Dacă acum 4 ani cineva mi-ar fi zis că o să vizitez Tallinn și Vilnius și că o să îmi și placă, i-aș fi spus că ceva nu e în regula cu el. Până la urmă, mă gândeam eu, cum să îmi placă 2 orașe despre care nu știu nimic, care probabil sunt la fel de reci precum clima din zonă și care, cel mai probabil, nu au nimic de oferit. Și uite că am vizitat și Vilinus, iar doi ani mai târziu ajungem în Tallinn, sora cea mai mare a capitaleleor baltice. Să nu mai zic că am descoperit două orașe incredibil de drăguțe, cochete și îngrijite, cu oameni primitori și cu o atmosferă atât de caldă, în total contrast cu zilele și nopțile din zona baltică.
Deși Tallin nu era neapărat pe lista noastră, ci era mai mult pe o listă de orașe pe care le vom vizita la un moment dat, Sebi a hotărât că acel moment e chiar de ziua lui (La mulți ani, iubiricaaa!!!). Bineînțeles că nu ne-am oprit la Tallinn, ba chiar am văzut acest oraș că oportunitatea perfectă de a vizita Helsinki. Astfel că, de la cele 35 de grade ale Atenei am ajuns tocmai în capătul celălalt al Europei, unde am petrecut alte 4 zile. Patru zile cu apusuri târzii, multă supă de pește și alte mâncăruri care să ne încălzească sufletele, cu două călătorii cu ferryboatul prin gloful Finlandei și implicit cu mulți km parcurși pe străzile celor două orașe.
În articolul de astăzi luăm la pas capitala Estoniei, mai amintim un pic și despre Vilnius și trecem în revistă câteva aspecte legate de cazare, transport și prețuri.
Cum a fost prima noastră experiență pe tărâmuri baltice?
În urmă cu doi ani am descoperit o țărișoară de aproximativ 3 milioane de locuitori vizitând două dintre cele mai mari și cunoscute orașe ale acesteia. Vilnius și Kaunas, că despre ele este vorba, sunt două orașe destul de compacte, ambele au un centru vechi cu străzi pavate în piatră cubică și terase, Kaunas are un castel, iar Vilnius are peste 40 de biserici. Deși se spune că Lituania este cea mai săracă dintre cele trei țări baltice, noi am simțit acest lucru, ba chiar ni s-a părut că într-o oarecare măsura Lituania e un pic mai dezvoltată decât propria noastră țară. Mai multe despre Vilnius și Kaunas poți citi în acest articol (al 7 lea cel mai vechi articol de pe borntotravel :D)
Câteva lucruri interesante despre Estonia
😁Are o populație de 1,3 mil. locuitori și o densitate de 28, 4 locuitori/km pătrat.
😁În Estonia religia nu are un rol primordial, doar 16 % dintre cetățeni susținând că religia are un rol important în viețile lor.
😁Cea mai veche farmacie din Europa se află în Tallinn.
😁Estonia este locul în care s-a inventat Skype și Taxify.
😁Este una dintre cele mai digitalizate țări din Europa și prima țară din lume care a introdus votul electronic, în 2005.
😁Estonia nu acceptă dubla cetățenie.
😁Transportul în comun este gratuit pentru rezidenții țării.
😁Studenții încă mai primesc ajutor de la stat sub forma unei alocații de student.
😁În Estonia, cărarea soțiilor este sport național. Deși acest sport a fost inventat in Finlanda, estonienii au câștigat locul I timp de 11 ani consecutiv, între 1998 și 2008.
😁Are în jur de 2000 de insulițe în Marea Baltică, iar cel mai înalt ”munte” măsoară un pic peste 300 m.
😁Estonia are două zile naționale: una în 24 februarie și o alta în 20 august.
Cum ajungem în Tallinn?
Din păcate, încă nu există curse directe din România spre Tallinn, astfel că o escală în Frankfurt, Milano, Viena sau chiar Varșovia este absolut necesară. Pentru zborul spre Tallinn am aplelat la operatorul low cost Ryanair și am avut ca punct de plecare Milano Bergamo.
Cost estimativ: Un bilet dus-întors pe ruta Milano Bergamo- Tallinn costă 75 de euro în luna septembrie (cu Ryanair). În timp un bilet dus-intors cu Air Baltic din Viena, în aceeași perioadă, costă 90 euro.
*În cazul în care optezi pentru un circuit al țărilor baltice poți verifica zborurile și tarifele pentru Vilnius, în ideea în care s-ar putea să găsești ceva mult mai convenabil.
Îmi spunea Sebi că a citit undeva că aeroportul din Tallinn este cel mai frumos aeroport din Europa și nu pot decât să îi dau dreptate celui care a scris acest lucru. Aeroportul din Tallinn e cel mai drăguț aeroport de pe bătrânul continent în care am fost până acum. E micuț și cochet, are canapele în loc de scaune de metal, e colorat, are tot felul de magazine cu dulciuri și specialități locale, un loc high-tech unde poți pierde câteva ore și inclusiv niste capsule în care te poti întinde, în cazul în care ai o escală mai mare.
Transferul de la Aeroport
În Tallinn nu are rost să îți bați capul cu programul autobuzelor deoarece aeroportul este aproape de oraș, iar taxiurile sunt chiar ieftine. O călătorie cu taxi de la aeroport și până în inima orașului costă 10 euro, în timp ce, aceeași călătorie, dar cu UBER, costă 5 euro. Chiar are sens să te gândești la autobuze?
Cazarea în Tallinn
Noi am optat pentru două nopți la Gotthard Residents Hotel, un hotel situat chiar la intrarea în centrul orașului, la 5 minute de mers pe jos de Town Hall Square. Hotelul are un aspect rustic, iar camerele sunt perfecte pentru un sejur de 2 nopți.
Încă un avantaj pe care acest hotel îl are este poziția fața de portul orașului (10 minute de mers pe jos). Cum dimineața urma să plecăm spre Helsinki, am vrut să stăm cât mai aproape de port, astfel încât să ajungem cât mai repede, fară să apelam la taxi.
Pentru o cameră dublă am plătit 55 de euro pe noapte și am avut micul dejun inclus în preț.
Alte hotelui care fac parte din același lanț hotelier: Olevi Residents și Three Crowns Residents
La pas prin Tallinn – ce putem face și vedea
Tallinn are tot ce îi trebuie pentru a fi numit un oraș de poveste. Are străduțe înguste ce datează din epoca medievală, case viu colorate în care comercianții veniți din Germania sau Danemarca locuiau, o piață în care aveau loc toate evenimentele culturale și politice ale orasului, turnuri care se ridică la cer și o atmosferă care te va duce cu gândul la cele mai frumoase basme și povești.
Considerat a fi unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale și parte din Patimoniul UNSECO încă din anul 1997, Tallinn este împărțit în orașul de sus, zona în care trăiu cei mai bogați dintre locuitori, și orasul de jos, în care locuiau mesteșugarii și oamenii mai puțin înstăriți. Astfel că, o plimbare prin Tallinn, la fel ca in cazul frumosului Sibiu, trebuie sa cuprindă ambele părți ale orașului.
Călătoria noastră va începe în orașul de jos, ca mai apoi să ne îndreptăm spre orașul de sus, iar la final să mergem într-o zona mai industrializată și în total contrast cu străduțele și casele din centrul vechi al orașului.
Viru Gate
Trecând printre cele două turnuri aflate chiar la intrarea în centrul vechi, vei avea impresia că ai pășit într-o cu totul altă lume, că ai făcut un pas înapoi în secolul al 14 lea. Cele două turnuri, au făcut parte din sistemul de apărare, iar cu timpul au devenit emblema orașului.
Lăsând cele două turnuri în spate, îți vei continua plimbarea pe una dintre cele mai renumite străzi din oraș, până când vei ajunge în inima orașului de jos, în Town Hall Square.
Town Hall Square
Piața Primăriei a fost inima comercială, culturală și politică a orașului de jos în secolele 13-14. După cum spune și numele, în această piață se află cea mai veche primarie din Nord Estul Europei și totodată cea mai bine păstrată construcție gotică din zonă. Clădirea Primariei a fost construită în secolul al 13-lea, iar timp de 700 de ani a fost locul în care s-au desfășurat toate activitățile administrative și poltice ale orașului. În prezent, această bijuterie arhitecturală stă mândră într-un spațiu deschis, plin de case colorate și restaurante.
Dacă vizitezi orașul în lunile iulie si august, e bine să știi că poți vizita clădirea primăriei.
Cea mai veche faramacie din Europa (Raeapteek)
În apropiere de Town Hall Square se alfă cea mai veche farmacie din Europa. Această farmacie a fost menționată pentru prima dată în anul 1422, deși se crede că farmacia era acolo chiar mai de demult. În prezent, farmacia funcționează la standarde moderne, dar există și o cameră unde sunt expuse medicamente ce se foloseau cu precăderea între secolele 17-20.
Pasajul St. Catherine
Traversând acest pasaj vei putea vedea unde locuiau meșteșugarii în urmă cu jumătate de secol. Deși, este mai mereu plin de turiști, pasajul are o doză de romantism și un farmec aparte. De asemenea, în acest pasaj încă mai funcționeaza câteva magazine ce vând fel și fel de lucruri realizate manual.
Biserica Sf. Olav
Biserica Sf. Olav a fost construită în anul 1250 și s-ar putea să nu îți vină să crezi dacă îți zic ca a fost cea mai înaltă clădire din Europa…la acea vreme, bineînțeles. Turnul bisericii are o înălțime de cca. 150 m și deține o platformă de observare, de unde vizitatorii pot avea parte de o priveliște superba asupra orașului.
Odată ce ne-am terminat plimbara prin orașul de jos ne putem îndrepta spre partea de sus a orașului, zona care este cunoscută și sub denumirea de Toompea. La fel ca orașul de sus, Tompeea are câteva locații ce sunt emblematice pentru micuța capitală baltică.
Drumul până în orasul de sus implică o plimbare pe străduțe înguste și înclinate, pe lângă căsuțe colorate și pe lângă vechile turnuri și ziduri de aparare și observație ale orașului. E o adevărată plăcere să te plimbi în susul și-n josul străduțelor medievale din Tallinn!
Catedala Aleksander Nevski
De departe cea mai impunătoare construcție de pe dealul Toompea, Catedrala Aleksander Nevski a fost consturită în jurul anul 1900, atunci când Estonia făcea parte din Imperiul Țarist. Acest lăcaș de cult deține cel mai mare sistem de clopote din Estonia, având în total 11 clopote, dintre care cel mai mare cântărește 15 tone.
Kohtuotsa Viewing Platform
Dacă vrei să ai parte de o vedere de ansamblu asupra orașului, dar și asupra portului, atunci Kohtuotsa Viewing Platform este locul ideal. Din punctul meu de vedere, este cel mai spectaculos loc din Tallinn, iar imaginile pe care le-am surprins pot confirma acest lucru.
Kiek in de Kok
În drumul spre orașul de jos vom trece pe lângă unul dintre cele mai bine păstrate ziduri de aparare de pe dealul Toompea și pe lângă cel mai important turn de apărare al orașului. Kiek in de Kok a fost construit în secolul al 15 lea. Oare știi cum s-ar traduce numele turnului? Sigur vei afla la sfârșitul articolului!
Maiden s Tower
Cel de-al doilea turn (turnul pătrat din imaginea de mai sus) datează din secolul al 14 lea și spre deosebire de celelate turnuri, acesta are baza pătrată. Astazi, turnul servește drept cafenea. Am auzit că oferă niște priveliști uimitoare asupra orașului.
Tallinn este genul de oras care la fiecare colț are ceva de oferit, ceva ce așteaptă să fie fotografiat. Fiecare părticică de pământ și fiecare cărămidă din centrul vechi are o istorie în spate, iar modul în care acestea sunt păstrate și valorificate fac din Tallinn unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din Europa. Nu degeaba se spune că cel mai bine păstrat, nu?
Cartierul Rotermann
Rotermann face din Tallinn un oraș cu adevărat unic. Acest cartier, ce abundă în magazine, restaurante și clădiri de birouri, a fost până nu demult zona industrială a orașului. Asemenea, centrului vechi, cartierul Rotermann are în spate o întreaga istorie, însă nu este la fel de cunoscut în rândul turiștilor.
Numele cartierului provine de la Christian Abraham Rotermann, un om de afaceri care s-a stabilit în Tallinn în anul 1828 și care și-a înființat propria companie. Compania acestuia se ocupa cu materiale de construcție, însă cu timpul alte companii și-au stabilit fabricile în zona și astfel a luat naștere cartierului industrial. Totuși, au venit vremuri destul de rele, cel de-al Doilea Război Mondial a distrus o grămadă de clădiri, iar sub comunism toate fabricile au fost naționalizate. În urmă cu câțiva ani, autoritățile au hotărât să îi dea o altă față cartierului, iar astăzi Rotermann e locul perfect pentru shopping, și nu numai.
Totuși, Tallinn ofeăa mult mai multe decât ceea ce noi am prezentat. În doar două zile te poți plimba la nesfârșit pe străduțele medievale din centrul vechi și poți cunoaște mai îndeaproape istoria unei țări despre care nu se vorbește foarte des în media sau în agențiile de turism.
Unde mâncăm în Tallinn
Bucătăria estonă nu e ea nu știu dacă o comparăm cu cea grecească sau italienească, ci mai degrabă e una greoaie, bazată foarte mult pe carne, pește și cartofi, asa cum întâlnim în Polonia sau chiar România. Și cum mâncare poloneză ne place la nebunie, îți poți da seama că ne-a cam plăcut ce am găsit prin Estonia. În timpul scurt pe care l-am petrecut în Tallinn am mâncat atât la un restaurante tradiționale, cât și la Taste of Asia sau la un pub englezesc. Cu alte cuvinte, am mâncat ce nu am mai încercat până acum, atât din bucătăria estonă cât și din cea internațională.
Troika Restaurant
Era prima seara în Tallinn, era in jur de ora 22:00, afară încă era lumina, iar noi căutam un loc în care să mâncăm ceva ce ar putea să ne încălzească sufletele. Așa am descoperit restaurantul Troika, situat chiar în Town Hall Square, unde am mâncat niște găluște absoult delicioase, care de altfel ne-au amintit de călătoria noastră în Vrașovia. Găluștele au venit în două vase de cermaică și cu 3 sosuri diferite alături.
O porție de 12-15 găluște cu trei tipuri de carne/cartof e în jur de 12 euro.
Olde Hansa
La Troika am constatat pentru prima dată că Estonia nu e o țară chiar atât de ieftină pe cât credeam și că mâncarea în restuarante tinde să fie destul de scumpă. Însă, atunci când am ajuns la Olde Hansa ne-am speriat de preturile pe calre le-am văzut în meniu. Drept e că restaurantul parea un han unde chelnerii erau îmbrăcați în haine tradiționale, că meniul e pompos și că oferă tot felul de specialități, dar nu știu dacă acest lucru justifică prețurile.
Totuși, am vrut să încercăm ceva nou și din toate specialitățile pe care le aveau în meniu doar două salate au părut a fi cât decât pe gustul nostru. Salatele au fost delicioase, iar combinația a fost una inedită, ceva ce nu mai încercasem până atunci.
Oricum, dacă vrei să mănânci Black Angus, Himalayan Lamb sau picior de porc în sirop de bere atunci Olde Hansa e locul ideal. Dar să te pregătești cel puțin 50 de euro pentru o masă de două persoane.
Taste of Asia
Dacă îți place mâncarea asiatică atunci poți încerca Taste of Asia din Rotermann Quarter. Au o grămadă de aperitive și feluri principale ce îți vor răsfăța papilele gustative într-un mare fel.
De data aceasta, prețurile sunt chiar decente!
Clayhills Gastropub
Aici a avut loc încă o premieră! Am mâncat pentru prima dată fish and chips. Nu știu cum s-a întâmplat, dar în Marea Britanie nu am mâncat niciodată fish and chips și am ajuns să mănânc în Tallinn, la un pub care în seara acea avea muzică live, o terasă și pături pe scaune. Mâncarea a fost chiar delicioasă, iar prețul pentru o porție mare de fish and chips cu sos tartar am plătit 14 euro.
Așa cum spuneam, la capitolul restaurante Tallinn nu e chiar ieftin, dacă vorbim strict de cele din centrul orașului. Acest lucru mi-a adus aminte de Praga, unde restaurantele din centru ofereau mâncare la suprapreț. Lasând la o parte acest aspect, Tallinn seamănă mult cu Praga, ambele având cam aceeași structură a centrului vechi, un deal unde se află un castel și o catedrală, aceeași arhitectură și același stil de restaurante și terase. Iar în termeni de frumusețe, Tallinn poate concura lejer cu Praga!
După două zile petrecute pe străzile parcă rupte din povești ale capitalei baltice, ne îndreptăm atenția spre nord, spre urmatoarea noastră destinație. Sper ca acest articol îți va fi util și că ți-a trezit interesul pentru această destinație, usor neobișnuită în rândul călătorilor. Și nu uita! ”Kiek in de Kok” înseamnă ”A trage cu ochiul în bucătarie” (traducere din Low German).
Citeste si:
Orașul acesta chiar pare deosebit. Îl trec și eu pe lista locurilor de vizitat.
Vaaai, zici că e un orășel rupt dintr-o poveste! Nu mă gândeam că e atât de frumos Talinn-ul!
Multumesc pentru minunat vacanța imaginara! Foarte frumos articolul și atâtea informații! 👍
Clar, trecut pe lista!
Ce multe poze ne-ai pus in articol, o placere sa ma plimb prin el 🙂
Nu stiam ca la ei s-a inventat Skypeul. Iar faptul ca au transport in comun gratuit este frumos, poate va fi si la noi la un moment dat..
Chiar mi-ar placea si mie sa vizitez Tallinn-ul. 👌
Estonia pare o tare cu niste reguli destul de interesante, daca vom ajunge acolo, vom vizita si Tallinn.
Pare minunat Talinnul. Se vede din pozele tale, care sunt extrem de reușite, apropo.
Multumesc frumos!
Wow, ce poze superbe. Nu imi imaginam ca este asa frumos Tallinn. 😀
Multumesc frumos! Ma bucur ca iti plac! 😀
Arată minunat! Vreau și eu!!! Super pozele
Multumesc! Iti recomand un circuit al tarilor baltice 😀
La multi ani, Sebi! Chiar si eu ma numar printre cei care zic ca nu vor vizita Tallin niciodata, desi acum nu pot spune ca nu stiu chiar nimic despre acest orasel:)) candva, probabil il voi vizita si eu ca m-ati facut curioasa
E un orasel chiar dragut, mult mai dragut decat ne-am asteptat sa fie 😀
Am observat ca sunteti imbracati in tricou, ce bine ca inca va bucurati de vremea buna.
Era iunie 😀 am prins vreme foarte buna 😀
of, cateodata dau mai repede printre poze, mi-e ciuda ca nu ajung si eu pe acolo… dar ma bucur totusi ca alutir de voi mai vizitam si noi macar virtual anumite locuri la care altfel nu am ajunge
Și eu am auzit că Estonia si Lituania sunt frumoase dar până să văd și să citesc despre orașele din aceste țări, nu prea am dat crezare celor auzit.
Mulțumesc, vor fi destinații trecute pe lista mea de must to do!
N-am fost niciodata in Estonia si chiar nu stiam mare lucru despre ea…Imagini superbe la tine pe blog ca intotdeauna!
Privelistea este superba si peisajele sunt de vis
chiar imi place ce vad in fotografiile tale, o experienta foarte frumoasa! imi plac astfel de orase!
Mereu ai parte de experiente frumoase si mereu gasesc locuri de vis prezentate de tine
Auzisem pareri faine despre Tallinn! Acum ca vad experienta ta si pozele minunate, pot sa afirm si eu ca ar trebui sa vizitam Tallinnul. 😍😍
[…] Tallinn are tot ce îi trebuie pentru a fi numit un oraș de poveste. Are străduțe înguste ce datează din epoca medievală, case viu colorate în care comercianții veniți din Germania sau Danemarca locuiau, o piață în care aveau loc toate evenimentele culturale și politice ale orasului, turnuri care se ridică la cer și o atmosferă care te va duce cu gândul la cele mai frumoase basme și povești. […]
[…] La pas prin Tallinn […]
[…] La pas prin Tallinn […]
Wow, aproape ca m-ai convins ca am vizitat deja acest oras, multumesc pentru frumoasa prezentare care mi-a adus la 100% decizia de al vizita cat mai curand.
Cu stima,
Lucian
Multumesc frumos! Ma bucur sa aud asta!
[…] ne-am continuat călătoria dincolo de golful Finalndei, în Tallinn. Despre cum am petrecute alte două zile în Tallinn, despre ce am văzut și făcut, unde am stat și ce am mâncat am scris deja pe blog. Sper că […]
[…] La pas prin Tallinn […]