Dacă ar trebui să folosesc un singur cuvânt pentru a descrie anul 2020, acela ar fi „adaptare”. Mi se pare că tot ceea ce am trăit anul trecut ne-a împins de la spate pe drumuri și în situații în care nu am mai fost și pe care, de cele mai multe ori, nu am știut cum să le gestionăm. Anul 2020 ne-a arătat că ființa umană a fost făcută în așa fel încât să se adapteze la orice condiție și situatie, oricât de diferite sau grele ar fi acestea. Anul ce tocmai a trecut a fost de departe un an al schimbarii, al adaptării și al încercărilor. A fost anul care ne-a învățat câteva lecții serioase, pe care noi, oamenii, nu ar trebui să le uităm curând.
Zilele trecute am început să fac o retrospectivă a anului 2020 pe Instagram, retrospectivă pe care am făcut-o împreună cu Sebi, într-o noapte în care nu aveam somn (noi ne transformăm în mici filosofi atunci când nu avem somn). Iar în acea seară ajunsesem la concluzia că 2020 a fost, în fapt, un an bunicel pentru noi. Nu știm dacă spunem asta din cauză că obișnuim să ne aducem aminte doar lucrurile frumoase sau pentru că, pur și simplu, 2020 nu a fost atât de rău pe cât ar fi putut fi. Dar, oricum ar fi, suntem recunoscători pentru tot ceea ce am trăit anul trecut.
Două-trei cuvinte despre 2020 – an bun sau an rău
În esență, 2020 a fost un roller-coaster de emoții, trăiri și evenimente. Am trăit perioade pe care nu credeam că le vom trăi. Am experimentat fel și fel de emoții. Am fost triști, frustrați și nervoși. Ne-am șimțit de multe ori neputincioși, legați de mâini și de picioare. Au fost multe momente în care ne-am trezit la realitate, dezamagiți de oamenii din jurul nostru. Dar am și avut multe clipe de bucurie, de fericire absolută. De liniște. La modul general, 2020 ne-a oferit multe lecții, ne-a apropiat și mai mult, a schimbat percepții și ne-a arătat că nimic nu e permanent.
Emoțional vorbind, 2020 ne-a trecut prin toate stările posibile.
Pentru noi, pandemia a venit cumva peste noapte, odată cu instalarea lockdown-ului. Nu nu așteptam să trăim asemenea vremuri. Să fie o adevărata provocare să găsești săpun, hartie igienică sau chiar mâncare (nu o sa uit niciodată ziua în care am găsit rafturile supermaketului goale). Lucratul de acasă a fost și el o provocare. Într-adevăr a fost minunat că am putut fi 24/24 împreună, că am lucrat stând pe canapea, dar acest home office îndelungat ne-a scos din ritmul nostru și ne-a făcut să fim ceva mai sendetari. Ne-a făcut să realizăm și mai tare cât de galagioși sunt vecinii noștri, iar în unele zile chiar am simțit că suntem ceva mai tensionați și mult mai obosiți.
Anul 2020 a venit cu multe provocări și pentru călătorii din noi. Am avut parte de multe vacanțe anulate și de multe discuții pentru recuperarea banilor. Ne-am simțit de multe ori legați de picioare deoarece, în ciuda faptului că nu ne-a fost niciodată frica de virus, noi tot nu puteam călători. Iar în unele momente a fost chiar frustrant.
A fost un an cel puțin provocator!
Vă spuneam că ”adaptare” e primul cuvânt care îmi vine în minte atunci când mă gandesc la 2020. Am fost nevoiți să ne adaptăm la o noua situație și la reguli noi. Cu alte cuvinte, marea majoritatea a oamenilor a fost nevoită să se adapteze la un alt stil de viață, urmând ca noi toți să ne adaptăm la un alt fel de normalitate. Poate ceea ce o să scriu în contiuare nu face parte dintr-un scenariu optimist, dar eu cred că va trebui să ne obișnuim cu o altfel de normalitate. Viața după 2020 nu va mai fi la fel. Nu va mai fi așa cum o știam noi. Și dacă vorbim strict de distanțare, parcă nu m-ar deranja o asemenea normalitate.
Cred ca e vital să întelegem că trebuie să protejăm planeta, să ne protejăm aproapele, să avem grijă de noi. Cred cu tarie ca trebuie să ne aducem aminte de bunul simț– chiar dacă am văzut multe cazuri în care acesta a fost uitat (eu chiar ma bucur ca nu imi mai sufla nimeni in ceafa in timp ce astept sa imi vina randul la casierie), să învățăm ce înseamnă responsabilitatea și să ne responsabilizăm, să înțelegem că există consecințe pentru orice acțiune și să încercăm să fim mai buni, să judecăm mai puțin (mai ales in perioada acesta in care societatea e impartita in tot felul de grupuri) și să empatizăm un pic mai mult. O lume mai bună se construiește cu oameni mai buni!
Prima călătorie prin Elveția pe timp de pandemie – Interlaken – Brienz – Lauterbrunnen
Pentru noi, pandemia a însemnat și mai mult timp petrecut împreună acasă, în cuibușorul nostru. Suntem conștineți de faptul că nu a fost mereu ușor, că fiecare dintre noi a avut zile foarte proaste, dar toate acele momente ne-au apropiat și mai mult. În 2020 am gătit mai mult (mi-am dat masterul în făcut pizza, banana bread, pad thai și alte delicatese), am gătit împreună, am dansat prin casă, ne-am uitat la filme și seriale, am mâncat mai sănătos, am făcut cumpărături un pic mai smart, am petrecut multe nopți vorbind câte-n luna și-n stele. Am trăit fiecare clipă după cum am simțit!
Călătoriile anului 2020
În ciuda pandemiei, anul trecut am reușit să călătorim. Poate nu am mers unde ne-am dorit, poate nu am călătorit la fel de mult că în 2019, dar am reușit să descoperim câteva locuri cu adevărat minunate și să avem parte de un timp frumos. Anul trecut, stilul nostru de călătorit s-a schimbat un pic, iar așteptările pe care le-am avut de la o vacanță au fost cu totul și cu totul altele (practic, abia avem curajul să sperăm că vom ajunge la destianție). Pandemia ne-a învățat să fim sponani (iar eu încă nu sunt obișnuită cu spontaneitatea în călătorii) și să nu ne mai facem atât de multe planuri. De frica trăirii unor dezamăgiri sau din simplul fapt că nu am vrut să avem bătăi de cap cu recuperarea banilor, în a doua jumătate a anului 2020 ne-am planificat călătoriile last-minute. Nu am mai luat cazarea din timp și nu am mai investit mulți bani în bilete de avion.
Unde am călătorit în 2020
Ianuaire – Marrakech – Trebuie să recunosc că am avut multe prejudecăți despre acest oraș, prejudecați care m-au ținut departe de el timp de doi ani. Citisem multe, foarte multe despre Marrakech și despre localnici, lucruri negative, care ne-au făcut să facem un pas înapoi de fiecare dată. Că niciodată, m-am lasat atât de mult influențată de ceea ce citisem pe internet încât am plecat convinsă că nu o să îmi placă nici orașul, nici oamenii. Ba mai mult, atunci când ne-am luat biletele de avion (pe care am plătit 23 euro dus-întors) am vrut să stăm o săptămână, dar în secunda următoare mi-am adus aminte de unele povești și am hotărât că vom sta doar un weekend. Marrakech ne-a cucerit, iar la final am regretat că nu am petrecut o săptămână în Maroc, așa cum ne doream inițial. La vremea aceea nu știam că va fi ultima noastră călătorie cu avionul și ultima vacanță în afara țării pentru următoarele 5 luni….
Aprile – Lunile februarie și martie au fost destul de dificile. În martie, Elveția a intrat în lockdown, iar noi am fost nevoiți să stăm mai mult acasă. Dupa două luni de ”semi-izolare” (spun ”semi” pentru că am mai putut ieși prin imprejurimi), cu un vecin gălăgios care ne-a terorizat, am hotărât că trebuie să ieșim, să schimbăm peisajul. Și astfel, ne-am planificat o escapadă de weekend în Interlaken, la cca. 3 ore distanță de casă. Acel weekend rămâne una dintre cele mai frumoase perioade din 2020. Nu există suficiente cuvinte care să descrie cât de fericită și liniștită am fost și cât de tare m-am bucurat de acel weekend.
Mai – După ce ne-am schimbat locuința (cred că în primele luni din 2020 ne-am dat seama cu adevărat cât de galagios era vecinul nostru), am pornit într-o călătorie până în partea franceză a țării. Am fost pentru prima data în Geneva. În cele patru zile petrecute acolo am uitat de pandemie și am simțit că suntem din nou în 2019, atunci când totul era normal. A fost exact ceea ce aveam nevoie la acel moment!
Iunie – În luna iunie, Elveția și-a deschis granițele, iar noi am putut pleca, în sfârșit, într-o călătorie adevarată. Inițial, am spus că nu vom porni la drum în prima săptămână, dar de ziua lui Sebi, în 18 iunie, am hotărât să pornim într-un roadtrip prin Germania. E greu de descris în cuvinte ceea ce am simțit atunci când ne-a urcat în mașină și am pornit spre Berlin. Fericire absolută! Roadtrip-ul nostru prin Germania a arătat cam așa: 4 zile Berlin (dintre care 2 zile le-am rezervat pentru Potsdam), o jumătate de zi Lubeck, o zi și jumătate Hamburg, și două zile pentru valea raului Moselle, unde am vizitat: castelul Drachenburg, castelul Eltz și Cochem. Timp de o săptămână am încercat să călătorim exact așa cum o faceam înainte. Am călătorit cu metroul și cu trenul, am stat în fiecare seară la terasă, am mâncat pentru prima dată mâncare indiană, am vizitat un muzeu al miniaturilor și ne-am plimbat muuuult. A fost o gură de aer proaspăt!
Citește si: Un oraș și un castel de poveste – Valea râului Mosel (Germania)
Iulie – Înainte să plecăm spre Germania, ne gândeam că vom da de orașe goale sau de o atmosferă atât de tristă și apăsătoare, încât nu vom mai avea chef de prea multa plimbare. Ne era frică că nu ne vom putea bucura de vacanță din cauza restricțiilor. În realitate nu a fost deloc așa! Ba chiar aș spune că ne-am bucurat chiar mai mult de acea călătorie. Vacanța în Germania ne-a dat curaj, iar la sfarșitul lunii iulie am pornit la drum spre Coasta de Azur. Ne-am hotărât de pe o zi pe alta să plecăm spre Franța, am făcut o oprire în Lyon, iar mai apoi am coborât spre riviera franceză unde am vizitat Marseille, Cannes, Nice, Monaco și Menton. Mai apoi, cu o poftă nebună de cappuccino, am pornit spre Verona. Noi avem o relație specială cu Verona, motiv pentru care am ales să stăm 2 zile și să redescoperim orașul pe care îl vizitasem în 2016, în prima noastră escapadă de weekend.
Septembrie – a fost o luna nebună! La mijlocul lunii septembrie trebuia să plecăm în Islanda, dar pentru a doua oară în același ani am fost nevoiți să anulăm călătorie. Aveam totul planificat, iar cu o săptămână înainte de a pleca spre Islanda, guvernul islandez a schimbat regulile de intrare în țară, iar noi nu am reușit să mai ajungem. În alte cuvinte, trebuia să facem două teste și să stăm 6 zile în carantină, lucru imposibil de realizat deoarece întreaga noastră vacanță era de 5 zile. Nu am fost atât de supărați nici măcar atunci când ni s-a anulat vacanța în Japonia și HK. Așa supărați cum am fost, ne-am cumpărat niște bilete de avion super ieftine, ne-am luat cazarea pentru o noapte și am plecat pentru o săptămână în Portugalia. Acolo, am revizitat Lisabona și am descoperit că Algarve are niște plaje WOOW.
Citește și:
- Buget de călătorie pentru Portugalia
- Cele mai frumoase plaje din Algarve – Portugalia
- O zi dulce precum vinul de Porto
După ce ne-am întros din Portugalia, am rămas pentru o zi în Milano, iar în următoarea zi am plecat în Santorini, în destianția aleasă de către cei care ne urmăresc pe pagina de Facebook. În Santorini am stat doar patru zile, timp în care ne-am odihnit, ne-am bucurat de apusuri senzaționale și am mâncat mult și bine. A fost o călătorie mai în slow motion., mai pe leneveală. 😀
Concluzii – Well, cu toate că aveam alte planuri de călătorie pentru anul trecut, aș spune că 2020 nu a fost atât de rău pentru noi. Până la urmă, am reușit să descoperim locuri noi și să le redescoperim pe cele de care ne-am îndrăgostit în trecut. Fiecare călătorie a fost ca o gură de aer proaspăt, o deconectare de la tot ceea ce auzeam și vedeam zilnic.
Ce așteptări avem de la 2021?
Anul care a trecut ne-a arătat ca noi oamenii suntem mici și că lucrurile pot scăpa extrem de usor de sub control, și că de fapt noi nu avem control asupra a ceea ce o să se întâmple sau asupra a ceea ce avem. Pandemia ne-a furat cam toate plăcerile: mersul la cinema, liberataea de mișcare și siguranța că putem face orice, oricând și oriunde. Iar lucru acesta a venit ca un duș rece. Pentru prima dată în mult mult timp, nu avem niciun plan! Nu avem așteptări de la 2021, nu avem planuri sau obiective. Ne-am propus să luăm anul 2021 exact așa cum vine și să încercăm să îl facem mai bun. Nu știm ce ne va rezerva 2021, în ce direcție vor merge lucrurile sau dacă anul acesta vom putea călători. Nu știm dacă călătoriile vor mai fi la fel, dar știm că vom profita de fiecare ocazie și că vom călători de fiecare dată când se va putea.
Noi, Georgi si Sebi, vă dorim să aveți un an exact așa cum va doriți să fie!
[…] Călătoriile anului 2020 ne-au învățat trei lucruri importante: să fim mai spontani și să nu ne mai făcem planuri de călătorie, să fim flexibili – dacă o vacanță se anulează, ne orientăm spre alte destinații, și să ne adaptăm la un nou stil de călătorit, unul cu ceva mai multe bătăi de cap. Cu expriențele anului trecut, parcă nu am mai fost la fel de supărată și mâhnită pe situație atunci când vacanța noastră în Spania s-a anulat. Ca să fac un scurt rezumat, trebuia să facem un super tur al Spaniei (Barcelona, tara Bascilor, Valencia și împrejurimile ei), dar cum Franța cere test PCR negativ (și) pentru tranzitul cu mașina persoanală, am fost nevoiți să anulăm totul cu doar 48 de ore inainte. Poate am fost un pic supărată, dar oboseala și stresul pe care mi le-a produs toată documenatrea pentru această călătorie au fost mult mai mari. […]