Dresda: orașul renăscut din propria cenușă

Dresda, capitala Saxoniei, este un oraș de-a dreptul fermecător de care te vei îndragosti la prima vedere. Situat pe râul Elba, orașul are un trecut zbuciumat fiind distrus aproape în totalitate în urma unui bombardament din timpul celui de al Doilea Război Mondial, însă precum  pasărea Phoenix acesta a renăscut din propria cenușă devenind astfel unul dintre cele mai frumoase orașe cu care Germania se poate mândri.

Săptămâna trecută, după multe discuții și planuri, am hotărât să mergem în Dresda neavând nici cea mai mică idee ce vom găsi, neavând practic nicio așteptare. Și așa am pornit la drum. După câteva ore bune petrecute în trafic am ajuns într-un final la destinație.

De dimineață am pornit la pas prin ceea ce urmă să devină orașul meu preferat din Germania. Noi am stat practic o zi, întrucât vineri am ajuns destul de târziu iar duminică dimineața am plecat spre casă și spre vizitarea stadionului echipei FC Bayern, dacă tot era în drum ( despre stadion am scris aici).

Într-o zi de sâmbătă la 11 dimineața orașul era plin de oameni. Unii făceau shopping, alții au ieșit să ia un mic dejun întârziat, alții cu copii la plimbare, turiști ca și noi, oameni care pur și simplu se bucurau la maxim de acea dimineață. Acesta cred că a fost primul lucru care m-a cucerit, atmosfera aceasta vibrantă și feeling-ul acela că te afli într-un oraș care trăiește.

Catedrala Frauenkirche este o construcție într-adevăr impunătoare. Construită în stil baroc, biserică datează din 1743, acesta fiind distrusă în urma bombardamentelor din 1945 și reconstruită pe vechile ruine câteva decenii mai târziu.

DSC_0229

În fața bisericii se află statuia reformatorului Martin Luther, biserica fiind una lutherană. În prezent acesta se numără printre cele mai impersionante și embelmatice catedrale.

DSC_0232.JPG

Să te plimbi pe străduțele întortocheate și aglomerate ale Dresdei poate fi destul de relaxant. Mereu vei avea ceva de văzut sau de admirat.

DSC_0306

DSC_0236.JPG

Însă, cireașa de pe tort a orașului este însăși Elba, mai exact faleză râului. Aceasta îți oferă o privieliște uimitoare asupra celor mai reprezentative construcții ale orașului, fiind locul de întâlnire a turiștilor, artiștilor, îndrăgostiților, tinerilor, bătrânilor, copiilor… a tuturor!

DSC_0254.JPG

DSC_0256.JPG

Bruhlsche Terrasse sau „Balconul Europei” este un complex arhitectural realizat pe vechile fortificații ale orașului.

DSC_0244DSC_0253

DSC_0260

Palatul regal a fost timp de 400 de ani reședința familiei regale a Saxoniei. În prezent acesta găzduiește Galeria de Artă a Dresdei.

DSC_0318.JPG

Clădirea Operei reprezintă o altă construcție emblematică a orașului. Construcția originală dateaza din anul 1841 .

DSC_0275DSC_0281DSC_0282

Complexul muzeal Zwinger se află într-o superbă construcție în stil baroc ce datează din secolul al XVIII lea. Muzeul cuprinde o colecție impresionantă de porțelanuri, picturi și arme din secolele XV-XVII.

DSC_0316.JPG

Biserica catolică Hofkirche a fost construită între 1738-1751 în stil baroc la inițiativă lui Augustus al III-lea, ca un răspuns la biserica lutherană Frauenkirche.

DSC_0283

Aceste miniuni arhitecturale pot fi admirate și dintr-un vaporaș care te va plimba pe râul Elba sau dintr-o trăsură.

DSC_0312DSC_0251

Dresda e orașul renăscut din propria cenușă, bombardamentele din 1945 distrugând o mare parte din oraș. Asupra Dresdei au fost aruncate numai puțin de 3900 de tone de bombe, care au distrus în jur de 34 km pătrați din întregul oraș și implicit toate clădiriile din centrul istoric.

DSC_0301.JPG

Traversând Elba vei ajunge într-un cartier mai boem, așa numit „cartierul artiștilor stradali”, unde clădirile sunt mai mult sau mai puțin pictate. Se spune că acel cartier trăiește seara, acolo desfășurându-se adevărată viață de noapte a Dresdei. Personal mi s-a părut o zonă murdară si destul de periculoasă. Este exact opusul a ceea ce se află pe malul celalalt al râului.

DSC_0325DSC_0328DSC_0324DSC_0330

Din punct de vedere culinar, Dresda nu m-a dezamăgit, ba din contră mi-a întărit convingerea că în Germania se mănâncă cea mai bună și multă mâncare. Papilele mele gustative au fost răsfățate cu clasicul currywurst și cu o lipie cu carne de porc și legume la cuptor specifică zonei numită flammkuchen.

edeka_rezeptbild_gemuese_flammkuchen_800x600-2

Sursa photo: ***

received_1517238434989583

Dresda este unul din locurile perfecte în care să îți petreci weekend-ul. Orașul are farmecului lui aparte, care te va cuceri iremediabil.  Am rămas plăcut impresionată de oamenii prietenoși și în același timp am fost socata de diferența considerabilă dintre Dresda și celelalte orașe din sud.

Dresda e de departe comoara Germaniei de est, adesea asociată cu orașe precum Florența și Praga.

DSC_0303.JPG

Iubirea guvernează fără lege

 

 

Hai alături de noi!
0

Comments

  1. Pingback: 5 orașe pe care le poți vizita cu un buget redus – BORN to TRAVEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *