Andorra

Fiind în vacanță în Barcelona, am zărit la orizont și posibilitatea de a merge în al 6 lea cel mai mic stat independent din Europa, și anume: Andorra. Despre Andorra, pot spune că m-a cucerit și că, in ciuda faptului că am fost destul de sceptică și pe punctul de renunța la această excursie, tot efortul de a ajunge in Andorra a fost pe deplin rasplatit (cu toate ca se ajunge usor din Barcelona, calatoria cu autobusul a durat trei ore/sens). In acest articol iti prezentam cum ne-am organizat o excursie de o zi in Andorra si ce am vizitat in capitala, Andorra la Vella.

Câteva lucruri interesante despre Andorra

 • E a 6 a cea mai mică țară din Europa și a 16-a din lume, având o suprafață de aprox. 466 km pătrați împărțită de cca. 85.000 de locuitori.
 • Este singurul stat în care catalana este limbă oficială.
 • Este singurul principat din lume guvernat de 2 co-prinicipi, Episcopul de Urgell și Președintele Franței.
 • Andorra nu are propria bancă națională și nu a avut niciodată o monedă proprie. Înainte de euro, Andorra avea ca monedă oficială peseta spaniolă.
 • Deși are Euro, Andorra nu face parte din Uniunea Europeană sau din spațiul Schengen.
 • Andorra la Vella este cea mai înaltă capitală din Europa fiind situată la 1023 m altitudine.
 • Steagul Andorrei seamănă cu cel al Romaniei (aceleași culori).
 • Este destinația perfect pentru shopping, deoarece în Andorra nu se aplică TVA.
 • După speranța de viată, Andorra este a 8 a țară din lume, cetățenii Andorrei trăind în medie 83 ani.
 • Deși nu este o destinație foarte cunoscută în rândul turiștilor, Andorra primește nici mai mult nici mai puțin de 10 mil. de turiști anual.
 • Andorra nu are aeroport și nici armată.
Excursie de o zi in Andorra

Cum ajungi în Andorra

Excursie de o zi in Andorra

În Andorra se poate ajunge atât cu mașina cât și cu autobusul. Fiind un stat atât de mic, Andorra nu dispune nici de aeroport, nici de sistem feroviar.

Din Barcelona:

-cu mașina – o călătorie de 2h40 pe o distanță de aprox. 200 km

-cu autobuzul – călătorie durează în medie 3 ore

În cazul în care optezi pentru autobus, e bine să știi că există o grămadă de companii care efectuează curse zilnice între Barcelona și Andorra la Vella. Dintre toate companiile noi îți recomandam andorradirectbus.es deoarece oferă curse directe cam din două în două ore.

Călătoria durează 3h15, autobusele pleacă din Barcelona Sants, iar prețul unui bilet dus variază între 20-30 de euro.

Bine de știut! Atunci când îți cumperi biletul online vei primi pe mail un voucher de călătorie. Cu acel voucher trebuie să mergi la biroul DirectBus din autogară, iar acolo vei primi biletul propriu zis.

A doua companie care efectuează curse pe ruta Barcelona-Andorra la Vella este ALSA BUS. Biletele sunt ceva mai ieftine, însă nu au foarte multe curse directe.

Călătoria durează cca. 4 ore, autobusele pleacă din Barcelona Nord, iar prețul unui bilet dus e în jur de 25 de euro.

Bine de știut! Dacă vrei să petreci o singură zi în Andorra, ia în considere că o călătorie dus-întors va dura minim 6h30 + 1 oră de așteptat în autogara (este recomandat să ajungem cu 30 de minute înainte de a pleca autobusul).

Excursie de o zi in Andorra

Ce poti vedea în Andorra

Dacă nu mergi special pentru ski, Andorra la Vella e destinația perfectă pentru o excurise de o zi. Noi am plecat din Barcelona la ora 8:15, am ajuns în Andorra la ora 11:30 și am avut la dispoziție 5 ore pentru a explora orașelul. Timpul a fost mai mult decât suficient, chiar dacă vremea nu a ținut cu noi și am fost nevoiți să ne adăpostim prin magazine și cafenele.

În continuare, hai să vedem ce putem vedea în doar 5 ore în Andorra la Vella.

Casa de la Vell

Excursie de o zi in Andorra

Casa de la Vell are o importanță istorică și politică deosibita pentru Andorra la Vella. Aceasta a fost construită în anul 1603 la ordinul familiei Busquet. Cu timpul, casa a suferit câteva modificări, iar până în anul 2011 aceasta a găzduit ședințele guvernului.

Biserica Sant Esteve d Andorra la Vella

Excursie de o zi in Andorra

La câțiva pași de Casa de la Vall, se află o biserică construită în stil Romanic ce datează din secolul al XII lea.

Tobacco Museum

Înainte ca Andorra să devină paradis fiscal și să fie faimoasă pentru stațiunile sale de ski, micul stat din Pirinei se ocupa cu industria tutunului. Din acest motiv, în Andorra la Vella ai posibilitatea de a vizita Tobacco Museum.

Muzeul este amenajat într-o fostă fabrica de tutun, care a funcționat între anii 1909-1957, și prezintă procesul de prelucrare a tutunului.

Biletul de intrare costă 7 euro.

Placa del Poble

Excursie de o zi in Andorra

Placa del Poble oferă una dintre cele mai frumoase priveliști asupra orașului. Această piață este amenajată pe acoperșiul complexului administrativ.

Noblesse du Temps

Excursie de o zi in Andorra

Noblesse du temps este un moment realizat în bronz de către mărețul Salvador Dali. Această sculptură ne transmite că timpul se scurge rapid pe lângă noi, chiar împotriva voinței noastre. Acesta temă se regăsește si in ”Persistența timpului”, cea mai cunoscută capodoperă semnată Salavdor Dali.

Acest monumnet a fost donat guvernului Andorrei de către Enric Sabater, agentul lui Dali în perioada 1968-1982. Noblesse du temps se află în Placa Rotonda.

Străduțele din partea veche a orașului

Andorra la Vella este împărțită în două zone: una mai moderna, plină cu magazine duty free și ideală pentru shopping și o alta mai veche cu străduțe pavate în piatră cubică și case ce sigur au o poveste interesantă în spate. În 5 ore, vei avea timp să vezi ambele fețe ale capitalei.

Excursie de o zi in Andorra
din partea veche a orasului
Excursie de o zi in Andorra
Excursie de o zi in Andorra
Excursie de o zi in Andorra

Costuri

Andorra la Vella nu mi s-a părut un oras scump. Cu alte cuvinte, nu e mai scump decât alte orașe din vestul Europei. Lipsa TVA-ului face din Andorra o destinație perfectă pentru shopping. Mai mult decât atât, am fost de-a dreptul socați când am văzut că benzina și motorina sunt mult mai ieftine decât în țările vecine (1l Diesel = 1,06 euro, în 2019). La capitolul transport, excursia in Andorra ne-a costat 100 euro/2 persoane, iar la capitolul ”alte cheltuieli” includem o masa la Burger King, niste cafea calda care ne-a incalzit sufletele si doi magneti de frigider (aprox. 40 euro). Am fost nevoiti sa ne cumparam haine deoarce ne-a prin ploaia cpmplet nepregatiti, dar Andorra e un paradis atunci cand vine vorba de shopping.

Merită să merg o zi în Andorra?

Cu siguranță! Andorra, la fel ca și surorile ei (Luxembrug, San Marino, Lichtenstein) are un farmec aparte. Acolo, parcă și timpul trece altfel, oamenii sunt mai relaxati, peisajele din jurul Andorrei sunt superbe, iar orasul în sine e numai bun dacă ai nevoie de o gură de aer proaspat (mai ales după ce ai petrecut câteva zile în Barcelona).

Eu te încurajez să îți planifici o excurise de o zi în Andorra. Nu vei regreta!


Citeste si:

Articol similar