După o perioadă extrem de grea în care călătoriile nu au mai fost posibile, vedem luminița de la capătului tunelului. Încet-încet, lucrurile revin la normal, iar noi, călătorii și pasionații de călătorii, ne putem gândi din nou la vacanțe. Așa cum vă spuneam într-un articol precedent, noi am hotărât să nu ne oprim din călătorii, ci doar să ne schimbăm un pic planurile. Astfel că, am început să ne orientăm spre destinații ceva mai safe (evităm Italia, Spania sau Statele Unite) și sa alegem ca mijloc principal de transport, mașina. Deja numărăm zilele pe degete până când vom putea pleca într-un roadtrip prin Germania. La fel ca noi, sunt și alți oameni care abia așteaptă să o ia din loc, să descopere destinații noi și să se bucure de vremea bună, de vară, de soare, de plaja și de munte. Și pe bună dreptate, când spui vară, nu spui implicit și vacanță?!

Pentru a vă veni în ajutor și pentru a va inspira, am rugat câțiva vloggeri și bloggeri pasionați de călătorii să ne recomande câte o destinație numai bună de vizitat în următoarele luni. Recomandările călătorilor români sunt atât de diverse și atât de interesante încât sunt convinsă că vei găsi ceva care să te atragă. Fără să mai lungim vorba, iată câteva idei de vacanța de vara-toamnă:

Chișinău

by Angela Călătorește

Tuturor ne e dor de ducă, ne sfârâie călcâiele și zău că n-aș refuza nici o destinație. Dar pentru că știu că vom fi cu toții mult mai precauți ca înainte de pandemie, am o recomandare pentru toți cei care vor dori să călătorească, pe aici, pe aproape: Rep. Moldova! E aproape de noi, în doar câteva ore cu mașina ai ajuns în Chișinău, oraș pe care-l recomand ca și punct central, iar de aici să vă croiți excursii. Cazările sunt relativ ieftine, există opțiuni pentru toate bugetele. Prefer airbnb-urile, iar în Chișinău veți avea o mulțime de opțiuni. Dacă partea gastronomică este foarte importantă pentru voi, așa cum e și pentru mine, iar pe deasupra mai și iubiți preparatele simple, dar gustoase, care să vă aducă aminte de bucatele bunicii de la țară, ei dragilor, Rep. Moldova e destinația perfectă! Și pentru că la așa preparate gustoase, merge de minune un pahar (sau mai multe) de vin bun, moldovenii te vor îmbia cu cele mai bune sortimente. Musai să participați la o degustare de vinuri și desigur să faceți un tur al cramelor. Adevărate orașe subterane, Cramele de la Cricova, Mileștii Mici, Castel Mimi sau Brănești sunt doar o parte dintre brandurile recunoscute la nivel mondial și pe care eu le-am vizitat. 

Vă recomand cu toată încrederea să vă îndreptați atenția spre Moldova în perioada toamnei, când așa cum știți, se vor desfășura culesul viilor! Ce poate fi mai interesant, decât să vedeți cu ochii voștri, cum ia naștere licoarea bahică, atât de iubită de noi toți.

Sfatul calatorului – Musai să participați la o degustare de vinuri și desigur să faceți un tur al cramelor. Adevărate orașe subterane, Cramele de la Cricova, Mileștii Mici, Castel Mimi sau Brănești sunt doar o parte dintre brandurile recunoscute la nivel mondial și pe care eu le-am vizitat.

Booking.com

Citește și:

Lisabona

by Brigitta Călătorește

Sunt Brigitta Călătorește și cred că ” în viaţa asta rămânem doar cu ce am visat, cu ce am iubit şi cu cât am călătorit…” și mai trebuie să va spun ceva: sunt îndrăgostită iremediabil de Portugalia, pe care o recomand oricui ca destinație de vacanță! Portugalia este cea mai veche țară din Europa și locul din care marii exploratori au pornit să descopere lumea. Portugalia este de o diversitate incredibilă, climă perfectă, locuitori primitori, peisaje demne de cărți poștale, castele de poveste și mult mult sentiment. Portugalia se traiește și se retraiește, iar Lisabona este un oraș în care să trăiești o viață. Am fost de câteva ori în Lisabona și în împrejurumile acesteia, dar constant mă intrigă și fascinează. De fiecare dată îi descopăr o nouă latură sau o altă comoară. Portugalia pentru mine este bucurie, frumusețe, fado, albastru, ocean, istorie, cultură…

Când vorbim de Portugalia, implicit vorbim și de FADO. Acest gen muzical este construit în jurul conceptului de saudade despre care portughezii spun că nu ar avea echivalent în nici o altă limbă. Saudade descrie “tânjirea după ceva” sau “dorința puternică de ceva, nostalgie sau pur și simplu o dragoste iremediabilă pentru o himeră. Eliade, în schimb, scrie un articol intitulat ”Dor- Saudade românească” în care descoperă cu mândrie faptul că “în nicio altă limbă n-ar fi găsit […] un mai perfect echivalent pentru atât de portughezul cuvânt saudade decât în cuvântul românesc dor“.

Sfatul calatorului – Ce nu trebuie să uitați daca vizitați Lisabona? Achiziționarea unui Lisboa Card care pe lângă faptul că vă oferă transport gratuit cu tramvaiele, autobuzele, lifturile, metroul și trenul Lisabona- Sintra sau Lisabona- Cascais beneficiați și de gratuitate sau reduceri la monumente, muzee, tururi și restaurante.

Citește și:

Albania

by Miruna Cotrau

Albania este una dintre țările europene foarte puțin afectate de Covid-19, cu doar (571 cazuri active, la momentul publicarii articolului) de cazuri, și cu doar 37 de decese. Este astfel, una dintre cele mai bune destinații de vacanță, accesibilă financiar și unde se poate ajunge rapid cu mașina personală, fie pe ruta Bulgaria-Macedonia de Nord, fie prin Serbia și Kosovo.

Litoralul Albaniei are o lungime de peste 450 km. și se întinde de-a lungul Mării Adriatice până la Marea Ionică și granița cu Grecia. Plaja din Durres este cea mai lungă și cea mai renumită plajă din Albania, având o lungime de peste 6 km. Plaja este lată, curată, cu nisip foarte fin, iar intrarea în mare este lină, facând-o una dintre cele mai bune plaje din Europa pentru familii cu copii.

Sfatul calatorului – vizitați Tirana (capitala țării), Durres (al doilea cel mai mare oraș al țării) și Cetatea Kruja aflate la doar câțiva kilometri și veți veți rămâne surprinși de îmbinarea diferitelor culturi, de mâncarea tradițională și ospitalitatea localnicilor.

Booking.com

Citește și:

Muntenegru

by Mapping Travel

Poate ați fost deja sau poate doar ați pus pe listă. Însă noi vă propunem o destinație destul de accesibilă din mai multe puncte de vedere, o zonă ce are foarte multe lucruri de oferit. Este vorba de orasul Budva și imprejurimile sale.
Nu vă propunem întâmplător acest oraș, pentru că, dacă îl alegeți ca destinație de vacanță, nu vă veți bucura doar de obiectivul final, ci întreaga călătorie până acolo va fi o adevărata încântare. Spre ieșirea din România, la granița cu Serbia, veți trece pe lângă Cazanele Dunarii – unde puteți
admira trecerea spectaculoasă a Dunării prin Carpați; mai mult decât atât, dacă veți dori să faceți o pauza de la condus, va puteti chiar opri în această zonă pentru o zi, în special dacă vreți să va aventurați într-o plimbare cu barca pe Dunăre.


Budva – un oras ce este considerat „perla” Mării Adriatice, un oraș vechi, romantic, cu priveliști „decorate” de palmieri, dar si cu influențe venețiene, unde muntele și marea se întâlnesc și dau naștere unor experiențe de neuitat pentru toți cei care ajung acolo. Pe lângă vizitarea orașului în sine (simpla plimbare pe străduțele lui este o placere), în Budva există
multe plaje
(Greco, Jaz, Trsteno, Jeff Beach Bar, iar printre cele mai frumoase se numara Mogren Beach – premiată cu Steagul Albastru – și Sveti Stefan), dar și în apropiere de Budva, la doar 3 km distanța, puteți găsi o plajă excepțională, care de asemenea a primit distincția Steagul Albastru –
plaja din stațiunea Becici. Atât orașul în sine, cât și plajele sale, sunt foarte animate, puteți găsi restaurante și terase foarte primitoare, iar pe plaje se țin de obicei petreceri, iar viata de noapte, in general, este una foarte
activă – motiv pentru care destinația poate fi una foarte potrivită pentru grupuri de tineri, dornici de distracție.


Din Budva, puteți continua călătoria – înaintând 30 de km spre Kotor – un alt oraș fascinant din Muntenegru, sau puteți ajunge chiar în Croația, la Dubrovnik, drumul putând fi parcurs în aproximativ 2 ore din Budva.


Prin urmare, Budva este cu siguranță un oras care nu trebuie ratat într-o vacanță de vară (orașel cu iz medieval, Marea Adriatică – cu plaje spectaculoase și munti, cu frumusețea lor impunătoare, toate
în acelasi loc), în special daca sunteți pasionați de a descoperi frumusețile nemărginite ale naturii.

Eu am fost în Budva de 2 ori, prima oară făcând traseul pe care vi l-am descris mai sus, iar a doua oară, cu avionul, zbor direct Barcelona – Podgorița! Este o destinație în care m-aș mai întoarce fără să stau pe gânduri! Chiar dacă este o țară mică, Muntenegru are foarte multe de oferit și simt că mai am locuri pe care mi-as dori să le explorez, în care nu am ajuns încă!

Sfatul călătorului – O altă recomandare: atenție la taxele roaming pe telefon, Muntenegru nu face
parte din Uniunea Europeană așa că puteți găsi o factură destul de stufoasa la întoarcerea acasă.

Croația

by Visător prin lume

Cu peisaje ce pot fi lesne considerate paradiziace, cu orașe încărcate de atmosfera anilor Evului Mediu, cu o istorie care și-a scris cel mai recent capitol nu mai devreme de acum trei decenii, cu decoruri ce au inspirat și au devenit cadre ale unor pelicule celebre, cu vestigii romane rămase moștenire din perioada marelui imperiu, cu porturi ce păstrează ecourile celor mai celebre vremuri, cu plaje lin pătrunse de apele mării, cu parcuri naționale desprinse, parcă, din cele mai frumoase visuri, cu monumente moderne ce aduc omagii soarelui și fac marea să „cânte”, cu insule pe care te poți oricând refugia în mijlocul naturii și al vietăților ce se plimbă nestingherite și cu preparate care trezesc tentația chiar și celor mai puțin pofticioși; cu toate acestea ne invită Croația să o descoperim, dar și cu promisiunea că, odată pășiți pe acest ținut care pare unul de poveste, vom fi definitiv cuceriți de mica țară din Balcani.

O călătorie aici nu trebuie să se limiteze la un singur oraș sau la o singură regiune, așa că mașina este, din punctul meu de vedere, mijlocul de transport cel mai potrivit pentru a explora pe îndelete Dubrovnik, Split, Zadar, Parcul Național Plitvice, Parcul Național Krka, capitala Zagreb și chiar și țările vecine, care se mândresc cu o istorie similară și cu peisaje cel puțin la fel de spectaculoase. În speranța că v-am trezit interesul pentru aceste locuri, vă invit să includeți pe lista călătoriilor viitoare Croația, sau poate întreaga zonă a Balcanilor, căci promisiunea de a fi cuceriți se va dovedi pe deplin respectată.

Sfatul călătorului – Din Dubrovnik puteți opta pentru diverse croaziere, așa cum am făcut eu, să încercați să vă feriți de soarele puternic și să vă retrageți, pentru o bună parte din zi, pe una dintre insulele din apropiere. Cea mai cunoscută este insula Lokrum, cea pentru care am optat și eu. Acesta este un loc în care, ca și în Dubrovnik, au fost filmate scene pentru celebrul serial „Game of Thrones”.

Booking.com

Citește și:

Am trezit în voi dorul de ducă și v-am făcut să visați la toate aceste destinații minunate? Ei bine, lista cu destinații de vacanță pentru vară-toamnă 2020 nu se termină aici. Ziele următoare vom publica și partea a doua! Stai pe aproape!

Până data viitoare, spune-ne în comentarii ce planuri de vacanță ai și nu uita să te abonezi la blog, să ne dai un follow pe Instagram și un like pe pagina de Facebook.