Cuba, ghid de calatorie, Cuba, atractii turistice Havana, Havana am fost acolo, Cuba am fost acoloCuba, ghid de calatorie, Cuba, atractii turistice Havana, Havana am fost acolo, Cuba am fost acolo


Fiind nascută la câțiva ani după căderea comunismului, nu am știut niciodată ce înseamnă mâncarea pe cartelă. Auzisem multe povești legate de pâine și unt, și despre magazinele în care nu găseai mare lucru, dar, nefiind implicată direct, nu am înțeles niciodată impactul pe care îl poate avea un astfel de regim asupra unei națiuni. De altfel, nici nu mă gândeam că o să călătoresc vreodată într-o țară în care toate poveștile părinților vor prinde contur, vor deveni reale. Și am ajuns în Cuba, în țara în care nu găsești mai nimic în magazine – sau cel puțin nu în cele pe care noi le-am întâlnit, unde am văzut magazine de cartier amenajate la parterul unor foste locuințe și in care găsești prea puține lucruri. Cât despre restaurantele din Havana, lucrurile stau un pic altfel. Ca turist, vei avea acces la restaurante decente unde vei mânca bine, dar și la patiserii și pizzerii locale, de unde obișuniesc localnicii să își cumpere una alta.

Dacă în articolele precedente am vorbit despre primele impresii pe care ni le-am făcut despre Havana, de data aceasta aș vrea să facem o călătorie culinară prin restaurantele cubaneze și să vă povestim despre Havana Food Tour, unul dintre cele mai faine tururi in care noi am fost.

UPDATE 2022: Toate referirile la vechea moneda, peso convertible (CUC), nu mai sunt de actualitate. In prezent, Cuba nu se mai folosesc CUC, ci doar peso.

Havana Food Tour cu Strawberry Tours

Cu câteva luni înainte de a pleca în Havana am început să ne căutăm un ghid care sa ne ducă prin toate locurile frumoase ale orașului, mai mult sau mai puțin cunoscute. Așa i-am descoperit pe cei de la Strawberry Tour și nici că puteam alege un ghid mai bun.

Despre Strawberry Tour – S.T. e o companie ce oferă tururi tematice în diverse orașe din lume (Londra, Bogota, Havana , etc) și care a luat naștere în Londra, în anul 2018. Compania are un scop cu adevărat special (pe lângă oferirea unor experiențe inedite turiștilor): se implică în activități umanitare- astfel că o parte din banii strânși se duc către diverse organizații non-guvernamentale din orașele în care activează.

Strawberry Tour în Havana – În Havana Strawberry Tour oferă patru tururi gratuite: Free Historical Centre Tour of Havana, Free Cuban Revolution Tour, Free Havana Food Tour is Free Havana Nightlife Tour.

Cât costă? – Ei bine, tururile menționate mai sus sunt gratuite, astfel că nu va trebui să plătești nimic la rezervare. Însă, Strawberry Tours funcționează pe principiul ”plătești cât poți, cât dorești, cât crezi că merită”. Cu alte cuvinte, îi oferi ghidului cât consideri de cuviință.

Noi am participat la Historical Centre Tour of Havana, Free Cuban Revolution Tour, Free Havana Food Tour, însă astăzi o să vorbim strict despre food tour, urmânda ca in zilele următoare sa vorbim despre atracțiile turistice din Havana și despre celelalte două tururi.

Ce cuprinde Havana Food Tour?

Turul a durat 3 ore, timp în care am făcut cunoștință cu mâncarea tradițională cubaneză, am aflat mai multe informații despre alimentele pe care cubanezii le consumă și am avut ocazia de a gusta câteva preparate tradiționale.

Toată incursiunea noastră prin bucătăria cubaneză a început cu o cafea la una dintre cele mai drăguțe cafenele din oras – O Relly, o cafenea cu iz european și cu cafea delicioasă. Aici am avut de ales dintr-o gamă variată de cafea, dar am și văzut cum sunt prăjite și macinate boabele de cafea. Recomandarea noastră: Cafe O Relly (2,75 CUC) – cafea, rom, cremă de lapte și scorțișoară. Un deliciu!

Dupa această cafea delicioasă, ne-am continuat plimbarea până am ajuns pe Obisbo, la standul cu pizza. La aceea pizzerie despre care v-am povestit și în articolele anterioare. Acest loc reprezintă perfect street food-ul cubanez: ieftin, rapid și simplu. În ciuda faptului că pizza nu arată senzațional, iar ingredientele sunt puține și banale, noua chiar ne-a plăcut. Altfel, nu se explică de ce am mai mâncat încă de două ori pizza de acolo.

Următoarea oprire a fost la standul cu sucuri, unde am facut o pauză de câteva minute cât ne-am bucurat de un pahar de suc. La fel ca și standul pentru pizza, acesta este amenajat într-un loc micuț ce pare a fi o fostă locuință. Meniul nu este foarte divers, sucurile sunt reci și fresh, iar prețurile sunt pentru localnici. Am băut câte un suc de piersică delicios, pe care am plătit 0,25 CUC. A fost atât de bun încât am revenit și în celelalte zile.

Dupa o cafea, un suc și cateva felii micuțe de pizza ne-am continuat plimbarea până la un magazin de mezeluri. În Cuba, mezelurile, în special salamul, sunt la mare căutare printre localnici, acestea fiind baza renumitelor sandwich-uri cubaneze. Cu alte cuvinte, dacă vrei să iei micul dejun ca un cubanez adevărat trebuie să mergi la un astfel de magazin de mezeluri și să cumperi un cubano. Personal, dacă aș fi trecut pe lângă acel magazin, cel mai probabil nu aș fi intrat niciodată și nu aș fi cumpărat niciodată un sandwich, însă îți spun cât se poate de sincer ca aș fi făcut o mare greșeala. Sandwich-ul cubanez a fost delicios! E important de unde mănânci, totuși. Din păcate, nu mai știu exact cum se numea locul în care am mâncat.

Alături de sandwich am mai încercat încă un preparat tradițional care se numește frittura de malanga. Malanga e o rădăcina (seamănă cu cartoful nostru) ce se cultiva cu preponderență în America de Sud și este cunoscută pentru benefiicile pe care le are asupra sănătății ( contine vitamine și antioxidanți, reduce nivelul colesterolului și e benefică pentru persoanele cu diabet de gradul 2). Frittura de malanga e practic piure de malanga prăjit în ulei. Servite cu un sos de miere, Fritturas de malanga sunt delicioase.

Pentru un sandwich mic si o bucățică de frittura de malanga am plătit 2 CUC de persoană.

Penultima oprire a fost la un stand de înghețată de unde ne-am luat înghețată 100% cubanezaă, asta înseamnând înghețată fără lapte. Unul dintre alimentele care nu se găsește în Cuba e laptele proaspăt, iar din acet motiv bebelușilor le este administrat lapte praf, iar înghețată are la bază apă. Nu a fost o înghețată rea, ci mai degreabă mi-a adus aminte de cea pe care o mâncam în copilărie.

Ultima oprire culinară din acest tur a fost la unul dintre cele mai bune resturante din oraș, Tieniente 360. Aici, am avut de ales din mai multe feluri de mâncare, de la homar la faimoasa ropa vieja. Bineînțeles că Sebi a luat homarul, iar eu am luat ropa vieja. Lângă aceste doua preparate am mai adăugat și o salată de boabe de năut și cârnați care s-a dovedit a fi preferata mea. Porțile pe care le-am primit au fost micute, special făcut pentru degustare, iar pentru ele am plătit 10 CUC (inclus o doză de Coca Cola - singurul loc în care am băut Coca Cola). Despre acest restaurant vorbim un pic mai târziu.

Acest tur a fost pur și simplu perfect și ne-a convinsă că ar fi o idee bună să luăm parte și la alte food tours, în alte orașe. Havana Food Tour ne-a purtat într-o călătorie culinară de excepție, ce a inclus si o vizită într-o piață de unde localnicii cumpără legume și fructe. În cadrul turului am aflat că mesele cubanezilor sunt bogate în orez și fasole neagră, malangas, yuca si plantains. Tot în cadrul turului am descoperit restaurante foarte bune și locuri de unde ne putem lua street food. A fost modul perfect prin care am cunoscut și această latură a Havanei!

În mod cert, îți recomandăm să participi la un astfel de tur în prima zi pentru că așa vei ști unde și ce să mănânci. În privința costurilor, tot ceea ce am gustat ne-a costat cca. 17 CUC pentru două persoane, la care se mai adaugă tips-ul pentru ghid. Trebuie să recunoaștem că fără ghidul nostru am fi avut bătăi de cap în privința restaurantelor. Mulțumim Strawberry Tours!

Ce și unde mâncăm în Havana?

Deși Havana Food Tour a avut loc în ziua cu numărul trei, am avut noroc cu ghidul din prima zi (același pe care l-am avut și la Food Tour), care ne-a recomandat câteva restaurante și preparate foarte bune. Ne-a ușurat extrem de mult treaba, asta după ce în prima dimineață am luat micul dejun la Hotel Inglattera. Astfel că prima recomandare a ghidului și a noastră totodată e restaurant Sarra.

Ropa Vieja la Restaurant Sarra

Restaurant Sarra se afla pe strada Tieniente del Rey, strada pietonală care leagă Plaza Vieja de Capitoliu. Restaurantul are un meniu diversificat, porții uriașe de mâncare și o terasă pe acoperiș. Dintre toate locurile în care am mâncat, restaurant Sarra rămâne preferatul nostru.

Dacă ajungeți aici, ceea ce vă și recomandăm, puteți încerca Ropa Vieja - cel mai tradițional preparat cubanez - care în traducere liberă înseamnă ”haine vechi” și care constă în carne de vită, cu ardei, ceapă și sos. Crede-mă ca e mult mai bun decât sună! Porția de mâncare e uriașă și vine însoțită de un bol mare cu orez și alte legume locale pe care nu nu am reușit să le identificăm. Tot la Sarra puteți încerca muschiulețul de porc cu sos, legume și orez , tostonessau frittura de malangas.

La capitolul răcoritoare, limonada Sarra e un must. Are rost să îți spun ca e cea mai bună limonada pe care am băut-o vreodata?!

În materie de prețuri, acestea sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cele din Romania. Pe o masă cu două limonade, un aperitiv și două feluri principale am plătit 25 CUC (limonada - 2,50, frittura de malanga - 3; ropa vieja - 9; muschiul de porc - 8).

Ropa Vieja
Mușchi de porc
Limonada Sarra

Homar la Tienente 360

Am descoperit acest restaurant în urma turului și pentru că ne-a plăcut ceea ce am gustat, am hotărât să revenim să ne luăm porțiile de mâncare întregi...doar nu ne putem sătura cu două-trei bucățele de homar. 😀 Trebuie sa recunosc că ropa vieja a fost preparatul meu preferat, pe care l-am mâncat zi de zi. La Tienete 360, Ropa Vieja vine alături de o portie de orez și legume, însă daca ar fi să fac o comparație între cea de la Tienente 360 și Sarra, Sarra câștigă detașat.

Salata de boabe de năut e delicioasă și costa 4 CUC, iar homarul a fost pe placul lui Sebi.

La capitolul răcoritoare, aici puteți bea Coca Cola, Fanta și Sprite sau puteți încerca berea locală (Cristal).

La capitolul prețuri, Tieneinte del Rey e ceva mai costisitor (Ropa Vieja costă 10 CUC, o portie de homar e 15 CUC, o porție de creveți costă 10 CUC, iar o doză de Coca Cola costă 2,5 CUC).

Mojito la Mojito Mojito

Fie că ești băutor de alcool, fie că nu, o călătorie în Cuba parcă nu e completă fără un mojito cu rom Havana Club, multă mentă și gheață. Deși mojito poți bea cam în orice restaurant sau cafenea, Mojito Mojito a fost alegerea noastră. Restaurantul e apropae de Plaza Vieja, are o atmosferă veselă și seara oferă spectacole de muzică live.

Mojito Mojito e recomandarea noastră dacă îți dorești o seară cu muzică live și cu mojito de calitate (în meniu au 5-6 sortimente de mojito). Noi nu am luat masa la acest restaurant, dar am văzut că mâncarea arăta extrem de bine.

Prețuri - un mojito costă 5 CUC

Daiquiri la Floridita Bar

Floridita Bar e barul ce a devenit faimos datorită scriitorului Ernest Hemnigway. Se pare că E. H. avea o pasiune pentru locațiile exotice precum Miami și Cuba, și ca o parte din timpului lui și-l petrecea la Floridita Bar. Asa cum spunaa și bătrânul Hemnigway: ”My Mojito in La Bodeguita. My daiquiri in El Flordita”, orice turist care ajunge în Havana știe că trebuie să bea un daiquri la El Floridita Bar.

Și bineînțeles că am făcut și noi prezența în ultima seară petrecută în Havana. Pentru ca nu bem alcool, ne-am luat două daiquri fără alcool pe care am plătit 8 CUC. Floridita e extrem de aglomerată, tinde să fie un tourist trap, dar ar putea fi și o experiență.

Mic dejun la Hotel Inglaterra

În mod normal nu ți-am recomanda să plătești micul dejun la Hotel Inglattera pentru că nu a fost deosebit și nu s-a ridicat la nivelul unui mic dejun pe care l-am mâncat la un hotel de patru stele din Europa. Totuși, dacă ți-e foame tare, așa cum ne-a fost nouă, lucru care e foarte proabil pentru că în prima zi te vei trezi la 3-4 dimineața din cauza diferenței de fus orar, atunci micul dejun de la acest hotel e o idee bună.

Partea bună e ca hotelul se află foarte aproape de Capitoliu, este unul dintre cele mai reunimte și scumpe hoteluri din oraș și ofera mic dejun sub forma de bufet inclusiv turiștilor care nu sunt cazați în hotel.

La bufet vei găsi ouă, pâine prăjită, salam, cereale, fructe proapsete, suc proaspat, iaurt, cafea, , brânză, etc. Prețul este de 8 CUC/persoană.

Free Wifi la Don Eduardo Alegre

Dacă aveți nevoie de o pauză, vă recomandăm cafeneaua Don Eduardo Alegre. Aceasta se află în plaza Vieja, oferă wifi gratuit și, cel mai important, are o priveliște superbă asupra pieței. În privința internetului nu trebuie să îți faci mari așteptari pentru că nu funcționează extraordinar de bine, dar poți sta la balcon și savura o limonadă, în timp ce te bucuri de peisaje.

Harta locațiilor despre care am vorbit în acest articol

Ce mai mâncăm în Havana

Voi deja știți cât de mult ne place să încercăm preparate noi și să cunoaștem locul pe care îl vizităm și din perspectiva bucătăriei. Iubim să ne pierdem printre localnici la piață, să mâncăm acolo unde o fac și ei și să încercăm cât mai multe specialități locale. Havana nu a făcut excepție de la regulă! Deși Havana nu e la fel de ofertantă ca Thailanda sau Sinagpore, exista câteva lucruri pe care te sfătuim să le experimentezi:

Mergi la piață și cumpără fructe proaspete - guava e delicioasă; despre papaya mi-am schimbat părerea și mi-am dat seama că e foarte bună; bananele sunt extra coapate și dulci, iar ananasul e delicios. La piață, prețurile sunt adesea în CUP, de aceea e bine să ai câțiva cuban pesos la tine sau să îi spui vânzătorului să îți facă conversia din cuc în cup (1 CUC = cca. 24 cup).

Alune cubaneze - dacă găsești un bătrânel care vinde conuri de hârtie umplute cu alune, nu ezita să mergi la el și să cumperi cateva. Pentru 5-6 conuri cu alune prăjite vei plăti în jur de 1 cuc.

Pizza cubanză, sandwich-uri și suc - Știu că ți-am mai zis până acum de câteva ori să le încerci, așa că nu o să mă repet.

Sucul de trestie de zahăr - delicios! Am băut pentru pima dată în Singapore și mi-a plăcut extrem de mult. Sucul proaspăt de trestie de zahăr e dulce și răcoritor, perfect pentru o zi călduroasă. În Havana, pe Obisbo Street e un om care vinde suc proaspat de trestie de zahar la 1 cuc/pahar.

Nuci de cocos - În Havana există multe tarabe cu nuci de cocos reci, perfecte după o zi în care ai luat la pas stărduțele din Havana Vieja. O nucă de cocos costă 2 CUC.

Ce cumpărăm din magazine

Nu mai e cazul să îți spun că în Havana nu vei găsi supermarket-uri sau magazine de genul celor din Europa. Nu te aștepta să găsești produse internaționale/ din lumea capitalistă, ciocolată, chipsuri sau prea multă Coca Cola. În schimb, în micile magazine de cartier la fel și în barurile de cartier (am vazut El Classico într-un bar de cartier, alături de alți 10-12 localnici pasionați de fotbal și a fost una dintre cele mai faine experiențe trăite în Havana) vei găsi Fanta (Naranja) și Cola (tuKola) locale, de la Ciego Montero.

Mâncarea cubaneză nu e senzațională, precum bucătăria mexicană, italienească sau thai, dar e o experiență. O experiență care îți va întregi călătoria și care te va face să cunoști Havana și din punct de vedere culinar. Așa cum am mai spus, îți recomandăm să apelezi la un ghid local sau la un food tour, pentru că așa vei ști exact cum stau lucrurile și vei primi îndrumări ce-ți vor fi de mare ajutor. La finalul acestui articol lung și delicios, vrem să îți aducem aminte să nu bei sub nicio formă apă de la robinet pentru că Havana nu are un sistem foarte bun de conducte sau filtrare a apei și prin urmare apa de la robinet nu e potabilă. În rest, te sfătuim să încerci cât mai multe preparate tradiționale și să te bucuri de tot ceea ce Havana oferă.