Pentru mine vacanța în Istanbul a fost una dintre cele mai așteptate vacanțe din an, iar atunci când am luat biletele (asta se întâmpla prin ianuarie) am plâns de fericire pentru că nu îmi venea să cred că o să ajung, în sfârșit, în orașul celor două continente și că o să îmi îndeplinesc acest vis. Planul pentru Istanbul l-am avut dintotdeauna, știam deja ce vreau să vizitez, că o să mă pierd pe străduțe și că o să îmi las papilele gustative inundate de siropul exagerat de dulce al baclavalelor. Însă pe cât de pregatită am fost pentru această călătorie, pe atât de mari mi-au fost așteptarile, iar frica că voi fi dezamagită de orașul în care mi-am dorit atât de mult să ajung era de-a dreptul uriașă.

Moscheea Albastra – Sultan Ahmet Camii

Primul contact cu Istanbul a fost prin geamul autobusului care ne-a dus de la noul aeroport până în Sultanahmet, inima și sufletul orașului. Am mers pe niște străzi înguste de abia încăpea autobusul, printr-un trafic nebun; am văzut cartiere și străzi împânzite de tarabe cu de toate, minarete care se înălțau la cer, turnul Galata și celebrul Bosfor, mașini, oameni și iar mașini. Nu mai văzusem așa multă aglomerație și atât haos de când am fost în Bangkok.

Iar dacă tot am pomenit de Bangkok, te invit să citești primele impresii despre capitala Thailandei.

Primele impresii despre Istanbul

Podul Bosfor

În documentarea premergătoare călătoriei am citit foarte multe articole despre Istanbul, printre care și multe păreri negative și postări în care orașul e destul de blamat. Din acest motiv, m-am gândit ca articolul de astazi să cuprindă primele impresii pe care ni le-am făcut despre Istanbul, urmând ca în cel mai scurt timp posibil să revenim cu un scurt ghid de călătorie.

Grand Baazar

Traficul e haotic

Primul șoc pe care l-am avut încă de când am ieșit din zona aeroportului a fost traficul. E pur și simplu haotic! Am observat că prin oraș nu există reguli sau cel puțin nu cele pe care le știm și le respectăm cu sfințenie, ci mai degraba există ”regula calxonului” sau cine calxoneaza mai tare are prioritate și ”regula staționării unde dorește fiecare” sau îți lași mașina unde vrei, chiar dacă asta înseamnă să o lași în mijlocului drumului. Eu zic să nu încerci asta pentru că am impresia că funcționează doar în cazul localnicilor, așa cum mai cred că șoferii se înțeleg telepatic, ca au ei o putere supranaturală de a se înțelege unul cu celalat pentru a evita eventualele accidente.

În Istanbul tarficul e nebun, iar străzile sunt super aglomerate, cum de altfel e și normal la un oraș cu 15 milioane de locuitori, și foarte înguste (există străzi unde abia-abia încape o mașină). Așadar, dacă te gândești să vizitezi orașul cu mașina proprie, atunci trebuie să iei în considerare că nu va fi tocmai simplu.

Hipodromul/ Sultanahmet Square

Oamenii sunt primitori

Despre turci știam că sunt foarte ospitalieri, iar dacă vorbim strict de cei care lucrează în domeniul hotelier, lucrurile sunt și mai și. Personalul de la hotel te va ajuta mereu cu tot ceea ce ai nevoie, vor fi drăguți, te vor ajta cu bagajul și vor face tot ce le sta în putință ca tu să ai un sejur perfect. Cel puțin așa au stat lucurile în cazul nostru. Până la urmă, nu degeaba sunt turcii renumiți pentru sejururi all inclusive și ospitalitate.

Istanbul e uriaș! (Doar se întinde pe două continente)

Oh, da! Istanbul e uriaș, și copleșitor! Primul moment în care am conștientizat cât de mare e acest oraș a fost atunci când ne-am rezervat hotelul. Primul hotel pe care l-am rezervat și care avea în descriere ”locație excelentă, aproape de centrul orașului” era situat la 11 km Aya Sofya, motiv pentru care ne-am îndreptat atenția spre Great Fortune Hotel and Spa****, acesta din urmă fiind situat la 300 de metri de impresioanta moschee. Așadar, cand îți alegi cazarea pentru Istanbul, orientează-te spre zona Sultanahmet.

Aya Sofya

Istanbul are are o sumediene de atracții turistice, de la moscheei la palate și muzee, cartiere și bazare. Acest oraș are ceva pentru fiecare gust! Asemenea Londrei sau Barcelonei, în Istanbul oricâte zile ai petrece tot îți va mai rămâne ceva de făcut pentru data viitoare. Noi am petrecut 4 zile în frumosul oraș de pe doua continente și încă ne-au mai rămas câteva locuri pe care nu am reușit să le descoperim.

Dacă te gândești la o vacanță în Istanbul, ia în considerare că e un oraș mare, care are foarte multe de oferit. Din punctul meu de vedere, pentru a vizita tot ce are Istanbulul mai frumos, vei avea nevoie de 5-7 zile.

Turnul Galata
Palatul Topkapi

Există și capcane turistice

Ca în orice alt oraș turistic mai există și capcane pentru turiști. Acestea pot lua forma unor resturante care îți promit o experiență culinară inedita sau cel mai kebab pe care îl vei mânca vreodată, pot fi niște taximetriști care îți vor cere niște sume uriașe în lire turcești sau chiar dolari sau pot fi niște oameni care scapă întenționat o perie de curățat pantofii chiar la picioarele tale, ca mai apoi să se țină după tine și să îți curețe pantofii, contra cost bineînțeles. Oricum ar fi, toate aceste aspecte mai puțin pozitive, nu știrbesc imaginea Istanbului!

În privința restaurantelor, te sfătuiesc să nu le alegi pe cele situate în zona turistică (Sultanahmet – Aya Sofya, Moscheea Albastră, etc) deoarce aceste resturante sunt făcute special pentru turiști. La acele resturante mâncarea nu e neapărat rea, ci poate e un pic mai scumpă.

Avem și o poveste legata de aceste restaurante. În drumul nostu spre hotel treceam pe lângă câteva resturante care aveau câte un om a cărui unic job era să te convingă să intri în resturantul lui, iar noi, turiști fiind, am fost abordați cam de fiecare om în parte. Ca să scăpăm de ei într-un mod politicos , le spuneam că ne vom întoarce mai târziu, fără să luăm în calcul că persoana respectivă o să ne țină minte…până la urma suntem doi turiști, din alți zeci de turiști care trec pe acolo. Ei bine, amânatul ăsta a funcționat până când am trecut a doua zi pe aceeași stradă, iar acelasi angajat care racola turiști ne-a atras atenția că i-am promis că o să ne întoarcem și nu am facut-o. Memorie de elefant, ce pot să zic!

Istanbul by night

Cealaltă capcană este întinsă de niște oameni care par atât de inofesnivi, încât nici nu ai crede că tocmai ei ar încerca să te păcălească. În Istanbul sunt o grămadă de bărbați care au mereu la ei un scaunel, o perie și o soluție de curătat pantofii. Nimic neobișnuit până acum! Partea dubioasă vine în momentul în care persoana respectivă își ”scapă din greșeală” peria chiar în fața ta, iar tu din politențe îl anunți că i-a căzut peria și i-o dai înapoi. El îți mulțumește, te lasă să faci câțiva pași și după începe să strige după tine ca să îți curețe pantofii. Noi am pățit asta de două ori în aceeasi zi.


libris.ro%20

”Atenție! În Istanbul toți încercă să te facă la bani!”

Aceasta este replica pe care am auzit-o destul de des în ultimul timp și pe care o considerăm în același timp adevărată și eronată. Pe de o parte, te vei lovi de situația în care taximetriștii îți vor cere sume uriașe de bani, și să nu îti fie mare mirarea când îți vor cere și în dolari. Nouă ne-a fost, atunci când un taximetrist ne-a cerut 20 de dolari pentru o cursă de 3 km. Dar acesta a fost un caz izolat. În rest am dat peste taximetriști foarte ok!

Recomandarea mea e să întrebi tot timpul cât te-ar costa cursa și să te asiguri că vorbiți de lire turcești.

Podul Galata

Al doilea aspect este legat de oamenii care încearcă să te bage cu forța în magazin și care trag de tine să cumperi seturi de ceai, rahat sau covoare. E parțial adevărat! În Grand Baazar angajații/proprietarii magazinelor te vor îndemna să intri și să vezi ce au de vânzare, te vor servi cu un ceai sau cu niște rahat, te vor întreba de unde ești, îți vor spune ceva de Hagi, dar rămâne decizia ta dacă intri sau nu, dacă cumperi sau nu, dacă îi refuzi politicos sau dacă nu îi bagi în seama.

Și noi am fost abordați într-un mod foarte politicos de un domn ce vindea covoare. Omul a fost tare drăguț și politicos cu noi, chiar dacă l-am refuzat. Ca să nu mai zic că nu a insistat prea mult, ci doar ne-a spus ce face și ce are el pe acolo. Spre deosebire de bazarul din Dubai, unde comercianții au tras la propriu de mine că sa mă bage în magazin.

Grand Bazzar

În Grand Bazaar nu plăti niciodată cât ți se cere, ci negociază până când obții prețul pe care ți-l dorești. În Turcia, negociatul face parte din tradiția lor, iar dacă nu te străduiești să negocizi e ca și cum nu i-ai respecta.

”Un oraș murdar și periculos”

Instabul e orașul cu 1001 de fețe. E modern, aglomerat, pe alocuri aduce a mahala, are zone cu terase elegante, dar și zone în care oamenii stau pe treptele din fața casei sau în care își pun haine la uscat chiar în stradă, are și zone mai murdare, dar și altele foarte bine îngrijite, are mall-uri pline de magazine și branduri cunoscute, dar și tarabe unde se vând haine contrafacute…Istanbul e un mixt tare interesant!

Totuși, Istanbul nu e deloc un oraș periculos, sau cel puțin nu în zonele centrale/ turistice sau, cu alte cuvinte, nu e mai periculos decât oricare un alt oraș mare din Europa. Am fost destul de surprinsă de cât de multă pază și securitate există peste tot, în piețe, în bazaar, la intrarea în magazine sau în aeroport, în moscheei sau în muzee, peste tot există câte un control de securitate, paznici și poliție/jandarmerie. Mai mult decât atât, nu pot spune că nu m-am simțit în siguranță sau că mi-a fost transmisă o stare de neliniște, ba din contră, mi s-a părut atât de frumos când am văzut cum toți localnicii se relaxau la un picnic chiar în parcul din fața muzeului Aya Sofya.

E orașul care pare să nu doarmă niciodată!

Istanbul pare genul de oraș ce e mereu în acțiune, fie că alegi să te plimbi pe straduțe dimineața sau seara târziu. Cum spuneam, în zona Hipodormului, localnicii stăteau pe pături și beau ceai, pe malul Bosforului, în zona podului Galata, în jurul ore 22:00 încă mai vedeai pescari, resturante și terase pline, magazine deschise și oameni care își făceau plimbarea de seară pe străzile din Sultanahmet E un oraș care trăiește într-un mod tare frumos și pașnic!

Acestea au fost primele impresii pe care mi le-am făcut despre orașul în care mi-am dorit tare mult să ajung. La inceputul articolului îți mărturiseam că mi-a fost tare frică că orașul visurilor mele ar putea să mă dezamăgească oferindu-mi niște experiențe neplacute, și probabil te întrebi dacă s-a întâmplat așa. Tot ce pot spune e că Istanbul a fost genial și că mi-a oferit una dintre cele mai frumoase călătorii de până acum. L-am savurat, am sărit în sus de bucurie de multe ori, m-a fascinat cu tot ceea ce oferă și m-a făcut să mă gândesc preț de o clipă oare cum ar fi dacă aș locui în grandiosul Istanbul.

Kizkulesi

Ne vedem săptămâna viitoare cu un nou articol despre Istanbul. Stai pe aproape!

Îndrăznește să călătorești!