Cât de scumpă e Elveția? – prețuri și ponturi pentru o vacanță low-budget

Te pregatești să vizitezi Elveția pentru prima dată și vrei să îți conturezi un buget pentru această călătorie? Ei bine, eu îți vin în ajutor cu niște prețuri estimative luate chiar la fața locului și cu niște ponturi care te vor ajuta să îți micșorezi un pic bugetul de călătorie.

Acest articol face parte din super-ghidul de călătorie pentru Elveția, pe care vrem să îl punem la dispoziița tuturor oamenilor care au în plan să (re)viziteze această țară.

Cât de scumpă e Elveția? – prețuri și ponturi pentru o vacanță low-budget

În ultimii 5 ani am străbătut Elveția în lung și în lat, în calitate de turiști, dar și de expați. În acest timp, am vizitat locuri cunoscute și mai puțin cunoscute, am făcut mii de kilometri în jurul țării, am adunat informații și am încercat să le cuprinde pe toate într-un super ghid de călătorie, cu scopul de a te ajuta să îți planifici mai uțor o super-vacanță în frumoasa Elveția. Astăzi, a venit rândul să vorbim despre unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei călătorii, și anume: bugetul. Vom vorbi despre bani, despre costurile la cazare și transport, despre atracții turistice, activități și mâncare.

Montreux

Cum ajungem în Elveția – ieftin și rapid!

Avion – Există câteva zboruri directe spre Geneva și Basel operate de Wizz Air. Iar adesea prețurile pornesc de la 50 de euro pentru un bilet dus întors/persoană. De asemenea, cei care nu au posibilitatea sa zboare direct în Basel sau Geneva, pot opta pentru o cursă spre Milano Malpensa sau Milano Bergamo, sau chiar spre Memmingen (Germania). Aceste aeroporturi se află o distanță de 1-2 ore față de Elveția, iar deobicei biletele sunt chiar mai ieftine.

Transportul intern. Cum călătorim prin Elveția?

Mașina – Cea mai practică variantă ar fi mașina. Să călătorești cu mașina prin Elveția nu e doar o variantă de transport mai ieftină, ci e și o șansă de a conduce pe drumuri cu adevărat spectaculoase, așa cum e San Bernardino Pass sau Furka Pass. Condusul prin alpii elvețieni e o experiență în sine.

Avantaje:

 • Drumurile sunt foarte bune, iar unele trasee sunt F-A-B-U-L-O-A-S-E
 • felxibilitate
 • Mașina îți oferă și posibilitatea de a descoperi locuri noi și de a admira peisaje care îți vor tăia răsuflarea. (Noi asa am descoperit lacul Suffers sau Iseltwalt)
 • Financiar vorbind, mașina e mea mai ieftină variantă de transport. Combustibilul în Elveția costă în jur de 1.70 și 2.10 CHF/litru pentru Diesel, și 1.55-1.80 CHF pentru benzina standard 95.
Lacul Lungern
Iseltwald

Dezavantaje:

 • Trebuie să cumperi o vignetă pentru 14 luni, indiferent de durata șederii tale în Elveția. Aceasta costă 40 CHF și este esențială!
 • Multe limite de viteză. Viteza maxima cu care poți conduce pe autostradă este de 120 km/oră, însă nu sunt foarte multe locurile în care poți conduce cu această viteză.
 • Amenzi și radare – încălcarea limitei de viteză costă! Și costă mult! Pe o porțiune de doar 50 km noi am numărat 10 radare.
 • Parcările publice – acestea sunt costuri suplimentare, destul de greu de estimat. Însă, în funcție de locul în care lași mașina, o oră de parcare te poate costa între 0.50 și 5 CHF. De asemenea, trebuie să fii foarte atent la parcările publice stradale, acestea având un termen limită de 1/2 oră în zonele aglomerate și 2 ore în zonele mai puțin circulate. Pentru parcările stradale trebuie să ai monede.
Citește mai multe despre taxele de drum din Elveția.

Tren -Schweizerische Bundesbahnen (SBB)

Comparativ cu alte țări europene, transportul în comun e cea mai scumpă variantă de a călători prin Elveția, atât pentru turiști, cât și pentru localnici. De exemplu, un bilet de auobus sau trammvai în zona urbană costă între 3 și 5 CHF, în funcție de oraș. Iar dacă vrei să călătorești dintr-un oraș în altul, pe o rază de 10-15 km, atunci prețul unui bilet de autobus poate ajunge și la 10-14 CHF.

În privința trenurilor, prețurile sunt și mai mari. Călătoriile cu trenul in Elveția sunt foare scumpe! Un exemplu potrivit în acest caz ar fi călătoria cu trenul din Zurich în Geneva, care costă 88 CHF/one way.

Cei care calatoresc in scop turistic prin Elvetia, pot opta pentru achizitonarea uni Swiss Travel Pass, care oferă călătorii nelimitate cu trenul, autobusul sau barca pe întreg teritoriul elvețian pentru o perioadă de 3, 4, 8 sau 15 zile. De asemenea, cardul oferă 50% reducere pentru majoritatea trenurilor panaormaice și funicularelor care îți permit accesul pe munte (în Zermatt, în Montreux, în Luzern). Și tot în Swiss Travel Pass este încorporat un alt card care îți asigură intrarea gratuită la cca. 500 de muzee și expoziții.

CLASA 13 ZILE4 ZILE8ZILE15 ZILE
AdultiCHF 369.00CHF 447.00CHF 663.00CHF 810.00
Tineri 16 – <26CHF 315.00CHF 381.00CHF 566.00CHF 692.00
Copii 6 – <16CHF 184,5CHF 223.50CHF 331.50CHF 405
CLASA A 2 A3 ZILE4 ZILE8 ZILE15 ZILE
AdultiCHF 232.00CHF 281.00CHF 418.00CHF 513.00
Tineri 16 – <26CHF 198.00CHF 240.00CHF 357.00CHF 439.00
Copii 6 – <16CHF 116CHF 140.5CHF 209CHF 256.50

Din punctul meu de vedere, variantele în bold sunt cele mai potrivite pentru cei care au un buget mediu.

Link-uri utile: SBB – company feroviara elvetiana, Swiss Travel Pass.


Citește și: Totul despre Swiss Travel Pass – Elveția pentru începatori #SuperElveția


Moneda, schimb valutar si bancomate

Moneda oficială a Elveției este francul elvețian, prescurtat CHF. Întrucât Elveția este înconjurată de țări care folosesc Euro, majoritatea magazinelor acceptă și plata în Euro. De asemenea, bancomatele oferă posibilitatea de a retrage bani atât în moneda locală, cât și în euro.

Eu vă recomand să aveți franci elvețieni (pentru parcări, streetfood, bilete de autobus). În cazul în care platiți în euro la supermarket, cursul se face automat.

!!! Pentru plățile în euro, magazinele acceptă doar bancnote, iar restul se dă adesea în franci.

Banci si ATM – Kantonal Bank, Raiffeisen, PostFinance, MigrosBank și multe altele.

Curs valutar, 09.04.2021 – 4,46 lei = 1CHF

Cazarea în Elveția

În Eveția, cazarea e foarte scumpă! Nimic nou până acum! Șansele să găsești un hotel care să te coste mai puțin de 100 de CHF pe noapte sunt destul de mici, însă nu trebuie sa intri în panică. Dacă vei avea o mașina, vei avea mai multă felxibilitate și vei putea alege hoteluri sau chiar apartamente situate în satele din apropierea marilor orașe. În funcție de preferințele pe care le ai, dar și de zona în care te vei caza, va trebui să scoți din buzunar între 80 și 120 CHF pentru un hotel mediu, și între 50-90 CHF pentru o cameră într-un apartament.

Dacă nu ții morțiș să stai la hotel, eu îți recomand să cauți apartamente pe Airbnb, sigur vei găsi ceva și pentru un buget mediu spre mic.


Câteva sugestii de cazare în Montreux

Booking.com

Mâncarea – restaurant vs. supermarket

Bucătăria elvețiană nu este atât de faimoasă precum cele din vecinătatea ei, dar, din păcate, nu e nici spectaculoasă. Majoritatea meselor sunt formate din salată, supă și fel principal, iar felul principal constă adesea în carne (șnițel, rinichi de porc, mușchi de porc, carne de struț, etc), sos și garnitura de legume (morcovi galbeni și brocoli), paste sau cartofi. Așa arată mesele localnicilor: simple și sănătoase.

Însă, noi știm că Elveția e renumită pentru preparatele din brânză, regele gastronimiei tradiționale fiind fondue-ul. Ei bine, localnicii nu se dau în vânt după acest preparat deoarce cei mai mulți oameni îl gătesc acasă atunci când au poftă – un set de fondue ar fi o idee de cadou super draguță pentru un gurmand -, însă turiștii sunt înnebuniți după această specialitate. Toate restaurantele din zonele turistice – Zermatt, Lucerna, Zurich – au în meniu atât fondue cât și raclette.

Dar bucătăria elvețiană nu se rezumă doar la fondue! Deși am de gând să scriu un articol special despre accest subiect, am să las aici câteva preparate pe care poți să le încerci dacă ajungi în Elveția:

 • Älplermagronen – macaroane cu brânză locală, ceapă, cartofi și suncă.
 • Raclette – e un preparat pe care fermierii din regiunea Valais obișnuiau să îl consume și constă în brânză topită la foc și servită adesea cu cartofi fierți și murături (ceapa și castraveți). Raclette este cel mai tradițional street food pe care îl poți încerca în Elveția.
 • Rosti  – este un preparat pe baza de cartofi pe care obișnuiau să îl consume fermierii din cantonul Berna.
 • Capuns – acest preparat provine din cantonul grișunilor – Graubunden – și este un preparat similiar cu ceea ce noi numim ”sarmale”.

Mâncarea în restaurantele din zonele turistice e scumpă, o masă tradițională în doi, cu un fel principal și un suc, ajungand la 100-120 CHF. Adesea un fel principal costă între 30-60 CHF, iar o băutură (apă plată, Coca Cola) costa 4-5 CHF.

Pentru cei care călătoresc low-buget cea mai bună variantă e supermaket-ul. Atunci când călătorim prin Elveția, obișnuim să ne luăm mâncare din supermaket – mâncare gata făcută, brânză locală, legume, fructe și prăjituri – , iar atunci când se ivește ocazia, cumpărăm mâncare de la tarabe.

În Elveția există 6 lanțuri de supermaket-uri – COOP, Migros, Denner, Volg, Aldi și Lidl, de unde puteți lua atât ciocolată pentru voi și cei de acasă, cât si preparate calde. Pentru mâncare, vă recomadăm magazinele din lanțul COOP – Coop Supermarket, Coop Pronto, Coop City – , deoarce acolo veți găsi preparate calde (paste, orez cu pui), specilități (sushi, tartar de somon sau de vită), o mare varietate de salate, sandwichuri, prajituri și sucuri naturale. Pentru o masă to go, Coop este cea mai bună variantă. De asemenea, în lanțul Coop mai există și restaurante de tipul ”împinge tava”, unde puteti lua o masă de prânz (fel principal, băutura și desert) pentru 30-35 CHF.

Un covrig cu unt si un view fabulos!
Vevey
Recunoașteți imaginea? O ciocolata Toblerone (100g) costa in medie 2,5 CHF.
Tot ceea ce vedeți în aceasta imagine e luat de la supermarket. Un astfel de pranz ne costa cca. 30 CHF.
In orasele mari veți găsi astfel de tarabe cu bratwurst.
In Zermatt trebuie sa faceti o oprire la BrezelKonig ( e chiar la iesirea din gara) si sa cumparati un Brezel Raclette. Chiar trebuie!
O astfel de inghetata costa 4 CHF. Mai sunt si tarabe cu inghetata de la Movenpic, unde preturile sunt ceva mai mari, dar si inghetata ceva mai fancy.

Câteva prețuri:

 • o porție de mâncare caldă (e bine să mergi înainte de 12:00) – 8-10 CHF
 • salate proaspete (șuncă și brânză, italienească, caprese, falafel) – 5-10 CHF
 • sandwichuri – 5-7 CHF
 • prăjituri (o portie de tiramisu sau o feile de tort pădure neagră) – 3-6 CHF
 • suc proapsat – portocale – 4-5 chf/litru (sucurile de la Innocent sunt cele mai bune)
 • tartar de somon (150 g) – 7-9 CHF
 • sushi (10-12 buc.) – 17-19 CHF
 • apă 1l – 0,60 – 1 CHF

La capitolul street food, cele mai comune preparate sunt: Bratwurst în pâine (5-6 CHF), raclette cu murături și cartofi fierți (9-11 CHF) și clătite (4-6 CHF).

Un lucru pe care îți recomand să îl faci, indiferent dacă călătorești low-budget sau nu, e să mergi la supermarket și să cumperi brânză și preparate pe baza de carne locale. Câteva sortimente de brânză pe care le poți cumpăra cu ușurință din supermarket: Appenzeller,Tête de Moine, Gruyere, Luzerner Rhamkase, Sbrinz. Pretul pentru 100 g de brânză pornește de la 2,60 CHF.

Atracții și activități turistice

Deși e probabil cea mai scumpă țară din Europa pentru turiști, vacanța în Elveția e once in a lifetime kind of experience. De aceea, eu îți recomand să îi acorzi cel puțin șapte zile și să te pregătești pentru o sumediene de activități. Am de gând să scriu un articol cu o idee de itineriariu pentru 4-7-10-14 zile în Elveția, în care să îți prezint tot ceeea ce poți face într-un anumit interval de timp – de la atracții turistice, activități, transport și multe altele. Dar până atunci, las aici o listă de prețuri pentru cele mai populare activități și atracții turistice din Elveția.

Elvetia are foarte multe lucruri de oferit, de la hiking prin alpi si posibilitatea de a înnota prin lacurile turcoaz ale țării, până la paragliding sau zboruri cu balonul cu aer cald. Elveția are zeci de muzee, lacuri care așteaptă să fie descoperite, stațiuni montane de excepție, drumuri fabuloase prin și pe munți și rute spectaculoase de hiking ( de încercat ”5 lakes walk” în Zermatt). Elveția e una dintre cele mai complexe destinații de vacanță din Europa!

Dacă ai în plan să călătorești cu trenul, atunci sigur vei avea un Swiss Travel Pass, care te va scuti de plata multor intrări și activitati. Iar dacă nu vei avea acest card, poți alege două-trei activități pe care să le faci în călătoria ta prin alpii elvețieni. În lista de mai jos am pus câteva activități de top, care sunt mai accesibile și care îți vor oferi expereințe cu adevărat memorabile, genul de experiențe pe care le poți trăi doar în Elveția.

Personal, insist să îți rezervi o parte din buget pentru plimbarea cu trenul pana la Gornergrat – Zermatt. E adevărat că e o călătorie costisitoare, dar crede-mă când îți spun că va merita fiecare franc. Mai apoi, îți recomand să alegi un tur cu barca pe unul dintre lacurile Elveției – Leman, Brienz sau Luzern. Iar la final, dacă vrei sa te bucuri de o priveliște care te va lăsa fără cuvinte, atunci îți recomand să urci la Harder Kulm.

Pret normalPret cu Swiss Travel Pass
Plimbare cu trenul pana la Gornegrat (Zermatt)80-126CHF/dus-intors. 50% reducere
Harder Kulm 34 CHF/dus-intors50% reducere
Brienz – Rothorn94 CHF/ dus-mintors50% reducere
Ballen Berg Museum/Muzeul Saturlui, Brienz28 CHFGratuit
Patek Phillippe Museum, Geneva10 CHFGratuit
Matterhorn Museum10 CHFGratuit
Tur cu barca pe lacul Geneva (CGN) – 1 ora18 CHFGratuit
Maison du Cailler 15 CHF
La Maison du Gruyere7 CHF

Gurmanzii au de ales dintr-o multitudine de activități care implică degustare de branzeturi și ciocolată, prânzuri cu vedere la Matterhorn si cina cu fondue în igloouri. Dacă ajungi în partea franceză a Elveției, poți opta pentru un tur al fabricii de ciocolată Cailler – ces mai bună ciocolată elvețiana – sau la fabrica de brânză Maison du Gruyere.

O altă activitate de luat în calcul e plimbarea cu Bernina Express. Faimosul tren care apare pe toate cărțile postale și în toate ghidurile de călătorie traverseaza una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Elveției. Trenul pleacă din orașul Chur – cel mai vechi oraș al Elveției – și are ca destinație finala orasul Lugano. Prețul pentru o călătorie completă pornește de la 88 CHF/one way.

Vârful Matterhorn vazut de la Gornergrat
Montreux
Lacul Brienz
Geneva

Cum sa vizitezi Elveția cu un buget mic?

La final, vreau să îți ofer câteva ponturi care te vor ajuta să vizitezi Elveția cu un buget mic, în măsura în care se poate să călătorești low-cost în Elveția. 😀

 1. Swiss Travel Pass pentru un roadtrip de 8 zile – Dacă împărțim cei 418 CHF la 8 zile, vom avea un cost de cca. 50 CHF/zi. În acest preț vei avea inclus transportul în comun (tren, autobus, metrou), dar și acces gratuit la o multitudine de atracții turistice.
 2. Profita de Happy Hour – Not am beneficiat de o reducere de 20 CHF/persoană pentru plimbarea la Gornergart, Zermatt.
 3. Renunță la restaurante! Alege mâncarea din supermarket. Asa cum spuneam mai sus, în supermarket găsești mâncare gata făcută, o sumedenie de sortimente de brânză, produse de patiserie delicioase și multe altele. Noi am luat un prânz super-delicios pe malul lacului Leman, care ne-a constat 30 CHF/două persoane ( sandwichuri-aperitiv, salata cu falafel și cous cous, sushi, eclere și Coca Cola)
 4. Cazarea – dacă hotelurile sunt prea scumpe, poți opta pentru airbnbs. O altă idee ar fi să faci camping și să dormi fie în cort, fie in autorulotă, dar acest lucru e posibil doar dacă călătorești cu mașina sau cu un camper (click aici pentru lista completa a locurilor de caming din Elvetia).
Vevey
Zurich
Lugano
Vevey
Berna

Spune-ne părerea ta!


Tu ai vizitat Elveția până acum? Spune-ne în secțiunea de comentarii ce ți-a plăcut cel mai mult la această țară, cât de scumpă ți s-a părut, sau ce recomandari ai pentru a vizita faimoasa țară a cantoanelor cu un buget mai redus. Așteptăm cu nerăbdare să citim părerea ta!

Articole recomandate

9 comentarii

 1. […] Cât te poate costa o vacanță în Elveția-țara cantoanelor […]

 2. […] Despre costurile unei vacanțe în Elveția Swiss Travel Pass sau cum poți vizita Elveția cu un buget mai redus Zurich […]

 3. […] Despre costurile unei vacanțe în Elveția Swiss Travel Pass sau cum poți vizita Elveția cu un buget mai redus […]

 4. […] Cât de scumpă e Elveția? – prețuri și ponturi pentru o vacanță low-budget – #Supe… […]

 5. […] Cât de scumpă e Elveția? – prețuri și ponturi pentru o vacanță low-budget – #SuperElveți… […]

 6. […] Cât de scumpă e Elveția? – prețuri și ponturi pentru o vacanță low-budget – #SuperElveți… […]

 7. […] Am văzut un vlog pe această temă și mi-am dat seama că cei mai mulți bloggeri și vloggeri de călătorii vorbesc despre cât de scumpă e Elveția, atât de scumpă încât îți trebuie o avere să o vizitezi. Nu ai averea, atunci poți să uiți de Elveția! Ei bine, noi am crezut același lucru despre Islanda – văzusem câteva oferte la agențiile de turism și auzisem niște povești despre cât de sumpa e, încât o bună perioadă de timp nici nu am luat în considerare să mergem. Îmi imginez că exact așa e și în cazul celor care și-ar dori să viziteze Elveția. De aceea, în articolele mele am încercat să ofer și câteva ponturi care te pot ajută să vizitezi Elveția cu un buget mic spre mediu. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *