Liber la vacanțe în Albania

Recent ne-am întors dintr-o mini vacanță în Albania, motiv pentru care m-am gândit că ar fi o idee bună să îți povestesc un pic despre condițiile de intrare în țară, precum și despre regulile și măsurile sanitare care se aplică pe teritoriul țării.

Turiștii care sosec din țări membre UE sunt scutiți atât de la carantină, cât și de la prezentarea unui test PCR negativ. Astfel că, pașaportul/buletinul a fost singurul act de care am avut nevoie pentru a intra în Albania, în luna mai a anului 2021. Mai mult decât atât, Albania se află pe „verde” în ”lista-semafor” a României, ceea ce înseamnă că cetățenii români care sosec în România, din Albania, nu trebuie să prezinte test negativ la sosire și nici nu sunt obligați să intre în carantină.

Măsuri pe plan intern (conform MAE):

  • „Călătoriile interurbane pentru toate tipurile de autovehicule private sau transport public de persoane sunt permise pe întreg teritoriul Republicii Albania, cu excepția celor efectuate în intervalul orar 23.00– 06.00.
  • Din data de 27 mai 2021, obligativitatea de a purta mască în exterior este eliminată, rămâne în vigoare măsura privind obligativitatea de a purta mască în toate spațiile închise (exceptând restaurante) și în mijloacele de transport public. Nerespectarea acestei măsuri este sancționată cu suma de 3000 Lek (25 EUR) pentru prima abatere și 5000 Lek (40 EUR) pentru recidivă.
  • Activitatea restaurantelor și barurilor este interzisă în intervalul orar 23.00 – 06.00 (cu excepția serviciilor de livrare la domiciliu).
  • Măsura privind interzicerea adunărilor în masă în locuri închise sau deschise (ex: conferințe, mese rotunde sau proteste) este în vigoare până la data de 15 iunie 2021. Nerespectarea acestei măsuri va atrage sancțiuni contravenționale și impunerea unor măsuri de dispersare a mulțimilor, coordonate de Poliția de Stat.”

Trebuie să spun (cu riscul de a fi criticată) că lucrurile sunt ceva mai simple în realitate. În Albania oamenii sunt ceva mai relaxați (sau poate inconștienți, cum probabil ar zice altcineva), masca nu se poartă peste tot, nici măcar în autobus și nici în malluri sau magazine. Nu am văzut ca poliția să dea amenzi sau ca cineva să îi atragă atenția altcuiva că nu poartă mască. Nu știu ce sa spun în privința asta, nu știu dacă e corect sau bine, dar asta e realitatea. Dacă aș scrie altceva, aș minți. În rest, totul este deschis, Albania nefiind în lockdown sau în stare de urgență.

Albania e una dintre țările care a avut, are și probabil va avea în continuare granițele deschise pentru turiști. Dacă ești în căutarea unei destinații în care să îți petreci concediul de vară, care să aibă tot pachetul și care să fie și prietenoasă cu buzunarul tău, Albania e răspunsul!

Liber la vacanțe în Albania, zic!

Citește și:

Articole recomandate

2 comentarii

  1. […] Liber la vacanțe în Albania Share on Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *