Călătoriile și fotografiile de vacanță. Tips&Tricks pentru fotografii reusite

Pe Alina nu am cunoscut-o din întâmplare, ci pentru ca așa a trebuit, așa a vrut Universul. Ne știam de pe Instagram de ceva timp, îi urmăream postările și mă lăsam inspirată de fotografiile ei de vacanță, care sunt pur și simplu perfecte. La un moment dat, am început să vorbim, iar ea s-a oferit să îmi dea câteva filtre pentru fotografiile mele. Am fost atât de fericită încât am sărit în sus de bucurie…atât de fericită pentru că era prima mea colaborare cu contul de Instagram și pentru că îmi doream de mult să trec la următorul nivel în ceea ce privește fotografia. Cu timpul, am început să vorbim și mai mult, să descoperim că avem lucruri în comun, pe lângă călătorii, și astfel am descoperit că în spatele brandului La DolceVita Lifestyle stă un om minunat, pozitiv și pasionat de frumos.

Pentru că Alina și tot ceea ce face ea cu La DolceVita Lifestyle și One-Giraphe reprezintă o sursă continuă de inspirație, am rugat-o să ne ofere câteva sfaturi despre fotografiile de vacanță, să ne povestescă un pic despre tainele Instagramului și despre filtrele minunate pe care le face.

1. Există o perioadă din zi ideală pentru poze? 

www.ladolcevita-lifestyle.com

Cel mai bun moment al zilei pentru a face fotografii de portret dar si landscape este la câteva ore după răsărit și câteva ore înainte de apusul soarelui. Este mai bine sa faceti după ora aurie ( golden hour) de dimineață ( 7-9 ) sau înainte de ora de aur seara, care este cu o ora –doua inainte de apus. Dimineata trebuie sa fii sigur ca esti in ‘bataia soarelui’, nu in umbra, deoarece soarele este puternic si ofera umbre intunecate.

2. Este necesară o camera foto profesională sau putem face poze de vacanță la fel de frumoase și cu telefonul mobil? 

Pentru ca tehnologia a avansat rapid si a adus pe piata telefoane performante, eu zic pentru varianta ‘to go’ este mai usor cu un telefon performant, decat sa cari la gat 2 kg de aparat :))

Depinde de importanta pozelor, daca sunt pentru retelele sociale sau blog, bineinteles, pozele profesioniste arata muuult mai bine calitativ, dar au nevoie de mult timp de prelucrat ( importate pe computer, deschise in Photoshop sau Lightroom, prelucrate, salvate, upload, postat )

Pe cand cu  telefonul fiind mult mai la indemana si usor de transportat,  modific o poza intr-o miscare si o postez in secunda urmatoare.

www.ladolcevita-lifestyle.com

Prima fotografie este facuta cu iPhone X, cea de-a doua cu un NIKON D610. Close enough? well, enough for me! <3

 3. Tips&tricks pentru fotografiile de Instagram

Tendintele de pe instagram sunt color coordinated, adica filtrele pe care le aplici, iar pozele par din aceeasi ‘poveste’ . Dar in spatele lor exista o organizare in avans a ambientului, deci practic pregatesti ‘scena’ ai grija ce culori folosesti sau ce culori ai in jur, cu ce te imbraci, pentru a se asorta fiecare poza.

Depinde despre ce fel de poza vorbim, in oras sau acasa, dar sfatul meu este sa folosim lumina naturala cat mai multa, pozele in zilele insorite sau chiar cativa nori sunt de efect.

Nu supraexpuneti lumina in fotografii, arata urat sau chiar se pierde din efect si detalii, chiar daca ati fotografiat in zilele innorate* sau in intuneric / lumina artificiala.

*unii specialisti le adora deoarece nu lasa umbre pe fata.

www.ladolcevita-lifestyle.com

Compozitia este foarte importanta, poti lucra cu un grid de 9 – 3×3 (Camera ofera grid din setari ) sau iti poti imagina ecranul impartit in 9 parti egale. Alege sa centrezi subiectul principal pe unul din acestea, eu merg deobicei pe linia de mijloc  3-4-5

Daca fotografiezi un model, incearca sa tii camera la nivelul ochilor modelului.

Fii original! Nu incerca sa copiezi alte fotografii, pozitii, locatii, tot mai multi bloggeri fac asta si este cam obositor sa vezi aceeasi imagine. 

Nu photoshopa la maxim! 

Urasc tot ce tine de body shape photoshop, buze mari, fund mare, talie subtire, dinti prea albi, etc

Dar si de pozele facute la perete, apoi puse intr-o poza stock bineinteles si checkin la locatie, ca si cum poza ar fi fost facuta acolo. Please don’t! :))) 

4. Povestește-ne despre filtrele tale 

–  ce sunt și cum le folosim, unde le gasim, etc +poze before&after

Fotografia mi-a placut de mica, de la aparat polaroid la aparat pe film 35mm.

Am inceput sa imi prelucrez singura pozele dupa trendul ce aparuse, iar acesta lucru a facut lumea sa ma intrebe de unde le pot procura. Am impartit filtrele unor prietene, dar tot mai multi oameni intrebau, asadar a trebuit sa imi fac un mic shop, care sa imi si amortizeze timpul petrecut creandu-le, deoarece acesta nu este jobul meu 🙂 

De cand Adobe a introdus Lightroom Mobile, aplicatia pe care toti fotografii profesionisti o folosesc, este foarte usor sa aplici filtrele printr-un simplu copy – paste.

Daca doresti sa incerci aceasta aplicatie, eu ofer pe blogul meu 3 filtre gratis!

Un filtru pentru calatorii iar alte 2 pentru poze indoor. Ce mi se pare fabulos este ca poti adapta filtrul, deoarece te poti juca cu luminozitatea si culorile, astfel incat poti obtine si un filtru original creat de tine 🙂 

Eu am creat filtrele in vacantele pe care le si poarta numele, jucandu-ma direct cu culorile si arhitectura care mi-au fost oferite la fata locului. In plus combini fotografia, prelucratul si un feed exceptional, toate la indemana si in cateva minute.

Descoperă toate filtrele La DolceVita!

5. Cum arată o poza perfectă de vacanță? (din punctul tău de vedere, bineinteles)

Sincer in vacanta incerc sa ma relaxez:)) Desi scot telefonul de cateva ori in locatii nemaivazute pentru a capta frumusetea, arhitectura sau peisajul, ma trezesc de multe ori ca nu am facut poze unor atractii turistice importante. And that’s fine!

Social media ne-a absorbit asa de tare incat uitam sa traim clipa si petrecem cateva ore doar pentru cateva snapuri perfecte. Si eu am fost absorbita, dar din punctul meu de vedere nu merita! 

Am simtit pe pielea mea cum e sa calatoresti cu fete care au ca scop doar cadrul perfect si petrec ore in sir, uitand sa se bucure de ce este in jur, de parca nici nu conta. Apoi cu ochii in telefon atintiti, asteptau like-uri virtuale. Iar daca le intrebi cum se numeste strada, podul, cladirea, nu au habar :)) Mi se pare absurd!

Te lauzi cu snap-ul perfect, sau cu experienta & the journey for yourself?

Imi plac pozele care arata realitatea: oameni in poze, masini, atmosfera si sufletul orasului, asta imi arata ca ai si trait putin, nu ai trait doar pentru snap. Nu photoshopez oamenii din poze, nu traim intr-o era a zombiilor unde toti oamenii au disparut de pe pamant! 

Asadar imi plac pozele originale, chiar daca nu sunt perfecte pentru anumiti ‘perfectionisti’. Viata nu este perfecta, you know? It’s real!

Final: alte detalii de care ar trebui să ținem cont pentru a avea cele mai frumoase poze de vacanță? Un sfat pentru călători?

Un sfat pentru pozele in vacanta, just be yourself! Enjoy it!

Va rog nu va riscati viata pentru un cadru perfect, nu merita!

De atfel, localnicii urasc acei oameni care se opresc in mijlocul drumului sau trotuarului si incurca circulatia. Se catara pe tot felul de locuri sfinte sau cu o insemnatate aparte ( de ex bloggeri care s-au catarat pe Piramida Giza si au fost arestati pentru 5 zile in Egipt – mi se pare total absurd si lipsit de respect ) chiar este si o problema mondiala datorita valului mare de turisti in anumite locuri ( Venetia, Hallstatt, Vietnam, Rome – Spanish steps, Dubrovnik etc ) sau distrugerea de obiecte turistice 🙁 

De multe ori intelegem acesta nebunie cu cadrul perfect, fara oameni, iar multi respecta, se apleaca, sau asteapta sa faci poza apoi trec. Dar de multe ori mi se pare lipsa de respect ca altcineva sa astepte, ca tu sa iti termini de facut poza.

Eu zic sa avem totusi un balans al eticii, iar un sfat este sa va treziti de dimineata 7-8 pentru obiectivele turistice importante, si sa ii respectati pe cei de langa voi. Cauta o pozitie care nu incurca pe nimeni. 

Nu poti face o poza per ansamblu cum iti doresti, cauta sa faci mici detalii care vor duce cu gandul la marile obiective turistice, in plus vei avea un feed original.

Nu iti compara feedul cu altii, dar te poti inspira. Nu suntem intr-o competitie, ci existam cu totii impreuna! 

Xoxo,

Alina 


Citeste si: