Înapoi din viitor: cum a revoluționat Mercedes Benz lumea

25 de ani de când societatea a ales E-Mobilty

01 iunie 2044

”Luna aceasta se împlinesc 25 de ani de când oamenii au înțeles în sfarșit importanța mediului încojurător și impactul pe care poluarea îl poate avea asupra noastră și a reședinței noatre, Planeta Pământ. Au trecut 25 de ani de când omenirea a început să ia măsuri serioase în privința poluării.

Astăzi ne putem bucura de aer curat, de un cer senin și de natură. Nu mai trebuie să ne facem griji în privința generațiilor următoare sau să ne întrebăm dacă planeta ne va mai putea duce în spate, pe noi și poluarea pe care o creăm. În prezent, le putem asigura copiiilor noștri un mediu de viață sănătos și îi putem crește și educa într-o societate care pune preț pe mediul înconjurător. Însă, noi știm că lucrurile nu au fost dintotdeauna așa!

A fost nevoie să treacă câțiva zeci de ani până să luăm măsuri în privința poluării generate de folosirea mașinilor pe bază de combustibil, iar toate încercările din secolele trecute de a dezvolta industria mașinilor electrice au fost abandonate din diverse motive, fie ele tehnologice sau economice. La începutul aniilor 2000, tot mai multe companii au îmbrățișat conceptul de e-mobility sau, cu alte cuvinte, au început să lucreze la crearea unor mașini fie hibrid, fie 100% electrice. Industria automotive a înțeles că reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare pentru mediul înconjurător și în special pentru aerul pe care îl respirăm.

Treptat, oamenii au văzut beneficiile utilizării mașinilor hibrid sau electrice, optând pentru achiziționarea unui astfel de vehicul. Însă, această schimbare nu a fost una ușoară. A fost necesară o regândire a infrastructurii, a procesului de realizare a mașinilor și a surselor de energie. Mașinile electrice trebuiau să fie produse în fabrici care să respecte natura și conceptul de E-Mobilitate, să aibă o infrastructură care să le permită funcționarea corespunzătoare (stații de încărcare) și surse alternative de producere a energiei (energie eoliană, hidrocentrale, etc). Acum, nu am fi sărbătorit 25 de ani de când societatea a îmbrățișat conceptul de E-Mobilitate dacă companiile nu ar fi fost dornice de schimbare.

În România, numărul mașinilor electrice a crescut ușor de la an la an, aceasta fiind dovada clară că oamenii sunt mult mai atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor și aleg să își înlocuiască mașina veche cu un vehicul care să fie mult mai prietenos cu mediul. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără companiile implicate în procesul de vânzări autocare au reușit să introducă pe piața românească noi modele și concepte ecologice.

Primul vechiul SUV 100% elecric by Mercedes Benz

Exemplul perfect este Auto Schunn, cel mai mare partener autorizat Mercedes Benz, care în anul 2019 împlinise 25 de ani de activitate în România, 25 de ani de când le oferea românilor o gamă diversificată de mașini, servicii și asistență de înaltă calitate. Aniversarea lor coincide cu un moment cheie din istoria vehiculelor electrice, si anume: lansarea Mercedes-Benz EQC, prima mașină din clasa EQ de autoturisme 100% electrice.

Deși, au mai existat mașini hibrid, Mercedes Benz EQC le-a demonstrat oamenilor că pot conduce o mașina SUV, cu dotări de înaltă calitate și care să fie 100 % electrică, iar din acest motiv, se poate spune că fără această mașină, lumea nu ar fi așa cum o vedem acum, la mijlocul aniilor 40.

România în anul 2044

Acum, ne trezim dimineața, deschidem geamul și tragem aer adânc în piept, un aer care ne duce cu gândul la diminețile petrecute la munte din copilărie, doar că, acum suntem în București, în mijlocul junglei de beton. Ne ducem copiii/nepoții la școală, fără să respirăm gazele de eșapament ale unei mașini mult prea bătrâne și cu prea multe probleme. Am scăpat de benzinării și am amenajat în locul lor mici zone verzi care includ stații de alimentare electrică. Acum ne bucurăm de un cer albastru, de spații verzi și de aer curat.

În ultimii 25 de ani am înțeles importanța reciclării, iar acum facem acest lucru conștiincios. Am înțeles că trebuie să avem grijă de spațiile verzi pentru ca ele ne asigură oxigenul și drept urmare ne-am întors fața spre natură. Am facut cunoștiință cu energia sustenabilă, ne-am dat seama că avem toate resursele necesare și că avem nevoie de ea, din moment ce am hotărât să conducem mașini exclusiv electrice.

Suntem conștienți de impactul pe care îl avem asupra plantei și încercăm să o protejăm cât mai mult și cât mai bine.

De la vis la realitate

În anul 2019, am crezut că e doar un vis și că e departe de a fi realitate. Consideram că e aproape imposibil să înlocium obiceiurile dăunătoare, în speță mașinile pe bază de carburanți, cu mașini electrice, ecologice și prietenoase cu mediul înconjurător. Părea că nu vom avea niciodată infrastructura necesară și că o mașină electrică 100% va fi greu de conceput și susținut. Însă, lucrurile s-au schimbat în momentul în care am vazut că este posibil și că ceea ce un grup de oameni și-a imaginat, a devenit realitate.

În urmă cu jumătate de secol nici nu ne puteam imagina că tehnologia va evolua atât de mult, iar când am vizionat pentru prima dată filmul Back to the Future, tot ceea ce vedeam acolo părea dintr-o altă lume. Televizoarele cu ecran plat, convorbirile de tipul face time și multe altele păreau doar niște povești spuse de oameni care aveau prea multă imaginație. Totuși, se pare că imaginația e cheia spre orice și că până la urmă ceea ce visăm sau ne imaginăm în prezent, ar putea însemna chiar viitorul. Cine știe, poate în viitor vom conduce mașini zburătoare…

Autor: Georgiana Mihuț

Data publicării: 01.06.2044

Articol scris cu ocazia aniversării a 25 de ani de când lumea a făcut cunoștință cu noțiunea de E-Mobilty.

***

Acest articol a fost scris din viitor pentru Spring SuperBlog 2019.Hai alături de noi!
0

Comments

  1. Pingback: Proba 2. Un viitor definit de e-mobility

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *