Despre costurile unei vacanțe în Elveția

Cu toții știm că Elveția este o țară foarte scumpă, reușind să ocupe mai mereu o poziție într-un top trei al celor mai scumpe țări atât la nivel european cât și la nivel mondial. O vacanță în frumoasa țară a cantoanelor te va face să scoți câteva sute bune de euro din buzunar pe aspecte privind cazarea, mâncarea și transportul intern. Cu toate acestea, Elveția se numără printre țările pe care ne dorim să le vizităm cel puțin o dată în viața și, de accea, ar trebui să nu lăsăm aspectele financiare să ne stea în cale.

Elveția e o minunăție de țară, de la un capat la altul. După aproape 2 ani și jumătăte de când locuim în Elveția, încă ne mai mirăm și minunăm de ceea ce vedem în jurul nostru, pentru că în materie de peisaje Elveția e  greu de bătut.  Despre lacurile glaciare de un albastru turcoaz nici nu are rost să mai menționez, de pădurile și spațiile lor verzi, pe baza cărora ar trebui să se inventeze o nouă nuanță de verde, nici atât, despre orașele draguțe și cochete, ciocolată și stațiunile de schi știm cu toții. Toate acestea adunate în aproximativ 42.000 km pătrați fac din Elveția visul oricărui călător și iubitor de natură.

Lacul Sufers - borntotravel.ro
Lacul Sufers – mai 2018

 

Cateva lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii despre Elvetia:

 1. Denumirea oficială a Elveției este Confederatio Helvetica, provenită din latină. De aici provine și abrevierea CH.
 2. Elveția are patru limbi oficiale: germană, franceză, italiană și retoromană.
 3. Tot în țara cantoanelor a fost creat un inel în valoare de 68 milioane dolari, realizat în totalitate din diamant.
 4.  Dacă îți place să conduci cu viteză, Elveția nu e țara potrivită pentru tine. Există sancțiuni dure pentru cei care depășesc limita de viteză pe drumurile elvețiene. De exemplu, un singur kilometru peste limită te poate costa 60 de franci. Mai mult decât atât, Elveția aplică amenzi și în funcție de venitul pe care îl ai într-un an de zile. Mai exact, amenda este de 25% din venitul realizat anual.
 5.  Elveția se numără printre primele țări care și-au declarat neutralitatea, în 1815.
 6.  Deși neutră, Elveția are propria armată, nu cu scopul de a se implica în război, ci mai degrabă de apărare a populației.

 

Dar acum să vedem ce costuri ar implica o vacanță de 3 zile în frumoasa țară a cantoanelor

1.Transport

Avion:

Există câteva zboruri directe spre Geneva și Basel operate de Wizz Air. Astfel avem următoarele rute: Sibiu-Basel, Cluj-Napoca Basel, București-Basel și București-Geneva. Adesea, prețurile pornesc de la 50 de euro pentru un bilet dus întors/persoană.

Mașina:

Dacă vii cu mașina vei avea nevoie de vignetă. Aceasta poate fi achiziționată doar pe o perioadă de un an și te va costa 40 de franci. Trebuie să știi că limita maximă pe autostradă este de 120 km/h, iar depașirea limitei de viteza atrage dupa sine amenzi foarte mari.

În funcție de oraș sau zona, o oră de parcare poate costa  între 0,50 CHF și 5 CHF.

Tren:

Transportul în comun, în Elevția, poate fi destul de costisitor, în special atunci când vorbim de cel feroviar. Mai multe despre acest aspect am scris în acest articol:

Swiss Travel Pass sau cum poti vizita Elvetia cu un buget mai redus

Cazarea:

În Eveția, cazarea e foarte scumpă! Șansele să găsești un hotel care să te coste mai puțin de 100 de CHF pe noapte sunt destul de mici. Bineînțeles că prețurile variază de la un oraș la altul, dar în medie o noapte la un hotel decent costă între 100 și 150 de franci.

Recomand să îți închiriezi o cameră sau un apartament prin Airbnb, în acest fel costurile de cazare vor fi mai mici cu 50% față de cât ai plăti în mod normal pe un hotel.

Dacă nu ai încă un cont pe AIRBNB, te poți înregistra prin intermediul acestui link, iar la inscriere vei primi un bonus de 35 de euro. Acești bani îi poți folosi la prima rezervare.

Lacul Lungern, mai 2018

Mâncarea:

E bine să știi ca toate magazinele sunt închise duminică. Nu există niciun fel de excepție de la această regulă. Totuși, unele benzinării au program normal, iar restaurantele sunt deshise (inclusiv McDonalds sau Burger King). 

În continuare îți voi face o listă cu câteva prețuri estimative:

 •  Un sandwich de la supermarket – cca. 5 franci,
 • o apă plată la jumate costă în jur de 1,5 franci, o sticlă de Coca-Cola la 0,5 l aprox. 2 franci
 • un meniu la McDonalds sau Burger King costă în jur de 15 franci,
 • un hotdog, alți 7 franci,
 • o pizza poate costa cel puțin 11 franci,
 • un pahar de cola la dozator la o terasă poate costa cel puțin 4 franci,
 • o înghețată – 3-4 franci
 • o paine costă în medie 2 franci
 • meniul zilei (supa+un fel principal+bautură) la un resturant/cantină costă în medie 20 de franci
Zurich

 

Lugano
Berna

Câteva locuri de neratat în Elveția

 • Berna
 • Zurich
 • Lucerna
 • Lauterbrunnen
 • Cascada Rinului
 • Interlaken
 • Geneva
 • Gruyeres

Vrei să citești mai multe despre Elevtia?

Spune-ne părerea ta!

Tu ai vizitat Elveția până acum? Spune-ne în secțiunea de comentarii ce ți-a plăcut cel mai mult la această țară, cât de scumpă ți s-a părut, sau ce recomandari ai pentru a vizita faimoasa țară a cantoanelor cu un buget mai redus. Așteptăm cu nerăbdare să citim părerea ta!