Jurnal de călătorie (2/2020) – Nu ne oprim din călătorit!

Nu îmi vine să cred că au trecut 4 luni de la ultima noastră vacanță și tot atâtea luni de când s-a instaurat toată această nebunie de situație, care ne-a afectat pe toate planurile. Ba chiar ieri spuneam că am impresia că suntem în ianuarie, parca ultimele luni ar fi trecut pe lânga noi într-un ritm atât de alert încât nici nu ne-am dat seama. Încă am impresia că e iarna, deși văd copaci înfloriți. Astăzi, sunt și cu atât mai nostalgică, tristă și îngâdurată cu cât la momentul publicării acestui articol, noi trebuia să fii fost în avion spre Hong Kong. În ianuarie îmi făceam zeci de strategii de supraviețuire unui zbor de 12 ore :)) Și uite că suntem acasă, hotărâți să nu ne oprim din călătorit, ci doar să ne schimbăm un pic planurile. Dar până să ajungem la momentul prezent, vrem să vă povestim despre ce s-a întâmplat în Elveția în perioada asta, ce masuri s-au luat, despre ce se va întâmpla în viitor, dar și despre ce am facut noi în tot acest timp.

”Situația extraordinară” în care se află Elveția

După ce a apărut primul caz în Ticino, o femeie de 74 de ani testată pozitiv, autoritățile cantonale au anulat și interzis orice eveniment ce urma să aibă mai mult de 1000 persoane (acest lucru avea loc în 25 februarie), urmând ca, câteva săptămâni mai tarziu, să închidă școlile. În 13 martie, Elveția a declarat că va pune la dispoziție un pachet de ajutor în valoare de 10 miliarde CHF, iar în 16 martie guvernul a declarat ”situație extraordinară”, închizând astfel toate restaurantele, magazinele și barurile, excepție de la regulă făcând magazinele alimentare și farmaciile. Bineînțeles că autoritățile ne-au recomandat să stăm în casă, în special dacă avem alte probleme de sănătate, iar dacă e nevoie să ieșim, să încercăm să păstrăm distanța. Probabil nu e surprinzator faptul că oamenii au respectat și distanta, și recomandările autorităților. 😀

În tot acest timp oamenii au fost destul de relaxați. Deși totul a fost închis, iar cazurile creșteau în mod alarmant (au fost zile la rând în care s-au înregistrat peste 1000 cazuri noi), nu ne-a fost interzisă ieșirea din casă. Ba din contra, oamenii ieșeau la cumpărături, pe stradă sau în pădure. La magazine, farmacii și restaurante takeaway s-au impus anumite măsuri de precauție: în funcție de capacitate, magazinele acceptau doar un anumit număr de oameni, toate magazinele erau dotate cu dezinfectant, la supermarket era mereu cineva care curăță cu dezinfectant coșul de cumpărături, iar angajați de la casierie erau (și încă sunt) protejați de o carcasă de plastic.

În 25 martie, guvernul a decis să închidă granițele și cu celelalte state (Germania, Austria, Franța), pentru cetățenii non-elvețieni sau pentru cei care nu au rezidență în Elevția. Câteva zile mai târziu, guvernul a recomadat închiderea fabricilor mari, a celor care erau predispuse la răspândirea virusului. Astfel, mulți angajați au intrat în somaj tehinc, iar cine a putut lucra de acasă, a continuat să o facă.

O lună mai târziu (in aprilie), am primit și primele vești bune: țara se va deschide în trei etape. Încă de atunci, lucrurile mergeau în direcția bună, numărul de cazuri noi/zi era în scădere. Astfel că, prima fază de ”revenire la normal” a început în 27 aprilie, iar ultima fază va fi în 15 iunie, atunci când se vor redeschide granițele cu Germania, Austria și Franța.

În toată perioada asta ne-am șimtit extrem de norocoși. Faptul că am putut ieși, ne-a ajutat extrem de mult, atât mental cât și fizic. În aer NU a dominat panica, nu am fost bombardați cu știri, iar autoritățile au fost transparente, punându-ne la dispoziție statistici și documente oficiale. Această abordare extrem de relaxată și bazată pe educația și bunul simț al oamenilor, dar și pe sistemul santiar pus la punct (la care se mai adaugă și ajutoarele financiare) ne-a oferit siguranță și liniște. Ne-am putut plimba prin imprejurimi, am fost in cel mai frumos loc din Elveția peste weekend, ne-am bucurat de timp petrecut împreună și am continuat să sperăm că totul va fi bine. Dacă eram în România, starea noastră psihică nu ar fi fost foarte bună.

Lacul Wallen


Elveția în 14 mai 2020

Acum, după ce am trecut de primele două faze de revenire la normalitate, lucrurile parcă s-au mai așezat. E plin de oameni pe stradă, în mall, în magazine. Copiii s-au întors la școală, bătrânii ies din case, terasele și restaurantele s-au deschis. Totuși, autoritățile recomandă în continuare să fim precauți și să respectăm distanța. În continuare magazinele acceptă un numar limitate de persoane (între 2 persoane pentru magazinele mici, și 40 pentru supermarketuri), iar gelul dezinfectant este prezent în fiecare magazin. În același timp, în frizerii și saloane de înfrumusețare, clientul primește mască, mănuși și dezinfectant, și este obligat să completeze o declarație cu datele personale, alături de ziua și intervalul de timp petrecut în salon.

Ce am mai făcut în ultimele 4 luni

Ultimele patru luni au trecut atât de repede încât eu încă mai am impresia că doar ce ne-am întors din Maroc. La vremea aia nici nu ne gândeam că Marrakech va fi ultima destinație în care vom ajunge, ba chiar mai mult…nici nu ne gândeam că situația va merge în direcția asta, că România va impune niște măsuri extreme, că Spania și Italia vor fi la pământ sau că planurile noastre de călătorie pentru mai și iunie vor fi anulate.

Și totuși, am avut cu ce să ne umplem timpul. Prin luna martie am hotărât să ne mutăm din apartamentul în care stăteam și să ne găsim un loc mai liniștit (Asta e o alta poveste, una lungaaaa). Astfel că, în aprilie a inceput procesul de mutare. Am găsit un apartament care ne-a plăcut mult, am găsit chiriași care să vină în locul nostru, în vechiul apartament, și … voila! La sfârșitul lunii aprilie ne-am mutat!

Tot în aprilie am vizitat și un loc de care ne-am îndrăgostit și despre care am scris mai multe aici. Între timp, cei de la Cathay Airways ne-au anulat biletele de avion spre Hong Kong si Tokyo, iar zilele trecute am hotărât că nu vom mai merge în Islanda și Anglia. Pentru ultimele două destinații aveam planuri mari: un road trip prin sudul Islandei și o călătorie prin satele pitorești din centrul Angliei. Totuși, e prea riscat să mergem cu avionul, mai ales că ar trebui să zburăm din Bergamo, Italia.

Brienz
Interlaken
Lungern

După ce ne-am întors din Marrakech, am pus bazele unui canal de Youtube, la vremea aceea nici nu ne trecea prin cap că nu o să avem material pentru vlog. Săptămâna aceasta am deschis un nou proiect pe blog – Călători români prin lume – prin care vrem să vă prezentăm călători/bloggeri și vloggeri români care ne inspiră și care ne cresc apetitul pentru călătorii. Citeste aici primul interviu. Între timp, scriem pe blog despre toate destinațiile în care am fost, despre Mexic, Marrakech, Elveția, Cuba și Istanbul.

Deși nu ne-am mai făcut planuri mari (sincer, ne e extrem de frică să mai facem vreun plan de călătorie), am hotărât să nu ne oprim din călătorit!

Nu ne oprim din călătorit!

În Elveția, lucrurile sunt mult mai simple (au fost simple și până acum) . Deja suntem în a doua fază de „normalizare” (s-au deschis magazinele, muzeele, școlile), iar noi am hotărât că, pentru următoarele luni, vom călători local/în împrejurimi.

Avem o mașină la dispoziție, care așteaptă să fie scoasă la plimbare; putem închiria apartamente (Airbnbs) care au intrare separată și self check-in (astfel, nu intrăm în contact cu prea multe persoane); avem pe lista multe locuri în care nu am ajuns și care așteaptă să fie explorate.

Dacă lucrurile vor continua să meargă în direcția bună, următoarea noastră destinație va fi Geneva. Vrem să vizităm mai mult partea franceză, până acum nu am ajuns în acea parte de țară, să luam la pas Geneva, Lausanne, Montreux și alte câteva sate și orașe drăguțe. Mai apoi, vrem să facem încă o oprire în Interlaken, pentru că ne-a plăcut extrem de mult și mai vrem să vizitam Zermatt și Verbier (nu știu cum se face că nici acolo nu am ajuns).

Când granițele se vor deschide, iar lucrurile se vor mai liniști și în Germania și Austria (situația pare destul de stabilă și acolo) vom porni în alte roadtrips. Avem în plan să explorăm zona Tyrol din Austria, să vizităm Salzburg și să ne bucurăm de peisajele divine din Hallstatt. Mai târziu, am vrea să mergem în nordul Germaniei, să vizităm Hamburg, Lubeck și să dăm o fugă până în Berlin. Cândva prin toamnă avem în plan să mergem pe Coasta de Azur și în Lyon. De asemenea, vrem sa reprogramăm Islanda.

Planurile noastre merg și mai departe de niște roadtrips. Ne gândim deja la vacanța de iarnă, însă fără să ne facem planuri concrete. Vrem mai întâi să vedem în ce direcție merg lucrurile, dacă va fi safe să mergem până în cealaltă parte a lumii.

Ultimele luni au fost cu ups and downs. Am avut momente în care am fost extrem de optimistă, dar și momente în care, parcă, nu mai vedeam luminița de la capătul tunelului. Acum, începem să vedem o rază de lumină, simțim că lucrurile revin încet-încet la normal. Nu știu cum va fi în România dupa data de 15 mai, dar eu sper ca lucrurile vor fi din nou normale. În continuare, încercăm să păstrăm cât mai mult distanța, să fim responsabili atunci cand ieșim, să ne bucurăm de tot ceea ce avem în jur…iar asta va recomand și vouă să faceți! Romania e plină de locuri frumoase pe care le puteți vizita. Cât despre călătorii, în perioada asta ne-am dat seama că o călătorie înseamnă ceva mai mult pentru noi, decât o simplă vacanță. Călătoriile au fost ca un stil de viață, iar în ultimele luni ne-au lipsit extrem de mult.

Abia așteptăm să vină ziua în care ne vom trezi cu noaptea-n cap și vom porni spre Geneva. Până atunci, te așteptăm pe pagina de Facebook, pe Instragam, pe Youtube și aici, pe blog.


Articole recomandate

31 de comentarii

 1. Trebuie sa rămânem optimisti și sa vedem întotdeauna luminita de la capătul tunelului! Și eu de-abia aștept sa ajungeți în Geneva și sa citesc un mega articol sau sa ma uit la un mega vlog!

  1. Noi nu aveam nimic planificat pentru perioada aceasta pentru că trebuia să nasc. Sper să găsim un last minute prin august.

 2. Ce bine de voi. Noi ne simtim mai putin norocosi. Chiar daca acum ne lasa afara fara foaie si motiv anume, nu prea ai de ce iesi, fiindca este frig si urat. Fix acum cand se iese din carantina vremea de joaca feste. Insa avem speranta in continuare ca vom putea calatori in zona cel putin, cand se va incalzi.

 3. Imi place genul asta de articole, ma incarca cu energie mereu. Calatoria vizuala ma ajuta sa raman motivat. Multumesc:)

 4. În aceeaşi situație am fost şi noi, doar că în Germania. Citind acest articol, am intrat într-o stare de nostalgie. Minunată este Elveția!

 5. Cred ca anul acesta prin intermediul articolelor tale voi calatori ❤️

 6. si eu abia astept sa pot calatorii, am in cap diverse planuri pe care abia astept sa le pun in aplicare!

 7. Mai mult ca niciodată, perioada aceasta am citit bloguri sau am vizionat vloguri de călătorie. Mi-e dor să planific escapade, dar până atunci îmi clătesc ochii în online.

 8. Elvetia, o tara atat de frumoasa. Mi-as dori sa o pot vizita candva.
  Asa este, si mie mi s-a parut ca timpul a trecut extrem de repede.

 9. Cel mai mult mi-a lipsit libertatea de miscare, plimbarile in natura. Mi-e dor sa calatoresc și încă sper, ca în curând, totul va fi bine și vom putea ieși din țară.

 10. Deși impropriu spus, sunteți norocoși că în această perioadă nu ați fost în tara. Multe călătorii minunate și multă sănătate!

 11. Foarte frumos articol, este o perioada grea, nici eu nu pot sa cred cat timp a trecut in care eu sa nu plec dar pe de alta parte nici nu vreau sa ma joc. Cand va fi timpul, atunci voi evada. Multa sanatate, stay safe 🙂

 12. Îmi doresc tare mult să vizitez Elveția! O am pe listă de mult timp! Sper tare mult să ajung cât de curând pe acolo.

 13. Cam aceleasi masuri ca si la noi, numai ca ei au oferit mai multa libertate stiind probabil ca lumea este responsabila, nu ca la noi in Romania. Sper sa teraca cat mai repede acest virus.

 14. Si unde v-ati mutat? M-ai facut curioasa!

 15. vezi diferenta de mentalitate intre state… la noi a fost mai mult teroare si dictatura decat intelegere… in tara nu a fost o stare chiar asa ok, iar autoritatile chiar nu au transmis nimic bun

 16. Abia aștept sa putem și noi ieși fără atâtea restricții. 😊

 17. Elena-Cristina Alexandroaia

  Ador genul asta de articole pozitive.

 18. Ce mult îmi plac articolele tale. Le citesc mereu cu drag, mai ales acum când mi-am cam luat gândul de la călătorii.

 19. Îmi lipsesc mult călătoriile și plimbările lungi în doi, prieteniile și poveștile oamenilor. Dar, sunt convinsa că ne vom relua pasiunile, activitățile, încet, încet.
  Mi-am anulat biletele pentru vacanța din mai dar deja mă gândesc la alte variante.
  Și la noi se circulă, am fost și la salon, vor da drumul și teraselor, pensiunilor… încet, cu precauție și responsabilitate ne vom pune în aplicare planurile.

 20. Imi doresc si eu sa pot merge in vacanta. Va veni o perioada grea, dar sper sa nu tina prea mult

 21. Lucrurile vor fi din nou normale când o să apară vaccinul…până atunci lumea trebuie să înțeleagă restricțiile și o să le respecte.

  E cam greu de călătorit, aveam și eu o listă destul de lungă și o plecare pe o perioadă lungă în SUA. O să aștept, țin la sănătatea mea și mă voi limita la drumuri scurte, cu întoarcere acasă.

 22. Chiar a ajutat mult la psihic faptul ca nu v-a fost ingradita libertatea. La noi e jale… Ma bucur ca veti continua sa calatoriti si abia astept noile articole!

 23. Ca de obicei, locuri frumoase ne aratati 🙂
  Elvetia superba, ne asteapta cu peisaj montan deosebit.

  Spor la calatorit din nou.

 24. Îmi place maxim de voi și mi-aș dori să ajung să călătoresc și eu la fel de mult ca voi! 🙂 Ce peisaje frumoase am văzut în acest articol! Visez cu ochii deschiți că voi ajunge și eu acolo vreodată! 🙂
  Noi, până una-alta, am mai făcut câte o escapadă la mare și la munte de când s-a ridicat starea de urgență și cam atât. Ne dorim să plecăm și noi pe undeva, departe, dar mai întâi să se redeschidă granițele…

 25. Cate locuri faine ati vizitat! Sper sa va puteti relua plimbarile relaxante. 😘😘

 26. Ce planuri frumoase aveti pentru viitoarele calatorii.

 27. Sper sa treaca cat mai repede aceasta nebunie…imi e tare dor sa calatoresc !

 28. […] gândi din nou la vacanțe. Așa cum vă spuneam într-un articol precedent, noi am hotărât să nu ne oprim din călătorii, ci doar să ne schimbăm un pic planurile. Astfel că, am început să ne orientăm spre destinații ceva mai safe (evităm Italia, Spania […]

 29. […] Deși nu îmi doresc să vorbesc prea mult despre subiecte de aceest gen, m-am gândit că ar fi o idee bună să documentez tot ceea ce am trăit în aceste luni. Vreau ca această perioadă, cu părțile ei rele sau bune, să rămână aici, pe blog, deoarce ne-a oferit atat de multe stări și gânduri, ne-a luat multe lucruri și ne-a învățat atât de multe lecții încât putem spune că face parte din noi, din fiecare. Astfel că, în ultimele articole am vorbit mult despre cum au evoluat lucrurile în Elveția și am scris negru pe alb ca nu ne vom opri din călătorit. […]

 30. […] Jurnal de călătorie (2/2020) – Nu ne oprim din călătorit! […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *