Prima noastră încercare de a ajunge în Palermo a fost în renumitul an 2021, pe vremea and găseam bilete de avion mai ieftine decât o călătorie cu autobusul la noi în oraș. Atunci nu am reușit să avem parte de weekendul sicilian pe care ni-l imaginasem, iar anul acesta, dintr-un dor de duca imens, am cumpărat două bilete de avion cu destinația Palermo. Am avut doar două zile la dispoziție, dar fiind pentru prima dată în Sicilia, am stitu exact ce vrem să facem – să mâncam! Da, pentru că mâncarea siciliana e renumita și pentru că știm din experiență că sudul Italiei e un paradis pentru gurmanzi. Pe lângă kilogramele de canolli pe care le-am savurat, dulcegăriile de cassata, câteva cafele, granita, caponata și paste, am descoperit un oraș atât de frumos, cu o energie atât de faina încât ne-am promis nu doar că o să revenim în Palermo, ci că o să ne planificam o întreagă vacanță prin Sicilia. Cu o poftă mare de canolli de la i Segreti dei Chiostro, iți prezint un mic ghid de calatorie pentru un weekend in Palermo care cuprinde tot ce trebuie să știi pentru un prim city break în acest oraș – de la cum ajungi de la aeroport în oraș și până la atracții turistice, restaurante și cazare.

Citește și:

Ghid de calatorie pentru un weekend in Palermo – Sicilia

Cum ajungi de la aeroport in centrul orasului Palermo

Aeroportul din Palermo se află la o distanță de aproximativ 35 km față de gara centrală din Palermo, iar cea mai ieftină variantă de a ajunge de la aeroport în centrul orașului este trenul. Aeroportul are propria gară, iar o călătorie cu trenul până la gara centrală din Palmero (Palermo Centrale) durează aproximativ o oră și costă 6.80 euro. Poți lua biletele online (de pe acest site) sau direct din gară.

O altă variantă ar fi autobusul. Există shuttle-uri directe, iar o călătorie costă 6 euro.

Powered by GetYourGuide

Cazare in Palermo

Noi am ales Ibis Style Palermo Cristal, un hotel aflat intre cartierele Politema si Centro Storico. Hotelul, desi nu consider ca se incadreaza in cele patru stele afisate, a fost perfect pentru escapada noastra de weekend in Palermo.

Atractii turistice in Palermo

Catedrala

Biserica a fost ridicată în 1185 de Walter Ophamil, arhiepiscopul normand de Palermo, pe o veche bazilică bizantină. Catedrala prezintă mai multe stiluri arhitectonice – de la renascentist la gotic catalan și neoclasic. Recomand să vizitezi catedrala din Palermo atât în interior, cât și în exterior. Pentru interiorul catedralei nu se percepe taxa de intrare, însă pentru a vizita acoperișul dar și criptele sau muzeul, trebuie să plătești o taxa (intre 7 și 15 euro). Iți recomand să vizitezi acoperișul deoarce acesta oferă o priveliște fantastică asupra orașului, iar taxa de intrare pentru „acoperiș și cripte” e de 7 euro.

Ghid de calatorie pentru un weekend in Palermo, atractii turistice in Palermo, cele mai frumoase orase din Italia, blog de calatorie, Palermo, Sicilia
Ghid de calatorie pentru un weekend in Palermo, atractii turistice in Palermo, cele mai frumoase orase din Italia, blog de calatorie, Palermo, Sicilia
Ghid de calatorie pentru un weekend in Palermo, atractii turistice in Palermo, cele mai frumoase orase din Italia, blog de calatorie, Palermo, Sicilia
Ghid de calatorie pentru un weekend in Palermo, atractii turistice in Palermo, cele mai frumoase orase din Italia, blog de calatorie, Palermo, Sicilia

Mercato del Campo

A fost al doilea punct pe lista noastră, însă nu am reușit să îl vizităm. Vremea nu a ținut cu noi și cu toate ca ne-am plimbat prin ploaie până când am udat și hainele de schimb (cele din rucsac), nu am reușit să ajungem la această piață.

Portul

Acolo se află Murale Falcone e Brosellino, un mural dedicat celor doi judecători care au luptat împotriva mafiei și care au fost in final asasinați de către Casa Nostra.

Ghid de calatorie pentru un weekend in Palermo, atractii turistice in Palermo, cele mai frumoase orase din Italia, blog de calatorie, Palermo, Sicilia

Fontana Pretoria

E fântâna pe care am descoperit-o din greșeală atunci când căutam locul care vinde cei mai buni canolli. Ei bine, fântâna a fost construită în Florența, în anul 1554, și adusă în Palermo câtiva ani mai târziu.

I Segreti dei Chiostro

Deși nu e o atracție turistică, e unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitezi daca vrei să mănânci un canolli autentic, făcut în continuare după rețeta călugăritelor care trăiau la un moment dat în acea mănăstire. Ei bine, în Palermo au existat multe mănăstiri de călugărite, iar fiecare era specializată în confecționarea unui desert sicilian. La acea vreme, bogații orașului mergeau în aceste mănăstiri și cumpărau canolli, casate și alte dulcegării, toate făcute după rețete tradiționale, transmise prin viu grai de la o generație la cealaltă. În prezent, I Segreti dei Chiostro încercă să aducă în prim plan această tradiție și să le ofere vizitatorilor prăjituri făcute după rețete tradiționale.Tot ce pot să spun e că am mâncat mulți canolli, dar cei de la Segreti au fost cei mai buni.

Alte atractii turistice: Palazzo dei Normani, Piazza Quatro Canti, Teatro Massimo.

Ce si unde mancam in Palermo

Poate suntem subiectivi, dar credem cu tarie ca sudul Italiei are cea mai buna bucatarie. E drept ca si in Bologna-Modena se mananca bine si ca panzerotti milanesi sunt snack-ul nostru preferat, dar sudul Italiei e cu totul altceva. Daca bucataria napoletana graviteaza in jurul Margheritei cu blat subtire, suc de rosii San Marzano crescute la poalele vulacanului si mozzarella fior de latte de inalta calitate, mancarea in Sicilia are la baza vinete – in preparate precum caponata si pasta alla norma, dar si multa prajeala. Chiar am remarcat ca sicilienii sunt destul de innebuniti dupa tot ce e deep fried – de la arancinii la panelle, si dupa prajituri dulci si foarte dulci, asa cum e faimoasa cassata. Oricum, mancarea siciliana a fost pe gustul nostru, chiar daca un arancino mi-a dat de furca chiar inainte de plecare.

La capitolul restaurante, iti recomand doar acele restaurante in care noi am mancat si de care am fost chiar multumiti – adica am plecat cu burtile pline si cu zambete pe fata.

  • Bistro 107 – ne-a fost recomandat de catre cei care lucreaza la Osteria Nonna Dona si a fost chiar o supriza placuta. Aici am incercat caponata – o tocanita siciliana cu vinete si ceapa, dar si risotto cu creveti si citrice.
  • Osteria Nonna Dona – aici am vrut sa mancam initial, dar pentru ca nu aveam rezervare, am ajuns la Bistro 107. Osteria Nonna Dona e considerat ca fiind unul dintre cele mai bune restaurante siciliene din Palermo, de aceea este necesara o rezervare.
  • Capocollo – e mai mult un bar decat un restaurant, ceea ce il face locul ideal pentru o pauza de aperol spritz, alaturi de un taglieri cu branzeturi si mezeluri locale.
  • Portacarbone – sicilienii sunt innebuniti dupa mancarea prajita si dupa prajituri foarte dulci ( cassata fiind in topul celor mai dulci prajituri pe care le-am mancat vreodata), iar la Portacarbone nu doar ca poti manca arancini si panelle, ci si o delicatesa locala cunoscuta in dialect sicilian ca „pani ca meusa”.

Dictionarul gurmandului in Sicilia:

  • Arancini = o bila de orez, umpluta cu mazare si carne tocata (dar exista si alte variante) si prajita in ulei.
  • Panelle = un fel de lipii facute din naut si prajite in baie de ulei. Se manaca uneori cu paine, sub forma unui sandwich.
  • Pani ca meusa = sandwich cu splina si plaman de vitel. Se serveste cu lamaie si uneori cu branza.

Ghid de calatorie pentru un weekend in Palermo – Sicilia

Palermo a devenit ușor unul dintre orașele mele preferate, iar așa cum scriam și la începutul articolului, aceste câteva ore petrecute în Palermo m-au făcut să visez la vacanțe pline de soare prin Sicilia – la un road trip care să ne poarte atât prin orașele mari și cunoscute ale Siciliei, cât și prin orașe și sate idilice si bine ascunse. Pana atunci, sper că acest articol ți-a fost de ajutor în planificarea unui weekend în Palermo, iar daca vrei să aduni și mai multe informații, îți las aici câteva articole pe care le-am citit si care au fost o sursa de inspiratie atat pentru Palermo, cât și pentru vacanța pe care o vom avea la un moment dat în Sicilia.

Alte articole de citit pentru o vacanță în Sicilia: