Noi suntem în Berlin, în prima vacanță după mult mult timp, și suntem extrem de entuziasmați. Însă, până să vorbim despre Berlin, revenim cu partea a doua a articolului cu destinații de vacanță pentru vară-toamnă 2020. Așa cum v-am spus în articolul trecut (click aici dacă vrei sa citești primul articol), pentru a vă veni în ajutor și pentru a va inspira, am rugat câțiva vloggeri și bloggeri pasionați de călătorii să ne recomande câte o destinație numai bună de vizitat în următoarele luni. Recomandările călătorilor români sunt atât de diverse și atât de interesante încât sunt convinsă că vei găsi ceva care să te atragă. Fără să mai lungim vorba, iată câteva idei de vacanță pentru vara-toamnă:

Tallinn – Estonia

by Jump around the World

Tallinn, capitala Estoniei, este un oras ce merita vizitat, mai ales daca planuiesti un city break in care sa vezi si Helsinki. Momentan nu exista zboruri directe din Bucuresti catre Tallinn. Noi am luat avionul pana in Helsinki, cu Blue Air (zbor de 2 ore si jumatate). Din Helsinki am luat feribotul companiei Viking Line (durata de 2 ore si 15 minute). Biletele pentru feribot pot fi achizitionate online, de la vikingline.com sau de la tallink.com. Din port pana in centrul vechi al orasului am facut 15 minute de mers de jos.

Putem sa iti recomandam doua localuri foarte faine unde noi am mancat bine si la preturi destul de mici in comparatie cu alte restaurante din oras: Porgu (cunoscut si pentru varietatea de beri disponibile) si Kompressor (cunoscut mai ales pentru clatite, atat dulci cat si sarate).

Ce poti vizita in Tallinn? 

Cele mai multe atractii se afla in centrul vechi al orasului, unde te poti plimba ore in sir pe stradutele pietruite care ascund locuri foarte faine. Printre ele vom enumera: piata primariei, turnul Hellemann si zidul cetatii, pasajul St. Catherine, Biserica St. Olaf (unde se poate urca in varf), Kohtuotsa Viewing Platform (poti vedea orasul de sus), Catedrala Alexander Nevsky, s.a.”

Salzburg – Austria

by Designed to Travel

Recomandarea mea pentru vara/toamna care vine este Salzburg, un orășel foarte șic din vestul Austriei, pentru care Wizz Air tocmai a anunțat zboruri directe din București începând cu această vară. Are un aer elegant din cale-afară, clădirile sale sunt atât de romantice încât par proiectate pe portativ, și nu pe hârtie milimetrică. Ferestre în formă de vioară, acoperișuri grațioase și străduțe pline de farmec te încântă la tot pasul și te duc cu gândul la o lume trecută, cu baluri dichisite și maniere nobile. 

În plus, este așezat în mijlocul munților, așa că nu vei duce lipsă de peisaje verzi în care îți vine să te avânți cântând „The hills are alive with the sound of muuusiiiic”! Căci da, Salzburg este dominat de muzică! Nu numai că aici s-a născut Mozart, dar este și locul unde s-a filmat Sound of Music (1965), unul dintre filmele care îți merg la suflet, inspirat după fapte reale petrecute chiar în Salzburg.

Poți petrece cam două zile în oraș, iar dacă ai mai mult timp la dispoziție sunt multe locuri splendide în împrejurimi pe care le poți vizita: Eagle’s Nest, lacurile din Salzkammergut, fermecătorul orășel Hallstatt, traseul cel mai înalt din Austria, Grossglockner, masivul Dachstein, sau chiar Munchen, care e la 150 km.

Sfatul călătorului achiziționează-ți Salzburg Card, are un preț foarte bun și îți oferă acces gratuit la majoritatea obiectivelor principale, la telecabine, funiculare și tot transportul public. Noi am economisit cam 45€ de persoană cu el. Dar sunt și obiective gratuite în oraș: Catedrala Salzburg, grădinile Mirabell, Hangar 7, Residenzplatz (o piață superbă centrală) și Getreidegasse, o stradă pietonală care te va încânta cu firmele magazinelor! În plus, îți recomand neapărat să vizitezi palatul Hellbrun cu ale sale trick fountains, nu îți spun despre ce e vorba și nu căuta, ca să ai o surpriză, dar e super distractiv, iar pentru o zi de vară e o experiență ideală!

Citește și:

Booking.com

Cipru

by Alexandra Calinoiu

Cipru este o țară insulară scăldată în apele Mediteranei împărțită pașnic de greci și de turci și care se bucură de vreme bună 9 luni pe an (din primăvară până în toamnă). Din România sunt zboruri directe spre Paphos și Larnaca, iar transportul în comun este foarte bine pus la punct, cu excepția faptului că în weekend nu circulă autobuzele. Cea mai frumoasă plajă din Cipru este Nissi Beach (în Ayia Napa), dar nici Landa Beach nu se lasă mai prejos, cu toate că este o plajă micuță, ascunsă, aproape insesizabilă, situată foarte aproape de Nissi. Ocean Dreams Suites este cea mai faină cazare din Ayia Napa, situată aproape de plajă, lângă o biserică și vecină cu Second Cup. De pe terasă se văd răsărituri senzaționale. De pe plaja din Paphos se văd cele mai frumoase apusuri. Tot aici, se poate vizita Paphos Mosaics și Castle of Paphos, iar în port se plimbă țanțoș un pelican. Larnaca e o combinație frapantă între faleza aglomerată și plaja liniștită, cu apă mică și limpede și cele mai bune pancakes la Coffee Corner Larnaca. La 2 km de aici se strâng păsările flamingo pe Salt Lake. De pe Mackenzie Beach se văd avioanele cum aterizează. Limassol este un district încărcat de istorie cu castele și ruine și un restaurant cu acoperiș din umbrele – Juego Cafe. Capitala Nicosia este singura capitală divizată din lume. La Cape Greko cred că s-a născut albastrul altfel nu-mi explic cum de marea e atât de frumoasă. 

Atena – Grecia

by Almona Călătorește

Toamna, Atena este minunată. Căldura se mai domolește și aglomerația scade considerabil. Și prețurile, deopotrivă. Începând cu ultimul week-end din Septembrie, care marchează Ziua Patrimoniului European, și până la sfârșitul lui Martie, siturile arheologice și muzeele pot fi vizitate plâtind jumătate din prețul biletului sau chiar gratis. Intrarea este liberă în ultimul week-end din Septembrie, pe 28 Octombrie și în prima duminică a fiecărei luni, între 1 Noiembrie și 31 Martie.

În Atena, o mulțime de locuri frumoase și cu încărcătură istorică pot fi văzute gratis tot timpul anului. Cele trei expoziții permanente din Aeroportul Internațional Eleftherios Venizelos, Dealul Filopapou (unul dintre cele mai frumoase parcuri din Atena), Areopagous (Dealul lui Marte de lângă Acropole), Marea Schimbare a Gărzii în Piața Sintagma sunt doar câteva dintre ele.

Sfatul călătorului – În Atena, nu ai nevoie de mașină. Transportul public este foarte bine organizat, iar metroul este cel mai indicat. Pentru 3 zile, un card de 22 euro asigură deplasări nelimitate cu toată rețeaua de transport public și transferul cu metroul, dus-întors, la aeroport.

Când călătorești cu buget redus, tavernele poate nu sunt prima opțiune pentru masă. Deși, în Monastiraki, la taverna Bairaktaris prețurile nu sunt foarte mari și porțiile sunt imense. Însă peste tot, există chioșcuri cu street-food care este delicioasă și ieftină.

Citește și:

Booking.com

Scotia

by Cristina face Aventură

Mie mi-a rămas gândul la Scoția toamna. O explozie de culori. O destinație numai bună pentru iubitorii de natură, drumeții și pentru perioada aceasta în care se tot vorbește despre distanțare socială. Nu știu care vor fi condițiile de intrare în UK în următoarele luni, dar Scoția e o idee excelentă, cu oameni prietenoși și peisaje fabuloase la tot pasul. Un roadtrip prin Scoția garantează amintiri de neuitat. Sigur, se poate și altfel, cu bus sau excursii de câte o zi de la agențiile locale, cu plecări din orașele mari. Însă eu am aterizat în Glasgow și am plecat direct pe coclauri. 

Timp de 5 zile am trecut, pe rând, pe la Loch Lomond, Fort Williams, Eilean Donan Castle, Balmacara, Plockton. Am făcut un picnic pe Isle of Skye, nu mă mai dădeam dusă de la St. Conan’s Kirk, iar de la fereastra cazării din Glencoe am văzut căprioare.

Sfatul călătorului – Hoteluri și case de oaspeți se găsesc pentru toate buzunarele, de la 40-50 de lire pe noapte la peste 100 de lire. Iar dacă mâncarea tradițională scoțiană precum haggis sau cullen skink nu vă tentează, puteți mânca somon scoțian dimineața, la prânz și seara. Seara însoțit de niscai whisky, un alt motiv de mândrie locală.

Elveția

by Born to Travel

Recomandarea noastră pentru vara și toamna acesta este Elveția. La capitolul peisaje, Elveția nu are egal. Lacurile înconjurate de munți – dintre toate trebuie sa mentionam lacul Brienz, lacul Lugano si lacul Leman, orasele elegante de pe riviera Elvețiana, stațiunile montane (St. Moritz si Grindelwald) și satele din regiunea Berner Oberland (Lauterbrunnen, Grindelwald si Brienz) fac din Elveția visul oricărui iubitor de natură.

În perioada aceasta grea, Elveția a avut o altă abordare vis a vis de virus și pandemie, lucrurile fiind destul de liniștite. Acum, Elveția este deschisă pentru turiști, restricțiile au fost ridicate, situația de alertă a luat sfârșit acum câteva săptămâni, iar distanțarea socială a fost redusă. În perioada asta, Elveția e varianta perfectă pentru un roadtrip de poveste, unul care să cuprinda peisaje sublime, lacuri turcoaz și sate pitorești.

Sfatul călătorului – Noi vă recomandăm să vă organizați un roadtrip prin Elveția pentru o perioada de cel puțin 7 zile. În cazul în care nu doriți să veniți cu mașina din România, vă puteți închiria o mașina din aeroportul Basel (Elvetia) sau din aeroportul Memmingen (Germania – cca. 70 km de Elvetia). De asemenea, vrem să vă aducem aminte că în Elveția este necesară achiziționarea unei vignete, care costă 40 CHF/14 luni. La capitolul cazări, vă recomandăm Airbnb deoarece prețurile sunt ceva mai bune, iar dacă veți avea mașina, vă veti putea oreinta spre cazări aflate în afara orașelor sau locurilor turstice.

Citeste si:

Acestea au fost recomandările pe care le-am strâns de la bloggeri și călătorii români. Sperăm ca am trezit în voi dorul de ducă și că v-am inspirat în alegerea următoarei destinații de vacanță. Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor celor care au răspuns pozitiv la propunerea mea și să le spun că sunt adevărate surse de inspirație pentru noi!

Idei de vacanță pentru vara-toamnă – recomandările călătorilor români (1)