Anul 2022 a fost un an fantastic, greu și plin de provocări, dar incredibil de frumos. Pentru călătorii din noi, anul trecut a fost cel mai bun an, am ajuns in locuri superbe, la care doar visam. Acum, la început de an, eu, omulețul născut sa călătorească, va doresc sa aveți un an minunat, sa va fie viata ca o zi de vacanta, cu soare și fântâni de mojito, cu plimbari lungi și cu momente de leneveala. Sa va fie anul asa cum îl doriți! Iar dacă tot am vorbim de calatorii, pentru noi primele zile din an sunt și cele in care ne facem lista cu destinațiile in care vrem sa ajungem. E un travel bucketlist care ne ajuta sa ne focusam pe anumite locuri și să ne indeplinim fanteziile călătoare. Iar ceva îmi spune ca nu suntem singurii oameni care fac asta…Astfel, dacă încă ești nehotărât sau daca lucrezi la o listă cu destinatii de vacanta pentru 2023, vin în ajutorul tău cu recomandarile noastre.
Islanda
Nu exista dubiu când spun ca Islanda e una dintre cele mai frumoase tari din lume. As spune chiar ca peisajele islandeze par a fi de pe cu totul alta planeta, altfel nu îmi explic cu pe o insula atat de mica, exista atât de multe locuri și peisaje care te lasa fara răsuflare. Și e greu sa stai în fata lor și sa spui ceva. Tot ce poți sa faci e sa te ciupește din când în când, ca sa te asiguri ca nu e totul doar un vis.
Pentru mine, vacanta în Islanda e una dintre preferatele mele, iar daca nu ai vizitat aceasta tara pana acum, te încurajez sa depui tot efortul necesar și sa iti planifici o călătorie prin tara de foc și gheata. La propriu, în Islanda ai ocazia sa vezi lava și vulcani activi, dar și peșteri de gheata și ghetari. Și nu îți recomand să călătorești oricum, ci cu un camper și cu dormit noaptea sub cerul înstelat. Iti recomand sa petreci pe insula minim 5 zile, sa faci baie în Blue Lagoon, sa iei la pas cea mai nordica capitala din lume, sa mananci peste și să nu ratezi nicio cascada. Sa te bucuri de nopți albe, Islanda e de văzut vara, și de zile offline.
Scurt și la obiect:
- Zborurile spre Islanda: EasyJet are multe zboruri din Londra, la prețuri destul de bune (de la 75 euro/dus-intors, in iunie). Wizz Air are zboruri din Budapesta, Milano Malpensa și Dortmund.
- Cazare nu e necesara dacă închiriezi un camper.
- Pentru un camper dragut, recomand Happy Campers. Ofera mașini utilate cu strictul necesar și cu sistem de încălzire. În plus au serviciul de pick-up și drop-off de la aeroport gratuit.
- Daca totuși preferi confortul unui hotel, îți recomand aceste cazari:101 Hotel, a Member of Design Hotels (in Reykjavík); Hotel Borg by Keahotels (in Reykjavik); Hotel Vík í Mýrdal (in Vík); Centrum Hotel (in Akureyri)
- Islanda nu e o țară ieftina, dar poate fi vizitat și cu un buget mai mic.
- Vara e perioada perfecta. Vremea e buna și zilele sunt lungi.
Iti las aici cateva articole care o sa te ajute sa iti planifici călătoria în Islanda:
- Islanda – costuri de călătorie + ponturi pentru un buget mic
- Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Islanda
- Cu autorulota in Islanda -Tot ce trebuie sa stii!
Elvetia
Nu stiu daca faptul ca numim Elvetia ”acasa” sau pur si simplu tara asta e atat de frumoasa si speciala, dar stiu sigur ca nu putea lipsi din acest articol. Elvetia e mereu o idee buna, indiferent de anotimp, dar anul acesta iti recomand sa vizitezi Elvetia primavara sau vara. Si sa nu faci asta oricum, ci cu masina, intr-un road trip de exceptie. Despre cum sa iti organizezi excursia cu masina in Elvetia am scris deja pe blog (citeste acest articol si acest articol), iar despre toate locurile frumoase pe care le poti vizita in Elvetia, am vorbit in acest articol.
Cat despre noi, mi-as dori ca anul acesta sa descoperim si alte locuri frumoase din Elvetia, poate chiar niste hidden gems, si sa revenim in cele care ne-au facut sa ne simtim cel mai bine.
Citeste mai mult:
- 5 GRESELI pe care la faci atunci cand vizitezi Elvetia
- Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția
- Cât de scumpă e Elveția? – prețuri și ponturi pentru o vacanță low-budget
Algarve – Portugalia
Destinația perfecta pentru o vacanta de vara din 2023 e Portugalia. Portugalia e tara pe care am vizitat deja de trei ori, iar în ultima escapada portugheza am ajuns in sudul tarii, in Algarve. Inainte de a ajunge în Algarve citisem și auzisem că plajele din această regiune sunt superbe și că Algarve ocupă un loc bun în mai toate topurile de tip ”best beaches in Europe” și ”best summer destinations”, lucru pe care, fie vorba între noi, nu prea l-am crezut. Dar în secunda în care am ajuns pe lajq Praia do Camillo am înțeles ca tot ce se spune despre Algarve e adevărat. Portugalia luata ca întreg e o țară extrem extrem de frumoasa, dar plajele din angrave sunt wow. Pur și simplu wow!
Așadar, dacă încă nu te-ai hotărât asupra unei destinații de vacanta pentru vara lui 2023, îți recomand să nu mai stai pe gânduri, sa uiți de Grecia sau Spania și să mergi în Algarve. Sa nu mai zic ca Algarve e o destinație potrivita pentru fiecare calatori, pentru familii, pentru gasca de prieteni, pentru cupluri…pentru oricine.
Scurt și la obiect:
- Aeroportul din regiunea Algarve se afla în Faro, însă nu știu sa existe zboruri directe din România. In schimb, Ryanair și EasyJet qu zboruri directe spre Faro, din Milano.
- O alta varianta ar fi sa mergi in Lisabona, sa vizitezi doua – trei zile, iar mai apoi sa pleci spre sud, cu masina.
- Recomand sa închiriezi o masina, dacă vrei să ajungi la toate plajele minunate din Algarve. E mai simplu asa!
- Cazare în Algarve. Noi am stat la Flor da Rocha Apartments Portimao, iar pentru o noapte am plătit 70 euro. Hotelul este foarte aproape de plaja, la 5 minute de mers pe jos; clienții au acces la piscina privată, iar copiii au un loc de joaca special amenajat (+piscină pentru copii).
Iti las aici cateva articole care o sa te ajute sa iti planifici călătoria în Algarve:
- Cele mai frumoase plaje din Algarve – Portugalia
- O săptămână în Portugalia – din Lisabona până în Algarve
- Buget de călătorie pentru Portugalia
Cuba
In Cuba stiu sigur ca mi-am lasat o jumatate de inima si ca e unul dintre cele mai deosebite locuri pe care le-am vizitat in acesti 7 ani de calatorit prin lume. Cuba e o destinatie unica, mai mult o experienta decat o vacanta, pe care trebuie sa o traiesti o data in viata. E o lume partial izolata, datorita regimului politic, cu oameni curiosi, buni si primitori. Cuba e un alt fel de paradis, care, la drept vorbind, are palmieri si case colorate si o viata de insula de care sigur te indragostesti. In Cuba tot ce conteaza e viata si bucuriile mici pe care le poti avea – o plimbare cu masina pe Malecon sau un mojito fresh, muzica live la fiecare colt de strada si oameni veseli care danseaza sau joaca domino.
Scurt și la obiect:
- Ai nevoie de viza pentru Cuba. Procesul pentru obtinerea vizei este extrem de usor, iar refuzarea aplicatiei este imposibila. Astfel, nu trebuie sa iti faci griji sau sa pui presiune pe tine intrcat vorbim doar de o formalitate. Citeste aici cum se optine viza de turist pentru Cuba.
- Inchiriaza o casa particular. Asta înseamnă că vei închiria o cameră la un cubanez acasa, unde fie vei avea tot apartamentul pentru tine, fie îl vei împărți cu proprietarii. Parctic, acesta este modul prin care statul îi ajuta într-o oarecare măsură pe cetățeni: ei au perimsiunea de aș-i închiria casele pentru sume modice (am găsit camere la 10 USD/noapte).
- Pentru internet vei avea nevoie de o cartela ETECSA. Aceasta vine însoțită de un username și o parolă și îți oferă o oră de internet (te poți conecta de câte ori vrei tu până când se termină acea oră). Tot ce trebuie să faci după ce ai cumpărat cartela e să cauți un loc cu wifi (o piață, o stradă sau un bar). Multe apartamente ofera si WiFi contra cost.
- Strawberry Tour în Havana – În Havana Strawberry Tour oferă patru tururi gratuite: Free Historical Centre Tour of Havana, Free Cuban Revolution Tour, Free Havana Food Tour is Free Havana Nightlife Tour.
Iti las aici cateva articole care o sa te ajute sa iti planifici călătoria în Cuba:
- Ghid (practic) de călătorie pentru Havana – viză, transport, cazare, monedă și internet
- Havana Food Tour – ce și unde mâncăm
- Despre costuri în Havana – cat de ieftină este de fapt Havana?
- Cum se obtine viza de turist pentru Cuba?
Arabia Saudita
O tara aproape imposibil de vizitat pana in urma cu doar cativa ani, Arabia Saudita a reprezentat surpriza intregii noastre calatorii. Anul trecum am ajuns pentru prima data in Arabia Saudita (aveam in plan sa vizitam tara in perioada Ramadamului, dar a trebui sa amanam), iar inainte sa plecam spre Jeddah – prima noastra oprire – ne uitam unul la celalat si ne spuneam: ”oare chiar facem asta? Chair mergem in Arabia Saudita?„. Pentru prima data in 7 ani de calatorit, nu am stiut la ce sa ne asteptam sau, mai bine spus, la ce o sa ne astepte imediat ce iesim din aeroport. Arabia Saudita era enigma calatoriei noastre, pe care nu doar ca am reusit sa o descifram ci si sa ne bucuram de ea si sa o indragim cu tot sufletul. Am plecat de acasa cu gandul ca o sa gasim o tara inchisa, ca nu o sa dam de nimic cunoscut noua, ca o sa avem o problema cu limba si comunicarea si ca oamenii vor fi reci (credeam ca vom fi niste intrusi in lumea lor). Nu am fost speriati, sa nu se inteleaga gresit, dar eram curiosi. Pana la urma, ne aruncam in necunoscut.
Dar Arabia Saudita a fost exact opusul a tot ceea ce ne asteptam. Am gasit o tara deschisa, plina de shopping mall-uri si restaurante din toate colturile lumii. Si mai important, am gasit cei mai buni si ospitalieri oameni din intreaga lume. Sauditii au fost cea mai placuta surpriza, o adevarata comoara. Oameni educati si eleganti, care in ciuda faptului ca nu putea sa comunice verbal cu noi, reuseau sa ne transmita caldura sufletelor lor, sa ne faca sa ne simtim bine-veniti.
Arabia Sudita e o tara intr-o continua schimbare (un sofer de UBER ne spunea: ”avem banii si oamenii potriviti incat sa schimbam si sa construim cu viteza luminii”), de aceea te incurajez sa vizitezi Arabia cat mai curand posibil. Nu stiu cum va arata peste 10 ani, dar Arabia Saudita e autentica, e inca raw turistic vorbind si iti poate oferi o experienta cu adevarat deosebita.
In plus, Wiz Air are acum curse directe din Bucuresti spre Ryiadh si Jeddah, iar preturile sunt chiar foarte bune.
Scurt și la obiect:
- Ai nevoie de viza pentru a intra in Arabia Saudita. Viza se poate lua atat online, cat si on-arrival. Viza on-arrival costa 120 euro, iar e-visa costa un pic mai mult (in jur de 140 euro).
- Iti recomand sa rezervi cel putin 10 zile pentru a vizita 3 dintre cele mai frumoase locuri din Arabia Saudita.
- Poti inchiria masina (femeile au dreptul sa conduca masina in Arabia Saudita), ca sa ai un pic mai multa libertate. In plus, benzia e ieftina (in jur de 2 lei/l)
- Cazare gasesti atat de Booking, cat si pe Airbnb.
- Poti cumpara cartela de internet din aeroport (noi am platit 30 USD pentru 30 GB)
- Exista un cod vestimentar pe care e recomandat sa il respecti. Pentru barbati: pantaloni lungi si tricou. Pentru femei: haine largi si lungi, fara decolteu. Daca nu vrei sa iti cumperi haine speciale pentru vacanta in Arabia Saudita, poti cumpara o abaya pe care sa o pui peste hainele tale. De mentionat e ca in prezent turistele nu sunt obligate sa isi acopere capul.
Despre Arabia Saudita sunt multe de spus, dar lucrez la asta.
Destinatii de vacanta pentru 2023. Recomandarile noastre!
Aceasta sunt recomandarile noastre pentru un 2023 memorabil. Sunt curioasa tu ce recomandari ai pentru noi, dar si ce vacante ai reusit sa iti planifici pentru anul acesta.
Booking.com
[…] Destinatii de vacanta pentru 2023. Recomandarile noastre! […]
[…] Destinatii de vacanta pentru 2023. Recomandarile noastre! […]
[…] Citeste si: Destinatii de vacanta pentru 2023. Recomandarile noastre! […]