escala de o zi in Dubai

Încă de când ne-am gândit să mergem în Asia, am zis că eu vreau neapărat să mergem măcar o zi în Hong Kong, într-o escală mai mare. Cu Hong Kong nu prea ne-a ieșit socoteala și drept urmare am ales să facem o escala de 12 ore in Dubai, într-un loc din care nu făcusem neapărat o prioritate. Așadar, ne-am început călătoria în Asia cu 12 ore nebune prin Dubai, 12 ore în care am mers pe jos 25 de km și în care am încercat să vedem cât mai mult din ceea ce aceast oraș al superlativului oferă.

Cum au fost zborurile cu Emirates Airlines

În 2018 Emirates Airlines s-a clasat pe locul 4 în topul celor mai bune companii aeriene, top realizat de Skytrax World Airline Awards, primele 3 locuri fiind ocupate de Singapore Airlines, Qatar Airways și ANA All Nipon Airways. De asemenea, Emirates a fost votată ‘Airline of the Year’ de către Air Transport Awards, tot în 2018.  Cert este că această prima experiență cu Emirates a fost una pozitivă, conform așteptărilor pe care le aveam.

Puncte pozitive:

  • deși am stat la Economy, am avut destul de mult loc la picioare, iar scaunele au fost mult mai confortabile decat cele de la SwissAir.
  • programul de entertainment

Unul dintre lucurile care ne-au surprins cel mai mult a fost gama variată de filme, seriale, muzică și jocuri pe care le-am avut la dispoziție. Nu degeaba, Emirates a câștigat pentru al 14-lea an consecutiv premiul pentru World’s Best Inflight Entertainment oferit de Skytrax World Airline Awards 2018.

Cât ne-a costat un bilet Zurich-Dubai-Singapore?

Am plătit în jur de 600 de euro de persoană pentru un zbor dus-întors. Despre calatoria noastra in Singapore am scris mai multe aici.

Ce am reușit să vizităm în cele 12 ore petrecute în Dubai?

Escala noastră a fost de 17 ore, dar am avut ca timp efectiv pentru vizitat doar 12 ore. După o noapte dormită în avion și cu un plan măreț (a se citi exagerat de mareț), am pornit să explorăm acest oras al contrastelor. *Prima dată vă voi povesti un pic itinerariul nostru, iar la sfârșit vom povesti mai multe despre transportul în comun, despre restaurante, prețuri și vestimentație. Acesta va fi un articol destul de lung. 😀

Powered by GetYourGuide

1. Gold Souk, Deira

Dubai Creek

Am ajuns la ora 07:00 în aeroport, am trecut de controlul vamal, ne-au ștampilat pașaportul, ne-am schimbat în haine de vară și am pornit spre Deira, inima Dubaiului istoric.

Acolo există 3 piețe, souk așa cum ei le numesc, pe care nu trebuie să le ratezi. Acestea sunt: Gold Souk, Spice Souk și Deira Parfume Souk. Din păcate, noi am ajuns cu mult înainte ca aceste piețe să se deschidă și prin urmare nu am reușit să ne bucurăm de ele așa cum ar fi trebuit. Totuși, ne-am plimbat un pic pe straduțe și am încercat să îi evităm pe comercianții care încercau să ne bage cu forța în magazin, doar doar vom cumpăra o cămila de aur în miniatură sau un kilogram de șofran.

Gold Souk – Deira

Această parte a orașului devine și mai interesantă în momentul în care tot ceea ce știi despre Dubai se rezumă la Burj Khalifa, Burj al Arab, Dubai Mall sau alte nebunii futuriste de acest gen. Vizitând ambele părți ale orașului, vei avea impresia că sunt defapt două lumi complet diferite. Pe de o parte avem vechiul Dubai cu acele case de cărămidă sau pământ, usor murdar și modest, iar pe de altă parte avem opulența din Dubai Marina, alături de cea mai înaltă clădire din lume și de faimoasele hoteluri Atlantis și Burj al Arab.

Presonal, cred că o călătorie în Dubai nu ar fi completă fără o vizită în Deira. E locul în care poți explora Dubaiul așa cum era înainte de toată de toată extravaganța pe care o știm din poze. Acolo ai șansa de a face cunoștiință un pic mai bine cu cultura arabă/emirateză. Pentru a cunoaște un pic mai îndeaproape acest aspect, îți recomand să îți rezervi un loc la una dintre mesele culturale organizate la Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding.

*Mai multe info găsești aici.

Pe strazile din Deira
Pe strazile din Deira

2. O plimbare cu abra pe Dubai Creek

Cel mai bun mod de a ajunge din Deira în Al Fahidi este cu o bărcuță tradițională, numită abra. Călătoria durează 5 minute și costă 1 AED. Eu zic că este un lucru pe care trebuie nepărat să îl faci în Dubai.

Abra – barcuta care traveseaza Dubai Creek
Dubai Creek

3. Mic dejun la Arabian Tea House în Al Fahidi

Despre Arabian Tea House am tot vorbit pe Facebook și pe Instagram, unde am spus deja că e un loc pe care nu ar trebui să îl ratezi sub nicio formă. Era deja vreo 10:00 dimineața și eram destul de înfometați. Planul meu făcut acasa îmi spunea clar că trebuie să ajungem la Arabian Tea House, iar eu urăsc să mă abat de la plan. Totuși nu aveam internet și nici nu știam cum să ajungem, știam în schimb zona în care se află. După o plimbare scurta prin carteirul Al Fahidi, ne-a ieșit în cale restaurantul mult căutat.

De ce îl recomand și ce îl face să fie atât de unic?

În primul rând, decorul și atmosfera. Restauranul este practic o curte interioară, umbrită de copaci, cu băncuțe și scaune de lemn vospite în alb sau albastru, cu perdele, bețișoare parfumate, muzică arăbească, tablouri și fotografii pe pereți. Parcă intri în altă lume!

În al doilea rând, la Arabian Tea House vei avea parte de ceea ce înseamnă ospitaltatea arăbească. Personalul este foarte dragut, iar mâncarea este pur și simplu delicioasă.

Ce am mâncat?

Am optat pentur un mic dejun ”specialitatea casei”, ce a constat într-un platou uriaș plin cu bunătăți: brânză haloumi prăjită, humus cu lămâie, măsline, halva, cremă de lapte cu miere, falafel, un fel de zacusă, un preparat pe bază de pește și o lipie proaspat scoasă din cuptor. Am mai adaugăt și un ceai negru cu lapte și cardamon pentru mine și o limonadă cu mentă pentru Sebi.

4. Dubai Marina

Din vechiul Dubai am luat metroul și am ajuns în Dubai Marina. Am trecut de la străzile încărcate de istorie ale Deirei la zgârie-norii din Jumeirah Lakes. Asa cum am spus deja, Dubai e un oraș al contrastelor.

escala de o zi in Dubai

5. Burj al Arab

După ce ne-am plimbat prin Jumeirah Lakes, am hotărât să ne continuăm itinerariul și să ne îndreptăm spre Burj al Arab, un must-see atunci când ajungi în Dubai. Era în jur de ora 14:00, iar noi începeam să simțim orele nedormite și kilometrii merși pe jos.

Din locul în care noi eram nu aveam posibilitatea de a merge cu metroul, ci trebuia să mergem cu tramvaiul și ulterior cu autobuzul. Programul autobuzelor nu a fost deloc în favoarea noastră, întrucât, existau doar două curse pe oră, iar noi eram într-o stație aflată complet în bataia soarelui. Sătui să așteptam în căldură, ne-am gândit să mergem pe jos pentru că oricum vedeam faimosul hotel și ne gândeam că nu are cum să fie atât de departe. Iți zic eu că a fost foarte departe! Și așa am pornit noi la drum și am mers 20 de minute și încă 20 de minute până s-a făcut o oră. Și dacă tot am mers o oră, am mai mers încă 20 de minute până când am ajuns și am descoperit că nu putem avea o perspectivă foarte bună asupra hotelului. Oare ce a fost în capul nostru de am mers atât de mult pe jos?!?

6. Dubai Mall

Îți dai seama cât de obosiți și nervoși am fost după ce am mers atât de mult pe jos și nu am reușit să avem și noi o priveliște decentă asupra hotelului! Așa că, ne-am urcat în taxi și am plecat spre cel mai mare mall din lume și anume: Dubai Mall.

Și cât de mare e!!! Aproape că nu am văzut nimic din el și aproape că ne-am rătacit încercând să găsim ieșirea spre Burj Kalifa.

7. Apus de soare pe Jumeirah Public Beach

Eu mi-am dorit tare mult să văd apusul de soare de pe Jumeirah Public Beach. De ce? Pentru că de acolo te poți bucura de un apus de soare superb și de o priveliște minunata asupra hotelului cu pricina. Cu greu l-am convins pe Sebi să luăm un taxi și să mergem până acolo, dar cred că pot vorbi și în numele lui, atunci când zic că s-a meritat să facem și acest efort.

Aici mai avem o poveste interesantă, cu un sofer de taxi care ne-a luat de fraieri:

Eram în Dubai Mall și ne-am dus spre statia de taxi. La ei totul e foarte organizat. Mergi în stație, aștepți la coada, iar cineva te va plasa în taxiul care te va duce oriunde vrei tu. Așa s-a întâmplat și în cazul nostru, iar șoferul, profitând de faptul că suntem turiști, a încercat să ne facă să plătim de 3 ori mai mult decât ar fi costat în mod normal. Ne zice că va trebui să plătim 120 de dirhami până la Jumeirah Beach, în condițiile în care noi am plătit de la Burj al Arab până la mall doar 40. Noi îi spunem ca e prea mult, el ne amețește cu tot felul de texte și motive pentru care costă atât, noi îi spunem să ne lase să coborăm, iar el ne zice că oricum trebuie să îi plătim 50 de dirhami. Încercăm să negociem, îi zicem că îi dăm 80 numai să ne ducă la plajă, iar el tot cu 120 o ține. Îi spunem să ne lase la prima stație de metrou că vom plăti cât scrie pe ceas (stai așa, care ceas?), iar el deja făcea crize și vorbea singur. Și mergem, și mergem, iar el tot nu oprea mașina!

Deja începem să ne enervăm. Îl întrebăm unde ne duce și ne spune că ne duce la plajă și că o să plătească el diferența dacă pentru noi e prea mult. Auzi tu acolo! Pune el bani, de la el din buzunar, pentru noi!!! Câtă generozitate! Ne duce la plajă, îi dăm 80 de dirhami și mai adăugăm o țeapă pe lista noastră.

8. Burj Kalifa si Dubai Fountain

escala de o zi in Dubai

Tot ce pot să zic e că, Burj Khalifa e pur și simplu impresionant. Înaltă de 828 m, construcția acestei clădiri a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009; clădirea a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010. Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari.

Câteva recorduri stabilte de Burj Khalifa:

  • Cea mai înaltă construcție cu o turlă în vârf: 828 m
  • Cea mai înaltă construcție existentă: 828 m
  • Cea mai înaltă construcție de sine stătătoare: 828 m
  • Construcția cu cele mai multe etaje: 163
  • Lifturile cu cea mai mare viteză din lume (64 km/h sau 18 m/s)
  • Moscheea situată la cea mai mare înălțime (etajul 154)

Din păcate, noi nu am reușit să urcam pe platforma de observație, dar acest lucru va fi cap de listă pe când vom ajunge în Dubai.

Powered by GetYourGuide

Prețurile pentru biletele de intrare la Burj Khalifa sunt după cum urmează:

  • etajele 124-125: 141 AED
  • etajele 124-125-148: 370 AED
  • mic dejun+răsărit etajul 124: de la 134 AED (vineri/sâmbătă între orele 05:30-07:30)

*Aceste prețuri sunt în conformitate cu cele afișate pe site în data de 06.02.2019. Îți recomand să îți achiziționezi biletele de pe site pentru a beneficia de reduceri/promoții. Link-ul site-ului îl găsești aici.

La baza cele mai înalte clădiri din lume se află și cea mai mare fântână arteziană din lume. Cum altfel, nu? Dispunând de cel mai amplu sistem de fântâni sincronizate din lume, acesta este populară pentru spectacol de lumini, muzică si apă.

Cu părere de rău vă spun că am ratat și acest spectacol, dar cu siguranță, ne vom bucura de el data viitoare când vom ajunge în Dubai.

9 lucruri pe care trebuie să le știi daca mergi în Dubai

Seara ne-am reîntors în Deira pentru a cumpăra niște suveniruri (e locul perfect pentru a cumpăra suveniruri), ca mai apoi să mergem la Cheesecake Factory, în Dubai Mall.

Așa s-a desfășurat escala noastră de 12 ore în Dubai. A fost obositor, dar a meritat fiecare secundă și fiecare kilometru străbătut. Eu zic că am reușit să facem destul de multe. Acum, dacă mai ai rabdare, te invit să citești mai multe despre costuri, transport în comun, mâncare și vestimentație.

Transportul în comun în Dubai

Așa cum spuneam, Dubai nu e genul de oraș pe care să îl poți vizita mergând pe jos. De la Burj Khalifa până la Burj al Arab sunt 15 km, de la Burj al Arab până la Dubai Marina alți 10 km, din Gold Souk până în Dubai Marina sunt 30 de km, s.a.m.d.

Noi am folosit metroul, iar cel mai avantajos a fost să ne cumpărăm un card valabil 1 zi pentru toate zonele și mijloacele de transport în comun (metrou, bus, tramvai). Prețul pentru o zi este de 20 AED. Mai exista si varianta unui card silver, dar e avantajos doar daca stai in Dubai mai mult de o zi.

*Mai multe info. găsești aici.

Mâncarea

Noi am luat doar micul dejun la Arabian Tea House și cina la Cheesecake Factory. În SUA am dezvoltat o obsesie pentru porțile uriașe și delicioase de mâncare și pentru cheesecake-urile demențiale de la C.F. și drept urmare am făcut din acest restaurant un obiectiv în sine. Mâncarea este absolut delicioasă, dar prețurile sunt destul de mari. Oricum, eu va recomand să vă faceți de cap măcar cu un cheesecake. 😀

Pentru platoul urias cu mancare, un ceai și o limonadă la Arabian Tea House am plătit 130 de dirhami (cca. 130 lei), un preț destul de decent dat fiind faptul că vorbim de Dubai. In general, mancarea in Deira e mult mai ieftina, iar fiind un cartier in care locuiesc oameni din toate colturile lumii, e si o zona extrem de diversa din punct de vedere culinar. Acolo gasesti restaurante cu specific emiratez, libanez, filipinez, japonez, etc.

Costuri

Dubai este o destianției turistică de top, iar prețurile sunt în unele sitauții pe masură. Noi am reușit să economisim o noapte la hotel, pentru care probabil ar fi trebuit să scoatem o sumă frumișică din buzanr. Am înteles că, în Dubai ești nevoit să plătești alte câteva taxe adiționale pe lângă prețul camerei, taxe precum: taxa de serviciu, taxa de oraș, taxa de hotel, etc.

Cauți cazare în Dubai? Verifică ofertele din acest link!

Despre mâncare și transport v-am spus deja. În ceea ce privește cumpărarea suvenirurilor, vă recomand să negociați. Dacă plătiți prețul afișat, veți fi pur și simplu furați pe față. Ei obișnuiesc să pună prețuri mult mai mari, tocmai pentru a ieși în câștig după o negociere la sânge. Cel mai bun exemplu: am vrut să cumpărăm un monumet pe care cerea 300 de dirhami. Enorm de mult! Am negociat, am vorbit de Hagi și am plătit într-un final doar 40 de dirhami. Pentru suveniruri vă recomand piețele și magazinele din Deira sau al Fahidi.

Intările la principalele obiective turistice:

  • Burj Kalifa: de la 179 AED
  • Globel Village: 25 AED
  • Dubai Miracle Garden: 95 AED
  • Dubai Museum al Faihidi: 3 AED
  • Dubai Aquarium & Underwater Zoo: 199 AED (dacă rezervi online, beneficiezi de multe oferte și reduceri)

Vestimentație (în special la femei)

Emiratele Unite Arabe sunt țari musulmane și drept consecință există un cod vestimentar destul de strict pentru femei. Bineînțeles, ca turistă nu vei fi nevoită să îți acoperi fața sau capul, dar ar fi indicat să ai genunchii și umerii acoperiți. Nu știu ce se va întâmpla în caz contrar, dar sunt de părere că ar trebui să respectăm cât decât cultura țării pe care o vizităm.

Mai mult decât atât, în metrou există compartimente speciale pentru femei și copii, locuri în care bărbații nu au ce căuta. Chiar mi s-a părut un pic amuzant faptul că toți bărbații se înghesuiau chiar lânga ușa de metrou, iar zona care era dedicată femeilor era aproape goală. Niciun barbat nu depășea linia de demarcaj indiferent de situație.

Ce ne-am fi dorit să mai facem în Dubai (dacă am fi avut mai mult timp)

  • să mergem în deșert
  • să vizităm Global Village
  • să vizităm celebrul hotel Atlantis
  • să urcăm în Burj Kalifa
  • Dubai Frame
  • Dubai Miracle Graden
  • Tha Palm Jumeirah
  • Medinat Jumeirah

Ce poti face intr-o escala de 12 ore in Dubai

Aceasta a fost prima noastră escală de lungă durata și am încercat să profităm cât mai mult de ea. Cu siguranță, ne vom mai organiza în acest fel deoarece este modul perfect prin care mai putem vedea un loc nou. Dacă tot suntem nevoiți să facem și escale, atunci zic că trebuie să profităm de ele.

Tu ce experiențe ai avut cu escalele, în ce orașe ai reușit să ajungi și ce ai apucat să vezi în doar câteva ore?

Citeste si: