Buget de calatorie pentru Islanda

Islanda a fost dintotdeauna pe lista noastră cu destinații de vis în care ne doream să ajungem, însă mereu au existat fel si fel de piedici. Fie nu găseam bilete de avion la prețuri decente (să fie măcar sub 150 euro/persoană), iar când le-am găsit, a venit pandemia; fie auzeam de la alți prieteni că e o destinație foarte scumpă și că ne trebuie un buget foarte mare (mare e un termen atat de relativ) pentru a ne bucura de frumusețile țării. Iar noi știam – cum probabil știi și tu – că Islanda e una dintre cele mai scumpe țări din Europa, iar atunci cand am început să ne planificăm călătoria, am încercat să căutăm variante de zbor accesibile ca preț și să economism acolo unde se poate, fără să alterăm în vreun fel întreaga experiență. Așadar, în articoul de astăzi, îți prezentăm bugetul de călătorie pentru Islanda, pentru cele 4 nopți și 5 zile pe care le-am petrecut acolo. Mai mult decât atăt, îți oferim și câteva ponturi care te vor ajuta să vizitezi Islanda cu un buget mai mic.

Înainte de a merge mai departe, te invit să citești despre lucrurile pe care trebuie să le știi înainte să pleci în vacanță în Islanda.

Islanda - costuri de calatorie

Islanda – costuri de călătorie – Moneda

Moneda oficială a Islandei este coroana islandeză. Islanda, la fel ca celelalte țări nordice, e o societate aproape cashfree. În fiecare loc în care am fost am avut posibilitatea de a plăti cu cardul, iar de foarte multe ori aceasta a fost și singura variantă. Noi evităm să plătim cu cardul în afara țării, din cauza comsioanelor pe care le avem, dar daca ai comisioane 0 la plata cu cardul, nu te grăbi să scoți prea mulți bani de la bancomat.

În aeroport, la parter, există două bancomate de unde poți scoate coroane islandeze. E bine să știi că există un comision pe care trebuie să îl plătești pentru fiecare retragere de numerar și că acesta variază în funcție de suma pe care vrei să o scoți (cu cât vrei să scoți mai mulți bani, cu atât comisionul este mai mare). Noi am scos 30.000 ISK, iar comisionul a fost de 800 isk.

Conversie: 1000 ISK = 6.60 EURO sau 32 RON (10.09.2021)

Islanda – costuri de călătorie – Cum ajungem ieftin și ușor în Islanda?

Așa cum spuneam, am încercat să ne menținem bugetul sub control, economisind acolo unde e posibil, făra să ne stricăm vacanța sau să renunțăm la anumite dorințe. De aceea primul lucru pe care l-am avut în vedere a fost transportul. Știam că Wizz Air are câteva curse directe spre Reykjavik, astfel că, timp de un an am urmărit periodic prețurile, iar atunci când s-a ivit ocazia, am luat biletele.

Wizz Air are curse directe spre Reykjavik din mai multe orașe din Europa, printre care: Milano Malpensa, Roma, Napoli, Viena, Budapesta, Dortmund și Londra.

Întâmplarea a făcut să găsim două bilete de avion super ieftine, pe ruta Dortmund-Reykjavik, la începutul lunii august (ceea ce era perfect, pentru ca august e și cea mai bună lună din an pentru a explora Islanda). Bilete dus-întors ne-au costat 90 euro/2 persoane (45 euro/dus întors/persoană). Am avut noroc să găsim biletele la un asemenea preț 😀

Cea mai accesibilă și ieftină variantă de a ajunge în Islanda

Din România nu există curse low cost spre Islanda, însă există multe curse ieftine spre Londra sau Milano (chiar și spre Dortmund erau cândva). Milano Malpensa are în jur de 3 curse pe săptămână spre Reykjavik, operate de către Wizz Air, iar din Londra există chiar mai multe zboruri (anul trecut EasyJet avea zboururi directe Londra – Reykjavik, la 10 euro/segment de zbor).

Din punctul meu de vedere, cea mai bună variantă pentru buzunarul tău e să faci o escală în Londra sau Milano,iar de acolo să pleci spre Islanda. Însă, trebuie să urmărești bine prețurile și să profiți de oferte, atunci când ele apar (spre exemplu, pentru luna mai 2022, am găsit bilete Londra – Reykavik -Londra, de la 70 GBP/persoana).

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Islanda – financiar

Islanda are o perioadă de vârf în care prețurile explodează. Lunile iunie-august sunt cele mai aglomerate luni, cele mai potrivite pentru a explora insula și totodată cele mai scumpe. În această perioadă, prețurile la cazare și transport (avion și mașină închiriată) sunt cu cel puțin 40% mai mari, comparativ cu luna septembrie, spre exemplu. Noi am simțit aceste diferențe pe pielea noastră. Anul trecut, aveam o călătorie planificată pentru a doua jumătate a lunii septembrie și țin minte că pentru închirirea mașinii am plătit 160 euro/5 zile. în Schimb, anul acesta am avut nevoie de o mașină pentru începutul lunii august, iar aceeași mașină pe care am rezervat-o și anul trecut ne-ar fi costat 600 euro/5 zile.

Islanda la buget (1) – alege o perioadă de tranziție – mai sau septembrie – pentru a putea beneficia de prețuri mai mici și de vreme relativ bună pentru un pic de explorare.

Islanda – costuri de călătorie – Transportul pe insulă

Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le știi atunci când iți planifici vacanța în Islanda e că ai nevoie de mașină. Punct. În Islanda, transportul în comun nu e atât de bine pus la punct, iar dacă vrei să explorezi insula (și sigur vrei asta) ai nevoie de o mașină. Ideal ar fi să iți planifici vacanța cu câteva luni înainte și să rezervi mașina cât mai devreme posibil. Din păcate, Islanda nu e genul de loc în care să mergi last minute, pentru că, contrar a ceea ce te aștepți, hotelurile și firmele de inchirireiri au prețuri incredibil de mari pentru last minute.

Spre exemplu,aceeași mașină care costa 600 euro/5 zile, ar fi costat 1800 euro/5 zile cu rezervare last minute (cca. o săptămână înainte).Chiar am vrut să sun la Rental Cars și să îi anunț că nu vrem să cumpărăm mașină, ci vrem doar să o închiriem.

Islanda la buget (2) – Nu închiria mașina last-minute.

Planul nostru inițial a fost să închiriem o mașină mică, dar atunci când am văzut prețurile, am făcut doi pași înapoi și am reanalizat situația. Ni se părea enorm de mult să dăm 600 euro pe o mașină care să ne ducă din punctul A în punctul B (imaginează-ți ce reacție am avut când am văzut prețul de 1800 euro), dar știam că alte alternative nu prea există. Ulterior ne-a venit idea(genială) să închiriem un camper – colacul de salvare pentru bugetul nostru – care l-a final ne-a costat mult mai puțin decât mașina pe care ne doream să o închiriem (vorbim imediat despre asta).

Islanda la buget (3) – Închiriază un camper, dacă e posibil.

Noi nu am mai experimentat călătoritul cu autorulota până acum, cu tot ce implică ea (condus, dormit în camping, etc). Dar am fost împinși de la spate de împrejurări, iar după multe calcule ne-am dat seama că asta e cea mai bună variantă atât pentru bugetul nostru, cât și pentru întreaga călătorie. Până la urmă, faptul că am dormit în camper, în mijlocul naturii, a făcut ca vacanța noastră să fie cu adevărat specială. Astfel, cu o lună înainte, am început să luăm internetul la puricat în căutarea unei firme de închirireri serioase, care să ne ofere un camper micuț, cât de cât utilat și accesibil că preț. Imediat i-am găsit pe cei de la Happy Campers, o afacere de familie, am vorbit un pic cu ei despre ceea ce vrem să facem, iar în secunda urmatoare ne-am închiriat un Happy Camper EX 1 (CEL MAI MIC CAMPER PE CARE ÎL AU), ideal pentru două persoane și pentru perioade scurte de timp.

Islanda la buget (4) – Parcările în Reykjvik sunt gratis după ora 18:00 și duminica.

Camerpul ne-a salvat bugetul deoarce nu am mai platit nopți de cazare la hotel, ci doar locurile de camping, care au fost substantial mai ieftine. În plus , mașina a avut și un consum redus (atât de mic încât e aproape greu de crezut).

Costuri:

 • Happy Camper EX 1 /5 zile + asigurarea „bundle” – 400 euro
 • Locurile de camping – 3 nopti – cca. 50 euro/2 persoane
 • Benzina pentru cca. 1100 km – cca. 120-135 euro (am consumat cca. 80-90 l)

Locuri in care am campat

 • Vik Campingsite (in Vik) – 1750 isk/persoana
 • Campsite Mosfellsbær (16 minute distanta de capitala) – 1200 isk/ persoana

La capitolul transport mai puteți lua în calcul și varianta cu autostopul. Noi nu am luat aceast varianta în calcul deoarce nu e stilul nostru și nici nu ne-a permis timpul. În plus, am vrut să avem un pic de confort, flexibilitate și, cel mai important, independență. 

Islanda – costuri de călătorie – Cazarea

Cazarea în Islanda e foarte scumpă. Anul trecut, cazarea ne-a dat foarte multe bătăi de cap și cu greu am găsit ceva care să fie pe bugetul nostru și care să aibă un minim de facilități (a se citi baie privată). După ce am rezervat camperul, nu ne-am mai făcut griji în privința cazării, iar din fericire pentru noi, hotelul din Reykiavik la care nu am mai ajuns anul trecut ne-a oferit un voucher pe care l-am putut folosi anul acesta.

Și am făcut o afacere foarte bună! Anul trecut pe camera de hotel am plătit 80 euro, iar anul acest aceeași camera de hotel ne-ar fi costat 270 euro/noapte (ca tot am zis de preturi care explodeaza). Din fericire voucherul acoperea o noapte de cazare și nu a trebuit să plătim diferența.

Merită hotelul 270 euro/noapte? Nu, în mod cert nu merită atât de mulți bani! Într-adevăr hoteul e de 4 stele, am avut spa inclus în preț, a fost curat și am avut liniște,dar nu cred că merită acest pret.

   Islanda la buget (5) – Hostelurile sunt cele mai accesibile cazări în Islanda. 

O noapte la un hostel, în cameră cu 8-12 paturi, costă între 30-50 euro/noapte/adult. E un preț destul de mare (dat fiind faptul că împarți camera cu alți străini), comparativ cu ceea ce poți lua de acești bani în alte țări din Europa, însă e cea mai ieftină variantă de cazare. 

Cazare în Reykavik

Booking.com

Islanda – costuri de călătorie – Restaurante și shopping

Adevărul e că nu am prea mâncat în restaurante, excepție făcând Hard Rock. Am cumprat una alta de la supermarket, iar când ni se făcea foame, opream la o benzinărie să înfulecam hod dogs sau fish and chips. Nu am am mâncat la resturante fancy și poate din cauza asta nu prea am fost impresionați de bucătăria islandeză.

Mâncarea mi s-a părut destul de scumpă, atât în benzinării, cât și în supermarket. În general, în benzinării, un hot dog simplu costă 500 isk, iar o porție de fish and chips costă 2000 isk, cu o băutură inclusă. La restaurantele din port, spre exemplu, meniul zilei (lunch deal) costă 4000-4500 isk, iar un fel principal costă între 4000 și 6000 isk.

Noi am cheltuit în medie cam 40-50 euro/zi/2 persoane doar pentru mâncare și băuturi, dar noi nu obisunim să mâncăm 3 mese pe zi. Cum ne petreceam mare parte din timp în mașină, aveam mereu ceva snackuri la îndemana pe care le-am cumpărat de la Bonus (Bonus e un lanț de supermaketuri răspândite pe întreagă insulă), iar deobicei luam o singură masă, seara, pe unde apucam. Noroc că benzinăriile au și câte un restaurant micuț lângă :))

Câteva costuri estimative:

 • un Hot Dog la Bæjarins beztu (best hot dog in town), in Reykiavik costa 550 isk.
 • masă pentru două persoane la Hard Rock Cafe ne-a costat 52 euro
 • supă de pește la Reykjavik101 ne-a costat 1850 isk 
 • o sticlă de Coca Cola la 0,5l costă între 350 și 500 isk (trebuie să îi alegi bine magazinul, în special în capitală. Magazinele 10-11 sunt de evitat)
 • meniul zilei (la pranz) – supa+fel principal+desert = cca. 4000 ISK

Islanda la buget (6) – Bea apă de la rbinet. 

Eu nu obișnuiesc să beau apă de la robinet, însă în Islanda am încercat și chiar a fost ok. În plus, se crede că Islanda are cea mai pură apă din lume, deci rău nu poate să facă. Dat fiind faptul că o sticlă de apă la 0.5 costă între 100 și 150 isk, poți economisi o sumă frumușică doar dacă consumi apă de la robinet.

   Islanda la buget (7) – cumpără mâncare din supermarket

Chiar dacă ai să nu un camper, unde poți găti, ai putea să economisești câțiva bănuți dacă cumperi mâncare din supermarket. Dimineață poți mânca iaurt islandez Skyr (e un iaurt diferit față de cele de la noi, foarte consistent și cremos) pentru 170-250 isk (200 g) sau cereale (în medie, o cutie de cereale costă 800 isk).

Cele mai ieftine supermaket-uri: Bonus, Kronan

La capitolul shopping, nu prea sunt multe de zis. Aș spune chiar că e de evitat să faci shopping în Islanda dacă vrei să călătorești cu un buget mediu spre mic. Noi am cumpărat niște suveniruri pentru cei dragi și niște ciocolata cu lemn dulce pentru noi. În capitală există super multe magazine de suvenriuri, care vând de toate: șosete, căciuli, blănuri, magneți de frigider, căni, etc. Magneții de frigider costă 400 – 900 isk/bucată, iar pentru ciorapii de lână am văzut o promoție de 3 la preț de 2, unde o singură pereche costă 1700 isk. 

   Islanda la buget (8) – Cere taxele înapoi!

Totuși, dacă vrei să faci mai mult shopping, e bine să știi că unele magazine îți oferă pe loc o reducere de 16% (echivalentul TVA-ul în Islanda) la cumpărături de peste 6000 isk. În schimb, în aeroport am văzut foarte mulți oameni completând formulare de recuperare al TVA-ul, dar nu știu dacă se aplică pentru fiecare cheltuială (mulți oameni aveau zeci de bonuri în față și completau de zor formularele). Noi nu am păstrat bonurile, deci nu am putut face nimic în această privință. Dar cred că merită să faci un pic de resaerch, să vezi în ce condiție se returnează TVA-ul. 

Atracții și activități turistice

De la băi în ape termale, la excursii pe mare și hiking pe cel mai mare ghețar din Europa, Islanda oferă tot ce își poate dori un iubitor de natură și un pasionat al activităților în aer liber. Noi nu suntem un exemplu în această direcție, însă ne-am bucurat enorm de mult de peisaje, care, la drept vorbind, ne-au lăsat fără cuvinte. La capitolul activități, am ales să mergem la Blue Lagoon și să ne bucurăm de natură. Știm că din Reykjavik poți face o grămadă de excursii pe mare (whale watching) și la coloniile de pufini, dar am ales să dăm skip acestor excursii. În schimb, am mers la Blue Lagoon, iar experiența, deși una destul de scumpă, a fost fantastică!

Intrarea la Blue Lagoon e foarte scumpă, însă sunt de părere că e o experiență pentru care merită să economisești câțiva bănuți.

Islanda la buget (9) – Dacă vrei să faci baie într-un izvor termal, fără să scoți o avere din buzunar, te poți orienta spre alte locații. Partea bună e că Islanda abundă în izvoare geotermale. Găsești aici mai multe informații pe acest subiect.


Intrarea la Blue Lagoon

Blue Lagoon e fără îndoială cea mai renumită atracție turistică din Islanda, fiind modul perfect de a începe sau de a încheia o vacanță acolo. Acest spa – pentru ca Blue Lagoon e de fapt un spa uriaș – face parte din cele 25 de miunini ale lumii, by National Geographic, iar datorita popularității și reclamei de care se bucură, este și un loc extrem de scump, turistic și aglomerat. De aceea, dacă visezi la o baie în apele calde și bogate în minerale ale lagunei, trebuie să știi că ai nevoie de rezervare.

Vizitatorii au de ales dintre două pachete:

 1. Comfort: cu prețuri de la 6990 isk – pachetul include: intrarea la blue Lagoon, o mască de față cu siliciu, prosop și o băutură la alegere de la Water Bar
 2. Premium: cu prețuri de la 8990 isk – intrarea la blue Lagoon, o mască de față cu siliciu, o altă mască de față la alegere, prosop, halat de baie și două băuturi la alegere de la Water Bar

Important: E bine să rezervi intrarea la Blue Lagoon cu cât mai mult timp inainte. Noi nu am fost atât de siguri ca o să ajungem în Islanda (după două vacanțe anulate) și am ales să ne luăm biletele cu o zi înainte. Pentru ziua respectivă, pachetul comfort ne-a costat 8000 isk. De asemenea, prețurile difera de la o oră la alta si respectiv de la o zi la alta.

Mai multe detalii, aici.


O altă activitate populară în lunile de vara e excursia la coloniile de pufini. Pufinii se retrag în zonele de costă ale Islandei în fiecare vara. În această perioadă se organizează foarte multe excrusii în zonele cu pufini, iar prețurile pentru aceste tururi pornesc de la 50 euro/persoană. 

Islanda la buget (10) – vei putea admira coloniile de pufini La Dirholaey și pe plajă negră de lângă Vik, fără să scoți vreun ban din buzunar. 

Islanda – costuri de călătorie + ponturi pentru un buget mic

Islanda nu e deloc o țara ieftină, iar atunci când vezi că unii agenți din turism ,care se bucură de multă promovare în online, vând o excursie de 8 zile în Islanda cu 3550 euro/persoană, te întrebi dacă e posibil să fie atât de scumpă încât o vacanță în cuplu să te coste cel puțin 7100 euro (pret care nu include mesele si cumparaturile). Ei bine, am fost în Islanda, am stat 4 nopți și 5 zile, am vizitat tot ce se putea vizita în acest timp, iar întreaga călătorie, cu toate cheltuielile incluse, ne-a costat în jur de 1000 – 1100 euro/2 persoane. E drept că nu am avut numai cazări de 4 stele, ci de milioane de stele (doar am dormit în natură), dar nici nu putem spune că am sacrificat vreun moment sau vreo dorința. Ne-am dorit să mergem la Blue Lagoon – cea mai scumpă activitate pe care am făcut-o vreodată, am vizitat toate locurile pe care le aveam în listă și ne-am bucurat de un pic de deconectare (fără internet și rețele de socializare). În Islanda am călătorit un pic mai altfel, cum de altfel ne-a impus și mediul, și îți spun cu mâna pe inimă că a fost una dintre ele mai cool experiențe pe care le-am trăit vreodată (alături de Cuba, New York și Singapore). Iar dacă ar fi să pun Islanda într-un top al celor mai scumpe țări în care am fost, cred că aș așeza-o pe poziția 3, după Norvegia și Elveția.

Sper că articolul meu te-a ajutat să îți faci o idee în privința bugetului de călătorie pentru Islanda și că te-a inspiriat și ți-a dat curaj să vizitezi și tu această minune a naturii. La final vreau să îți spun că acesta a fost bugetul nostru de călătorie și că în fucntie de perioada în care mergi, de ceea ce vrei să faci sau de stilul în care îți planifici călătoriile, acesta poate fi mai mare sau chiar mai mic. Eu am vrut să îți ofer câteva repere bazate pe experiența proprie. 


Alte articole