Excursie de o zi în Andorra la Vella

Odată cu planficarea călătoriei noastre în Barcelona, am zărit la orizont și posbilitatea de a merge în al 6 lea cel mai mic stat independent din Europa, și anume: Andorra. Ideea ne-a surâs cu atât mai mult atunci când am văzut că putem ajunge foarte ușor din Barcelona. Despre Andorra, pot spune că m-a cucerit și că, in ciuda faptului că am fost destul de sceptică și pe punctul de renunța la această excursie, nu regret deloc că am pierdut o zi în care ne puteam plimba prin Barcelona.

Câteva lucruri interesante despre Andorra

 • E a 6 a cea mai mică țară din Europa și a 16-a din lume, având o suprafață de aprox. 466 km pătrați împărțită de cca. 85.000 de locuitori.
 • Este singurul stat în care catalana este limbă oficială.
 • Este singurul principat din lume guvernat de 2 co-prinicipi, Episcopul de Urgell și Președintele Franței.
 • Andorra nu are propria bancă națională și nu a avut niciodată o monedă proprie. Înainte de euro, Andorra avea ca monedă oficială peseta spaniolă.
 • Deși are Euro, Andorra nu face parte din Uniunea Europeană sau din spațiul Schengen.
 • Andorra la Vella este cea mai înaltă capitală din Europa fiind situată la 1023 m altitudine.
 • Steagul Andorrei seamănă cu cel al Romaniei (aceleași culori).
 • Este destinația perfect pentru shopping, deoarece în Andorra nu se aplică TVA.
 • După speranța de viată, Andorra este a 8 a țară din lume, cetățenii Andorrei trăind în medie 83 ani.
 • Deși nu este o destinație foarte cunoscută în rândul turiștilor, Andorra primește nici mai mult nici mai puțin de 10 mil. de turiști anual.
 • Andorra nu are aeroport și nici armată.

elefant.ro%20

Cum ajungem în Andorra

În Andorra se poate ajunge atât cu mașina cât și cu autobusul. Fiind un stat atât de mic, Andorra nu dispune nici de aeroport, nici de sistem feroviar.

Din Barcelona:

-cu mașina – o călătorie de 2h40 pe o distanță de aprox. 200 km

-cu autobuzul – călătorie durează în medie 3 ore

În cazul în care optezi pentru autobus, e bine să știi că există o grămadă de companii care efectuează curse zilnice între Barcelona și Andorra la Vella. Dintre toate companiile noi îți recomandam andorradirectbus.es deoarece oferă curse directe cam din două în două ore.

Călătoria durează 3h15, autobusele pleacă din Barcelona Sants, iar prețul unui bilet dus variază între 20-30 de euro.

Bine de știut! Atunci când îți cumperi biletul online vei primi pe mail un voucher de călătorie. Cu acel voucher trebuie să mergi la biroul DirectBus din autogară, iar acolo vei primi biletul prorpiu zis.

A doua companie care efectuează curse pe ruta Barcelona-Andorra la Vella este ALSA BUS. Biletele sunt ceva mai ieftine, însă nu au foarte multe curse directe.

Călătoria durează cca. 4 ore, autobusele pleacă din Barcelona Nord, iar prețul unui bilet dus e în jur de 25 de euro.

Bine de știut! Dacă vrei să petreci o singură zi în Andorra, ia în considere că o călătorie dus-întors va dura minim 6h30 + 1 oră de așteptat în autogara (este recomandat să ajungem cu 30 de minute înainte de a pleca autobusul).

Ce putem vizita în Andorra

Dacă nu mergi special pentru sky, Andorra la Vella e destinația perfectă pentru o excurise de o zi. Noi am plecat din Barcelona la ora 8:15, am ajuns în Andorra la ora 11:30 și am avut la dispoziție 5 ore pentru a explora orașelul. Timpul a fost mai mult decât suficient, chiar dacă vremea nu a ținut cu noi și am fost nevoiți să ne adăpostim prin magazine și cafenele.

În continuare, hai să vedem ce putem vedea în doar 5 ore în Andorra la Vella.

Casa de la Vell

Casa de la Vell are o importanță istorică și politică deosibita pentru Andorra la Vella. Aceasta a fost construită în anul 1603 la ordinul familiei Busquet. Cu timpul, casa a suferit câteva modificări, iar până în anul 2011 aceasta a găzduit ședințele guvernului.

Biserica Sant Esteve d Andorra la Vella

La câțiva pași de Casa de la Vall, se află o biserică construită în stil Romanic ce datează din secolul al XII lea.

Tobacco Museum

Înainte ca Andorra să devină paradis fiscal și să fie faimoasă pentru stațiunile sale de sky, micul stat din Pirinei se ocupa cu industria tutunului. Din acest motiv, în Andorra la Vella ai posibilitatea de a vizita Tobacco Museum.

Muzeul este amenajat într-o fostă fabrica de tutun, care a funcționat între anii 1909-1957, și prezintă procesul de prelucrare a tutunului.

Biletul de intrare costă 7 euro.

Placa del Poble

Placa del Poble oferă una dintre cele mai frumoase priveliști asupra orașului. Această piață este amenajată pe acoperșiul complexului administrativ.

Noblesse du Temps

Noblesse du temps este un moment realizat în bronz de către mărețul Salvador Dali. Această sculptură ne transmite că timpul se scurge rapid pe lângă noi, chiar împotriva voinței noastre. Acesta temă se regăsește si in ”Persistența timpului”, cea mai cunoscută capodoperă semnată Salavdor Dali.

Acest monumnet a fost donat guvernului Andorrei de către Enric Sabater, agentul lui Dali în perioada 1968-1982. Noblesse du temps se află în Placa Rotonda.

Străduțele din partea veche a orașului

Andorra la Vella este împărțită în două zone: una mai moderna, plină cu magazine duty free și ideală pentru shopping și o alta mai veche cu străduțe pavate în piatră cubică și case ce sigur au o poveste interesantă în spate. În 5 ore, vei avea timp să vezi ambele fețe ale capitalei.

din partea veche a orasului

Costuri

Andorra la Vella nu mi s-a părut un oras scump. Cu alte cuvinte, nu e mai scump decât alte orașe din vestul Europei. Lipsa TVA-ului face din Andorra o destinație perfectă pentru shopping, Mai mult decât atât, am fost de-a dreptul socați când am văzut că benzina și motorina sunt mult mai ieftine decât în țările vecine (1l Diesel = 1,06 euro).

Merită să merg o zi în Andorra?

Cu siguranță! Andorra, la fel ca și surorile ei (Luxembrug, San Marino, Lichtenstein) are un farmec aparte. Acolo, parcă și timpul trece altfel, oamenii sunt mai relaxati, peisajele din jurul Andorrei sunt superbe, iar orasul în sine e numai bun dacă ai nevoie de o gură de aer proaspat (mai ales după ce ai petrecut câteva zile în Barcelona).

Eu te încurajez să îți planifici o excurise de o zi în Andorra. Nu vei regreta!

Îndrăznește să călătorești!

Întrebarea zilei: Ce alte microstate din Europa ai vizitat?

***

Ultimul articol publicat:


elefant.ro%20

Comments

  1. Post
   Author
   Georgiana

   Eu zic ca e de vazut, iar daca iti poti rupe o zi doar pentru Andorra, cu atat mai bine. Eu am ramas placut impresionata de acesta „mini-tara”.

   Calatorie frumoasa sa ai!😘

 1. Almona

  Mi se pare excelent că poți ajunge cu autobuzul în Andorra. Îmi place foarte mult când ajung într-un loc să fac un mic ocol prin împrejurimi. Barcelona -Andorra chiar e o combinație frumoasă.

 2. Camelia

  Deci articolele tale sunt super informative, descrii locuri necunoscute! Destinatii de care nu stiam sau poate ca nu ma gandeam vreodata sa o/le vizitez!

 3. Camelia

  Deci un articol informativ ca de fiecare data! Cu fiecare articol ma faci sa vreau sa calatoresc mai des si sa vizitez multe locatii, printre care si Andora! Pare asa un orasel/satuc linistit numai bun pentru a te relaxa!

 4. cudrag.cristina

  Casa de la Vell arata tare frumos incadrata in peisaj, iar faptul ca este asa la inaltime situata, toate pozele au un acel ceva aparte. Ca de obicei, o placere sa iti vad pozele si sa iti citesc articolele 🙂

 5. Pingback: Barcelona – soare, valuri și arhitectură (scurt ghid de călătorie) – BORN to TRAVEL

 6. Pingback: Cum putem călători mai mult și mai ieftin – BORN to TRAVEL

  1. Post
   Author
 7. Oana M

  Hei, ce destinatie faina! Nu am ajuns acolo încă, dar vreau sa o bifez pe harta de călătorii. Am fost în alte două state mici însă, Vatican și Monaco. 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *