Glasgow: arhitectură, vânt și alte peripeții

Glasgow

Deși ținta noastră era Edinburgh, capitala Scotiei, am hotărât să mergem  și în Glasgow, dat fiind faptul că e doar la o oră de mers cu trenul. Ajunși acolo, am zis că va fii un weekend super, după aspectul gării, orașul promitea multe. Însă ce am văzut m-a făcut să imi schimb total parerea, ca să nu mai zic că așteptările mele nu au fost nici măcar băgate în seama.

Nu vreau să mă axez pe lucrurile negative. Întotdeauna există și părți bune și altele mai puțin bune, de aceea în vacanțe vreau să mă bucur de părțile frumoase ale orașului, să ma relaxez, cu alte cuvinte să mă bucur de moment. Însă, unele lucruri m-au șocat. În primul rând, Glasgow e unul dintre cele mai murdare orașe în care am fost vreodată. Centrul orașului e plin de oameni ai străzii, câini vagabonzi și gunoaie . E o imagine la care nu m-am așteptat! Aveam impersia că nu mă simt în siguranță, că după o anumită oră seara, poate să îmi dea cineva cu ceva în cap. Nu degeaba a fost denumită Capitala Criminalității în Europea de Vest, în care nivelul criminalității este mai ridicat decât în New York.

Pe de altă parte, oamenii întâlniți acolo au fost atat de neprietenosi și reci, încât încep să-mi schimb parerea despre nemți sau elvețieni.

Așa cum am spus, orașul are și părțile lui bune. Arhitectura tipic british a clădirilor te poate cuceri. Pe lângă asta au și câteva obiective turistice peste care poți sa arunci un ochi, dar de data asta voi lasă pozele să vorbeasca de la sine.

DSC_0072[1].JPG

DSC_0074[1].JPG

DSC_0017[1].JPG

Vremea  nu a ținut deloc cu noi, vântul fiind cel mai mare inamic al nostru. A fost mult mai frig decât ne gândeam ca o să fie.

DSC_0021[1].JPG

DSC_0052[1]

DSC_0055[1].JPG

DSC_0034[1].JPG

dsc_00711.jpg

Orașul e destul de scump, de la cazare la mancare, suveniruri, transport în comun, etc. Pentru o camera la un hotel în centru prețul pornește de la 70 de euro pe noapte, iar condițiile sunt deplorabile. Camera noastră ( menționez era hotel de 3 stele) nu parea tocmai curată, geamul nu se închidea ( afară fiind 8 grade, poate mai puțin), iar personalul nu a dat nici doi bani pe noi.

DSC_0040[1].JPG

Cam asta era vederea din camera noastră. Oricum vreau să cred că am avut noi ghinion și că se mai întâmplă să fie și așa. 🙂

DSC_0032[1].JPG

Imaginea vorbeste de la sine!

cr

În final, Riverside Museum, locul în care mi-am dorit să ajung, dar nu am reusit, merită pus pe lista cu atracții turistice din Glasgow, fiind poate cel mai reprezentativ exemplu al arhitecturii contemporane ( proiectat de celebra Zaha Hadid).

Prima zi în Scotia mi-a lasat un gust amar, iar Glasgow rămâne o dezamagire pentru mine, de altfel și un regret.

Cu siguranță, ține de gustul fiecăruia, mie personal nu mi-a plăcut deloc!

DSC_0048[1].JPG

A doua zi, ne-am continuat călătoria spre Edinburgh, unde ajunși în gară aproape că nu am fost lăsați să ieșim. Povestea sună cam așa: noi am zis să ne luăm un bilet dus-întors la Glasgow în sistem open return. Zis și făcut! Când ne-am întors, în tren ne-au fost verificate biletele și aparent biletul de intoracere nu avea nici o problemă. Vrem să iesim din gară, iar acolo e la fel ca la metrou, sunt acele aparate în care bagi biletul, se deschid porțile și poti să ieși. Dar noi nu am putut  pentru că biletul de întoarcere trebuia folosit în aceeași zi cu cel dus, noi neștiind acest aspect. Un domn ce lucra acolo ne spune pe un ton foarte “prietenos “că pentru a ieși din gară mai trebuie să cumpărăm încă o dată biletul!!! Serios?! Nu era ca și cum am fi călătorit pe gratis, iar noi eram deja acolo și trebuia sa platim 30 de lire doar ca să trecem de acea poarta, practic să iesim din gară. După ce am încercat să îi explicăm că noi nu am știut ca trebuie să ne întoarcem în aceeași zi, și că nu am călătorit pe gratis ( în timp ce el nici măcar nu a încerca sa ne înțeleagă punctul de vedere) ne-am resemnat cu ideea și am mers să cumpărăm biletul. Într-un final, am fost lăsați sa trecem fără să mai luăm alt bilet!

Vacanța în Scoția a continuat in Edinburgh, unul dintre cele mai frumoase orașe în care am fost până acum. 🙂

Articole recomandate

3 comentarii

  1. 🙈🙈🙈😱😱😘

  2. […] Vacanța noastră pe tărâmuri scoțiene a început săptămâna trecută cu vizitarea orașului Glasgow. Poți să citești mai multe despre Glasgow aici. […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *