De-a lungul timpului, am observat că există foarte mulți oameni sceptici în privința AIRBNB-ului. Unii susțin că nu ar fi de încredere, iar alții preferă comoditatea unui hotel, etc. Personal, cred ca e Airbnb iti ofera o experienta mai autentica și te ajute sa calatoresti cu un buget mai mic. Insa, si noi am avut doza noasta de scepticism, iar cand am rezervat prima cazare prin Airbnb, am avut un bagaj de emotii si frici in spate. Pana la urma, am avut parte de o prima expeirenta placuta, ceea ce ne-a facut ca in ultimii ani sa apelam cu incredere la Airbnb ori de cate ori e nevoie. De aceea, m-am gandit sa scriu un articol in care sa va povestesc experientele noastre cu Airbnb si sa va oferi niste pareri si niste recomandari.
Prima noastra experienta cu Airbnb
Iti spuneam ca am fost tare sceptici în privința acestui site, iar de cele mai multe ori nu l-am luat în calcul pentru că: 1) mi se pare ciudat să dorm la cineva necunoscut acasa și 2) exista riscul sa luam o țeapă de zile mari și rămânem pe stradă.
Dar nevoie te impinge de la spate si te face sa uiti de toate scenariile negre demne de filme cu crime si criminali si tot nevoie e cea care iti poate deschide noi orizonturi. Asa scum spuneam, pana in primava lui 2018 nu am luat in considerare sa cautam cazari pe Airbnb, desi stiam de acest site, insa planificandu-ne calatoria in SUA, ne-am lovit de ceea ce oamenii care calatorisera in SUA ne spuneau destul de des: ”hoteluri scumpe”.
Văzând, dupa lungi cautari, că nu avem nicio șansă să dorim la un hotel decent fără să cheltuim o groază de bani, am început să căutăm pe Airbnb. Am căutat și am căutat până când a găsit un apartament care avea o camera de închiriat la un pret rezonabil. Apartamentul era situat în Harlem, lucru care m-a îngrozit inițial, iar prețul pentru patru nopți de cazare a fost de aprox. 300 de euro. Nu am avut conditii de hotel, dar a fost curățenie, liniște și răcoare.
Stai așa! Am zis Harlem? Da, am stat chiar în mijlocul Harlemului și îți spun că nu m-am simțit deloc în pericol, ba din contră, mi-a plăcut tare mult zona. Am citit destul de des ca Harelmul ar avea o reputație destul de proastă, precum cartierul Bronx, dar nu e nicidecum o zonă urâtă sau într-atât de periculoasă (cel puțin acolo unde am stat noi), iar oamenii sunt prietenoși și zâmbăreți.
In cele 16 zile pe care le-am petecut hoinarind prin SUA, am dormit 14 zile in Airbnbs si doua npoti intr-un hotel. Am inchiriat atat apartamente intregi (In Miami), dotate cu bucataire si baie privata, cat si apartamente pe care le-am impartit cu alti chirasi sau chiar cu propietarii.
Airbnb in SUA – cea mai buna si convenabila varianta pentru cazare
Cand vine vorba de cazare in SUA, in general cea mai convenabila varianta e Airbnb. E drept ca exista perioade in care hotelruile au preturi foarte bune (am rezervat de Black Firday si am avut reduceri semnificative la hoteluri din Vegas si Orlando), insa acestea sunt doar exceptii. In schimb, airbnb are o gama variata de cazari in toate orasele din SUA, si preturi pentru fiecare buzunar. In general, atunci cand rezervam cazarile prin Airbnb, bugetul nostru este de 30-50 euro/apartament.
Spre exemplu, în Miami am închiriat această camera, pentru care am plătit 150 euro/3 nopți/2 persoane. Iar în Los Angeles am stat 8 nopți în acest apartament frumos din Montebello.
Citeste si: Buget pentru o vacanta in SUA
De ce Airbnb? Cât de sigur e? Cum funcționează?
De ce să apelzi la Airbnb?
Principalul motiv îl reprezintă prețul. În mod evident o cameră sau un apartament întreg te vor costa muult mai puțin decât un hotel, fapt care ar putea să îți reducă bugetul de călătorie cu câteva procente bune.
În al doilea rând, poți găsi apartamente foarte draguțe și la prețuri decente chiar în centrul orașului.
Iar nu in ultimul rand, poti avea parte de o experienta mai autentica, stand impreuna cu localnicii, ascultandu-le recoamdarile si povestile.
Cât de sigur este?
Din punctul meu de vedere Airbnb este foarte sigur. Proprietarii sunt verificați, clienții lasă review-uri la care ai acces înainte să rezervi, iar plata se face prin intermediul site-ului. Am stat cu Airbnb în diverse orașe, atât din America cât și din Europa sau Asia și pot spune că am avut parte atât intimitate cât și siguranță.
Cum funcționează?
La fel ca pe oricare alt site de rezervări, intorduci datele necesare, selectezi tipul proprietății (shared room, privat room sau entire apartment) și îți alegi unitatea de cazare ce corespunde nevoilor tale. Există situații în care trebuie să contactezi gazda, să o anunți că ești interesat/ă să închiriezi camera/apartamentul, iar aceasta îți confirmă, sau nu, rezervarea. Mai exista si cazari mai speciale, vile luxoase sau chiar posibilitatea de glamping (noi gasisem o astfel de cazare in Islanda)
Cum plătim?
În momentul rezervării ești nevoit sa alegi o modalitate de plată. Fie alegi să plătești doar jumătate din suma, fie toată valoarea rezervării.
Odată ce rezervarea a fost confirmată vei primi adresa exactă a locuinței (inițial, vei avea doar zona în care se află), iar înainte de ziua check-in-ului gazda te va contacta pentru a stabili toate detaliile.
Avantaje și dezavantaje
Hai să vedem ce avantaje sau dezavantaje există atunci când rezervi cu Airbnb:
Avantaje:
- prețul – acesta este mult mai mic față de ceea ce vei găsi la un hotel (există si excepții)
- poți găsi apartamente chiar draguțe și unice (în case victoriene, căsuțe de lemn la munte, etc)
- stai printre localnici
Dezavantaje:
- nu ai facilitățiile unui hotel (transfer aeroport, all inclusive, mic dejun, etc)
Câteva sfaturi bazate pe experiența proprie:
- Înarmează-te cu răbdare atunci când vrei să îți cauți cazarea prin Airbnb. Citește cu atenție descrierea apartamentului, politicile acestuia și profilul proprietarului. Apoi citește review-urile, analizează cât decât poziția locuinței și verifică ce taxe trebuie să plătești pe lângă prețul camerei (în unele situații, propietarii mai adaugă și taxe de curățenie sub forma unor 10-15 euro).
- Înceraca să te orientezi spre ”superhost”.
- Îți recomand să te uiți de pe laptop, deoarece în partea drepta a a ecranului vei avea și harta orașului. În acest fel te poți orienta mai bine.
- Dacă se aproprie ziua check-in-ului, iar gazda nu te contactat, îți recomand să îi scrii tu, fie pe numarul personal de telefon, fie pe site.
- Fii respectuos și nu distruge camera deoarece și proprietarul îți va lăsa un review la finalul șederii tale.
Dacă vrei sa afli mai multe despre Airbnb, vizionează videoul celor de la ALUX!
Experiențele noastre cu Airbnb (pareri si recomandari)
Am rezervat cazari pe Airbnb in SUA, Germania, Portugalia, Finlanda, Grecia, Singapore, Republica Moldova, Mexic, Cuba, Vitenam, Cambodgia, Arabia Saudita, Canada, Italia si Cehia, iar de fiecare data am avut parte de experiente placute. Pentru cei care calatoresc cu un buget mediu, asa cum facem noi, Airbnb e varianta ideala. Noi am testat aceasta aplicatie si de aceea ne premitem sa o recomandam mai departe (nu, acesta nu este un articol sponsorizat). Sper ca articolul nostru iti este de folos!
Si eu tot Airbnb aleg sa folosesc cand calatoresc in Sua. Gasesti apartamente foarte frumoase la preturi foarte bune!
Asa este!
Am folosit Airbnb in Germania si a fost super! Am gasit exact un loc exact asa cum ne trebuai si era si la 5 pasi de service :))
Si noi am avut un mini apartament in Bremen, la vreo 5 minute de mers pe jos fata de centrul orasului. A fost exact ceea ce aveam nevoie!
Avantajul AirBnB este faptul ca unde stai are o atmosfera mai calda comparativ cu cea a unui hotel. Am vazut ca sunt camere pe acest site care au micul dejun inclus. In Franta am vazut niste camere ce m-au lasat cu gura cascata.
Asa este! Si noi am gasit o gramada de apartamente sau case de vacanta absoult superbe!
Iubesc articolele tale! Mereu adun o sumedenie de informatii utile. Iti multumesc!💛
Eu iti multumesc ca le citesti :*
foarte bune informatii, folositoare, o sa imi fac si eu cont desi in afara tarii am fost numai pe la prieteni si cand nu am fost nu am facut eu rezervarile, la Genova de exemplu am stat intr-un mic apartament excelent!
Până acum nu am abordat ideea deși am încercat de multe ori.
Aceleași temeri însă m-au făcut să renunț și să mă orientez către alte soluții.
Prin Europa pun ți serviciul de curățenie, mi se pare chiar destul de mult, plus o garanție de 100-200 euro.
Articolul tău este foarte explicit și bine benit!
Pana acum nu ne-a fost solicitata o garantie, nici in Europa, nici in SUA. Exista apartamente care nu cer taxa de curatenie sau altele care cer exagerat demult. Important e sa te uiti atent la aceste taxe, ca sa nu ajungi in situatia in care pretul se dubleaza.
Mi se pare o varianta demna de luat in calcul. Avantajele sunt mai multe decat dezavantajele, din punctul meu de vedere.
Si eu sunt de aceeasi parere! E de luat in calcul, mai ales in destinatiile ceva mai costisitoare.
Nu am folosit niciodată Airbnb, dar cred că o voi face, ai prezentat câteva avantaje, demne de luat în considerare.
Am folosit si eu anul trecut Airbnb pentru Tenerife. Am fost foarte multumita, dar luind ori apartament ori casa preturile nu au fost mai ieftine ca la hotel insa am avut niste priveslisti si liniste pe care la hotel nu intotdeuna le ai.
Recunosc, eu nu as avea curajul asta! Poate din cauza ca am vazut prea mult Criminal Minds 😀
O experienta cu adevarat frumoasa. Nu am apelat la serviciile lor pana acum. Am zis ca incerc AirBnb in prima mea vacanta afara sa vad cum este. Tu ai avut parte de tratamente si locatii bune
Foarte ajutătoare experiența ta! 😘 Nu am folosit niciodată Airbnb, dar pe viitor este o soluție ajutătoare.
Ce sa zic sutn putin invidioasa :)) dar imi trece . Nu am fost in Sua si nici nu cred ca in aceasta viata voi ajunge 🙂
Felicitari pentru articol!
Am o mica intrebare (urmeaza sa vizitez NY luna viitoare), iar din ce stiu sunt ceva probleme cu AirBnb acolo. Ai pus adresa de airbnb sau generic New York in formularul 6059B? Daca ai completat adresa, ai avut ceva problema cu asta la vama?
Multumesc anticipat!
In forumarul pentru vama am pus adresa de la apartament, exact asa cum am primit-o. Cei de la vama nu s-au legat de ea si nici nu ne-au cerut informatii despre locul in care urma sa stam.
Nu stiu exact ce probleme sunt cu Airbnb in SUA, dar nu cred ca va va incurca cu ceva. Oricum, din cate stiu, trebuie sa pui o adresa completa, nu doar New York, New York la modul general.
Calatorie frumoasa prin „The Big Apple”!
Mersi mult pentru raspuns! 🙂
[…] Experiențele noastre cu Airbnb în SUA […]
[…] baza experiențelor noasre, îți recomandăm să închiriezi o cameră/un apartament pe Airbnb. De ce? E mult mai ieftin și ai posibilitatea de a sta chiar în zona centrală. Cu siguranță, […]
[…] weekend ne-am facut bagajelul, ne-am închiriat un Airbnb super draguț pe care vi-l si recomandăm și am pornit spre Interlaken, având un singur plan în […]
[…] Experiențele noastre cu Airbnb în SUA […]
Salut, numai ce mi-am luat o teapa de la Airbnb.
Gazda mi-a anulat rezervarea la Paris cu 2 zile înainte de vacanta iar Airbnb mi-a dat o compensație de 127 de lei 🙂 La relații clienți au tot felul de dubioși care vorbesc o pseudo-engleza. Nu recomand nimănui, e loterie!
Imi pare rău că ai avut parte de o experiență neplăcută! Noi am folosit Airbnb de zeci și zeci ori, în America, Europa și Asia, iar de fiecare data a fost ok. E important sa alegi gazde ok (verificate), sa aibă reviews bune.
Airbnb nu e o teapa (și nu, nu sunt plătită de Airbnb ca sa zic asta), dar ca peste tot, mai exista și excepții. Eu știam, în teorie, ca Airbnb te ajuta dacă proprietarul anulează sau daca apartamentul nu este la fel ca în descriere.
Sper totuși ca Airbnb sa te ajute cumva, sa recuperezi banii pierduți.