Interlaken – Brienz – Lauterbrunnen

Pentru mine, Elveția înseamnă munți acoperiți de păduri sau zăpadă, lacuri de o culoare ireal de frumoasă, sate împânzite cu mici cabane de lemn și drumuri care trec prin și pe munte. Elveția mai înseamnă zone verzi, văcuțe care stau la umbra unui copac, văi și cascade, peisaje divine care ne înconjoară la fiecare pas și care, încă, reușesc să ne suprindă. Deși fiecare colțișor din această țară însumează toate aceste lucruri, există o regiune care ne-a cucerit și care ne-a scos preț de două zile din starea proastă în care eram în acel moment, iar acel loc se numește Interlaken.

Undeva, în inima țării, găsim cel mai frumos loc din Elveția (cel puțin din câte am vizitat până acum), genul de loc pe care îl vedem în poze și alte ilustrații, cel care are de toate: cascade, munți ce depășesc cota 4000 și care sunt mereu acoperiți de zăpadă, pășuni și poteci liniștite, mult verde, lacuri turcoaz, sate pitorești și orașe elegante, liniștite, tipice pentru țara cantoanelor.

Interlaken – Brienz – Lauterbrunnen

Despre regiunea Interlaken auzisem de ceva vreme. Știam că se află într-o zonă plină de lacuri – cele mai importante fiind Thun și Brienz, că e în zona montană, numită Jungfrau (”Fecioara”) – o zonă renumită pentru munți și stațiuni de schi, că e un loc pe care nu ar trebui să îl ratezi dacă ajungi în Elveția. Acum doi ani chiar am ajuns în zonă și am vizitat valea celor 72 de izvoare, Lauterbrunnen, de care ne-am îndrăgostit, dar ne-am ținut departe de restul locurilor deoarce am considerat că această zonă e mai potrivită pentru pasionații de sporturi extreme, schi sau hiking. Si pe bună dreptate, în Interlaken se poate face paragliding (lucruri pe care și eu vreau să îl fac), e o zona buna pentru hiking, are multe stațiuni de schi (Grindelwald e cea mai draguță și renumită), dar în același timp are și orașe și sate superbe, lacuri și peisaje greu de descris în cuvinte. Interlaken nu e locul pe care trebuie să îl vizitezi dacă ajungi în Elveția, ci e locul pentru care trebuie să vii în Elveția!

Lauterbrunnen – valea celor 72 de cascade

Într-un weekend ne-am făcut băgăjelul, ne-am închiriat un Airbnb super draguț pe care vi-l si recomandăm (click aici) și am pornit spre Interlaken, având un singur plan în minte: să ne bucurăm de liniște și să petrecem mai mult timp în natură. Exact așa am și făcut. Ne-am bucurat de un drum minunat prin munți, pe lângă sate și lacuri și am făcut o scurtă oprire la unul dintre locurile noastre preferate, lacul Wallensee.

Wallensee e mic colț de rai se află în partea de est a țării, între cantoanele Glarus și St. Gallen, în apropiere de celebrul Heidiland și la jumătatea drumul dintre Lichtenstein și Zurich. E locul perfect în care să faceți o pauză de 10-15 minute. Peisajul e divin!

Lacul Wallen
Lacul Wallen

Drumul spre Interlaken, dinspre Zurich, e absolut minunat, însă există un loc care ne-a lăsat fără cuvinte de fiecare dată când am trecut pe acolo, iar acela este lacul Lungern. Dupa o scurtă oprire, ne-am continuat drumul spre Lauterbrunnen.

Lacul Lungern

Valea Lauterbrunnen este una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Elveției. Așa cum și numele sugerează, în Lauterbrunnen există nici mai mult nici mai puțin de 72 de cascade, cea mai faimoasă fiind cascada Staubbach. Acesta este in cădere liberă de la cca. 300 m înalțime, fiind una dintre cele mai înalte cascade din Europa.

Cum ajungem în Lauterbrunnen?

 1. Tren – În Lauterbrunen putem ajunge cu trenul din Interlaken, via Wilderswil. Călătoria durează 30 minute (poate mai mult, în funcție de ce conexiune prindeți în Wilderwil), iar prețurile încep de la 3.80 CHF/călătorie. Pentru mai multe informații, accesați site-ul companiei SBB.
 2. Mașina – Lauterbrunnen e la o distanta de 130 km față de Zurich (1h50); la 13 km față de Interlaken (20 minute); la 163 km față de Basel (2h); 122 km față de Zermatt (2h30). În privința parcării, există una chiar în centru, numită Kirche, unde o oră de parcare costă 1 CHF.

Interlaken – orașul dintre cele două lacuri

După ce ne-am plimbat pe săturate prin Lauterbrunnen, am pornit spre destinația noastră principală și anume: Interlaken. Acum doi ani, pozele nu ne-au convins că Interlekn e un oraș care merită vizitat, majortitatea fotografiilor găsite pe google infățișează peisaje din zona lacurilor, astfel că nu am făcut o prioritate din a vizita acest oraș. Și cum viața ne surpinde în cel mai frumos mod posibil, drumul nostru s-a oprit în Interlaken, în locul de care urma să ne îndrăgostim.

Mare ne-a fost mirarea cand am descoperit un oraș cochet, cu o eleganță aparte și diferit de ceea ce noi am văzut până acum în Elveția. Parcă nici nu mai eram în Elveția, ci mai degrabă eram într-un oraș francez, elegant și cosmopolit sau într-un cartier al Parisului. Un cartier înconjurat de munți. Și nu doar arhitectura clădirilor, magazinele sau strazile ne-au dus cu gândul la Paris, ci și faptul că magazinele alimentare erau deschise, lucur care ne-a luat prin surprindere.

Și facem o scurtă paranteză – La noi în oraș (dar și în alte orașe din Elveția, Germania și Austria) toate magazinele alimentare și centrele comerciale se închid la ora 20:00 (luni-vineri) și la ora 18:00 (sâmbăta), duminica fiind închise. Noi am ajuns în Interlaken în vinerea de dinaintea Paștelui , zi care în mod normal e liberă, într-o perioada în care restaurantele și hotelurile erau închise. Știind situația din cantonul nostru, ne-am făcut griji că nu vom găsi niciun magazin deschis și că va trebui să căutăm benzinării pe autostradă, ca sa ne luăm ceva de mâncare. Nu îți poți imagina cât de mare a fost șocul nostru când am văzut pe un afiș imens programul de lucru de la supermarket (luni-duminică – 07:00-22:00). Am fost șocați! Până la urmă am aflat că în cantonul Berna magazinele au acest program și că funcționează inclusiv în zilele de sărbătoare (ex. prima și a doua zi de Paște). Șocant!

Dacă ajungeți în Elveția și vreți să vă organizați un picnic delicios, vă recomand să mergeți la supermarket și să luați produse locale (brânză, salam/șuncă/cârnăciori, pâinici, etc).

Tipuri de brânză pe care le recomand: Gruyere, Appenzeller, Tete de Moine, Luzerner Rhamkase. Toate aceste tipuri de brânză sunt delicioase și se încadrează perfect în sintagma ”taste of Switzerland” (prețuri: 1,5-2,5 CHF/100 g)

Interlaken, sau orasul dintre cele două lacuri, face parte din cantonul Berna, este străbătut de raul Aare (pe care îl puteți admira și in capitală) și este o destinație turistică de top din cauza poziției geografice. E un oraș amplasat în cea mai frumoasă regiune a Elveției, este înconjurat de munți, este mărginit de lacuri și e plin de magazine de ceasuri, hoteluri scumpe și restaurante care îți promit cel mai bun fondue.

Râul Aare vazut din Interlaken
Râul Aare vazut din Berna

O seară întreagă ne-am plimbat prin Interlaken, fara vreun scop precis. Ne-am pierdut pe străduțe, am facut window shopping, ne-am bucurat de liniște în parcul orasului, am vazut ceva ce numai în Elveția mai puteam vedea (accesează acest link), ne-am odihnit și ne-am reîncărcat bateriile. A fost o seară în care nu ne-am uitat la ceas și în care nimic altceva nu a mai contat, decât clipa aceea și faptul că ne aflam în cel mai frumos oraș al Elveției. Dintre toate locurile frumoase pe care le-am vizitat în Elveția, Interlaken este de departe preferatul meu.

Cazare în Interlaken

Booking.com

Lacul Brienz – un lac de o culoare nemaiîntalnită

Niciunde pe planeta asta, nici macar în Elveția, nu ne-a fost dat să vedem un lac de o asemenea culoare. Lacul Brienz e o frumusețe de piatră turcoaz, care odată văzută, îți va rămâne pentru totdeauna pe retină, în inimă și suflet. E un loc care pe mine m-a cucerit și care m-a făcut să exclam în continuu ”wow”, ”wow”, ”cat de frumos e!”.

Și nu e așa că arată minunat?

Pentru a admira mai îndeaproape lacul pe lângă care trecusem cu mașina în drum spre Interlaken, am făcut o scurtă oprire în Brienz, satul pitoresc aflat pe malul lacului. Brienz, satul, e punctul de plecare perfect pentru cei care vor să faca un pic de hiking, să exploreze satele pitorești aflate pe malul lacului sau să pornească într-o plimbare cu barca pe lacul ”bijuterie”. Indiferent de activitatea pe care o veți alege, Brienz vă va oferi o experiență memorabilă, într-un cadru natural de vis.

Activitați în zona Brienz

Dacă ajungeți în zona Brienz, ceea ce vă recomand să faceți, și dacă aveți suficient timp la dispoziție, puteți lua în considerare și această listă de activități.

 1. Brienzer Rothorn Panorama – călătorie cu tren cu aburi – Lasă-te dus de o locomotivă cu aburi pe o cale ferată construită în anul 1892, până la Brienzer Rothorn Panorma. Din acel punct puteți admira lacul Brienz, iar într-o zi senină puteți observa nici mai mult, nici mai puțin de 46 de vârfuri de munte. Noi nu am reușit să urcăm pentru că în ziua respectiva era închis, dar avem în plan să facem acest lucru vara aceasta.
Price per person in CHF1/21/1Children 6-15yJunior card
R O U N D T R I P
Brienz → Rothorn46.0092.0010.000.00
Brienz → Rothorn → Sörenberg 62.75. 125.5 28.500.00

1/2 – tarif redus pentru rezidentii locali si pentru detinatorii unui Swiss Travel Pass valid. Pentru mai multe informatii, accesati acest link.

2. Ballenberg Open-Air Museum – acest muzeu ne poartă pe firul istoriei și ne arată cum locuiau elvețienii între secolele 16 și 19. Din păcate, nici în acest loc nu am reușit să ajungem pentru ca a fost închis în acea zi.

Adressa: Museumsstrasse 431, 3856 Brienzwiler 

Parcare: există câte o parcare cu plată la ambele intrări în sat (1 oră = 1CHF)

Intrare la Ballenberg Museum

Category1 day
Adults28.00
Children (6-16 ani)14.00

3. Călătorie cu barca pe lacul Brienz (Brienz – Iseltwald)de la 32 CHF/dus-intors

Iselwald este locul pe care l-am văzut din mașina și care mi-a atras imediat atenția. Cel mai plăcut mod de ajunge pe acea bucățică de pământ e cu barca, și puteti chiar opta pentru una cu aburi. Oricare ar fi destinație, Iselwald sau Interlaken, calatoria cu barca va fi una senzațională.

Dacă mai era nevoie de încă o dovadă ca Elveția are peisaje naturale spectaculoase, cu siguranță am primit-o în acel weekend. Dacă Lauterbrunnen nu a mai oferit o surpriză, ci doar un moment de liniște și bucuria de a ne plimba prin natură, Interlaken, în schimb, a fost mai mult decât ne așteptam. Cât despre minunatul Brienz, nu pot spune decât că frumusețea lui m-a lăsat fără cuvinte. Și în Interlaken, și în Brienz vrem sa revenim pentru o plimbare cu barca pe lac, pentru Iseltwald și pentru Brienzer Rothorn.

Dacă vii pentru prima dată în Elveția sau dacă ai în plan un #eurotrip, atunci va trebui să faci o oprire și în Interlaken, să vizitezi atât orașul, cât și împrejurimile.

Citește mai multe despre Elveția!

Ce putem face cu 100 de euro in Zurich

20 de lucruri de știut despre Elveția

Chur: cel mai vechi oraș din Elveția

Lugano: diamantul Elveției

Articole recomandate

18 comentarii

 1. Wow, cu articolul asta mi-ai deschis apetitul și mai mult pentru călătorii. Și noi iubim Elveția dar încă nu am ajuns la Interlaken. Plănuim sa vedem și Geneva dacă s-or da drumul la granite. Dar vrem sa facem și hiking în Elveția. Nu ai cum sa te plictisești în tara asta minunată. Articolul tau e cuprinzător și foarte util. 😊

 2. Cred ca a fost o super experienta. Pozele sunt geniale

 3. Ai făcut poze reușite! E bine că ai văzut o grămadă de locuri minunate!

 4. Waw! nu stiam ca Elvetia este atat de frumoasa. Sper sa ajung si eu, candva.

 5. Sunt minunate peisajele,totul. Si descrierea oraselor în care ați ajuns imi place.

 6. Ce cadre frumoase ai surprins, abia astept vacanta. Multumesc pentru informatii.

 7. Ce peisaj montan superb au ei acolo!
  Cred ca in realitate a fost o experienta de neuitat 🙂

  Multumim pentru detalii.

 8. De mica am fost impresionata de Elvetia si de minunatiile naturii din aceasta tara! Superbe zonele vizitate de voi!! ^_^

 9. Locul este absolut superb. Ape, verdeata multa, cladiri impunatoare si arhitecturi frumoase. Visez cu ochii deschisi la o vacanta

 10. […] în aprilie am vizitat și un loc de care ne-am îndrăgostit și despre care am scris mai multe aici. Între timp, cei de la Cathay Airways ne-au anulat biletele de avion spre Hong Kong si Tokyo, iar […]

 11. […] avut frica virusului și cum panica nu a fost atât de mare, în luna aprilie am vizitat una dintre cele mai frumoase zone ale Elveției, iar în mai am ajuns în partea franceză, în sfârșit. Astfel că, se poate spune că am […]

 12. […] Prima călătorie prin Elveția pe timp de pandemie – Interlaken – Brienz – Lauterbrunnen […]

 13. […] Citeste si: Interlaken – Brienz – Lauterbrunnen […]

 14. […] Citește mai mult: Interlaken – Brienz – Lauterbrunnen […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *