Creta, Grecia

 Nu știm dacă sunt de vină plajele spectaculoasele sau istoria fascinantă, bucătăria grecească pe care o adorăm sau orașele atât de fotogenice și pline de viață, dar Grecia a reușit să ne (re)cucerească, pe noi cei care credeam că vacanțele pe insulele grecești sunt un pic overrated. De fapt, adevărul e că mereu ne-am ținut departe de Grecia și că la început nu făceam o prioritate din a vizita vreo insula grecească. Și e drept că desktop-ul meu a trăit mult timp cu un wallpaper din Santorini, dar primul loc pe care ne-am dorit să îl vedem în a fost Atena. În Atena ne-am simțit extraordinar de bine, motiv pentru care doi ani mai traziu ne-a surâs ideea de a merge în Santorini. Am fost pentru prima dată pe o insula grecească și ne-am îndrăgostit atât de tare încât, la o pauză de portokalopita, am făcut o listă cu insulele din Grecia pe care trebuie sa le e vedem în această viață. Prima dintre ele fiind cea mai mare insula din arhipeleag, pe numele ei ”Creta”. Și uite cum doi oameni care nu aveau în plan să viziteze Republica Elenă ajung în Creta, se plimbă când prin Chania, când prin Heraklion, bucurându-se de tot ce le oferă insula: plaje cu nisip fin, de mâncare bună și de soare. Am petrecut patru zile pe insula, iar exact așa cum facem de fiecare dată, ne-am planificat vacanța pe cont propriu, am adunat toate informațiile în jurnalul meu virtual, iar acum le-am așezat într-un Ghid de calatorie pentru Creta, care va cuprinde un itinerariu scurt, recomandări de restaurante și sfaturi în ceea ce privește transportul spre și în Creta.


Citeste si:


Ghid de calatorie pentru Creta – transport, cazare si itinerariu

Atunci când planificăm călătorii în destinații estivale, încercăm pe cât posibil să mergem cu câteva săptămâni înainte sau după începerea sezounului. În acest fel, ne asigurăm că nu vom fi călcați în picioare de grupurile de turiști, că plajele vor fi mai goale, experiența mai autentică și prețurile mai mici. Pe acest principiu ne-am planificat mini-vacanța în Creta la mijlocul lunii mai. Am stat 4 zile pe insulă și am încercat să îmbinăm relaxarea cu explorarea.

Creta e cea mai mare insula din Grecia, iar așa cum ne spunea un localnic, ai nevoie de o luna pentru a explora încet fiecare colțișor al insulei. Astfel, după multe cercetări, am ales să ne închiriem o mașină și să ne bucurăm de partea de nord a insulei atât cât s-a putut în doar patru zile. Probabail, dacă aș planifica din nou aceatsa vacanță, aș mai aduagă câteva zile, că să avem timp suficient pentru a vizita și partea de est a insulei, orașul Rethimnon sau Agios Nikolas. Dar dacă vrei o escapadă și nu o vacanță de vară propriu-zisă, patru zile in Creta pot fi terapie pentru trup și suflet. 

Cum ajungi in Creta?

Îți spuneam că nu e obligatoriu să îți planifici o vacanță întreagă în Creta, ci poți face o mini-vacanță (chiar citybreak) în care să te bucuri de soare, de un pic de plajă și de mâncare bună. Avantajul e că în Creta se ajunge foarte ușor și ieftin, în special în extra sezon, datorită companiilor low-cost care au din ce înce mai multe curse spre Grecia, la prețuri foarte foarte bune. Recent am văzut că Ryanair are patru zboruri directe pe saptmana spre Chania, la prețuri care pornesc de la 21,99 euro. În mod evident, prețurile sunt mai mari în lunile de vară (iulie-august).


Descoperaămai multe oferte de călătorie:


Transportul pe insula

Dacă în Santorini nu ai nevoie de mașină deoarece transportul în comun e foarte bine pus la punct, în Creta mi se pare că e exact opusul. Totuși, înainte să te grăbești să inchirezi o mașină, pune pe hârtie ce vrei să faci acolo, că să vezi dacă merită să închiriezi.

De exemplu, dacă vrei un citybreak în Chania sau Heraklion și ești convins că vei rămâne în oraș pe întreagaperioadă a călătoriei, nu ai nevoie de mașină. Aeroportul este foarte aproape de oraș, iar o cursă de taxi de la aeroportul din Heraklion până în centrul orașului costă 10 euro (tarif fix).

În schimb, dacă vrei să explorezi un pic mai mult insula, să mergi la plaja Elafonissi sau în alte locații de pe insula, atunci ai nevoie de mașină. Altfel, vei pierde mult timp așteptând autobusul, dacă acesta chiar există.

O altă variantă, în cazul în care nu vrei să închiriezi mașină, ar fi să apelezi la agentiile de turism locale pentru excursii organizate. În Chania și Heraklion sunt o mulțime de agenții de turism care organizează inclusiv excrusii de o zi în Santorini.

Inchirieri auto in Creta – recomandarea noastra

Deși apelăm de fiecare dată la motorul de căutare Rental Cars, de data aceasta am găsit o firma locală de închirieri auto (Monza Rent a Car) care ne-a oferit un Fiat Punto pentru 150 euro/5 zile (inclus full casco). Am făcut rezervarea cu doar câteva săptămâni înainte, cu preluare direct din aeroportul din Heraklion.

De ce Monza?

  • Nu am plătit în avans, ci am făcut doar o rezervare
  • Rezervare fără card de credit (am plătit cash atunci când am preluat mașina)
  • Nu am lăsat depozit
  • Procesul de primire-predare foarte ușor, comparativ cu marile firme de rental.
  • Prețuri foarte bune

Există câte un birou Monza atât în aeroportul din Heraklion, cât și în cel din Chania. Las datele de contact mai jos.

Totuși, dacă nu găsești ceva pe gustul tău la această firma de închirieri, stai liniștit deoarce în Creta există un milion de firme de inchirieri, atât la aeroport cât și în centrul orașului. Și când zic un milion, I mean it! :))

Reguli de circulație și parcări

Dacă te uiți pe harta, tinzi să crezi că distanțele dintre orașe se parcurg repede. Realitatea e că se parcurg greu, că ”autostrada” lor nu e o autostrada normală și că drumul e destul de aglomerat. Distanța între Chania și Heraklion se parcurge în 2 ore (fără trafic), iar drumul de coastă e absolut minunat. Minunat! Distanța dintre Chania și Balos se parcurge într-o ora și jumătate, iar o călătorie cu mașina din Chania în Elafonissi durează în medie două ore.

Într-una din seri am mers să vedem faimoasa plajă Seitan Limani, iar că să ajungem acolo a trebuit să conducem 40 minute, pe un drum lung de 20 km. Dar a meritat, peisajele sunt absolut uimitoare, iar plaja e exact că-n poze.

Dumurile din Creta traversează munți, iar când traficul e aglomerat, se merge destul de greu. În rest, pe autostrada limita de viteză e de 90km/h.

Locuri de parcare în Heraklion și Chania + prețuri

Un milion de firme de rental însemană și un milion se mașini care împânzesc orașele. În Heraklion a fost destul de greu să găsim parcare, iar în prima zi ne-am invarit o ora prin centrul orașului până am găsit o parcare unde am putut să lăsăm mașina pentru doar 2 ore. Pe stradă e imposibil să găsești loc de parcare, de aceea ne bucurăm că nu am ales să stăm în centrul orașului. În plus, parcările cu plată au un tarif standard de 4 euro/2 ore. Există câteva locuri unde lași mașina, inclusiv cheia, plătești pentru 2 ore, iar dacă depășești cele două ore mai trebuie să plătești o taxă extra de 0,50 euro/ora. Recomand această parcare.

Tot în Heraklion mai există o parcare acoperită, unde probabil vei găsi mereu un loc, deoarce prețul pentru o oră de parcare e 5 euro.

În Chania a fost mai ușor deoarece am găsit acest loc unde 6 ore de parcare costă 6,90 euro.

Cazare in Creta

Având un mic itinerariu conturat pe hârtie, ne-am gândit să alegem două cazări diferite, una în Heraklion și una în Chania. Inițial, ne doream să luăm hoteluri în centru, așa cum facem deobicei, însă cele mai multe hoteluri din zonele centrale nu au parcare disponibilă. Unele hoteluri specifică că oferă parcare publică gratuită, dar asta însemană că ne lăsăm pe mâna norocului. Așa cum am spus, e greu să găsești locuri de parcare pe stradă, iar acolo unde e liber e deobicei loc rezervat rezidenților.

Mai apoi, ne-am gândit să alegem hoteluri care au ieșire la plajă, că să pot stă în liniște două-trei ore la soare. Astfel, ne-am orientat spre satele de lângă Herkalion și Chania și spre hotelurile care ofereau atât plajă cât și parcare privată gratuită.

Dacă ai în plan să vizitezi toată insula, recomadarea mea e să nu îți pui baza într-un singur loc, ci să alegi cazările în funcție de ceea ce vrei să faci.

  • Chania – pentru excursii de o zi Balos, plaja Elafonissi, plaja Falsarna și orașul Rethimnon
  • Heraklion – pentru excrusii la palatul din Knossos și în satul Agios Nikolas

Mai multe sugestii de cazare in Heraklion

Am stat la Golden Bay Boutique Hotel & Bungalows, un hotel de patru stele aflat în satul Gournes (20 minute de mers cu mașina până in Heraklion). Golden Bay Boutique Hotel & Bungalows are o zona de piscină tare drăguță, personal minunat, camere frumos amenajate și foarte curate, un restuarant și un pool bar și acces la o mică plajă (plajă cu pietre). 

Booking.com

Mai multe sugestii de cazare in Chania

Am stat două nopți la Girogiali Hotel, în Stalos. Hotelul a avut doar două lucruri bune: locație și plajă privată cu nisip, șezlonguri și beach bar. Camerele nu sunt senzaționale, am avut probeleme mari cu umiditatea și cu lipsa izolării fonice. 

Booking.com

Iitnerariu pentru 4 zile in Creta

Ziua 1 – Heraklion

Am aterizat pe aeroportul din Heraklion destul de târziu, iar după o noapte în care am dormit foarte bine, ne-am spus că vacanța asta trebuie să înceapă cu o…pauză. În prima parte a zilei am profitat de piscină super faină de la Golden Bay Boutique Hotel and Bungalows. Tare mult mi-a plăcut zona de piscină, unde era amenajat și un mic pool bar de unde am luat frappe cu îngheață, milkshake-uri și suc de portocale proaspăt stors. Frappe-ul a fost senzație.

După ce s-a mai domolit căldura, am pornit spre orașul vechi din Heraklion. Ne-am învârtit un pic pe străduțe până să găsim o parcare, am lăsat mașina și am plecat la plimbare.

Centrul vechi din Heraklion nu e senzațional, n-are sens să spunem altceva. E drăguț pentru o plimbare, seara e destul de animat, iar apusul se vede și se simte minunat în Vechiul Port, cu cetatea Koules în fundal. Pe stradă Avgoustou, e o stradă pietonală care leagă portul vechi de piațeta Venizelou, există câteva locuri pe care nu trebuie să le treci cu vederea. Aș începe lista cu o înghețată la DaVinci (au înghețată cu ciocolată Kiss 😍) pe care o poți sauvra în piața Agiou Titou. Acolo găsim o veche biserica dedicată protectorului insulei, Sfântul Titus. La câțiva pași de biserica se află Loggia Venețiană, una dintre cele mai bine păstrate clădiri din epoca venețiană, clădire care în prezent găzduiește primăria orașului.

Am mai luat și un tren turistic a cărui traseu părea frumos în teorie, însă nu și în practica. Nu am reușit să vedem mare lucru deoarce trenul te plimbă prin exteriorul vechilor ziduri ale orașului și prin urmare nu cred că merită cei 7 euro.

Tot pe stradă pietonală amintită mai sus există o grămadă de magazine și birouri pentru inchireri auto. Astfel că, dacă nu ai închiriat o mașină în avans, îți poți încerca norocul și calitățile de negociator și la aceste firme locale de închirieri. Am mai văzut și multe agenții locale de turism de unde poți achiziționa diferite excursii pe insula sau chiar în Santorini. Santorini e o idee perfectă pentru o excursie de o zi din Creta.

ghid de calatorie pentru Creta
ghid de calatorie pentru Creta

Ziua 2 – Knossos

Cred că Knossos e motivul pentru care cei mai mulți oameni ajung în Heraklion. Așa cum am spus, orașul nu are multe de oferit, însă când vine vorba de vestigii istorice, lucrurile se schimbă. La doar 5 km de centrul orașului Heraklion se află situl arheologic cunsocut sub denumire de Palatul din Knossos. Există în online multe discuții legate de felul în care Șir Arthur Evans a restaurant zona. În principal se crede că restaurările nu reflectă cu exactitate ceea ce a fost găsit. Însă, dacă Evans nu ar fi lucrat la restaurare, probabil Palatul din Knossos ar fi fost în mare parte pierdut. Iar dacă lăsăm aceste teorii deoparte, descoperim că Knossos e al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Grecia, după Acrople. 

Vizita la Knossos:

Taxe de intrare: 15 euro/adulți; 20 euro/adulți (combo ticket: Knossos+Muzeul de Arheologie din Heraklion). Cumpara biletul online!

*In perioada 1 noimebire- 31 martie, intrarea costă 8 euro/adult.

Program de funcționare: 08:00-20:00(vara); 08:30-17:00 (iarna)

Cum ajungi la Knossos (din Heraklion): cu mașina este destul de simplu, călătoria durează doar câteva minute, iar în zona există câteva parcări gratuite (noi am parcat aici)cu transportul in comun: autobusul numărul 2, până la Knossos (cred că o călătorie costă 2-3 euro)

ghid de calatorie pentru Creta
Knossos

Ziua 3 – Chania

Drumul între Heraklion și Chania e superb. Un drum de coastă care urcă pe munți și care te duce în mai puțin de două ore în bijuteria insulei, în Chania. Chania e un oraș atât de frumos, în care arhitectura venețiană și turcească crează un peisaj unic care îți captează imediat privirea. E chiar interesant să vezi cum fiecare perioadă din istoria insulei și-a pus amprenta asupra orașului, lăsând posterității o moștenire arhitecturală și culturală de excepție. Portul Venețian din Chania e cu adevărat o bijuterie. Acolo găsim case bine păstrate din perioada venețiană, la parterul cărora au apărut restaurante și magazine. Tot în port găsim un far care a fost reconstruit după imediat după retragere Imperiului Otoman. În port, mai găsim și o veche moschee, a cărei minarete au fost demolate.

Din punctul meu de vedere, Chania e unul dintre cele mai frumoase orașe din Grecia (e drept că nu am fost în prea multe). Astfel, dacă ai în plan o vacanță în Creta, dar nu știi ce zona să alegi, recomandarea mea e Chania. Din Chania se ajunge foarte ușor la cele două atracții de top ale insulei: Balos Lagoon și plaja roz Elafonissi. Tot lângă Chania există o grămadă de plajă faine, iar dintre toate, vrem să menționăm doar două: Stalos Beach și Seitan Limania. Chania este locul perfect pentru a descoperi mai bine bucătăria cretană.

ghid de calatorie pentru Creta
Portul Venetian din Chania
ghid de calatorie pentru Creta

Mini ghid pentru o vacanță în Chania

Cazare: Dacă vrei cazare într-un singur loc, la un buget mic spre mediu, recomand Stalos. Noi nu am stat într-un hotel care să merite să fie lăudat, dar exista multe hoteluri faine în zonă. Plaja din Stalos e foarte frumoasă, are nisip fin, apă curată și intrare lină în mare.

Atracții turistice în Chania:

  • Portul Venețian
  • Farul
  • Centrul vechi
  • Seitan Limania – e o plajă aflată la cca. 30 minute de mers cu mașina din Chania. Plaja se vede superb de la înălțime, însă dacă vrei să faci o baie trebuie să cobori pe un drum destul de abrupt. Nu recomand această plaja pentru copii.
  • Elafonissi – faimoasa plajă roz pe care noi nu am văzut-o (avem noi motivele noastre) se află la cca. 1h30 de mers cu mașina din Chania
  • Laguna Balos – se află în vestul insulei, la aprox. 50 km de Chania. Călătoria cu mașina din Chania durează 1h15.

Restaurante:

Tamam Restaurant – recomandarea no. 1 (este un restaurant cu specific cretan unde am găsit cea mai bună mâncare de pe insulă). La capitolul preparate, recomand dakos (pâine cu roșii și brânză, specilitate cretana), fava și piuree-ul de vinete care ne-a dat lumea peste cap, atât de bun a fost. Un aperitiv costă în medie 5 euro, iar un fel principal între 9-15 euro.

Zepos – e o terasă în portul venețian care oferă atât o priveliștea frumoasă asupra portului, cât și niște aperitive delicioase. De încercat brânză de capră cu dulceață de măsline! Prețurile sunt ceva mai mari deoarce e o zonă extrem de turistică, dar merită o oprire scurtă.

Mesostrato – o locație unică și interesantă și muzică live. Aici am încercat cel mai tradițional preparat, pe numele sau ”Stamnagathi” (e salată de ierburi care cresc pe munții din Creta și care se mănâncă cu ulei de masine și lămâie). În meniu au atât aperitive reci cât și meze (aperitive calde, iar prețurile pornesc de la 4 euro.

Ziua 4 – Heraklion

În ultima zi din călătoria noastră ne-am întors în Heraklion. Am luat din nou centrul vechi la pas, am mâncat înghețată cu ciocolată Kiss (din nou) și ne-am mai bucurat de câteva ore de stat la plajă. Am revenit pentru încă o noapte la acest hotel, iar a doua zi ne-am luat zborul.

Ghid de calatorie pentru Creta – transport, cazare si itinerariu

Timpul nostru în Creta a fost scurt, dar pentru tot ceea ce ne-am dorit să făcem a fost mai mult decât suficient. Nu am vrut să vizităm cele două plaje renumite deoarce nu am vrut să conducem 3 ore doar că să stăm 10 minute în soare (atât am fi rezistat). Am ales ca scurta noastră vacanță în Creta să fie una în slow motion, pe leneveală, cu plimbări prin orașe, admirat apusul, privit luna de pe plajă și mâncat mult și bine. Totuși, așa cum a spus un localnic, în Creta stai o luna și tot nu te saturi de plaje sau de mâncare.

În Creta, exact așa cum era de așteptat, ne-am simțit foarte bine. Grecia a reușit încă o dată să ne arate cât e de minunat, ce oameni primitori are și ce vacanțe frumoase îți poate oferi. Iar pentru fiecare moment frumos, fiecare zi însorită, fiecare cină care mi-a dat lumea peste cap, pentru apusul de soare din Santorini și pentru starea de bine pe care Atena mi-a oferit-o în dar, pentru nisipul fin și plajele fabuloase, tot ce pot eu să mai spun e ”ευχαριστω ελλαδα” (Thank you, Greece!)


Citește mai mult: