20 de lucruri de stiut despre Elvetia

Dacă ai ajuns la acest articol înseamnă că ești în căutarea unor informații care sa te ajute in procesul de relocare in Elvetia. Ei bine, tot ce îți pot spune e că ai ajuns în locul potrivit, deoarece am pregatit un ghid al expatului in Elvetia care curpinde tot ce trebuie să știi dacă vrei sa locuiești în Elvetia – de la tot ce implică viața în Elveția până la pașii pe care trebuie să îi urmezi în prima ta luna ca rezident în țara cantoanelor, reguli și practici.

Acest articol face parte din seria „viata in Elveția”, o categorie în care postăm articole bazate pe experiența noastră ca expați în Elveția. Dacă te pregătești să te muți în Elveția sau dacă pur și simplu iei în considerare o evenutală relocare, atunci următoarele articole ar putea să îți răspundă la o mare parte din întrebări:

Ghidul expatului in Elvetia – site-uri utile

Deși îmi propusesem că în fiecare an să vin cu un articol nou și să va ofer câteva informații din ceea ce înseamnă viață unui român în Elveția, în ultimii 3 ani nu am reușit să public nimic nou. Am vorbit pe scurt despre asigurările medicale, iar atunci am promis că o să revin cu un articol scurt care să cuprindă niște link-uri utile pentru cine își pregătește o relocare în Elveția. În partea a două și a treia din Ghidul expatului în Elveția voi vorbi mai pe larg despre două aspecte importante care stau la baza relocării: ”obținerea permisului de ședere” și ”închirierea unei locuințe pe termen lung în Elveția”. Dar până reușesc să pun toate ideile în ordine, iată câteva site-uri care îți vor oferi informații prețioase și care te vor ajută în procesul tău de relocare:

  1. Comparis – e cel mai bun site când vine vorba de achiziții. Indiferent că vorbim de piața imobiliară, de asigurări de sănătate sau de piața de automobile, Comparis e prima obține. În general, așa cum sugerează și numele, Comparis e un site care adună toate anunțurile de pe piață elvețiană și unde poți compara ofertele a mai multor furnizori. Noi l-am folosit de fiecare dată când am incheiat o asigurare medicală sau când am căutat o nouă locuința.
  2. Immoscout24 – pentru piață imobiliară, vânzări și inchirierei apartamente.
  3. NewHome – tot pentru piață imobiliară
  4. Ricardo – un OLX elvețian, unde vinzi sau cumperi produse noi/second-hand. Dacă ești la început în drum și trebuie să îți mobilezi apartamentul, aici găsești o grămadă de variante la buget. În general, elvetienii vând ieftin sau dau gratis lucrurile de care nu au nevoie deoarce aruncatul la gunoi i-ar costă destul de mult.
  5. Brack.ch – un Emag al Elveției
  6. SBB – compania feroviară națională. Dacă crezi că o să folosești des transportul în comun (în special trenul) trebuie să achiziționezi un HalbTax Abo (cu această opțiune ai 50%reducere pe toate mijloacele de transport în comun din Elveția)
  7. Indeed.ch – dacă îți cauți un loc de muncă nou
  8. Jobs.ch – tot pentur locuri de muncă
  9. Admin.ch – e portalul care curpinde tot ce însemană regelmentari, legi și proiecte, știri din diferite domenii (financiar, politic și medical).
  10. Ch.ch Easy answers about life în Switzerland
  11. Nau.ch – pentru știri

La capitolul shopping online, mai precizez următoarele magazine:

  • Ikea– livreaza oriunde in Elveția si e extrem de util dacă ai nevoie de mobilă ieftină, pe care o montezi singur
  • Conforma – e un alt magazin de mobilă care are oferte destul de bune (de exemplu, noi am cumpărăt un pat matrimonial cu o reducere de 50%). Oferă livrare la domiciliu și montare contra cost.
  • Jumbo – la fel ca in Romania
  • Media Markt si Fust – pentru electonice si electrocasnice.
  • Coop – singurul supermarket care deține și un magazin online
  • Haar-shop.ch – pentru fetele frumoase care se pregatesc sa locuiasa in Elvetia, Haar-shop e locul de unde pot cumpara produse de ingirjire, parfumuri sau produse pentur make-up
  • Just-Eat.ch – livrare mancare

Ghidul expatului in Elvetia – site-uri utile

Acestea sunt cele mai importante site-uri de care te vei folosi pe toată perioada șederii tale în Elveția. Acestea nu sunt site-uri dedicate 100% străinilor, ci sunt cele mai comune și frecventate locații din online atunci când vine vorba de informare sau de shopping. Pe lângă cele mentionat mai sus, aș mai adauga și site-urile locale – fiecare canton având un site unde prezintă tot ce se întâmplă în cantonul respectiv. Sper că articolul meu îți este de folos, iar dacă mai ai nevoie de informații, aruncă o privire și pe aceste articole: