La pas prin Ljubljana

Ljubljana, capitala Sloveniei, renumită pentru titulatura de „European Green Capital 2016”, este orașul în care vei fi cucerit de arhitectura clădirilor și străduțele lor pietonale, de numeroasele poduri peste „Ljubljanica”,de superbele spațiile verzi, si cu atât mai mult de atmosfera  relaxantă a orasului , la care se adaugă oamenii super prietenoși.

Noi am petrecut o singură zi în Ljubljana, urmând ca mai departe să mergem la Bled, un lac la doar 60 de kilometri de frumoasa capitală. Cât despre Slovenia, pot să spun că e o țara frumoasă, de la mare la munte, cu peisaje într-adevăr superbe.

Spre surpinderea noastră, Ljublijana este un oraș scump dar și ieftin, oarecum în același timp. Cele mai mari dificultăți le-am avut în găsirea hotelului. Un hotel cât de cât în centru poate fi la fel de scump ca în orașe precum Londra sau Barcelona, dar noi am găsit un hotel destul de drăguț, la ieșirea din oraș. Pe de alta parte, călătoriile cu taxi sau cu autobusul sunt destul de rezonabile. Mâncarea e muuultă, bună și ieftină, chiar și în centrul orașului.

Pentru a vizita cele mai importante atracții, noi am avut nevoie doar de câteva ore. Toate atracțiile turisitce sunt una lângă alta.

Podul triplu datează din anul 1842, de când cel vechi de lemn a fost înlocuit.

Podul cu lacăte sau „Podul Măcelarilor” a fost construit recent și face legatura cu piața centrală a orașului. În ciuda denumirii, este și un pod al îndrăgostiților, iar legenda cu lacătul și cheia aruncată în râu o cunoaștem deja.

Podul dragonilor este emblema orașului alaturi de castel și podul triplu, dragonul fiind considerat simbolul curajului și al măreției. De asemenea, acesta se găsește și pe drapelul Ljubljanei.

Castelul Ljubljana

Vechi de mai bine de 900 de ani, castelul reprezintă una dintre principalele atracții ale orașului, oferind o imagine superbă asupra acestuia.

Drumul până la castel e destul de anevoios, în cazul în care vrei să urci pe jos. Pentru cei care vor să fie scutiți de efort, există și un furnicular care te duce până în față castelului.

Prețul unui bilet de intrare în castel este de 7,50 euro.

Clădirea primăriei dateza din secolul 15, având puternice influențe venețiene și fiind una dintre cele mai reprezentative clădiri din oraș. Interiorul clădirii se poate vizita!

Alături de cladire se află și Fântâna celor 3 râuri ( Ljubljanica, Sava și Krka) realizată în stil baroc de sculptorul italian Francesco Robba în perioada 1743-1751.

Biserica franciscană este cel mai reprezentativ lăcaș de cult din Ljublijana, fiind situată chiar în centrul orașului, în piața Preseenov. Aceasta a fost construită în perioada 1646-1660.


Parcul Tivoli este cel mai mare parc al orașului, situat cam la 5 minute de centru. Parcul a fost proiectat în anul 1813, suferind numeroase modificări și extinderi pe parcursul timpului.

Sursa foto: https://www.visitljubljana.com/en/visitors/things-to-do/entertainment/the-tivoli-park/

În ceea ce privește mâncarea, specialitățile culinare slovene sunt mai mult un mix între mâncarea italienească, austriacă și cea specifică Balcanilor.

Am încercat un desert specific sloven, numit „gibanica”. Este un fel de prăjitură în straturi cu mere, mac și nucă.

La prima vedere Ljubljana pare orașul perfect în care să locuiești cu familia, nefiind nici prea mare, nici prea mic, turistic, dar în același timp liniștit. Daca ar fi să îl asociez cu un oraș din Romania, aș spune că seamănă foarte mult cu Sibiul.

Fără doar și poate Ljubljana merită să fie descoperită. 🙂

Articole recomandate

8 comentarii

 1. Interesant 🙂

 2. Si eu imi doresc sa vizitez Ljubliana. Mi se pare insa destul de greu accesibila de la noi. Voi cum ati ajuns? Erati intr-un traseu cu masina?

  1. Noi am mers cu masina din Elvetia. A fost un drum destul de greu si de lung. In mod normal de acasa si pana in Ljubljana trebuia sa facem 7 ore, noi am facut cam 10 din cauza traficului super aglomerat din sudul Germaniei. Din Arad distanta e cam aceeasi, tot undeva la 7 ore de condus. Cred ca nu exista posibilitatea de a ajunge cu avionul din Romania direct in Ljubljana, eventual pana la Treviso si de acolo cu masina din nou. Oricum Slovenia e de vazut, iar daca mergeti cu masina mai puteti vedea si alte locuri precum Bled, parcul Triglav sau pestera Postojna.

 3. […] anul acesta am descoperit orașe precum Vilnius, Ljubljana sau Malaga care ne-au luat prin surprindere în cel mai placut mod posibil și de care ne vom […]

 4. […] Ljubljana, capitala Sloveniei, renumită pentru titulatura de „European Green Capital 2016”, este orașul în care vei fi cucerit de arhitectura clădirilor și străduțele lor pietonale, de numeroasele poduri peste „Ljubljanica”,de superbele spații verzi, si cu atât mai mult de atmosfera  relaxantă a orașului , la care se adaugă oamenii super prietenoși. […]

 5. Numele Hotelului?
  Suntem un grup de 6 adulti. Noi avem de mers la niste cursuri in Ljubliana 7 zile intr-o locatie din centru. Am gasit cazare foarte scumpa.

  1. Noi am stat aici https://www.booking.com/hotel/si/ljubljana.en.html?aid=1504844&no_rooms=1&group_adults=2 , dar asta a fost scum ceva timp. Nu stiu exact in ce perioda aveti nevoie de cazare, dar poate gasiti ceva ok in link-ul acesta https://www.booking.com/searchresults.en.html?city=-87271&aid=1504844&no_rooms=1&group_adults=2

   Daca sunteti un grup de 6, puteti lua si un Airbnb. S-ar putea sa fie mai convenabil sa va luati un apartament sau doua mai mari si sa impartiti cheltuiala. https://www.airbnb.com/c/sebastianb11306?currency=EUR

 6. […] Daca vrei sa citesti mai multe despre Ljubljana intra aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *