Edinburgh, capitala Scotiei, este unul dintre cele mai frumoase orașe în care am fost. Desprins parcă din povești, orașul e varianta romantică și idilică a Londrei. Edinburgh te va cuceri prin atmosfera rafinată, prin arhitectura clădirilor și prin diversitatea atractiilor turistice. In plus, daca esti fan Harry Potter, Edinburgh e locul pe care trebuie sa il vezi.

Cum ajungem de la aeroport în Edinburgh

Pentru a ajunge de la aeroport în centru există mai multe variante. Prima ar fi tramvaiul. Aceasta pleacă odată la 7 minute de la aeroport și ajunge cam in 25 de minute la gara centrală, Haymarket. Biletul costă 5 lire (in 2017) A doua variantă ar fi sa iei un taxi. Acesta te poate costa între 20 și 30 lire. Mai sunt și ceva autobuze, dar nu am detalii în privința lor.

Cazarea in Edinburgh

Cazarea în Edinburgh e incredibil de scumpă. Noi am renunțat la ideea de a dormi într-un hotel și am ales un guest house, destul de accesibil ca preț și poziție ( în ideea în care puteam să mergem și pe jos până în centrul orașului).

Principalele atractii turistice din Edinburgh

Castelul din Edinburgh

Castelul din Edinburgh

Cea mai reprezentativă atracție turistică este castelul. Castelul din Edinburgh, situat pe un vulcan stins, este una dintre cele mai vizitate fortărețe din Europa. Tot acolo au locuit câțiva membri ai familiei regale, precum: Regina Margareta, Regina Maria a Scoției, Charles al VI lea,etc. În prezent, acesta este destinat doar turiștilor.

Castelul oferă o vedere uimitoare asupra întregului oraș. De asemenea, prețul de intrare la castel este de 17 lire pentru adulți si 10 lire pentru copii.

Coborând de la castel pe High Street, strada pietonală din centrul vechi, poți admira arhitectura clădirilor, poti asculta muzica scoțiană autentică, sau poti asista la diferitele performanțe ale artiștilor stradali.

Printre obiectivele de seamă situate pe High Street se numără Catedrala St.Giles.

Catedrala St. Giles este cel mai reprezentativ lăcaș de cult din Edinburgh, o mare parte din construcție datând din anii 1100.

Royal Mile

Royal Mile este strada care leagă centrul vechi, mai exact castelul, de palatul Holyrood, lungimea ei fiind exact o milă ( 1,6km). De asemenea, pe aceasta stradă există și un loc (Royal Mile Market) unde sunt promovate produsele handmade realizate de catre localnici. Dacă vrei să îți cumperi un kilt veritabil, acolo îl găsești.

Mergand pe North Bridge, poti ajunge la un monument emblematic pentru capitala Scoției, și anume Scott Monument. Acesta a fost construit în stil gotil pentru a-l comemora pe Sir Walter Scott, fiind cel mai mare monument  din lume adresat unui scriitor. Interiorul monumentului se poate vizita, iar cei ce vor o priveliște asupra orașului pot urca cele 290 de trepte. Biletul de intrare costă 4 lire.

Scott Monument

Monumentul este situat în Princess Gardens, un parc superb și foarte îngrijit, numai bun pentru o plimbare. Parcul e deschis doar pe timpul zilei ( Știu! Sună ciudat!), după o anumită oră, seară, toate intarile în parc fiind închise.

Dacă tot am menționat, Holyrood Palace trebuie neapărat pus pe lista cu atracții de seamă ale orașului. Palatul este reședința oficială a Reginei Elisabeta, unde stă timp de o săptămâna pe an. Din păcate, noi nu am reușit să vizităm și interiorul clădirii.

Yachtul Royal Britannia

Yachtul Royal Britannia, este recunoscut ca fiind vaporul aflat în serviciul familiei regele de mai bine de 40 de ani. Acesta a fost folosit pentru delegații oficiale, vacanțe, luna de miere, etc. Yachtul se poate vizita, biletul de intrare fiind de 14 lire.

Muzeul Național al Scoției

Acesta e de departe cel mai interesant muzeu în care am fost. Muzeul oferă o gama largă de exponate,acestea fiind împărțite pe categorii, de la artă și design până la știință, tehnologie, viața animală, etc. Au și o galerie în care îți explică cum s-a format universul, și tot ce ține de domeniul acesta. Ceea ce îl face și mai interesant e modul în care este organizat. E unul dintre cele mai interactive muzee, în care copiii sigur nu s-ar plictisi.

Este chiar în centrul orașului, iar intrarea este liberă.

Alte muzee pe care le poți vizita gratuit: Muzeul Scriitorilor, Muzeul Edinburgh, Muzeul copilăriei, toate situate pe Royal Mile.

Greyfriars Kirk cuprinde o biserică și un cimitr aflate pe locul ordinului franciscan, de unde vine și numele. Nu prea sună a obiectiv turistic, însă fanii Harry Potter, pot descoperi acolo piatra funerară a lui Tom Riddle.

Întâmplător s-ar putea să vezi statuia unui câine și o grămadă de oameni  în jurul lui, și o să te întrebi de ce. Ei bine, câinele Bobby este renumit pentru fidelitatea față de stăpânul sau. Legenda spune că acesta a păzit mormântul stăpânului său timp de 14 ani, iar oamenii fiind foarte impresionați de poveste i-au făcut o statuie.

56-292186-greyfriars-bobby-rebecca-cairns

Camera obscură este o destinație de top printre turiști. Practic, este un fel de muzeu în care poti să vezi istoria orașului in 3D. Mai au și o cameră a iluziilor ( numele spune totul). Intrarea este undeva la 15 lire.

Iubitorii de whiskey pot avea parte de o întreagă experiență la The Scotch Whisky Exprience, unde pot vede modul în care este fabricată băutura alcolica. Poti rezerva un tur cu degustare de whisky aici!

Pentru cei ce vor să fac un pic de shopping, Princess Street e locul ideal.

Harry Potter Tour

Frumoasa capitală a Scotiei este și locul în care Harry Potter a luat naștere, scriitoarea găsind în străzile și cladirile orașului numeroase surse de inspirație.

DSC_0329[1]

Edinburgh de poveste – atractii turistice

Fără doar și poate, Edinburgh e unul dintre cele mai frumoase orașe în care am fost până acum. E orașul în care nu ai cum să te plictisești, care nu a fost alterat de valurile de turiști ( deși e o destinație turistică), păstrându-și istoria și farmecul său aparte. Cumva, noi avem o afinitate pentru Marea Britanie, Londra fiind orașul nostru preferat. Mai avem pe lista și alte orașe din Marea Britanie, precum și câteva sate de poveste. Așadar, te vom ține la curent cu tot ceea ce vom vizita în acesta parte a Europei.

Citeste si: