orase frumoase din Europaorase frumoase din Europa

Roma, Paris și Londra sunt visul oricărui călător. Le vedem peste tot, le admirăm în fotografii și filme, visăm cu ochi deschiși la ziua în care le vom vizita în realitate. Pur și simplu, credem că sunt cele mai frumoase locuri din Europa! Si pe bună dreptate! Sunt fantastice! Londra e preferata noastră, Paris are acel ceva care te face să te îndrăgosteși de el, Roma are istorie și mâncare bună, Barcelona e mereu însorită, iar Lisabona te cucerește cu străzile ei su delicioasele pasteis do Nata. Însă, ultimii trei ani ne-au purtat și pe alte melaguri și ne-au învățat că, pe lângă toate aceste orașe, exista locuri mai puțin mediatizate, dar cel puțin la fel de frumoase și fascinante. Astazi va prezentam cateva destinatii underrated din Europa și vă lansăm provcarea de a merge într-un loc mai puțin cunoscut măcar o dată pe an.

Tallinn -Estonia

destinatii underrated din Europa

Tallinn are tot ce îi trebuie pentru a fi numit un oraș de poveste. Are străduțe înguste ce datează din epoca medievală, case viu colorate în care comercianții veniți din Germania sau Danemarca locuiau, o piață în care aveau loc toate evenimentele culturale și politice ale orasului, turnuri care se ridică la cer și o atmosferă care te va duce cu gândul la cele mai frumoase basme și povești. 

Considerat a fi unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale și parte din Patimoniul UNSECO încă din anul 1997, Tallinn este împărțit în orașul de sus, zona în care trăiu cei mai bogați dintre locuitori, și orasul de jos, în care locuiau mesteșugarii și oamenii mai puțin înstăriți. Astfel că, o plimbare prin Tallinn, la fel ca in cazul frumosului Sibiu, trebuie sa cuprindă ambele părți ale orașului.

destinatii underrated din Europa

Ce ne-a plăcut în Tallinn?

 • Tallinn are un aer medieval, un centru vechi în perfectă stare, străduțe pavate în piatră cubică, restaurante cozy și magazine cu lucruri hand made minunate. Să nu mai spun că Tallinn se bucură de zile lungi vara, atât de lungi încât la ora 23:00 e încă lumină.

Sevilla – Spain

destinatii underrated din Europa

Atunci când mă gândeam la Andalusia, provinica din sudul Spaniei ce a fost o buna perioadă de timp sub dominație maură, ma găndeâm din start la Malaga sau Cordoba. Sevilla nu era nicidecum în lista de priorități. Dar a fost suficient să mergem o dată in Malaga, să vedem că putem zbura și în Sevilla și să găsim bilete de avion ieftine.

Spre deosebire de faimoasa Malaga, Sevilla e mai elegantă, are aerul acela de oraș , si nu de stațiune, e plină de istorie și foarte fotogenică. Frumosul oraș aflat pe malul fluviului Guadalquivir este al 4 lea oraș ca mărime din Spania și locul în care s-a născut celebrul dans flamenco.

destinatii underrated din Europa

Ce ne-a plăcut în Sevilla?

 • arhitecutra e superbă – influențele maure și-au lasat amprenta într-un mod tare frumos
 • piețele și străzile pietonale din centrul orașului

Citește și: Cinci motive pentru care ar trebui să vizitezi Malaga


Ljubljana – Slovenia

destinatii underrated din Europa

Capitala Sloveniei, renumită pentru titulatura de „European Green Capital 2016”, este orașul în care vei fi cucerit de arhitectura clădirilor și străduțele lor pietonale, de numeroasele poduri peste „Ljubljanica”,de superbele spații verzi, si cu atât mai mult de atmosfera  relaxantă a orașului , la care se adaugă oamenii super prietenoși.

În Ljubljana am ajuns dintr-o întâmplare. Ne gândeam ce am putea face de 1 mai, pentru că urma să avem 4 zile libere, și exact atunci ne-am adus aminte de un video din Bled. Eram impresionați de mica insulă din mijlocul lacului. Cum Bled e la o ora de mers cu mașina de Ljubljana, am zis că nu trebuie să ratăm ocazia de a vizita capitala Sloveniei.

destinatii underrated din Europa

Ce ne-a plăcut în Ljubljana?

 • atmosfera și modul în care trăiește orașul
 • oamenii extrem de prietenoși
 • mâncarea – un mix interesant dintre bucătăria austriacă și cea italienească

Citește și: Frumusețile Sloveniei: Vintgar Gorge și lacul Bled


Torino – Italia

destinatii underrated din Europa

Când ai Milano, Verona, Veneția sau Cinque Terre, Torino nu mai pare atât de interesant. Nici pentru noi nu a fost și probabil din cauza asta orașele menționate mai sus au avut prioritate.  Despre Torino știam că este un important oraș industrial în nord-vestul Italiei. Este situat pe malul stâng al râului Pad, avand o populație de 905.209 de locuitori și 1.700.000 în zona metropolitană,fiind totodata si cel mai mare oraș și capitala regiunii Piemont. Mai stiam ca este la cateva ore de mers cu masina de Mont Blanc, acesta fiind de altfel motviul pentru care ne-am dus pana in capitala Piemonutului.

Totuși, ajunși în Torino ne-am cam schimbat planurile, preferând într-un final să mai rămânem în oraș și să ne bucurăm de ceea ce oferă.

Ce ne-a plăcut în Torino?

 • în primul rând ne-a plăcut faptul că nu e un oraș turistic, sau nu la fel de turistic precum Milano (care fie vorba între noi nu ne-a plăcut niciodată)
 • este un oraș pur italienesc. Ar putea fi definiția perfectă pentru ceea ce însemană Italia, de la oameni, restaurante, clădiri, piețe, tarabe cu tot felul, trafic, etc)
 • zona de centru e chiar draguță, cu numeroase piețe, clădiri, straduțe pavate cu piatra cubică, biserici și statui.

Edinburgh – Scotia

destinatii underrated din Europa

Capitala Scotiei este unul dintre cele mai frumoase orașe în care am fost. Desprins parcă din povești, orașul e varianta romantică și idilică a Londrei. Edinburgh te va cuceri prin atmosfera rafinată, prin arhitectura clădirilor  și prin diversitatea atractiilor turistice.

Fără doar și poate, Edinburgh e unul dintre cele mai frumoase orașe în care am fost până acum. E orașul în care nu ai cum să te plictisești, care nu a fost alterat de valurile de turiști ( deși e o destinație turistică), păstrându-și istoria și farmecul său aparte. Cumva, noi avem o afinitate pentru Marea Britanie, Londra fiind orașul nostru preferat

destinatii underrated din Europa
Edinburgh – Scotia

Ce ne-a placut la Edinburgh?


Inspirație de calatorie – 10 destinații underrated din Europa


Cracovia – Polonia

destinatii underrated din Europa

Luna aceasta am petrecut 3 zile de poveste în Cracovia, 3 zile în care ne-am plimbat in continuu pe străzile medievale ale orașului și ne-am răsfățat papilele gustative cu delicii poloneze. Fără doar și poate, Cracovia e unul dintre cele mai frumoase orase din Europa de Est. Un oras plin de istorie, cu un centru vechi foarte bine păstrat, cu parcuri și ziduri de apărare, cu un castel ce oferă atât o lecție de istroei, cât și un peisaj superb supra Vistulei. Cracoiva e de poveste!

Ce ne-a plăcut în Cracovia?

 • Centrul vechi, cu ale lui piețe, biserici și străduțe
 • Prețurile – e un oras tare accesibil din punct de vedere financiar

Bratislava – Slovacia

destinatii underrated din Europa

În Bratislava am ajuns în decembrie cu scopul de a vizita târgul de Crăciun. Deși nu e un oraș le fel de elegant ca sora sa, Viena, Bratislava e o gură de aer proaspăt. În perioada în care noi am fost, orașul era mai linistit, fără prea mulți turiști și cu acel ceva care te face să simți că aparți locului.

Pentru târgurile de Crăciun, dar nu numai, Viena e opțiunea principală pentru majoritatea turiștilor. Și e de la sine înțeles de ce! Însă, eu îți recomand, dacă timpul îți permite, să îi acorzi și Bratislavei o șansă.

Ce ne-a placut?

 • Târgul de Crăciun – mi-a plăcut că nu era atât de aglomerat precum cel din Praga
 • prețurile – la fel ca în cazul Cracoviei, și Bratislava e destul de accesibilă financiar vorbind.

Booking.com

Dresda – Germania

destinatii underrated din Europa

Când spui Germania, gândul îți va zbura la Berlin, Hamburg, Munchen sau Rotenburg ob der Trauber, însă undeva în Saxonia găsim un oraș de-a dreptul fermecător. Situat pe râul Elba, Dresda are un trecut zbuciumat fiind distrusă aproape în totalitate în urma unui bombardament din timpul celui de al Doilea Război Mondial, însă, precum pasărea Phoenix, aceasta a renăscut din propria cenușă devenind astfel unul dintre cele mai frumoase orașe din Germania.

Ce ne-a plăcut la Dresda?

 • malul râului Elba e absolut superb
 • orașul are o notă de eleganță aparte datorată în mare parte arhitecturii
 • mâncarea delicioasă

Lugano – Elveția

Lugano este situat în apropierea graniței cu Italia, fiind cel mai mare oraș al cantonului Ticino și totodată un important centru financiar și universitar.  Orașul se află la aproximativ 1 ora de Milano (80km).Perioada perfectă în care să îl vizitezi este vara, temperaturile ajungând la 25-30 de grade. Din Milano se poate ajunge destul de ușor, fie cu mașina, fie cu Flixbus.

O plimbare pe malul lacului e tot ceea ce ai nevoie să te relaxezi. Peisajul e pur si simplu de vis!

Majoritatea turiștilor care vizitează Elveția optează pentru Lucerna sau Interlaken, Geneva sau Zurich, neglijând complet acest mic colț de rai, numit Lugano. Cum de altfel, multe persoane aleg lacul Como, atunci când au ocazia de a face o excursie de o zi din Milano. Deși Como e frumos, eu îți recomand să vizitezi și Lugano.

Ce ne place?

 • Peisajele sunt de vis!

Bremen – Germania

destinatii underrated din Europa

La o oră de mers cu mașina de Hamburg găsim unul dintre cele mai frumoase și drăguțe orașe din Germania. Așa cum nemții ne-au obișnuit, și Bremen este un oraș de poveste, cu piețe și clădiri colorate, o catedrală impunatoare, un parc și o moară de vânt…toate acompaniate de mirosul castanelor prăjite venit de la tarabele care împânzesc orașul în lunile reci ale anului.

Bremen mai are și un as în mânecă: are un cartier, pe nume Schnoor, cu străduțe înguste și case ce te poartă cu gândul la casuțele din povești. Desi e cel mai aglomerata loc din orșs, cel mai vechi cartier al Bremenului e tare adorabil.

Ce ne-a plăcut in Bremen?

 • e un oras mic și cochet în care ai impresia că ai putea locui
 • nu e foarte turistic, iar acest lucru ne-a făcut să ne simțim ca niște localnici (mai ales seara când am pus deoparte harta și aparatul și ne-am pierdut printre localnici)
 • Cartierul Schoor e adorabil.

Cochem – Germania

Acolo unde râul Mosel se ondulează într-o buclă perfectă, găsim un oraș care pare desprins din poveste. Cochem, că despre el este vorba, se întinde pe malul râului, are un castel care pare că stă de veghe asupra orașului, dealuri cu viță de vie și un centru vechi cu străzi înguste de piatră pe care ți-e mai mare dragul să te plimbi.

Cochem are și un aer aparte. E un orașel plin de viață și are o energie super faină, de vacanță, de il dolce far niente, iar timpul chiar pare că sta în loc pe străduțele din altstadt. Cochem e un orașel atât de frumos încât chiar nu e de mirare că e considerat bijuteria de pe râul Mosel.

destinatii underrated din Europa

Acestea au fost recomandările noastre pentru călătorul care ar vrea să nu fie în ”umbra turiștilor” sau să stea la cozi pentru a intra la diferite atracții turistice; pentru călătorul care își dorește o și ”altceva” în materie de city break-uri și destinații.. Personal, consider toate aceste orașe niste hidden gems care merită din plin să fie descoperite. Sperăm din suflet că acest articol te va inspira să îți planifici o scurtă călătorie chiar acum!

Citeste si: