Lisabona – ghid de călătorie (atracții turistice, cazare, transport și restaurante)

Încă de la prima noastră călătorie în Lisabona, care a avut loc în vara lui 2016, am spus că trebuie să revenim, să ne dăm mai mult timp să vizităm orașul. Simțeam că Lisabona are mult mai multe de oferit, dincolo de Torre de Belem, și văzusem cu ochii noștri că orașul are un vibe tare fain și diferit de ceea ce am simțit până acum, că pare să nu doarmă niciodată. Și voi stiți cât de mult ne plac nouă orașele care nu dorm! Oricum, cu toate că eu tot băteam câmpii cum că trebuie să mai mergem în Lisabona, știam că mai sunt și alte locuri de văzut și, astfel, nu am facut o prioritate din a revizita orașul. Până anul asta! Când, împiși de o dorință călătoare uriașă și de noile resticții impuse de you know what, am ajuns în Lisabona.

Pentru că suntem la a doua noastră călătorie în Lisabona, dar și pentru că în 2016 nu aveam un blog unde să scriu câte-n lună și-n stele despre locurile pe care le vizitam, a sosit momentul să pregatesc un super-ghid de călătorie pentru un super-citybreak în capitala Portugaliei, Lisabona.


Lisabona – ghid de calatorie


Cum ajungem în Lisabona

Lăsând la o parte mașina (variantă care ar putea fi practică dacă vreți să faceți un EuroTrip), din București există zborurui directe spre Lisabona, în fiecare joi și duminică. Cei care locuiesc în vestul țării, pot opta pentru zboruri cu plecare din Budapesta, iar pentru cei care nu pot apela la aceste două aeroporturi, pot oricând să aleagă un zbor cu escală în Milano.

De cele mai multe ori, zborurile cu escală sunt mult mai ieftine, iar dacă aveți o zi sau două în plus, le puteți petrece în orașul în care aveți escala.

Lisabona - ghid de călătorie

Cum ajungem de la aeroport în centrul orașului

Aeroportul este situat la doar câțiva km de Lisabona și îți pune la dispoziție mai multe variante de transfer.

Metroul Cea mai ieftină și rapidă variantă este metroul. Stația de metrou se află chiar la ieșirea din aeroport, iar o călătorie până în centru va dura 15-20 de minute. Prețul unui bilet pentru o călătorie este de 2 euro.

Mai multe info despre transportul public din Lisabona (preturi, carduri de calatorie, harti)

Aerobus – există două rute: 1) pentru centru, la stația Cais do Sodre; 2) pentru districtul financiar – Av. José Malhoa. O călătorie costa 4 euro.

Taxi – Costul unei curse cu taxi de la aeroport până în centrul orașului începe de la 15 euro. Țin minte că noi am plătit undeva la 25 de euro deoarece am mers pe timp de noapte (in 2016).

Lisabona: cum ajungem de la aeroport în centrul orașului

Lisabona - ghid de călătorie

Cazare în Lisabona

Unul dintre lucrurile care au făcut ca Portugalia să fie o destinație europeană căutată, pe lângă toate atracțiile și locurile frumoase pe care le are, e prețul mic la cazare, transport și mâncare. Aceste prețuri mici au făcut că Portugalia să fie în topul destinațiilor pentru călătorii low budget.

La capitolul cazare, Lisabona are câte ceva pentru fiecare buzunar, fiind la aprecierea ta dacă vrei să stai într-unul dintre cele mai cool hoteluri de patru stele din centrul orașului sau să te limitezi la un buget de 30-40 euro pe noapte. Noi am încercat diferite variante, astfel că avem și o serie de recomandări pentru tine:

LuxuryIberostar Selection Lisboa***** – de la 150 euro/noapte/cameră dublă

Pestana CR7 Lisboa**** – de la 110 euro/noapte/cameră dublă
Buget Mediu TURIM Terreiro do Paço Hotel**** – de la 80 euro/noapte/cameră dublă

Rossio Boutique Hotel**** – de la 80 euro/noapte/cameră dublă
Low Budget Lisbon City Apartments & Suites by City Hotels*** – de la 40 euro/noapte/cameră dublă
Lisabona - ghid de călătorie

Transportul public în comun

Dacă vrei să călătorești on a budget, transportul în comun e cea mai bună și ieftină variantă. În Lisabona te vei lovi de următoarele mijloace de transport în comun: metroul, tramvaiul și autobusul. Însă, dintre acestea cea mai la îndemână variantă este metroul.

Lisabona are patru linii de metrou care leagă cele mai importante puncte ale orașului. Astfel că, metroul te va duce la aeroport, in centru, la stadioanele de fotbal, la Cais do Sodre…peste tot.

De asemenea, călătoritul cu un tramvai din anul 1930 trebuie să fie un must-do activity pentru a avea un super city break în Lisabona. Tramvaiul 28 e cel care face un tur al orașului, purtând turiștii prin cele mai frumoase și importante locuri ale Lisabonei.

Cum să economisești bani atunci când folosești transportul în comun?

În medie, o singură călătorie te va costa 2 euro, însă, dacă urmează să te folosești mai des de metrou sau tramvai, o variantă optimă ar fi cardul cu călătorii nelimitate Viva Viagem care costă 6,40 pentru 24 ore. Iar dacă vrei să ai incluse și călătoriile cu CP spre Belem și Cascais, atunci cardul va costa 10.40 euro/24 ore.

Cea mai buna variantă e Lisboa Card!!!

Pentru turiști, cardul Lisboa e mai mult decât perfect. Pe lângă toate intrările la muzee și la alte atracții, cardul mai oferă și tranport în comun gratuit pe toate mijloacele de transport: metrou, tramvai, autobus, funicular, tren spre Belem, Cascais și Sintra. Astfel că, Lisboa Card e varianta ideală dacă vrei să descoperi orașul și să nu dai o grămadă de bani pe intrări sau transport.

Lisabona - ghid de călătorie

Lisabona – atracții turistice

Lisabona e unul ditre cele mai vechi oraș din Europa, chiar mai bătrână decât Roma, care a cunoscut numeroase perioade, de la cuceriri și asedii, până la perioade de prosperitate și distrugeri masive. Iar din această cauză, Lisabona are ceva special, ceva unic, care ne-a fascinat de fiecare dată când am vizitat-o. Astăzi, Lisabona ne face cunoștință cu viața portugheză, ne încântă cu arhitecura clădiriilor și cu străzile ei (care, fie vorba între noi, câteodată ne mai și obosesc), ne prezintă istoria Imperiului Portughez, cel mai longeviv imperiu, ne învăluie într-o atmosferă faină, în care tradiția și modernisul se contopesc. Lisabona e spectaculoasă, e fascinantă, e absolut cuceritoare.

Pe un pământ care are multă istorie în spate, într-un oraș care a fost martorul multor evenimente de-a lungul existenței lui de aprox. 3000 ani, nu e de mirare că Lisabona are atât de multe de oferit, că abundă în atracții și activități. De altfel, nu e de mirare nici faptul că, oricât timp ai petrece în Lisabona, tot vei mai avea ceva de făcut și de văzut. Pornind de la acest lucru, m-am gândit să îți prezint câteva atracții turistice de bază și câteva activități pe care poți să le faci în Lisabona, dacă ai la dispoziție 3-4 zile.

Ziua 1 – Centrul. Lisboa Story Center. Time Out Market

Ziua unul începe în inima Lisabonei, în Placa do Comercio. Această piață uriașă este adesea imaginea pe care o vedem pe toate cărțile poștale și în toate ghidurile turistice. E locul de întâlnire al turiștilor și localnicilor, deoptrivă; locul în care se organizează evenimente și concerte; e o zonă plină de restaurante, și un loc din care poți admira apusul, această piață fiind situată pe malul râului Tejo.

Cea mai impunatoare construcție din Placa do Comercio este arcul Augusta. Acest arc a fost construit în 1755, cu scopul de a comemora reconstrucția orașului după cutremurul devastator din 1755.

Lisabona - ghid de călătorie
Lisabona - ghid de călătorie
Lisabona - ghid de călătorie

Sfatul călătorului – Placa do Comerico este locul din care puteți lua un tur gratuit al orașului.

Tot în Placa do Comercio se alfă și Lisboa Story Center, un muzeu mai altfel care și-a propus să îi poarte pe vizitatori într-o călătorie prin timp și spațiu prin memoriile Lisabonei. Timp de 60 minute, într-un mod interactiv, poți cunoaște istoria Lisabonei, de la mituri și realitate până la marile cuceriri și distrugeri ale orașului. Intrarea la Lisboa Story Center costă 6.5 euro, iar cu Lisboa Card intarea este gratuită.

Lisabona - ghid de călătorie

Trecând prin arcul Augusta ajungem pe cea mai renumită stradă pietonală din oraș, Rua Augusta. În esență, aceasta stradă e ideală pentru shopping, e plină de restaurante pe care ar trebui să le evitați (tourist trap) și de oameni care încearcă să îți vândă substanțe. Rua Augusta e artera principală a orașului, e extrem de animată și inevitabil veți trece și pe acolo. Pe această stradă, undeva spre capătul ei, există un loc în care trebuie să faceți o oprire. Fabrica de Nata e locul meu preferat din Lisabona și recomandarea mea numarul 1 atunci când vine vorba de micul dejun. La Fabrica de nata au o grămadă de oferte pentru micul dejun, care sună cam așșa: un sandwich, o cafea la alegere și un pasteis pentru 6,5 euro.

Lisabona - ghid de călătorie
Lisabona - ghid de călătorie

Mai departe, după ce ne-am plimbat suficient pe străduțele din centru, după ce am făcut o vizită la un magazin de conserve de sardine ( e imposibil să treci pe lângă el și să nu intri) și după o oprire la Casa Portuguesa de Bachalau, unde am mâncat o chiftea uriașă cu cod sărat și brânza de oaie, ne îndreptat din nou spre Placa do Comerico, spre malul râului Tejo. De acolo, mergând în continuare pe strada tramavaielor, așa cum îmi place mie să îi spun (o să afli imediat de ce îi spun așa), în doar câteva minute ajungem la cel mai cool food court din lume, la Time Out Market.

Rua do Arsenal este strada tramvaielor pentru că acolo e locul perfect să fotografiezi unul dintre multele tramvaie vintage care travesează centrul orașului.

Time Out Market e un paradis pentru gurmanzi. Amenajat într-o veche piață, Mercado da Riberia, Time Out Market e un food court uriaș care adună sub același acoperiș cei mai buni și renumiți bucătari chefi ai Portugaliei.

Piața a fost deschisă în anul 2014, iar conceptul a fost dezvoltat de către Time Out Portugal. În prezent, la Time Out Market Lisboa găsim 26 de standuri cu diferite specialități( asiatic, portughez, fructe de mare, pasteis de nata, burgers, etc) și 8 baruri.

Aici, mâncarea e dusă la un alt nivel, iar dacă îți alegi bine standul, vei avea impresia că mănânci într-un restaurant cu stele. Și crede-mă, tot ce am mâncat acolo a fost delicios! Recomandările noastre:

  • Miguel Castro e Silva – am mâncat salată cu cod sărat
  • Ground Burger – best burger in town și cei mai buni cartofi prăjiți pe care i-am mâncat până acum
  • Henrique sa Pessoa – carne de porc cu cartofi dulci (nu mai știu exact cum se numea)
  • Marlene Viera – salata de caracatiță și scoici

Nu știu de ce, dar nu am făcut poze la mâncare. Cred că am uitat complet de poze atunci când am văzut mâncarea.

Prețuri: prețurile sunt măricele, dar calitatea e cea care face diferența. O porție de mâncare (fel principal) costă între 10-15 euro.

Lisabona - ghid de călătorie

Dar înainte de a ajunge la Time Out Market sau la Mercado da Riberia (în jumătate de clădire încă funcționează o piață de legume și fructe) e absolut obilgatoriu să facem o scurtă plimbare, acompaniată de o ședință foto, pe cea mai draguță stradă din oraș, pe strada roz 😀


Lisabona – ghid de călătorie


Ziua doi – muzee, liftul Santa Justa, Elevador da Bica si Bario Alto

Lisbabona are o colecție întreagă de muzee care te vor purta prin toată istoria orașului, îți vor arăta câte un pic din ceea ce înseamnă să fii portughez, un pic din identitatea și trecutul Portugaliei. Și mai mult decât atât, majoritatea muzeelor sunt amenjate în clădiri vechi și impunătoare din punct de vedere arhitecural, lucru care le face cu adevărat speciale. Așadar, dacă ești un pasionat al muzeelor sau pur și simplu vrei să îți îmbogățești cunoștiințele depre Portugalia, Lisabona are o paletă largă de muzee și expoziții.

Printre cele mai importante muzee se numără: Museum Nacional do Azulejos, Museu Nacional do Coches, Museu da Carris, MAAT – Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia si Museu do Fado.

Sfatul călătorului: Lisboa Card oferă intrarea gratuită la 35 de muzee și monumente din Lisabona.

Un lucru pe care nu am apucat să îl facem în prima noastră călătorie și care ne-a rămas pe listă a fost liftul Santa Justa. Dacă în 2016 l-am admirat de la distanță, îngroziți de cozile uriașe care se formau lângă el, anul acesta am porfitat de ocazie și am făcut o scurtă plimbare cu liftul până la Antigo Convento do Carmo – un lăcaș de cult impresionant, din Bairro Alto. Liftul Santa Justa sau Elevador do Carmo a fost inaugurat în anul 1902, iar pentru o bună perioadă de timp a fost folosit drept mijloc de transport în comun, acesta fiind folosit de localnicii care își doreau să ajungă mai repede, și mai puțin transpirați :)), în cartierul de sus la orașului. Am observat și noi că Lisabona te solicită destul de mult :))

Poate știați deja asta, poate nu, dar vă spun eu că liftul este adesea asociat cu turnul Eiffel, deoarce structura de metal este asemănătoare cu cea a faimosului turn parizian. De altfel, există și o explicație pentru această asemănare: liftul Santa Justa a fost proiectat de un discipol al arhitectului Gustav Eiffel.

Călătoria cu liftul costă 6 euro (sau GRATUIT cu Lisboa Card)

De dragul primei călătorii în Lisabona, atunci când, rătăcind pe străduțele în pantă din Barrio Alto, am găsit un funicular extrem de fotogenic, ne-am îndreptat spre Elevador da Bica, funciularul care leagă strada Sao Paolo de Bairro Alto. Și, da! Funicularul da Bica a rămas la fel de fotogenic, iar plimbarea cu acesta e o experiență în sine.

Pret: o călătorie costă 3.80 euro, dar cu Lisboa Card călătoria e gratuită.

Ziua 3 – Torre de Belem, mânăstirile Jeronimos și cei mai buni pastei de nata

Torre de Belem e pe primul loc în toate topurile cu atracții turistice din Lisabona, fiind prezent pe toate cărțile poștale și în toate ghidurile de călătorie. Și chiar aș îndrăzni să spun că o excursie în Belem e obilgatorie, dacă ajungi în Lisabona. Acesta a fost construit în secolul 16 dupa planurile arhitectului Francisco da Arruda. Inițial, turnul a fost construit pentru a proteja orașul de invadatorii care veneau pe râu, dar mai apoi Torre de Belem a fost transformat în închisoare politică. Astazi, Torre de Belem e deschis publicului, iar intrarea în turn costă 6 euro.

Lisboa Card oferă intrarea gratuită la Torre de Belem

Cum ajungem la Torre de Belem: Cea mai rapidă și ușoară metodă de ajunge în Belem este cu trenul. Trenul pleacă din Cais do Sodre (Lisabona), iar până la stația Belem (a treia stație) face cca. 10 minute. Același tren merge mai departe, în Cascais. O călătorie până în Belem costă 1.35 euro (+0.50 cardul Viva Viagem).

Dacă aveți un Lisboa Card valabil, atunci transportul este gratuit.

https://www.youtube.com/watch?v=CMGJxeit02Q

La doar câțiva pași de Tore de Belem întâlnim alte două monumente emblematice pentru perioada de aur a Portugaliei, cea a descoperirilor geografice, bineînțeles. În primul rând, avem mânăstirile Jeronimos, ce au fost construite în jurul anului 1500 la cererea regelui Emanuel I. Se spune că în aceste mânăstiri a dormit Vasco da Gama, împreună cu echipajul său, în ultima noapte petrecută în Portugalia. De altfel, acest sit este încă strâns legat de memoria marelui explorat, fiind locul în care se găsește mormântul acestuia.

De asemenea, mânăstirile mai sunt cunoscute drept locul în locul în care a luat naștere faimosul desert portughez, pasteis de nata. În fapt, pasteis de nata a fost inventat de călugării deoarece, la vremea aceea, albușul era folosit pentru apretarea hainelor, iar călugării, nedorindu-și să facă risipă, au creat acest desert. Ulterior, într-o perioadă dificilă pentru toate mânăstirile din țară, călugării au început să vândă pasteis la un magazin din coltul mânăstirii.

În prezent, nimeni nu știe rețeta originală, motiv pentru care pasteis de nata au mereu un alt gust. Există o singură patiserie care a cumpărat rețeta originală și care face pasteis încă din 1837. Pasteis de Belem se alfă la câțiva pași de mânăstirile Jeronimos, e mai mereu aglomerată și vinde cei mai buni pasteis pe care eu i-am mâncat (și crede-mă, cred că am mâncat 30 numai în utima călătorie în Portugalia). CEI MAI BUNI!

Al doilea monument care a fost ridicat în cinstea marilor exploratori ai lumii este Padrao dos Descombrimentos. Acesta a fost consturit în 1939, iar pe partea estică a acestuia au fost sculptați toți cei care s-au aventurat pe mare în secolele 15-16.

Pentru a intra la mânaătirile Jeronimos trebuie să plătiți o taxă de 10 euro/persoană.

Stadioanele de fotbal, Oceanario și Sintra

Lisbon are extreme de multe de oferit, iar dacă ai impresia că 4 zile e prea mult, vei vedea la fața locului că e chiar puțin. Pe lângă tot ceea ce am enumerat mai sus, Lisabona mai are și doua stadioane de fotbal importante – Estadio da Luz si Estadio Jose Alavade, un oceanariu imens- al doilea cel mai mare din lume, și două orașele pe care le puteți adăuga pe listă în cazul în care mai aveți timp și energie – Sintra și Cascais.

Pe noi, Lisbona a reușit să ne cucerească de le prima întâlnire. Nu știu dacă e istoria pe care orașul o are în spate, dacă e arhitectura sau daca pur și simplu e vibe-ul lui, dar capitala Portugaliei a reușit să mă fascineze și să mă facă să spun că e unul dintre orașele mele preferate. La final, tot ce mai pot spune e: Obrigado Lisboa pentru toate momentele frumoase, pentru serile de vară petrecute în centrul orașului, pentru mâncare delicioasă și pentru starea de bine pe care ne-ai oferit-o!


Acesta a fost super ghidul meu pentru un city break reușit în Lisabona. Dacă vrei să fii la curent cu toate articolele noastre (mai avem câteva despre Lisabona), știi deja ce trebuie sa faci. 😀


Articole recomandate

4 comentarii

  1. […] și Porto abundă în atracții turistice și activități care mai de care mai interesante. În super ghidul de călătorie pentru Lisabona am vorbit despre câteva activități și atracții pe care trebuie să le puneți pe listă (te […]

  2. […] Sfatul călătorului – Pentru a profita la maxim de acest card, fă o listă cu ceea ce îți dorești să vizitezi, localizează-le pe hartă și planifică-ți zilele în funcție de acea listă. Citește și super ghidul nostru de călătorie pentru Lisabona. […]

  3. Gabriela Dragoiu

    Foarte interesant,multumesc foarte mult pentru informatiile extrem de utile!Eram in principal interesata de informatiile legate de Lisboa Card,mi-a placut foarte mult faptul ca ati descris in detaliu cum se procura acest card.Mi-am facut un conspect dupa articolul dumneavoastra, care stiu ca-mi va fi foarte folositor in Lisabona.Va multumesc foarte mult,va doresc multa sanatate si toate cele bune!

  4. […] Lisabona – ghid de călătorie (atracții turistice, cazare, transport și restaurante) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *