Ghid de călătorie pentru o vacanță pe cont propriu în Egipt

”Mergeți în Egipt pe cont propriu?”, aceasta e întrebarea pe care am auzit-o destul de des înainte să plecăm. Și da! Am petrecut o săptămână în Egipt, ne-am organizat singuri călătoria în Cairo, am vizitat piramidele, am stat într-un resort de cinci stele din Hurghada, am călătorit împreună cu localnicii, ne-am rătăcit prin piețele lor și ne-am întors acasă teferi și nevătămați. Iar astăzi am de gând să împart cu tine experiența noastră și să îți ofer un ghid de călătorie complet, care te va ajuta să îți planifici vacanța în Egipt pe cont propriu.

Așadar, în acest articol vei găsi următoarele informații:

 1. Cum ajungem în Egipt?
 2. Formalități de intrare în țară – viză, taxe pentru viză, control vamal.
 3. Aspecte financiare – de unde scoatem bani; USD vs. EGP
 4. Cât de safe e să călătorești singur prin Egipt
 5. Cazare în Egipt – recomandari pentru Hurghada și Cairo
 6. Cum călătorim în Egipt – taxi, Uber și autobuze
 7. Cum ajungem din Hurghada în Cairo

Am plecat în Egipt pe cont propriu! – ghid de călătorie pentru o săptămână în Egipt


Cum ajungem în Egipt?

Mai cochetasem și înainte cu ideea de a ajunge în Egipt, dar ne opream din căutări atunci când vedeam că nicio variantă de transport până în Cairo sau Hurghada nu era l-a îndemână pentru noi. Din start eliminam varianta de charter sau agenție deoarece nu ne doream să plătim servicii de care nu urma să beneficiem, mai apoi varianta de a ajunge în Cairo prin intermediul EgyptAir era destul de costisitoare, iar celelalte variante rămase implicau atât costuri mari, cât și escale prin Istanbul sau Frankfurt. Absolut nicio variantă nu era pe gustul sau buzunarul nostru. Asta până când am descoperit, din pură întâmplare, că EasyJet – operator aerian lowcost – are curse directe din Basel și Milano Malpensa spre Hurghada. Ne-a luat mai puțin de cinci minute să ne gândim și să cumpărăm două bilete de avion pentru Hurghada, pentru ianuarie 2021. La acea vreme, cred că era mai 2020, nu aveam certitudinea că vom ajunge în Egipt, dar avuseum experiențe plăcute cu EasyJet. Știam că, în cazul în care zborul va fi anulat, vom primi banii înapoi destul de repede. În plus, biletele au avut și un super preț: 45 euro/persoană/zbor dus-întors pe ruta Basel – Hurghada.

EasyJet are curse directe spre Hurghada din mai multe orașe: Londra, Berlin, Manchester, Milano Malpensa, Napoli, Basel și Geneva.

Din păcate, în afară de zborurile tip charter, din Romania nu există curse directe spre Hurghada. Am auzit ca Animawings ar avea curse spre Hurghada și Sham el Sheik, dar cred că și acelea sunt tip charter. În schimb, Tarom are câteva zboruri directe pe ruta București-Cairo, iar prețurile pornesc de la 150 euro/zbor dus-întors.

Hurghada vazută din avion

Formalități de intrare în țară – viză, taxe pentru viză, control vamal.

Februarie 2021 – În situația actuală (februarie 2021), intrarea în Egipt presupune completarea unui formular (PLF), care îți va fi verificat de îndată ce aterizezi pe aeroportul din Hurghada. De asemenea, pentru a intra în țară, pasagerii trebuie să prezinte un test PCR negativ realizat cu max. 72 ore înainte sau, în cazul în care nu au acest test, aceștia sunt duși într-o sală de așteptare pentru testare (mai multe informații despre acest subiect gasești în articolul de mai jos).

Am făcut 2 teste PCR în Egipt – proceduri, costuri și rezultate

Nu cred că mai este nevoie să menționez faptul că pentru a intra în Egipt ai nevoie de pașaport valabil.

De asemenea, viza pentru Egipt este de tipul on-arrival, iar taxa pentru viză este de 25 USD pentru toți cei care aterizează în Cairo. Cei care aterizează în Hurghada și Sharm el Sheik sunt scutiți de la plata acestei taxe!

Înainte de a ajunge la controlul vamal, trebuie să completezi un formular cu câteva date din pașaport și cu adresa la care vei sta în Egipt. Formularul e o bucată de carton pe care cred că o găsești undeva prin sala de așteptare, chiar înainte de a ajunge la vameș. Noi nu am găsit-o, dar cel de la vama ne-a dat formularul, l-am completat, iar mai apoi ne-a pus ștampila pe pașaport. Nimic sofisticat, nimic complicat!

Înainte de a ieși din aeroport, vei trece printr-un control de bagaje. Însă, să nu te grăbești să ieși! În sala în care are loc acest control, se mai găsesc 2 bancomate extrem de bine ascunse. Dacă vrei să scoți lire egiptene, acolo vei găsi un bancomat al băncii Misr și un alt bancomat Euronet (de evitat”!).

Aspecte financiare – de unde scoatem bani; USD vs. EGP

Moneda oficială este lira egipteana EGP, iar 100 EGP sunt echivalentul a 26 RON sau 6,30 USD.

O întrebare pe care am întâlnit-o destul de des a fost legată de monedă – ”În ce monedă ar fi mai bine să plătim?” Ca întotdeauna, răspunsul meu ar fi: MONEDA LOCALĂ. Însă, cel mai bine e să alegi modalitatea de plată în funcție de ceea ce trebuie să plătești. Dacă trebuie să plătești o excursie organizată de o agenție, atunci ar fi mai bine să plătești în dolari americani sau în euro. Majoritatea prețurilor sunt făcute în USD sau EUR, nu are sens să pierzi bani cu o conversie care nu va fi în favoarea ta. În schimb, dacă mergi la piață sau la un magazin local, dacă cumperi suveniruri, dacă intri la piramide sau dacă mănâci la restaurant, atunci e bine să ai lire egiptene. Exceptând, excursia din deșert, noi am plătit excluisv în lire egiptene.

Pentru a avea lire egiptene, am apelat la bancomatul bancii Misr din aeroport. Dacă ai de gând să scoți bani de la bancomat, îți recomand să cauți banci, sau cu alte cuvinte: să eviți bancomtele dubioase, dar si pe cele de la Euronet. In plus, de la un bancomat poți scoate maxim 2000 EGP.

Plata cu cardul este posibilă în unele restaurante, la Grand Aquarium Hurghada, în sediile GoBus și în centrele comerciale (Hurghada City, Mall of Arabia, etc)

Cairo – o parte din piața Tahrir
Hurghada
Pregatiți pentru o aventură în deșert.

Cât de safe e să călătorești singur prin Egipt

Am observat că unul dintre motivele pentru care majoritatea oamenilor preferă tururile oragnizate de către o agenție de turism este legat de siguranță. Primăvara arabă, dar și faptul că Egipt nu se află în ”lumea occidentală”, așa cum le place europenilor să spună, au dus la apariția unor prejudecăți legate de siguranța pe care oamenii o au, sau nu, în această țară. Probabil, cei mai mulți oameni își imagineaza că pe străzile din Egipt există violență, că turiștii sunt atacați fizic sau că o să tragă cineva cu pistolul în ei. Ei bine, poate locurile acestea există cu adevărat, însă, în zonele turistice și aglomerate, nici măcar o secundă nu ne-am simțit în pericol. În multe locuri am fost singurii turiști, fie că era noapte, fie ca era zi. E adevărat că unii oameni se bagă în seamă cu tine, că alți oameni arată mai dubios, că taxiurile te vânează, iar barbații tind să se uite mai insistent la turiste, DAR nici măcar o secundă nu am simțit că viața mea ar fi un pericol.

Atunci cand te prinde orea 1:00 pe strazile din Hurghada
Cel mai bun suc de tressiez de zahar pe care l-am baut vreodata. Un paar de suc proaspat costa 5 EGP (0.30 USD)
Pierduți intr-o piața din Cairo. Aici cred ca am fost singurii turisti 😀
Giza

Totuși, pentru a nu avea evenimente nefericite e bine să fii precaut. Nu ține portofelul și telefonul la vedere, nu vrei să rămâi fără carduri, fără acte, fără bani. Un alt lucru pe care poți să îl faci e să ții mereu niște bănuți în buzunar. Dacă ai de gând să cumperi o sticlă de apă sau guava de la piața, e mai bine să nu scoți tot portofelul din buzunar. Dacă călătoreși pe cont propriu, trebuie să ai grijă la toți oamenii care se vor da mari ghizi sau care îți vor oferi ajutor for free (in Egipt nimic NU e FREE). Încearcă sa nu fii nici ”turistul paranoia”, dar nici cel naiv.

Am călătorit singuri din Hurghada în Cairo, cu autobusul de localnicii. Și nu am pățit nimic, ba chair am dormit aproape tot drumul, fără să avem vreo grija. Agențiile – sper să nu atac pe cineva cu această părere – tind să vânda această imagine a Egiptului periculos pentru turșiti, pentru a-i convinge pe oameni că e periculos să te duci la piramide singur sau să călătorești cu trenul de noapte de la Aswan la Cairo. Și noi am auzit povestea asta, dar am auzit și mărturiile oamenilor care au vizitat aceste locuri pe cont propriu, iar cel mai bun exemplu în acest sens este Angela de la Angela călătorește.

Egipt s-a schimbat mult în ultimii ani, de la Revoluție încoace, și probabil acum e la fel de periculos ca multe alte locuri din Europa. Dacă cineva vrea să îți dea în cap, sunt la fel de multe șanse să o facă și pe o stradă din Paris, și pe una din Cairo; dacă ții portofelul la vedere, sunt la fel de multe șanse să rămâi fără el și în Giza, dar și în Barcelona. Atâta timp cât rămâi în zonale circulate, centrale și turistice, si vei fi precaut, vei fi cât de cât în sigranță.

Nu e nimic rău în a merge cu tururi organizate, dacă crezi că e cea mai bună variantă pentru tine!

Cazare în Egipt – recomandări pentru Hurgada și Cairo

Sea Star Beau Rivage Hurghada

HURGHADA – Atunci când ne-am planificat călătoria în Egipt, ne-am împărțit timpul în așa fel încât să petrecem 5 din cele 7 nopți într-un resort liniștit de la Marea Roșie. În acest fel, ne-am asigurat că nu ne vom încărca programul prea tare și că vom avea o balanță perfectă între explorare și relaxare. Iar când vine vorba de resort-uri, Hurghada (împreuna cu ale ei împrejurimi) e un paradis! Din El Gouna și până în golful Makadi, de-a lungul Mării Roșii, există atât de multe resorturi și hoteluri de cinci stele încât e aproape imposibil să nu găsești ceva pe gusul și buzunarul tău.

În funcție de ceea ce îți dorești să faci, poți alege între patru regiuni Makadi Bay, El Gouna, Sahl Hasheesh și Hurghada. Dacă vrei să fii aproape de oraș sau de stația de autobus GoBus, atunci te îndemn să alegi un hotel din Hurghada – noi am ales Sea Star Beau Rivage*****. Dacă nu ai plan să ieși prea mult din resort, atunci te poți uita la hotelurile din Makadi Bay și Sahl Hasheesh. Însă, trebuie să iei în considerare faptul că aceste zone sunt la câțiva zeci de km de Hurghada și că vei cheltui destul de mulți bani pe transport, în cazual în care vei călători pe cont propriu.

Noi am stat timp de 5 nopți la Sea Star Beau Rivage ***** . Dacă vrei să citești un review complet al acestui hotel, click pe linkul de mai jos.

Sea Star Beau Rivage***** Hurghada (REVIEW)


Profită acum de oferte!

Booking.com

CAIRO – Deși cea mai căutată variantă de a vizita piramdiele e cu un tur organizat, într-o excursie de o zi, noi vă recomandăm să vă acordați 2-3 zile pentru explorarea orașului. Ceea ce veți trăi în Cairo, nu veți mai trăi în niciun alt oraș. Și cumva, timpul petrecut în Cairo va fi o experiență unică, genul de experiență pe care o veți povesti nepoților.

Dacă alegeți să rămâneți în Cairo peste noapte, recomandarea mea e să rezervați o camera cu view la piramide. În Giza hotelurile cu view la piramdie se găsesc la fel de ușor ca ciupercile după ploaie, iar indiferent că vei opta ventru un Marriot sau pentru un hotel mai modest, priveliștea te vă lăsa fără cuvinte. De altfel, cea mai frumoasă amintire a mea e de la Nine View Pyramids Hotel, atunci cand m-am trezit cu această priveliste. A fost ireal de frumos, chiar emoționant.

Privelistea pe care am avut-o de la Nine Pyramids View HotelPe lângă noaptea petrecută în Giza, am mai stat o noapte la Steigenberger Hotel El Tahrir Cairo****, unde am plătit 55 euro/cameră dublă.

Cairo
Cairo
Cairo

Cum călătorim în Egipt – taxi, Uber și autobuse

Cea mai bună metodă de transport în oraș e UBER! Acesta funcționează la fel de bine ca în Europa, e super-super IEFTIN și în același timp e o modalitate mai sigură de transport. Noi am folosit exclusiv UBER atât în Cairo, cât și în Hurghada, iar pentru 30 km, distanța maximă parcursă de noi, am plătit 97 EGP (5 euro). Atâta timp cât ai acces la internet – recomand să cumperi o cartelă de internt din aeroport – poți chema Uber oricând, oriunde.

UBER – ieftin, sigur și fără negociat!

Taxi e cea de-a doua variantă de transport, însă mi se pare ca e și cea mai complicată. În primul rând, taximetriștii vânează turiști, mai exact vânează portofelele turiștilor. Dacă o cursă de UBER te va costa 20 EGP, probabil taximetristul îți va cere 100 EGP, iar dacă pornește ceasul, cel mai probabil te va plimba prin tot orașul. În articolul în care am vorbit despre egipteni v-am povestit cât de jos se coboară unii oameni doar ca să câștige 2-3 euro. Nu trebuie să vă bazație pe bună credință sau bun simț atunci când un șofer de taxi vă abordează.

Dacă totuși nu aveți acces la UBER, ceea ce ar fi mare păcat, și trebuie să folosiți taxi, vă rog să țineți cont de două lucruri: 1) dacă insistă prea mult să vă urcați în taxi, e mai bine să evitați; 2) stabiliți destinația, negociați, cereți confirmarea ca a înțeles atât destianția, cât și suma pe care i-o oferiți și fiți fermi în cazul în care vă va cere mai mulți bani.

Pentru transportul între orașe puteți opta pentru varianta clasică – tren sau autobus – sau pentru varianta turistică – tur privat cu șofer-ghid. Noi ne-am folosit doar de autobus pentru că timpul nu ne-a permis să mai explorăm și alte locuri, însă știu de la Angela că există un tren care leagă Aswan de Cairo și care face cca. 15 ore.

Cu trenul prin Egipt. 14 ore cu Express-ul de noapte de la Cairo la Aswan by Angela Călătorește

Cei mai curajoși pot închiria o mașină, însă, vazând traficul din cele două mari orașe ale țării, eu nu v-aș recomanda. Pur și simple, nu cred că europenii pot face față stilului inconfundabil de condus al egiptenilor.

Cum ajungem din Hurghada în Cairo

Pentru drumul Cairo-Hurghada am pus în balanță toate variantele pe care le aveam la dispoziție. Am luat în considere ideea unui tur privat pentru o excurise de 2 zile în Cairo, dar prețul cerut de agentie era imens – 400 euro – cam 50% din cat ne-a costat toata vacanța. Pe de o parte în acei bani aveam inclus hotelul, intrarile la piramide și la muzeu, mâncarea și transport, dar nu era ceea ce ne doream noi. Lăsând la o parte prețul, știam că nu vom avea posibilitatea să facem lucrurile în stilul nostru, că nu ne vom putea alege hotelul sau restaurantul, toate aceste lucruri ne-au făcut să spune un mare NU acestei variante.

Mai apoi, ne-a trecut prin cap să închiriem o mașină. Bine că ne-a trecut repede!

În final, am hotărât să mergem cu autobusul. GoBus e o companie de autobuse ce leagă cele mai importante orașe din Egipt. Între Cairo și Hurghada (și invers) sunt cel puțin 10 curse pe zi, iar distanța poate fi parcursă în 5-8 ore. Astfel că, imediat ce am ieșit din izolare, am mers să ne luam biletele spre Cairo. Cel mai mare avantaj e că sediul GOBUS din Hurghada e deschis 24/7, iar noi după ce ne-am dat seama că nu putem cumpara biletele online, am fugit la sediu. Era 22:30, iar autobusl pleca la ore 3:00. Pentru cursa de noapte am luat bilete la clasa elite. Aveam în plan să dormim tot drumul și aveam nevoie de scaune confortabile ca să putem face asta. Pentru călătoria Hurghada-Cairo am plătit 400 EGP/persoană (20 euro)

Scaunele au fost foarte confortabile, am avut o tabletă cu filme și muzică, am primit și ceva de mâncare (doar apa putea fi consumată) și, teoretic, trebuia să avem WIFI. Din păcate, tind să cred că nu a meritat să plătim cu 170 EGP în plus/persoană.

Clasa ”Elite” – GoBus

La întoarcere, am luat un bilet standard (235 EGP) și pentru că am călătorit ziua, am făcut același drum în 8 ore. Pe timp de zi, autobusul face o pauză de 30-40 minute într-o parcare și oprește în doua stații – in Cairo și in El Gouna. Mai apoi, chiar înainte de intrarea în Hurghada, am fost opriți de poliție. Acolo am mai pierdut 30-40 minute până când au verificat buletinele tuturor localncilor din autobus. Am înțeles că este o măsură standard pentru a proteja Hurghada.

În concluzie, dacă călătoriți pe cont propriu în Egipt și vreți să ajungeți ieftin și în siguranță din Hurghada în Cairo, atunci GoBus e exact ceea ce ai nevoie.

Verifică tarifele și utile.


Am plecat în Egipt pe cont propriu! – ghid de călătorie pentru o săptămână în Egipt (partea 1)


Aceasta a fost prima parte a ghidului (practic) de călătorie pentru o vacanța de o săptămână în Egipt. Zilele următoare va urma și partea a doua în care vom discuta despre tot ceea ce poți face în Hurghada și Cairo, despre vizita noastră la piramidele din Giza și despre partea mea preferată a oricări călătorii – gastronomia. Mai mult decât atât, o să discutam și despre bugetul de călătorie pentru Egipt și despre excursia plină de aventură si usor dezamagitoare din deșert. Până data viitoare te invit să citești ultimele articole pe care le-am scris pe blog, să ne dai un follow pe Instagram și un like pe pagina de Facebook. Ne revedem curând!

Articole recomandate

5 comentarii

 1. […] spuneam în artciolul Ghid de călătorie pentru o vacanță pe cont propriu în Egipt (partea 1) că pentru drumul Cairo-Hurghada am pus în balanță toate variantele pe care le aveam la […]

 2. […] să citești și articolul în care am povestim despre cum ne-am organizat această călătorie Ghid de călătorie pentru o vacanță pe cont propriu în Egipt (partea 1). dar și despre cum am vizitat piramidele din Giza pe cont […]

 3. Este vreun vaccin obligatoriu pentru a intra in tara?
  Si aici nu ma refer la cel de covid, ci cel de febra galbena sau altele.

  1. Nu cred ca este nevoie de vreun vaccin. Cel puțin noua nu ni s-a cerut nimic în plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *