unii localnici le intind turiștilor. Acesta din urma e și motivul pentru care trebuie să fiți extrem de atenți atunci când vreți să cumpărați trabucuri.
În mod cert, vă recomandăm magazinele oficiale în detrimentul cubanezilor care te vor aborda pe stradă și care îți vor spune că lucrează la o fabrică de trabucuri și că îți pot vinde 20 trabucrui la preț de 5. Ei bine, desi ultima variantă sună bine, localnicii ceva mai prietenoși și sinceri ne-au avertizat că totul e o mare minciună și că există două variante: 1) trabucurile nu sunt de calitate, adică nu au tutun 100%; 2) în cutia de 20 de trabucuri nu vei avea mai mult de 5-7 trabucuri, cele aflate la vedere.
Astfel că, deși vor fi mai scumpe, noi îți recomandăm să cumperi trabucuri de la magazinele oficiale (noi am cumpărat de aici), unde un trabuc costă în medie 6-8 CUC. La Casa del Cafe am cumparat un set de trabucuri (6 bucăți) cu 35 CUC. Tot acolo găsești și rom Havana Club și Santiago de Cuba, alte băuturi alcoolice locale și cafea.
Alte cheltuieli: cartele de internet (o cartelă ETECSA = 2 cuc).
Buget pentru o vacanta in Havana
Acesta a fost articolul în care am povestit despre toate cheltuielie pe care le-a avut în Havana. Sper să îți fie de folos pe când îți vei planifica o călătorie în aceasta destinație unică și exotică.
Citeste si:
[…] e să îți stabilești un buget pentru fiecare zi petrecută în Havana (în curând vom posta un articol detaliat despre costurile pe care noi le-am avut în Havana) și să schimbi toți banii în aeroport. În acest fel scapi de o grijă și nu mai trebuie să […]
Din „povesti” imi pare genial tot ce aud despre Cuba…
[…] Despre costuri în Havana – cat de ieftină este de fapt Havana? […]
[…] Citește mai multe despre costurile pe care le-am avut în Havana… […]
[…] Despre costuri în Havana – cat de ieftină este de fapt Havana? […]
[…] Despre costuri în Havana – cat de ieftină este de fapt Havana? […]
[…] Buget pentru o vacanta in Havana […]