excursie in desert in Hurghada, Egipt

O excursie în deșertul Sahara, cu tot pachetul: plimbare cu 4×4 pe dunele de nisip, vizită într-un sat autentic de beduini, plimbare cu ATV-ul prin deșert, cina tradițională cu muzică și spectacol live și apus de soare în deșert, pare a fi genul de activitate pe care trebuie să o faci dacă ajungi în Hurghada. Asta am crezut și noi, iar faptul că plimbarea cu 4×4 pe dune de nisip rămăsese o dorință neîmplinită încă de când am fost în Dubai (atunci am avut o escală de o zi, iar timpul nu ne-a permis să mergem și în deșert) sau Maroc, ne-a facut să credem că asta e șansa noastră să punem piciorul pe dunele de nisip ale Saharei și să avem parte de o super experiență, așa cum vedeam în filme sau pe Instagram. Însă, atunci când îți creezi așteptări prea mari sau când o excursie are un marketing prea bun, vei avea parte de câteva dezamăgiri.

Astăzi vreau să vă povestesc cum a avut loc această excursie, ce activități am făcut, cât ne-a costat și de ce am fost dezamăgiți. Vreau să spun încă de la început că nu am o problema cu agenția care a organizat această excursie – motiv pentru care nu vreau să îi dau numele – deoarce aceste agenții sunt mai mult niște intermediari între turiștii români și compania care organizează aceste excursii. Tind să cred că toate excursiile au exact același program, indiferent de agenția prin care se face rezervarea.

Hurghada – excursie în deșertul Sahara (dezamăgire?)

Așa cum spuneam, am considerat că e obligatoriu să facem o excursie în deșert, astfel că, înainte de plecare, am făcut câteva cercetări pe rețelele de socializare, am căutat o agenție serioasă (în măsura în care se poate) și ne-am rezervat această excursie pentru ultima zi din vacanța noastră în Egipt. Ne-am gândit că acesta ar fi cel mai frumos mod de a încheia o săptămână plină de aventură, dar și o vacanță.

Excursie în deșertul Sahara – Marea majoritate a excursiilor oferă același pachet, care include urmatoarele lucruri: transferul de la și la hotel, plimbare cu ATV (nouă ni s-a spus că ne vom plimba 30 km, dar nu cred că au fost nici 10km), plimbare cu buggy (cred că am condus 5 minute), plimbare cu 4×4 pe dunele de nisip ale Saharei, vizită în satul beduin, cină tradițională și spectacol. Totul se desfășoară pe parcursul unei zile întregi – de la 11:00 până la 19:00.

Pret: excursia (fara bacșiş pentru ghizi, fără băuturi sau alte lucruri care ți se vând de-a lungul excursiei) costă în jur de 20 euro.

Excursie în deșert – desfășurare

Excursia a început la 11:00, atunci când am fost preluați de la hotel. În drum spre locul din care începe excursia propriu-zisă, am mai făcut o oprire pentru a mai lua un grup, iar în total am petrecut 1 oră și 30 minute într-o mașină fără aer condiționat și fără centuri de siguranță…și cu un șofer cam nebun. Atunci când ne-am urcat în mașină, nu ne-am gândit că aceeași mașină ne va plimba prin deșert deoarece nu semăna deloc cu mașinile pe care le vedeam în alte excursii de acest gen. Ca să îți faci o idee, în mașina respectivă stăteau 6 oameni, trei pe o parte și trei pe cealaltă parte, față în față, fără sa aibă ceva de care să se țină în timpul mersului.

Ajunși la destinație
(am ajuns la un fel de tabară, o cameră din pământ în care au amenajat un mic bar și care mai avea și o toaletă extrem de murdară), au început pregătirile pentru plecare în deșert cu atv-urile. Înainte de pleca în excursie, am consultat lista de pe site-ul agenției și ne-am pregătit cu tot ce era nevoie – apa, crema de protecție solară, eșarfe, ochelari de soare și haine confortabile, însă, cei care nu aveau eșarfa sau apă, își puteau cumpăra de acolo. Acela a fost primul moment în care ne-am dat seamă că excursia asta o să se lase cu vânzări, lucru care se întâmplă în fiecare excursie organizată.

Prima parte a excursie în deșert a fost plimbarea cu atv-ul, activitate în premiera pentru noi. Personal, ni s-a părut extrem de greu să conducem atv-ul, care era într-o stare foarte rea, pe un teren plin de pietre…de nisip fin nici nu se putea pune problema. Am abandonat acesată activitate destul de repede. Oricum, această plimbare nu a durat foarte mult și în nicun caz nu ne-am plimbat 30 km, așa cum ni s-a promis în ofertă.

Apoi, ne-am întors în punctul de plecare, iar mai departe am plecat rând pe rând într-o plimbare prin același loc cu buggy. Nu am cronometrat această activitate, dar simțurile mele îmi spun că nu a durat mai mult de 5-10 minute. Ni s-au făcut câteva poze și un filmuleț, iar mai apoi ne-am întors la bază.

După plimbarea cu buggy, a urmat plimbarea mult așteptată cu 4×4 pe dunele de nisip. Exact așa cum ne așteptam, am fost urcați în masina care ne-a luat de la hotel și am pornit. Cred că asta a fost cea mai mare dezamagire. Am fost plimbați pe un teren accidentat, teren care nu a avut nici măcar o dună de nisip, timp în care eram trântiți dintr-o parte în alta, de parcă eram niște saci cu cartofi. Dezamăgitor.

La drept vorbind, peisajele erau destul de interesante. Părea că nu mai suntem pe pământ, însă trebuie să recunosc că nu a fost deloc ceea ce ne așteptam. De altfel, singura porțiune de nisip fin, de deșert, pe care am pus piciorul a fost cea din imagine. Pentru a ajunge la acea dună, a trebuit să urcâm câteva pietre, iar mai apoi să coboram pe acea portiune de nisip, la baza căreia se afla o tabără improvizată care vindea sucuri și chipsuri.

A mai urmat o plimbare cu multe hopuri până am ajuns în satul de beduini. Atunci când am citit oferta pentru această călătorie, știam că vom fi duși într-un sat ca să vedem cum trăiesc beduinii. În naivitatea noastră, am crezut că e o experiență unică și că e o treabă reală. Însă, ajunși acolo, ne-am dat seama ca e o treabă pur turistică. Ghidul te duce în acele case tradiționale de beduini, îți arată cum o femeie face paine și cum are grijă de copiii ei (o mare scenă de teatru), iar mai apoi te duce în alta casă ca să îți prezinte modul în care beduinii tratează diferite afecțiuni. Cu alte cuvinte, îți sunt prezentate tot felul de creme și ceaiuri, care, bineînțeles. sunt de vânzare. Satul de beduini, a doua dezamăgire…Cel mai tare cred ca m-a deranjat faptul că au apelat la doi copilași, ca să ne sensibilizeze si să sărim cu bacșisul…

Tot în acel sat, turiștii sunt invitați la un păharel de ceai. Noi am fost serviți cu o băutură amară – presupun că era ceai negru – în niște căni din care au mai băut și alți zeci de oameni înainte (unele aveau urme vizibile de ruj). Mai apoi, cine a dorit să se plimbe cu cămila, a putut să o facă pentru 5 minute.

În toate locurile în care am ajuns, am fost mereu grăbiți, mereu pe fugă, iar în satul de beduini, după ce ni s-a spus că facem pauză 45 minute, un alt ghid a început să strige la noi, să ne grăbim și să urcăm în mașini. Până la urmă, am stat cele 45 de minute, dar ghidul cu pricina a insistat de 2-3 ori.

Mai apoi a mai urmat încă o plimbare cu și mai multe hopuri până când am ajuns la un punct de observare de unde am admirat preț de 5 minute apusul și împrejurimile. De acolo, am plecat spre locul de unde a început călătoria în deșert și unde am fost așteptați cu mâncare. Cina tradițională a constat în doua chifteluțe – kofta- orez, humus, salată și un pahar de Coca Cola. După masă, organizatorii au pregătit un spectacol de dans, iar mai apoi au început să vândă CD-uri cu fotografiile pe care fotograful lor le-a făcut de-a lungul zilei și poze printate. Pentru un CD cu poze – nu prea stii ce poze cumparai – plateai 10 euro, iar o poza A5 se vindea cu 2 euro.

După lăsarea serii, am fost duși la hotel.

Hurghada – excursie în deșertul Sahara (dezamăgire?)

Excursia în deșertul Sahara nu a fost deloc ceea ce ne așteptam (poate a fost și vina noastră pentru că ne-am construit așteptările pe baze excursiilor pe care alți bloggeri sau prieteni le-au făcut în Maroc sau Dubai), motiv pentru care aș spune că a fost dezamăgitor. Nu mi-a plăcut felul în care am fost plimbați cu 4×4, acea plimbare o poți face pe orice teren accidentat, și nu mi-a plăcut toată regia din satul beduinilor. Faptul că au adus o femeie cu doi copii, pe care i-au lăsat să se joace în nisip, într-un așa zis sat, iar la doi pași mai încolo era amenajată o tarabă cu ceaiuri și creme, aceste două lucruri mi-au lasat un gust amar (poate o fi fost de la ceai). Din momentul în care ajungi acolo începe alergătura și comerțul. Ești dus dintr-o parte în alta, iar la fiecare doi pași ți se vinde ceva. Această excursie nu a fost pe placul nostru, nu cred că merită banii și timpul și cu atât mai puțin nu mai cred că e o activitate obligatorie în Hurghada.

Citește mai mult: