Despre hop-on hop-off: avantaje si dezavantaje

Întotdeauna am fost de părere că un oraş îl descoperi cel mai bine doar dacă îl iei la pas, însă mai există şi situaţia în care nu ai timp să faci acest lucru, iar atunci singura variantă ar fi să apelezi la acele autobuse tip hop-on hop-off care te lasă în faţa celor mai importante obiective turistice. Şi noi am folosit o astfel de metodă în Madrid deoarece am avut o singură zi la dispoziţie să vedem ceea ce era mai important. Personal, nu sunt convinsă ca a fost cea mai inspirată alegere întrucât am pierdut mult timp aşteptând în staţii şi o sumă destul de mare de bani.

Astăzi aş vrea să vorbim despre avantajele şi dezavantaje folosirii acestui tip de transport punând un pic accentul pe motivele pentru care eu nu l-aş recomanda sub nicio formă.

Neavând prea mult timp la dispoziţie am zis ca ar fi mai bine să ne luam un bilet de o zi pentru hop-on hop-off . Am crezut că o să fie cea mai rapidă şi simplă variantă, că o să ne ajute să economisim timp şi că nu o să coste foarte mult. 

Apelând la hop on hop off nu mai trebuie să stai cu harta în mână, nu exista riscul să te pierzi în căutarea unui muzeu sau a unei pieţe, ci pur şi simplu autobusul va opri exact acolo unde ai nevoie. Nu ai nicio grijă în privinţa transportului, nu trebuie să te chinui să cumperi bilete de autobus sau metrou, să te uiţi minute în şir la harta metroului sau să fi nevoit să întrebi în stânga şi în dreapta unde se află nu ştiu ce clădire. Acesta este principalul avantaj!

Autobusele sunt dotate cu un ghid audio care îţi povesteşte despre fiecare loc în parte, aşa că nu mai trebuie să citeşti tu înainte în cine ştie ce ghiduri sau pe internet. Ai toată informaţia acolo.

Dat fiind faptul că autobusele opresc chiar în faţa muzeului sau a palatului nu eşti nevoit să depui prea mult efort fizic şi să te mai trezeşti şi cu o febră musculară. Asta e varianta perfectă pentru oamenii comozi, aşa cum eu îi numesc. 😀

Până acum numai lucruri care ar putea să îţi facă cu ochiul, asta dacă eşti interesat să bifezi fiecare obiectiv în parte şi să îţi faci un selfie. Dacă prin a vizita un oraş înţelegi ceva mai mult de atât, atunci nu cred ca varianta aceasta este una ideală.

Aşadar hai să vedem şi ce dezavantaje există:

Consider că un oraş îl descoperi, în adevăratul sens al cuvântului, atunci când te pierzi pe străduţele acestuia, atunci când mergi ore şi kilometri în şir printre localnici, bucurându-te în acest sens de atmosfera oraşului. Cum poţi să zici ca ai vizitat Italia sau Spania dacă nu te-ai învârtit în cerc pe străduţele înguste şi pietonale ale oraşelor? Nu prea poţi, îţi zic eu! 

Nimic nu se compară cu sentimentul ăla când stai cu harta în mână şi te gândeşti oare încotro să o iei. Chiar în Paris ne-am rătăcit şi în loc să o luăm spre Turnul Eiffel am mers în direcţia opusă. Pe drum am descoperit că tot malul Senei era plin de oameni care ieşiseră să petreacă o după masă de sâmbătă mancând, stând pe iarba şi ascultând muzică. Sigur hop-on hop-off nu avea drum pe acolo. Descoperi locuri mai ascunse şi deosebit de interesante!

Acesta este primul dezavantaj. Practic nu poţi descoperi  într-adevăr un oraş dacă tot ceea ce faci e să stai în autobus şi să cobori doar în faţa muzeului Prado sau a Palatului Regal din Madrid şi mergi numai pe ruta stabilită.

Pierzi timp aşteptând în staţii! Noi în ziua respectivă am pierdut mai bine de o oră aşteptând în staţii după autobus. Dacă am fi ales să mergem cu metroul nu am fi aşteptat mai mult de 4-5 minute. Pe de altă parte, dacă oraşul e unul aglomerat, cum se întâmplă în cazul marilor capitale europene, atunci mai pierzi timp şi în trafic, tocmai de aceea dacă mergi în Londra, Paris sau Barcelona cea mai rapidă variantă e metroul.

Nu e chiar cea mai ieftină variantă de transport! Noi am plătit în jur de 40 de euro pentru amândoi pe un bilet valabil 24 de euro. Exagerat de mult! Cu metroul am fi ajuns poate la jumate sau chiar mai puţin de jumate. Din ce am auzit şi în Londra preţurile sunt undeva la 20 de lire pe zi, ceea ce e foarte mult dat fiind faptul că poţi merge cu metroul ori de câte ori vrei cu 6 lire pe zi (utilizând cardul oyster). În cazul nostru, au fost bani aruncaţi pe fereastră! Cu mici excepţii, toate atracţiile turistice erau situate la maxim 5 minute de mers pe jos una de cealaltă. 

Nu e  mereu comod! Dacă e prea frig nu poţi sa stai in partea de sus, iar în partea de jos există posibilitatea să stai în picioare. Decât să stai în picioare nu mai bine mergi un pic pe jos?!

Oricum, noi avem recordul nostru de 8 ore de mers în continuu şi o distanta de 20 şi ceva de km parcursă intr-o singură zi. Simt că o să ne batem propriul record în NewYork 😀

Acestea fiind spuse, mi-am dat seama că nu îmi place deloc idea de hop on hop off şi sunt convinsă că nu o să mai apelez niciodată la ea. În Madrid a fost pentru prima şi ultima dată. În acelaşi timp, nu mi se pare că prezintă vreun avantaj real decât dacă scopul tău e să bifezi câteva locaţii şi să zici că ai vizitat oraşul respectiv (sper să nu jignesc pe nimeni cu această afirmaţie). 

Tu ce părere ai despre hop-on hop-off? 

Hai alături de noi!
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *