Când spui ”Bruxelles” primele lucruri care îți vin în minte sunt ciocolata belgiană, vafele cu ciocolată și fructe, cartofii prăjiți, bere, Uniunea Europeană și ”clădirea aia ciudată, care seamănă cu un atom”. Ei bine, capitala Belgiei era demult pe lista noastră, alături de alte două orașe belgiene: Bruges și Gent. Bruxelles este într-adevăr o capitală europeană, multiculturală, cochetă, cu o arhitectura flamandă superbă și cu o atmosferă vibrantă.
Noi am petrecut doar două zile în Bruxelles, timp mai mult decât suficient pentru a explora acest orașel. Totuși, daca ai mai mult timp la dispoziție îl poți împărți în așa fel încât să vezi fie Bruges sau Gent, fie Luxemburg sau un alt oraș din Olanda.
Două zile în Bruxelles: itinerariu de vacanță
MINI EUROPA
MINI EUROPA îți oferă posibilitatea de a vedea cele mai reprezentative monumente europene în doar câteva ore. În acest parc este reprezentat cel puțin un monument din fiecare țară membră a Uniunii Europene. Astfel te poți plimba pe lângă Big Ben, pe lângă Turnul Eiffel sau Sacre Coeur. Vei traversa Germania, Italia, Portugalia, Belgia, Ungaria și Austria, până când vei ajunge în Romania, la Palatul Mogoșoaia.
Fiecare clădire este construită până în cele mai mici detalii. Cei care au conceput acest parc au încercat să facă exponatele să pară cât mai reale, astfel vei vedea cum vulcanul Vezuviu se pregătește să erupă, sau cum morile de vânt din Olanda își învârt elicele.
Alături de fiecare monument, se află și un panou care îți prezintă numele țării, denumirea monumentului, anul aderarii la UE, suprafața și populația.
Parcul se află lângă Atomium, iar biletul de intrare costă 20 euro. Mai multe info. pe www.minieurope.com
ATOMIUM
Această clădire cu a sa forma interesantă a fost construită în anul 1958 pentru Expo 58. De designul clădirii s-au ocupat arhitecții Andre și Jean Pollak . Cladirea are o înălțime de 102 metri. Desemnat de CNN în anul 2013 drept cea mai bizară clădire din Europa, Atomium-ul este format din 9 sfere, fiecare măsurând 18 metri în diametru.
De la cei 100 de metri înălțime, privitorii pot admira întregului oraș. Intrarea costa 16 euro.
MANNEKEN PIS
Manneken Pis este poate cea mai faimoasă statuie din Bruxelles, o adevărată emblemă a orașului. Cu toții am vazut sau am auzit cel puțin o dată despre acestă sculptură care înfățișează un băiețel făcându-și nevoile, iar noi ne asteptam (vazand-o adesea in poze) sa fie o statuie mai mare, mai impunatoare.
In relaitate, statuia are o dimenisune de aproximativ 60 de cm și este asezată la intersecția dintre două străzi, la aproximativ 5 minute de Grand Place. Această sculptură datează din anul 1918, însă originalul este păstrat în Muzeul Orașului Bruxelles, ceea ce vedem noi fiind o copie realizată în 1965.
Bineînțeles că în spatele acestei statui există și câteva legende, însă cea mai celebră dintre ele spune că acest băiețel ar fi urinat pe explozibilul pus în jurul citadelei de către inamicii care ar fi vrut să o cucerească. Orașul a fost salvat, iar copilașului i s-a oferit o statuie cu scopul de a comemora această faptă eroică.
GRAND PLACE
Grand Place este piața centrală din Bruxelles, celebră pentru ale sale clădiri de o arhitectură luxuriantă. În această piață se află două dintre cele mai grandioase clădiri ale orașului, și anume: Primaria si Muzeul Orașului Bruxelles.
În Grand Place au loc numeroase evenimente, printre cele mai celebre numărându-se: The Flower Carpet și Târgul de Crăciun.
PARLAMENTUL: INIMA UNIUNII EUROPENE
Deși timpul nostru a fost destul de limitat, ne-am permis o scurtă vizită în inima Uniunii Europene. Din câte știu, clădirea Parlamentului este deschisă publicului, dar cred că este nevoie de rezervare. Dacă îți dorești să vizitezi mai în detaliu această zonă, ar fi bine să te informezi din timp despre modalitățile de intrare, prețuri și orar. Găsești mai multe informatii pe site-ul oficial sau aici.
Două zile în Bruxelles: itinerariu de vacanță
Câteva lucruri pe care trebuie să le faci în Bruxelles:
- French fries, care în ciuda denumirii sunt originari din Belgia. S-ar putea să fi nevoit să aștepți un pic la coadă, dar la final așteptarea se va merita din plin. Noi am mâncat cartofi prăjiți cu ceapa caramelizată, ketchup și maioneză.
- să mănânci vafe belgiene. Simple, cu ciocolată, fructe, frișcă, alune sau în oricare altă combinație, vafele belgiene sunt delicioase. Le găsești peste tot în centrul orașului, iar prețul unei vafe pornește de la 2 euro.
- Ciocolata belgiană nu mai are nevoie de niciun fel de introducere.
- Să te plimbi pe străduțele din centrul orașului. Au un farmec aparte 😉
Câteva lucruri de știut înainte de a ajunge în Bruxelles:
- Dacă aterizezi pe Charleroi pregătește-te să scoți o sumă frumișică din buzunar doar pentru transferul de la aeroport. Prețul unui bilet este de 17 euro (34 dus-întors), dacă îl cumperi de la șofer. Eu îți recomand să verifici acest site din timp în idea în care poate prinzi ceva reduceri.
- Dacă ai învățat la un moment dat un pic de franceză, în Bruxelles ai șansa de a-ți pune în practica franceza. .
Bruxelles este definiția perfectă pentru o capitală europeană, fiind un loc care adună oameni de pe întregul continent. Luând acest oraș la pas vei fi plăcut surprins de arhitectura clădirilor, de felul în care orașul trăiește atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Nouă ne-a plăcut foarte mult și ni s-a părut un oraș destul de liniștit, situat cumva la granița dintre liniștea tipică orașelor mici și romantice și agitația specifică marilor capitale. Deși am fost mai tot timpul pe fugă, consider că două zile sunt suficiente pentru a vedea principalele atracții ale orașului.
Sfaturi utile pentru un city break in Bruxelles:
- Cazare pentru toate buzunarele. Noi am prins o super ofertă pe booking pentru un hotel de **** situat în centrul orașului, iar pentru o noapte am plătit 80 de euro, cu 50 % mai putin față de prețul normal.
- Transportul în comun
Mai multe informații despre transportul în comun, prețuri, rute, etc găsești în acest link
Știu că am rămas un pic în urmă cu postările, dar nu am stat degeaba în ultimele săptămâni. Acum câteva zile ne-am întors din Statele Unite ale Americii, extrem de afectați de diferența de fus orar dar cu multe, multe lucruri de povestit. Cât despre Bruxelles, urmează să mai scriu câteva articole legate de transferul de la aeroport în centrul orașului precum și despre costurile unui city break în inima Europei.
Citeste si:
[…] Am scris mai multe despre Bruxelles în acest aticol: Două zile in Bruxelles: itinerariu de vacanță […]
Nu am fost niciodată în Bruxelles, dar mi-aș dori foarte mult. Sunt atâtea locuri pe care vreau să le vizitez, îmi trebuie doar timp și bani 😅, nimic mai mult.
Nimic nu e imposibil 🙂
Si eu imi doresc sa ajung acolo..foarte frumos si util articolul!
Multumesc frumos!
Mersi pentru sfaturi, urmeaza sa merg si eu cateva zile la Bruxelles in luna octombrie, asa ca articolul tau imi prinde foarte bine! 🙂
Ma bucur din suflet ca ti-a fost util! Distractie placuta pentru cand vei merge in Bruxelles!
Multumesc pentru acest articol, foarte bine documentat. Bruxelles se afla pe lista mea, asa ca-ti inchipui cat de mult apreciez detaliile. Felicitari! 🙂
Multumesc din suflet! Ma bucur enorm de mult ca ti-a placut! Iti recomand din toata inima sa mergi in Bruxelles. E un oras superb, care merita din plin sa fie vizitat. 🙂
Frumos!
Multumesc!
Foarte interesant , felicitari!
Multumesc!
Nu am ajuns inca in Bruxelles, desi am lucrat in Belgia si am si vizitat cate ceva pe acolo. De asemenea, tare imi doresc sa ajung in Bruges si Gent, orasele despre care am auzit numai lucruri frumoase. Multumim de recomandari!
Bruxelles e tare frumos! Merita vizitat intr-un city-break de weekend.Si noi ne dorim sa ajungem in Brugges pentru ca am vazut si citit atatea lucruri frumoase despre el 🙂 Din poze, pare un oras de poveste 🙂
Articolul tau a venit exact la fix! Caut acum o destinatie pentru un city break, iar ideea de Bruxelles imi surade. Imi sunt de mare ajutor informatiile din acest articol. Multumim!
Ma bucur din suflet! Bruxelles este destinatia perfecta pentru un city-break. Daca te mai pot ajuta si cu alte informatii, nu exita sa imi scrii 🙂
Bruxelles e unul dintre locurile mele preferate. Iubesc arhitectura unui oraș, precum și gastronomia locală. La cât mai multe experiențe frumoase!
Multumesc din suflet! Intr-adevar arhitecutra este superba, iar de vafe si cartofi belgieni nu m-as putea satura :)) Asemenea iti doresc si eu tie! 🙂
Ce poze frumoase! Nu am fost niciodată în Bruxelles, însă pare un oraș foarte frumos. 🙂
Este un oras superb, as zice chiar perfect pentru o escapada de weekend. 🙂
Ai dat 78 de lei pe un zbor dus-întors, România – Belgia și 34 de euro pentru transferul de la și către aeroport? Haha! Ce tare! Mulțumesc pentru sfaturile de călătorie! Vreau și eu în Bruxelles! Vreau vafe, ciocolată și french fries! Ah și când spui Bruxelles eu mă mai gândesc și la verzele alea mici și drăgălașe.
Trebuie să-ți spun, ai ridicat la rang de artă planificarea și organizarea călătoriilor!
Si noi am fost extrem de socati de pretul pentru transferul de la si spre aeroport, mai ales daca te gandesti ca poate fi mai scump ca biletul de avion :)) Ma bucur ca ti-a placut articolul si sper sa iti fie util pe cand iti vei planifica o vacanta in tara vafelor cu nutella si a cartofilor prajiti. 😀
si eu am fost de curind la brussel, brugge si gent. in brussel eu am adoptat urmatoarea tactica de a o vizita: am luat autobuzul rosu hop on -hop off , 25 euro biletul, pt.24 de ore. coboram la fiecare statie, vizitam obiectivul turisti si imprejurimile si iar urcare pentru urmatoarea statie de vizitat.sfatuiesc pe cei care ajung in brussel sa nu rateze brugge si gent si de preferat in weeckend cind pretul la tren este cu 50 % redus. adica incepe reducerea de la 7 seara vineri pina duminica spre luni, 4 dimineata.
apropos de waffles si cartofi, mie personal nu mi-au placut. la atena maninc wafles mult mai bune decit in belgia.
[…] de la utima noastră călătorie în Belgia, atunci când am petrecut două zile în Bruxelles, am hotărât că ne vom reintoarce, la un moment dat, pentru a vizita Bruges și Gent. Ne plăcuse […]
[…] trecute vă povesteam despre scurtă noastră vacanță in Bruxelles (citeste articolul precedent), capitala Belgiei și inima Uniunii Europene. Astazi a venit momentul să vorbim un pic despre […]