Itinerar in Arabia Saudita | Riyadh – atractii turistice, cazare si restaurante

După primii pași pe care i-am făcut în această lume necunoscută, care poartă numele de Arabia Saudită, am pornit încrezători spre capitala regatului, spre Ryiadh. Am zburat deasupra unei întinderi de „nimic”, spre orașul din care a început totul, orașul în care a luat naștere Regatul Arabiei Saudite. Până la urmă, nu puteam rata ocazia de a ajunge în inima peninsulei Arabe. În Riyadh, spre desobeire de Jeddah, am găsit o climă mai aridă și niște temperaturi care ne-au permis să ne plimbam cât a fost ziua de lungă, am găsit un oraș care crește cu viteza luminii și care, credem noi, se va transfora înce-încet într-o junglă de zagrie-nori. Îmi place să cred că, vizitând acest oraș, am făcut parte din istorie, întrucât sunt convinsă că orașul va arăta complet diferit peste câțiva ani. Iar în acest articol vreau să te port într-o călătorie virtuală prin Riyadh, printre vechi și nou, printre clădiri de sticlă și restaurante tradiționale. Îți spunem cum poți ajunge ieftin și ușor în Riyadh, care sunt cele mai bune zone pentru cazare, ce poți face și vedea în oraș, unde poți mânca preparate tradiționale saudite, dar și ce buget trebuie să îți pregătești pentru trei zile în capitala Arabiei Saudite. 

Înainte de toate, te invit să citești aceste articole:

Riyadh – atractii turistice, cazare si restaurante

Cum ajungi ieftin și ușor în Riyadh

De când Wizz Air a introdus curse directe din București spre Jeddah și Riyadh, se poate ajunge ușor, repede și chiar ieftin în Arabia Saudită. Dacă totuși călătoria ta prin Arabia începe în Jeddah, cea mai bună modalitatea de a călători din Jeddah în Riyadh e avionul. Există multe zboruri interne operate de compania low-cost saudită, Flynas, iar în general un bilet de avion one-way costă 40-60 euro.

Transportul în oras (de la și spre aerport)

Aeroportul King Khalid se află la 40 km față de centrul orașului (Kingdom Tower), iar că transport există o singură varianta (deocamdată)…taxi. Din fericire, în Riyadh există atât Uber cât și Bolt, iar prețul pentru o călătorie de la aeroport în centru variază între 45 și 80 SAR (55-98 ron), în funcție de trafic.

Aeroportul va avea și o stație de metrou la Terminalul 5, care va fi operațională anul acesta. Deocamdată nu am alte informații legate de acest subiect.

Cazare in Riyadh

În Riyadh am optat pentru un Airbnb alfat pe King Fahd Road – arteră principală a orașului și strada pe care se află The Kingdom Tower. Cu toate că apartamentul avea o locație excelentă, tot am fost nevoiți să apelăm la Uber/Bolt, că să ajungem în centrul vechi sau la Riyadh Season. De aceea, oricât de mult recomand să iei cazare cât mai centrală, în Jeddah sau Riyadh nu ar trebui să pui acccentul pe acest aspect. Evident, nu îți recomand să rezervi un hotel aflat în afara orașului, dar nici să plătești de trei ori mai mult pe un hotel care se află lângă aeroport sau lângă o atracție turistică importantă. Când transportul subteran va fi operațional, va fi mult mai ușor și ieftin să călătorești de la o atracție turistică la altă. 

Câteva recomandari de cazare:

Top atracții turistice in Riyadh

La capitolul atracții turistice, Riyadh te poartă într-o călătorie prin vechi și nou, prin istorie și viitor. Din pucntul meu de vedere, trei zile sunt suficiente pentru a vizita cele mai importante atracții turistice din Riyadh, iar dacă mai ai două zile în plus, le poți rezerva pentru o excursie de o zi la Edge of The World sau pentru un safari în deșertul Arabiei. 

Fortăreața Al-Masmak

Cea mai frumoasa atracție turistică din Riyadh, Fortăreața Al-Masmak a avut un rol important în istoria Arabiei Saudite. În 1902, regele Abdulaziz a capturat fortăreața și a preluat controlul asupra Riadului, după ce a trăit în exil în Kuweit. Din această fortăreață, Abdulaziz Al Saud a cucerit și a unit diferitele regate și provincii care alcătuiesc națiunea saudită așa cum o cunoaștem astăzi.

În prezent, cetatea e un muzeu care prezintă istoria Arabiei Saudite, cu accentul pus pe momentul cuceririi Riadului/unificării regatului. Am mai avut ocazia să vedem cum arăta orașul Riad în perioada 1910-1930, iar la finalul turului am vizitat o expoziție dedicata cafelei saudite – de la cultivare și preparare până la modul în care aceasta se servește. Intrarea este gratuita!

Tot în zona cetății Al Masmak se află și Deera Square, locul în care încă se fac execuții publice (în 2022 au fost executați 116 oameni), dar și câteva bazare.

Kingdom Tower

Deși nu e cea mai înaltă clădire din oraș, Kingdom Tower este cu siguranță imaginea emblematică a orașului. Construcția a fost finalizată în 2002, are o înălțime de aproximativ 300 m și o platformă de observare de unde poți admira orașul. De pe podul aflat la etajul 90, Riyadh pare cu adevărat infinit. Ca să ajungem la turn, am pornit într-o plimbare care s-a întins pe o distanță de 6 km. Deși părea că suntem aproape de turn, iar Google Maps ne-a spus că trebuie să mergem drept pe King Fhad Road, în realitate a trebuit să mergem în zig-zag deoarce fie ne loveam de un șantier, fie de lipsa trotuarului. Dar tot efortul de a ajunge la Kingdom Tower a fost răsplătit cu niște priveliști senzaționale. Am ajuns pe platforma de observare înainte de apusul soarelui și am așteptat până când s-a întunecat. 

Accesul la platforma de observare costă 70 SAR (86 ron).

Riyadh Season

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale sauditilor, Riyadh Season e cu adevărat mândria locuitorilor capitalei. Primul localnic cu care am interationat, șofer de Uber of course, ne-a spus că trebuie neapărat să mergem la Riyadh Season. Riyadh Season este unul dintre proiectele implementate de Autoritatea Saudită pentru Divertisment (ca parte din Saudi Vision 2030), iar începutul său a fost în 2019, când numărul vizitatorilor care au participat la activitățile din Riyadh a ajuns la 10 milioane de vizitatori.

Astfel, Riyadh Season este un eveniment anual care are loc în perioada octombrie-martie. În fiecare an există expoziții noi, pe lângă cele din anii trecuți, iar atracțiile se află în diferite părți ale orașului. De asemenea, există o taxă de intrare pentru fiecare parc/eveniment/expoziție.

Boulevard World

În 2022, Riyadh Season Beyond Imagination a avut chiar mai multe atracții, printre care Winter Wonderland și Boulevard World. Noi l-am vizitat pe cel din urmă, iar o seară întreagă ne-am plimbat prin nouă țări diferite. În câteva cuvinte, Boulevard World e un parc tematic în care sunt reprezentate arhitectural și culinar diferite țări: Spania, Mexic, China și alte 6 țări. Parcul e bine conectat cu Boulevard City – un Times Square al Arabiei – prin telecondole. Intrarea la Boulevard World 2022 costă 100 SAR (130 ron).

Diriyah

Diriyah a fost reședința inițială a familiei regale saudite și a servit drept capitală a Emiratului Diriyah sub prima dinastie saudită din 1727 până în 1818. În prezent, orașul este sediul guvernoratului Diriyah, care include, printre altele, și satele Uyayna, Jubayla și Al-Ammariyyah, și face parte din provincia Ar Riyad. Districtul Turaif, prima capitală a saudiților, din Diriyah a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 2010, iar in prezent este deschis publicului.

Tot ca parte din Vision 2030, zona istorică din Diriyah a fost dusă la un alt nivel. În prezent, Bujairi Terrace – parte din Diriyah, le promite vizitatorilor săi o călătorie culinară de excepție, prin 20 de restaurante de fine dining. Intrarea la Bujairi Terrace costă între 100 și 200 SAR (în funcție de zi), iar contravaloarea biletului se poate folosi pentru mâncare și băuturi.

Idei pentru o excursie de o zi din Riyadh

Deși noi nu am avut timp pentru alte excursii, avem totuși o lista cu excursii de o zi din Riyadh pe care o păstrăm pentru data viitoare. Vă las aici câteva idei:

 • Edge of the World – cea mai populară excursie de o zi (poate chiar două) din Riyadh. Jebel Fihrayn oferă una dintre cele mai spectaculoase priveliști din întreagă lume.
 • Safari în deșert – Riyadh se află în inima deșertului, iar la paroximativ 40 km distanță se găsesc dune de nisip numai bune pentru safari.
 •  Ushaiger – e un sat aflat la 200 km de Riyadh, în inima regiuni Najd. Se crede că e unul dintre cele mai vechi sate din întreagă țară și este alcătuit din peste 400 de case de lut, moscheei și chiar un muzeu.

Restaurante traditionale

Trebuie să îți spunem încă de la început că mâncarea saudită nu e pe gustul nostru, de vină fiind cardamonul omniprezent. Dar în călătoriile noastre mereu încercăm bucătăria locală deoarece e unul dintre modurile prin care putem cunoaște un pic mai bine locul pe care îl vizităm. Cum în Arabia Saudită există un anumit cod când vine vorba de luat masa în oraș, ne-am dorit și noi să încercăm această experiență: să manancam alături de localnici, stând pe covoare colorate, desculți. Iar cel mai bun loc în care să iei o astfel de cină tradițională e Najd Village Restaurant.

În primul rând, Najd sau Ținuturile Înalte din Najd este regiunea situată în mijlocul Regatului Arabiei Saudite și în care se află capitală Riyadh. Regiunea este caracterizată de mâncărurile sale delicioase, care se bazează în mare măsură pe grâu, curmale și produse lactate, dar și prin modul de construire al caselor de lut. Astfel, Najd Village Restaurant aduce toate aceste lucruri într-un singur loc.

Preparate tradiționale în Arabia Saudita

Așa cum am spus, mâncarea saudită are la baza orezul, carnea de miel, curmalele și cardamonul. Dar ca preparate tradiționale, trebuie să menționam: Kabsa – orez si pui/miel; Hininy – un desert din paine si curamale;Jalamah – tocana cu carne de miel; Jareesh – grau gatit in lapte; Mohalabiya – budinca de lapte.

Restaurante traditionale

Un alt lucru pe care trebuie neapărat să îl încerci în vacanța ta în Arabia Saudită e cafeaua. Ingredientele precum și modalitățile de preparare diferă de la o regiune la alta, iar dacă vizitezi mai multe părți ale țării, ar fi interesant să guști cafeaua tradițională și să compari. Noi am gustat-o pe cea din centrul țării, cea cu mult cardamon. 

Buget pentru trei zile in capitala Arabiei Saudite

La capitolul buget pentru trei zile in capitala Arabiei Saudite, trebuie sa mentionam urmatoarele lucruri:

 • viza – daca nu ai viza si nici nu te incadrezi pentru programul ”viza de tranzit gratuita”, atunci taxa de viza porneste de la 480 SAR (visa-on-arrival)
 • cazare camera aceasta ne-a costat 50 euro/noapte
 • mancare – o masa plina cu preparate traditionale, la Najd Viliage Restaurant, ne-a costat 20 euro; in mall am mancat butter chicken care a costat 30 lei, o portie de falafel si doi burgeri la Al Baik ne-au costat 3 euro.
 • la capitolul bauturi, o cafea la Caribou/Starbuck costa in medie 15 SAR (18 lei), iar o sticla de apa (0.5l) costa 1 SAR (1,20 ron)
 • atractii turistice – The Kingdom Tower + Riyadh Season = 55 euro/persoana
 • transportul de la si la aeroport = 125 SAR (154 ron)

Extra: bine de știut dacă vizitezi Arabia Saudită pentru prima dată (viză, monedă, prize, vestimentație)

 • Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a vizita Arabia Saudita. Aceasta se obtine destul de usor atat online, cat si on-arrival. Taxa de viza este de 480 SAR pentru VOA si 535 SAR pentru e-visa.
 • Moneda Arabiei Saudite este Saudi Arabian Riyal (1SAR=1,23RON)*conform cursului valutar din data de 24.02.2023
 • O cartela sim de la compania STC 5 GB + 25 GB (pentru social media),300 minute in Arabia Saudita, 4 saptamani valabilitate) costa 115 SAR
 • Femeile nu sunt boligate sa poarte abaya sau hijab, dar e recomandat sa poarte haine care sa acopere cat mai multa piele.
 • Ai nevoie de adaptor pentru priza (type G / cel pe care il folosesti in Marea Britanie). Daca ai uitat adaptorul acasa, poti cumpara unul de la supermarket (costa 15 ron). Evita sa cumperi adator din aeroport deoarece preturile lor sunt nesimtite.

Riyadh – atractii turistice, cazare si restaurante

Spre deosebire de Jeddah, Riyadh e un pic mai modern, mai ușor de explorat și mai ofertant. Capitala Regatului Arabiei Saudite te poartă într-o călătorie prin istorie – până la urmă aici a început totul, îți prezintă modul în care orașul a crescut și are suficiente activități și eventimente care să te țină ocupat. Nouă ne-a plăcut enorm de mult și sper că vom avea ocazia să revenim în Riyadh, că să explorăm locurile pe care nu am apucat să le vedem de data aceasta. Partea cea mai bună e că in Riyadh se ajunge foarte ușor și ieftin cu avionul, iar dacă vrei ca vacanta ta să continue, poți lua trenul spre Dammam, autobusul spre Bahrain sau chiar avionul spre Dubai. 

Aterizam in capitala Arabiei Saudite!

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *