Elvetia

Început de decembrie în Zurich și Lucerna

Luna decembrie a început cu o vizită în două orașe foarte dragi nouă, Zurich și Lucerna. Deși am viziat aceste orașe de zeci de ori  încă profităm de fiecare ocazie pentru a ne mai duce încă o dată și încă o dată. De data aceasta, niște prieteni dragi nouă ne-au vizitat iar noi ne-am gândit că Lucerna și Zurich sunt locurile perfecte pentru a ne petrece o sâmbătă de decembrie. Ei bine, așa a și fost! În ciuda frigului și a vântului aspru ne-am bucurat cât am putut noi mai bine de ceea ce Elveția ne ofera și parcă, parcă nici nu mai simțeam frigul când priveam peisajele de-a dreptul fermecătoare din jurul nostru.

Despre Zurich știm că este cel mai mare oraș al Elveției, cu o populație de aproximativ 400 000 de locuitori în oras și cca. 1 000 000 în întreg cantonul. Recunoscută drept capitala  financiară a Elveției, Zurich mai ocupă și locul 9 în topul centrelor fianciare al lumii în 2017.

Totuși, Zurich reprezintă ceva mai mult decât prosperitate și bani. Este un oras cosmopolit, dar în același timp unul liniștit, genul de oraș căruia îi lipsește haosul acela tipic locurilor mari și aglomerate. Străduțele pline de magazine mici și cochete, turnurile bisericilor, căsuțele cu arhitectura specifică Elveției, lacul care îi poartă numele, bulevardele cu magazine ale unor branduri celebre, ceasuri la fiecare pas, numeroase fântâni, lebede și pescăruși, toate acestea fac din Zurich un oraș cu un farmec aparte.

În Zurich se află o biserică a cărei turn cu ceas este cel mai mare din Europa. Timp de secole ceasul a fost cel care a dat ora exactă în Zurich, acesta măsurând 8 metri în diametru.

Zurich deține aproximativ 1200 de fântâni a căror apă este numai bună de băut.

Am menționat deja despre lacul Zurich, însă nu am spus că acesta a înghețat în totalitate de două ori în ultimul secol, în 1929 și în 1962. Și așa lacul s-a transformat într-un uriaș patinoar de aproximativ 90 de km pătrați.

În 24 noiembrie s-au deschis și târgurile de Craciun. O adevărată bucurie pentru mine! Așadar, tot orașul e îmbrăcat în lumini și decorațiuni de sărbătoare, iar noi ne-am putut plimba printre tarabele unde se vindeau tot felul de lucruri, vin fiert sau raclette.

Pe malul raului Limmat pescărușii și lebedele se plimbau nestingherite de colo până colo spre deliciul tuturor privitorilor.

Din Zurich am pornit spre Lucerna, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Elveției.

Lucerna este unul dintre cele mai importante orașe din partea centrală a Elveției fiind situat pe malul ”lacului celor patru cantoane”, între Alpii elvețieni. Spre deosebire de Zuirch, este un oraș mult mai mic având undeva la 80.000 de locuitori.

Orașul s-a alăturat Confederației Elvețiene în 1332, iar în 1798 a fost capitala țării.

Între mine și Lucerna pot spune că a fost dragoste la prima vedere. Deși am vizitat acest oraș de zeci de ori inca mă uit mirată la cele ce oferă, mai ceva ca prima dată. 😀

Cea mai importantă atracție turistică și totodată emblema orașului este Podul Capelei sau Kapellbrucke. Podul Capelei traversează râul Reuss având o lungime de aproximativ 200 de metri. Mergând pe pod, privirea îți va fi atrasă de câteva picturi ce datează încă din secolul 17 .

În 1933, un incediu a distrus aproximativ 2/3 din pod, acesat fiind restaurat și deschis publicului un an mai târziu.

Podul Capelei rămâne cel mai vechi pod de lemn acoperit din lume.

Leu din Lucerna sau Lowendenkmal reprezintă un leu sculptat în stâncă ce are drept obiectiv comemorarea gărzii elvețiene omorâtă în timpul Revoluției Franceze. Monumentul a fost conceput de Bertel Thorvaldsen între 1820-1821.

Fie că mergi vara sau iarna în Lucerna priveliștea asupra lacului este impresionantă. Vara de altfel te poți urca la bordul unui vaporaș care te va plimba în jurul lacului.

Străduțele orasului sunt mai mereu aglomerate, turiști și localnici mergând dintr-o parte în alta, admirând ceasurile exagerat de scumpe sau răsfățându-se cu cea mai bună ciocolată elvețiană.

În decembrie, Lucerna abundă în brazi de Crăciun, luminițe și multă voie bună. Cu toate că vremea este destul de capricioasă, mai ales în zona lacului unde vântul îți poate da bătăi de cap, cei mai curajoși și veseli oameni se distrează patinând într-un spațiu amenajat special chiar pe malul acestuia.

Lucerna sau Luzern cum este cunoscut în germană nu are nevoie de nicio altă descriere, pozele vorbesc mereu de la sine.

Pentru noi decembrie a inceput cum nu se putea mai bine! 🙂

 

 

 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *